Μια ελληνική φλαν με άρωμα σουμάδας

Μια από τις αγαπημένες μας γεύσεις που πιστεύουμε πως πραγματικά μπορεί να απογειώσει ένα γλυκό είναι το αμύγδαλο. Στην Ελλάδα έχουμε ένα παραδοσιακό προϊόν, την σουμάδα, ένα μη αλκοολούχο ποτό με γεύση αμυγδάλου, το οποίο δεν έχει τη θέση που του αξίζει στις κουζίνες μας. Επομένως, στο νέο, αμυγδαλένιο άρθρο μας θα μάθουμε τί είναι η παραδοσιακή σουμάδα, ποιά είναι τα οφέλη της για την υγεία μας και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε. Στο τέλος, θα φτιάξουμε μια ελληνική φλαν με pâte brisée και κρέμα πατισερί με σουμάδα.

Ένα κομμάτι ελληνική φλαν κι ένα ποτήρι παγωμένη σουμάδα στο μπαλκόνι!

Η σουμάδα διαβάζουμε πως στην Κρήτη είναι το ποτό της χαράς και μάλιστα σε γάμους και αρραβώνες ακούγεται παραδοσιακά η ευχή «κι απ’ τσι σουμάδες σου» ή «και στσι  σουμάδες σου». Η σουμάδα είναι ένα αρωματικό σιρόπι που φτιάχνεται από γάλα αμυγδάλου και καταναλώνεται αραιωμένο με νερό ως δροσιστικό μη αλκοολούχο ποτό.

Η επικρατέστερη εκδοχή για το όνομά της λέει πως προέρχεται από τη λέξη «σημάδι», μιας και στην Κρήτη συνηθιζόταν να δίνεται ως σημάδι από το γαμπρό στη νύφη στα τελειώματα των προξενιών. Παλιά φτιαχνόταν με πικραμύγδαλα, αλλά πλέον έχει καθιερωθεί να φτιάχνεται και με αμύγδαλα, μιας και τα πικραμύγδαλα είναι πιο σπάνια πλέον. Για να ενισχυθεί η γεύση, αντί για πικραμύγδαλο μπορούν να προστεθούν στα αμύγδαλα κουκούτσια βερίκοκου.

Ένα ποτήρι παγωμένη, αμυγδαλένια σουμάδα!

Στο Γαστρονόμο διαβάσαμε πως η σουμάδα σερβιρόταν στα καφενεία των νησιών ως ένα περισσότερο γυναικείο ποτό, μιας και δεν περιέχει αλκοόλ. Δύο δάχτυλα σουμάδα σε ένα ψηλό ποτήρι γεμισμένο με παγωμένο νερό είναι η αναλογία. Στη Μυτιλήνη την απολαμβάνουν και το χειμώνα, ζεστή πασπαλισμένη με κανέλα. Παραδοσιακά η σουμάδα φτιαχνόταν στο χέρι, από πικραμύγδαλα που οι νοικοκυρές κοπανούσαν σε γουδί. Σήμερα μπορεί στη σουμάδα από αμύγδαλα να προστεθεί εσάνς πικραμύγδαλου, μόνο για να δώσει το χαρακτηριστικό άρωμα.

Σουμάδα σε σφηνάκι, μια μικρή, γλυκιά απόλαυση για να τη μοιραστούμε!

Η σουμάδα φτιάχνεται ως εξής: αρχικά, τα πικραμύγδαλα πρέπει να ζεματιστούν σε καυτό νερό, ώστε να μπορέσει να φύγει η φλούδα τους και να παραμείνουν λευκά. Έπειτα, τα αμύγδαλα λιώνονται μαζί με ζάχαρη και δημιουργείται μια συμπαγής πάστα. Σε αυτή την αρωματική, γαλακτερή μάζα προστίθεται λίγο νερό και περνιέται από ψιλή σίτα ή τουλπάνι, ώστε να βγει ο χυμός. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές, ώστε να εκχυλιστεί όλο το γαλακτερό υγρό από τον πολτό των αμυγδάλων. Το εκχύλισμα που συλλέγεται βράζεται με ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Όταν το σιρόπι κρυώσει αποθηκεύεται σε μπουκάλια.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η σουμάδα είναι ένα πολύ θρεπτικό ποτό. Μαθαίνουμε πως περιέχει κάλιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της πίεσης του αίματος, μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των τροφών, βιταμίνη Ε η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση, και σελήνιο, το οποίο βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μεταβολισμό του θυροειδή. Για όλους αυτούς τους λόγους πιθανώς η παράδοση να το επέλεξε ως το ποτό του γάμου, ώστε να τονώνει και να ανακουφίζει από την κούραση και το στρες από τις ετοιμασίες.

Τι μπορούμε να φτιάξουμε με σουμάδα; Μπορούμε πραγματικά να την χρησιμοποιήσουμε σε κάθε γλυκιά παρασκευή μας, ρίχνοντας λίγες σταγόνες για άρωμα και γεύση, όπως κάνουμε με ένα εκχύλισμα πικραμύγδαλου ή βανίλιας. Πρέπει μόνο να προσέχουμε να μη βάζουμε πολύ μεγάλη ποσότητα, ώστε το άρωμά της να μην καλύψει τα υπόλοιπα συστατικά του γλυκού μας. Μπορούμε επίσης να βασίσουμε τη συνταγή μας στη σουμάδα, όπως στην κρέμα πατισερί με σουμάδα που φτιάξαμε για να γεμίσουμε την ελληνική φλαν μας.

Ας δούμε και μερικές άλλες ιδέες για γλυκίσματα με βάση τη σουμάδα:

Κέικ με σουμάδα του Στέλιου Παρλιάρου (πηγή)
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σουμάδα (πηγή)
Κρέμα αμυγδάλου με σουμάδα (πηγή)
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με σουμάδα (πηγή)
Νηστίσιμο μωσαϊκό με σουμάδα και χαλβά (πηγή)

Και αφού μας άνοιξε η όρεξη για τα καλά, πάμε να φτιάξουμε μια ελληνική φλαν με κρέμα πατισερί με σουμάδα και να την απολαύσουμε στο μπαλκόνι παρέα με ένα παραδοσιακό, παγωμένο ποτήρι σουμάδας!

H συνταγή μας

Ελληνική φλαν με σουμάδα

Τα υλικά για τη ζύμη (pâte brisée)

Αλεύρι σκληρό (για ψωμί)200 γρ.
Βούτυρο (κρύο)100 γρ.
Αυγό1
Αλάτιμια πρέζα
Νερό (κρύο)1 κ.γ.
Τα υλικά για την pâte brisée.

Tα υλικά για την κρέμα με σουμάδα

Γάλα170 ml
Σουμάδα100 ml
Νερό200 ml
Αυγά2
Κορν φλάουρ (νισεστέ)60 γρ.
Τα υλικά για την κρέμα πατισερί με σουμάδα.

Πώς φτιάχνουμε την ελληνική φλαν με σουμάδα

1. Ετοιμάζουμε μια δόση ζύμης για τάρτες (pâte brisée):

2. Ετοιμάζουμε μία δόση κρέμας πατισερί με σουμάδα:

Μόλις τα υγρά στο κατσαρολάκι αρχίσουν να βράζουν (βγάλουν φουσκάλες στην επιφάνεια) ρίχνουμε το 1/3 των υγρών στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε γρήγορα. Αυτό το κάνουμε για να αυξηθεί σιγά σιγά η θερμοκρασία των αυγών και να μην «ψηθούν».
Στη συνέχεια επιστρέφουμε το κατσαρολάκι με τα υγρά στο μάτι και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών μέσα στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κόψει.
Η κρέμα θα αρχίσει αμέσως να πήζει. Αφήνουμε την κρέμα πάνω στο μάτι, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη για ένα λεπτό, μέχρι να αρχίσει να βράζει (να βγάζει φουσκάλες στην επιφάνεια). Έπειτα την αποσύρουμε και την ρίχνουμε σε ένα ταψάκι. Σκεπάζουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη σε επαφή με την επιφάνειά της, ώστε να μην κάνει πέτσα, και την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

3. Στρώνουμε μια φόρμα με την ζύμη μας:

Βγάζουμε την κρέμα μας από το ψυγείο και τη χτυπάμε για λίγο με το μίξερ να αφρατέψει.

4. Γεμίζουμε τη φόρμα με την κρέμα και ψήνουμε:

Γεμίζουμε τη φόρμα μας με την κρέμα, ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και γυρνάμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, ώστε να ακουμπάνε πάνω στην κρέμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C στον αέρα για 30 λεπτά, έως ότου ψηθεί η ζύμη και «καεί» η επιφάνεια της κρέμας.

Καλή αμυγδαλένια απόλαυση σε όλους!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.