Στα Πέριξ στο Περιστέρι…

Στο Eat Dessert First Greece, εκτός από τα γλυκά, μας αρέσει και το καλό φαγητό, ειδικά όταν συνοδεύεται από μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Μια τέτοια περίπτωση είναι Τα Πέριξ, ένα μεζεδοπωλείο στο Περιστέρι, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 27. Είναι από τα μέρη που επισκεπτόμαστε συχνά, τόσο για το καλό του φαγητό, όσο και για το πανέμορφο περιβάλλον του, σπιτικό μέσα και δροσερό στην αυλή, με σκιά από μεγάλες μουριές. Ένα όμορφο βραδάκι φάγαμε εκεί τα μεζεδάκια μας και συζητήσαμε με τον ιδιοκτήτη, τον Κρητικό κ. Νίκο Φαλιακάκη.

Φτάνοντας στα Πέριξ
Καθίσαμε σε ένα τραπεζάκι στο κέντρο της αυλής…
…και παραγγείλαμε από τον προσεγμένο κατάλογο του μαγαζιού.
Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας…
…και ξεκινήσαμε να πίνουμε τη ρακή μας!
Σύντομα, ο κ. Φαλιακάκης ήρθε στην παρέα μας…
…και μας έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική συνέντευξη!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλησπέρα κ. Φαλιακάκη! Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, απ’ ότι ξέρουμε έχετε σπουδάσει μαθηματικός;

Ναι και μετά από αυτό άνοιξα το πρώτο μαγαζί, 40τόσα χρόνια κάνω αυτήν την δουλειά. Σπούδασα μαθηματικός στην Θεσσαλονίκη αλλά δεν ασχολήθηκα επαγγελματικά με αυτό.

Πότε ανοίξατε το πρώτο μαγαζί και πότε φτιάξατε το μαγαζί στο οποίο βρισκόμαστε τώρα; 

Το 1979 άνοιξα το πρώτο μαγαζί, στο Περιστέρι πάλι, ονομαζόταν κι αυτό Τα Πέριξ. Αυτό εδώ το άνοιξα πριν από 7 χρόνια.

Μέσα στα σημερινά Πέριξ, ένα ζεστό και φιλόξενο μεζεδοπωλείο!

Ποιές είναι οι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού;

Το μαγαζί είναι κυρίως για θαλασσινά. Ωστόσο, έχει και κάποια κρεατικά, ποικιλίες κρεάτων.

Τι θαλασσινά σερβίρονται;

Ψάρια ημέρας είναι η σαρδέλα, ο γαύρος, τα μπακαλιαράκια, η κουτσομούρα, η αθερίνα κ.α. Πάντα υπάρχουν καλαμαράκια, καλαμάρι ψητό, σαγανάκι, γαριδομακαρονάδα, μυδομακαρονάδα, κριθαρότο και διάφορα άλλα. Έχουμε πάντοτε μπακαλιάρο αλμυρό, τον παραδοσιακό με σκορδαλιά.

Και ποιά είναι τα ορεκτικά σας;

Για ορεκτικά έχουμε σαλάτες, βραστά χόρτα, τυροκαυτερή, την οποία την φτιάχνω εδώ, πιτάκια με τυρί ή χόρτα, τα οποία τα φτιάχνω κι αυτά εδώ, μακαρονοσαλάτα, σαγανάκια και πολλά άλλα.

Από ποτά τι μπορούμε να παραγγείλουμε;

Ρακή σπιτική και κρασάκι.

Ξεκινήσαμε το γεύμα μας με ψωμάκι ψημένο με λαδορίγανη, χειροποίητη τυροκαυτερή και νόστιμα και υγιεινά φρέσκα χόρτα. Ήπιαμε φυσικά ρακή και λευκό κρασάκι.
Στην υγειά σας!
Πήραμε ακόμα φρέσκιες πατάτες κομμένες στο χέρι…
…και συνεχίσαμε με ψαρικά, για τα οποία φημίζεται το μαγαζί. Πήραμε σαρδέλες ψητές…
…και ψητούς μπακαλιάρους!

Ξέρουμε επίσης πως η καταγωγή σας είναι από την Κρήτη…

Ναι, τον χειμώνα κάνω κρητικές βραδιές με γαμοπίλαφο, κρητική μακαρονάδα και μουσική με λύρες και μαντινάδες.

Από τη σελίδα του μαγαζιού στο Facebook

Θα μας δώσετε τη συνταγή για την κρητική μακαρονάδα;

Παίρνεις ζυγούρι, κατσίκι. Το βράζεις και βγάζει το ζουμί του, το σουρώνεις για να μην έχει κανένα κόκκαλο, βγάζεις ξεχωριστά το κρέας και μέσα σε αυτόν τον ζωμό ρίχνεις τα μακαρόνια, και τα βράζεις εκεί. Στο πιάτο βάζεις ανθότυρο από κάτω, από πάνω τα μακαρόνια και από πάνω πάλι ανθότυρο.

Με τον κορωνοϊό ήταν δύσκολη η κατάσταση για όλους τους ανθρώπους της εστίασης, αλλά τώρα ξεκινήσανε πάλι δυναμικά. Σε εσάς πώς ήταν η κατάσταση με τον κορωνοϊό;

Ξεκουράστηκα για πρώτη φορά στην ζωή μου… δουλεύω 44 χρόνια κάθε μέρα, μέρα-νύχτα. Έφτιαξα όλα τα εργαλεία που είχα αγοράσει, δεν ήξερα τι είχα. Τώρα λοιπόν που έκατσα, ασχολήθηκα  με το μαγαζί. Έφτιαξα τον εσωτερικό χώρο, κάποια πράγματα που ήθελα να τα φτιάξω για να δουλεύω καλύτερα στην κουζίνα, κλάδεψα τις μουριές, τις έφερα ίσια όλες.

Ο υπέροχα διακοσμημένος εσωτερικός χώρος του μαγαζιού!

Πότε ήρθατε στο Περιστέρι;

Από τα 13 μου ήρθα στο Περιστέρι, εδώ μεγάλωσα. Παλαιότερα απέναντι από το μαγαζί ήταν μια θαυμάσια μονοκατοικία και καθόμασταν εκεί στα πεύκα.. ήταν πολύ διαφορετικό το Περιστέρι. Κατέβαινε ένα ποτάμι, στο οποίο υπήρχε μια ξύλινη γέφυρα και δεν περνούσαν αυτοκίνητα, μόνο άνθρωποι. Η Σμύρνης ήταν ποτάμι το 1970… έβλεπες τα νερά, τα βατράχια. Περπατούσαμε σε μονοπατάκι δεξιά και αριστερά από τα σπίτια και ήταν γλιστερό όταν έβρεχε, γι’ αυτό και πηγαίναμε σιγά σιγά. Κάθε μέρα περνούσα από εκεί για να πάω σχολείο.

Ο κ. Φαλιακάκης μοιράστηκε μαζί μας τις αναμνήσεις του…

Πώς είναι η ζωή για κάποιον που έχει εστιατόριο;

Ένας άνθρωπος που κάνει αυτήν τη δουλειά σταματάει να έχει προσωπική ζωή… Εάν κάνει παιδιά, τα παιδιά τον θεωρούν ξένο, ενώ αυτός εργάζεται και τους τα παρέχει όλα.. τα παιδιά δεν το θέλουν αυτό. Ο γιος μου ήθελε να είμαι κοντά του την ώρα που έπαιζε μπάλα, να κάθομαι στην κερκίδα να με βλέπει, ήθελε να είμαι στο κολυμβητήριο την ώρα που έκανε μπάνιο, ήθελε να είμαι σε μια εκδήλωση στο σχολείο του… Κι εγώ δεν μπορούσα να πάω, εγώ γινόμουν χορηγός στην ομάδα, πλήρωνα επειδή ήταν ο γιος μου, αλλά δεν ήμουν εγώ εκεί… Οι άλλοι πατεράδες πηγαίνανε και έβλεπαν τους γιους τους. Ο γιος μου μου έχει κάνει τέτοια παράπονα… ενώ του τα παρείχα όλα στη ζωή, για παράδειγμα όταν ήταν 18 χρονών του αγόρασα αυτοκίνητο, ό,τι θέλει δηλαδή του το έχω κάνει, δεν τον έχω αφήσει σε τίποτα.

Ο κ. Φαλιακάκης μας μίλησε με ειλικρίνεια και μέσα από την καρδιά του!

Ποιό είναι το πρόγραμμα κάποιου που έχει εστιατόριο;

Εγώ τελειώνω κάθε μέρα κατά τις 4:00-5:00 το πρωί. Τότε πάω στην ιχθυόσκαλα να πάρω ψάρια, γυρνάω, βάζω τα ψάρια μέσα και πάω σπίτι. Όσοι με βλέπουν μου λένε καλημέρα. Κι έτσι κλείνω… γυρνάω σπίτι τα ξημερώματα , κάνω μπάνιο και ξαπλώνω. 9:00 η ώρα είμαι όρθιος και πρέπει να τρέχω για τα υπόλοιπα, μαναβικές, κρεατικά, χαρτικά. Τελειώνω κατά τις 14:00, κοιμάμαι το μεσημέρι κι έρχομαι ξανά στις 20:00-20:30. Το μαγαζί ανοίγει από τις 8:00 το πρωί για να δουλεύουν μέσα, να κάνουν την πρωινή προετοιμασία και 12:00 η ώρα σερβίρουμε.

Όταν είσαστε στο μαγαζί τι κάνετε;

Παίρνω παραγγελίες, ελέγχω τι γίνεται… Οι περισσότεροι πελάτες είναι νέοι, φίλοι του γιου μου, και δε με ξέρουν. Έρχονται στο μαγαζί φίλοι μου για εμένα κι αν δεν με δουν εδώ δε κάθονται. Οι μικροί είναι παρέες του γιου μου. Αυτοί τρώνε κρεατικά, ποικιλίες κλπ. Με εκείνους ασχολείται ο γιος μου, ο Γιώργος. Για τους μεγάλους, όμως, δεν μπορώ να λείπω.

Στην αυλή του μαγαζιού είναι ευπρόσδεκτα και τα ζωάκια!

Ξέρουμε πως είσαστε Κρητικός. Ποιά είναι η σχέση σας με την Κρήτη;

Γεννήθηκα στον Κρουσώνα Ηρακλείου. Στην Κρήτη έχω κτήματα… Έχω βερυκοκιές, λεμονιές, και αμπέλια, και ελιές… Φέτος θα πάω μετά τις 15 Ιουλίου και θα κάτσω αρκετό καιρό, επειδή θέλω να κάνω κάτι δουλειές σε ένα σπίτι. Στην Κρήτη εγώ δεν κάνω διακοπές, δουλεύω. Πάω στα κτήματα, κάθε μέρα σε ένα άλλο. Κι αν δεν το τελειώσω πάω 2 μέρες 3 μέρες. Έχω και μια σκέψη να δω τι μπορώ να κάνω τουριστικά…

Μέσα στα Πέριξ υπάρχει και ένα παράθυρο που βλέπει στο χωριό, τον Κρουσώνα!

Εμείς ευχηθήκαμε στον κ. Φαλιακάκη τα καλύτερα, όλα του τα σχέδια να πετύχουν και συνεχίσαμε να πίνουμε τη ρακή που μας κέρασε και να απολαμβάνουμε τη δροσιά κάτω από τις μουριές…

Στο τέλος, για κέρασμα, άλλη μια ρακή, χειροποίητος σιμιγδαλένιος χαλβάς και φρέσκο μήλο με μέλι και κανέλα!
Ο πιο γλυκός αποχαιρετισμός!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

7 Comments Add yours

 1. Giannis Pit says:

  Ωωωωω βλέπω υπέροχες ομορφιές! Ένα εξαίρετο μαγαζί, μια γωνιά ελκυστική με άριστη οργάνωση και μεζέδες που …προκαλούν.
  Τέλεια η παρουσίαση.
  Καλό μήνα.
  Μακάρι να μπορούσαμε να χαρούμε τη γωνία του αλλά δυστυχώς η οικονομική ανέχεια, δώρο των αρχόντων, έχει αποκλείσει μυριάδες κόσμο από τέτοιες όμορφες στιγμές.

  Liked by 1 person

  1. Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια αγαπητέ κύριε Γιάννη, ευχόμαστε να το επισκεφθείτε κάποια στιγμή! Είναι εξαιρετικό μαγαζί, προσεγμένο και με καλές τιμές! Να είστε καλά, καλό μήνα και καλό καλοκαίρι σας ευχόμαστε! 🙏🙏🙏

   Liked by 1 person

 2. Giannis Pit says:

  Επίσης παιδιά.

  Liked by 1 person

 3. Vasiliki says:

  Χάρη στην ωραία παρουσίαση, έχω και αρκετούς καλούς λόγους να ξεκολλήσω από τη γειτονιά μου και να πάω Περιστέρι για καλό φαγητό!

  Liked by 1 person

  1. Σας ευχαριστούμε θερμά για τα όμορφα λόγια αγαπητή φίλη Βασιλική! Σίγουρα αξίζει να επισκεφθέιτε τα Πέριξ!! ☺️☺️

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s