Γνωρίζοντας τα σκυλάκια του Καταφυγίου του Σωκράτη

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 είχαμε τη χαρά να βρεθούμε σε μια πολύ γλυκιά εκδήλωση, μια γνωριμία με τα σκυλάκια του Καταφυγίου του Σωκράτη στο Θησείο και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κ. Σεραφίνα Αβραμίδου, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων, υπεύθυνη για τα ζώα στο Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου. Αυτό θα είναι το νέο γλυκό, κοινωνικό μας άρθρο!

Το Τμήμα Αστικής Πανίδα του Δήμου Αθηναίων κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο. Μεριμνά για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, για όσα αδέσποτα διαπιστώνεται πως έχουν ιδιοκτήτη εξασφαλίζει ώστε να επιστρέφονται σε αυτόν, προωθεί αδέσποτα ζωάκια για υιοθεσία, φροντίζει για την επαναφορά των αδέσποτων ζώων (κυρίως γατών) στο φυσικό τους περιβάλλον, εξασφαλίζει την εφαρμογή και τον έλεγχο των κανόνων προστασίας των ζώων, εκπονεί και πραγματοποιεί προγράμματα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας των ζώων και την προώθηση της φιλοζωίας σε σχολεία της Αθήνας και άλλα πολλά. Την εξαιρετική δράση της Αστικής Πανίδας την ξέραμε καλά, αλλά το Καταφύγιο του Σωκράτη ήταν μια νέα γνωριμία για μας!

Φτάνοντας στο σημείο της εκδήλωσης

Φτάνοντας στο Θησείο, λίγα μέτρα μόλις από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, είδαμε μια πολύ όμορφη εικόνα. Εθελοντές του Καταφυγίου του Σωκράτη με τα σκυλάκια του, με Χριστουγεννιάτικη διάθεση και πολύ χαρά που βρίσκονταν έξω βόλτα μια τόσο όμορφη μέρα, και οι εθελοντές και τα σκυλάκια το ίδιο. Καθήσαμε μαζί τους, χαϊδέψαμε τα σκυλάκια, γνωριστήκαμε, βγάλαμε φωτογραφίες, μιλήσαμε με τους εθελοντές, και φυσικά συζητήσαμε με την κ. Αβραμίδου για το Καταφύγιο του Σωκράτη, στο οποίο ήταν αφιερωμένη αυτή η εκδήλωση.

Με την κ. Σεραφίνα Αβραμίδου

Το Καταφύγιο του Σωκράτη είναι ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Αθηναίων στο Βοτανικό. Το όνομά του αποτελεί έναν φόρο τιμής στον Σωκράτη, έναν αδέσποτο σκυλάκο που παρασύρθηκε από διερχόμενο φορτηγό σε δρόμο της Αθήνας στα 13 του χρόνια. Ο Σωκράτης σύχναζε στην οδό Ερμού, στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους. Η ζωή στο δρόμο είναι δύσκολη και γεμάτη κινδύνους για τα σκυλάκια, μας είπε η κ. Αβραμίδου, και το όνομα του καταφυγίου στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για τη δύσκολη διαβίωση των αδέσποτων στους δρόμους της Αθήνας.

Ο Σωκράτης (πηγή)
Οι εθελοντές του Καταφυγίου του Σωκράτη

Η κ. Αβραμίδου μας έδωσε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το καταφύγιο. Σήμερα φιλοξενεί περίπου 90 σκυλάκια, πρώην αδέσποτα από τους δρόμους της Αθήνας. Το καταφύγιο είναι επισκέψιμο καθημερινή με ραντεβού και Κυριακές 12.00-16.00, ανοιχτό για κάθε φιλόζωο που θέλει να το επισκεφθεί, να γνωρίσει τα σκυλάκια του, να παίξει μαζί τους και να τα πάει βόλτα.

Η κ. Σεραφίνα Αβραμίδου

Όταν κάποιος θέλει να υιοθετήσει ένα αδέσποτο από το Καταφύγιο του Σωκράτη, η διαδικασία είναι η εξής: το καταφύγιο συνεργάζεται με εθελοντές εκπαιδευτές· ο ενδιαφερόμενος για την υιοθεσία κλείνει ένα ραντεβού με έναν εκπαιδευτή, ο οποίος θα τον βοηθήσει να βρει το ζωάκι που του ταιριάζει. Μπορεί να δούμε ένα σκυλάκι σε μια φωτογραφία και να ξετρελαθούμε μαζί του, αλλά στην δια ζώσης επαφή να διαπιστώσουμε ότι δεν μας ταιριάζει, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται το σωστό ταίριασμα, μας τόνισε η κ. Αβραμίδου.

Με τον Ρέμπραντ, ένα από τα σκυλάκια του καταφυγίου

Αφού γίνει το ταίριασμα, οι μέλλοντες ιδιοκτήτες έρχονται άλλες δύο φορές στο καταφύγιο για να παίξουν με τα σκυλάκια τους και να τα βγάλουν βόλτα, για να συνηθίσουν τα ζωάκια τη νέα τους παρέα. Στη συνέχεια γίνεται η υιοθεσία με βάση όλα τα προβλεπόμενα, με συμβόλαιο υιοθεσίας. Τα σκυλάκια διαθέτουν όλα microchip, και είναι εμβολιασμένα και στειρωμένα. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα κουτάβια, αλλά και σε αυτή την περίπτωση μπαίνει ο όρος μέσα στο συμβόλαιο πως όταν μεγαλώσουν θα τα στειρώσει ο ιδιοκτήτης ή η ίδια η Αστική Πανίδα. Τα σκυλάκια που υιοθετούνται διαθέτουν επίσης ένα χρόνια κτηνιατρική ασφάλεια και ένα grooming δώρο!

Η εταιρεία Bully Bar με το κινητό κοκτέιλ μπαρ υποστηρίζει τις δράσεις του Καταφυγίου του Σωκράτη!

Αφού ενημερωθήκαμε πλήρως για τη λειτουργία του Καταφυγίου του Σωκράτη, ρωτήσαμε την κ. Αβραμίδου για την κατάσταση με τα αδέσποτα στους δρόμους της Αθήνας. Δε βλέπουμε τόσα πολλά όσο παλιά, της είπαμε και μας απάντησε πως έχουν μειωθεί κατά πολύ τα αδέσποτα, και πως όποιο καινούριο ζωάκι εμφανίζεται στους δρόμους της πόλης προέρχεται από εγκατάλειψη. Όσα αδέσποτα υπάρχουν ακόμα στους δρόμους είναι μεγάλης ηλικίας και είναι όλα στειρωμένα από τον Δήμο Αθηναίων για να μην αναπαράγονται. Είναι μια τρομερή πράξη η εγκατάλειψη του ζώου… Σκεφτείτε πόσο τεράστιο είναι το σοκ για ένα σκυλάκι να βρεθεί ξαφνικά από ένα σπίτι στο δρόμο!

Ποιός έχει την καρδιά να εγκαταλείψει αυτές τις γλύκες;;

Όπως μας επισήμανε η κ. Αβραμίδου, ο νέος νόμος προβλέπει πως αν κάποιος θέλει να παραδώσει το ζώο του στον Δήμο πρέπει να πληρώσει. Αν κάποιος παραδώσει το ζώο οικειοθελώς δεν επιτρέπεται να υιοθετήσει για 3 χρόνια. Υπάρχουν, δυστυχώς, άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους επειδή τα βαρέθηκαν ή επειδή μεγάλωσαν. Πραγματικά δεν χωράει στο μυαλό μας πως μπορεί να το κάνει κάποιος αυτό!

Τα σκυλάκια του Καταφυγίου του Σωκράτη που γνωρίσαμε είναι όλα γλυκύτατα και το μόνο που ζητάνε είναι λίγη παρέα, αγάπη και φροντίδα. Ήρεμα, φιλικά και αξιαγάπητα, τα λατρέψαμε όλα! Δείτε όσα γνωρίσαμε στην εκδήλωση, είναι όλα υπέροχα… Και ακόμα και αν δεν θέλετε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, σκεφτείτε μόνο και μόνο να πάτε στο καταφύγιο μια Κυριακή μεσημέρι και να βγάλετε βόλτα έναν από τους φανταστικούς νέους μας φίλους… Θα είναι μια φανταστική εμπειρία! Εμείς θα το κάνουμε σίγουρα!

Λεωνίδας
Ρούντι
Ρίκι
Τάιρα
Ντιέγκο
Λήδα
Ρέμπραντ

Πάντως, σκεφτείτε το! Ένας σκύλος-φίλος στο σπίτι είναι κάτι το πολύ σημαντικό με πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη για τους ανθρώπους, και ειδικά τα παιδιά. Ο δεσμός ανθρώπου – ζώου είναι ένας πολύ ισχυρός δεσμός, που επιτρέπει στα κατοικίδια να θεωρούνται μέλη της οικογένειας. Είναι μια αμφίδρομα ωφέλιμη και δυναμική σχέση, σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρία, με συναισθηματικές, ψυχολογικές και σωματικές αλληλεπιδράσεις.

Συγκεκριμένα για τα παιδιά, διαβάσαμε πως ο δεσμός με τα ζώα συνδέεται με τη θετική συναισθηματική λειτουργία του παιδιού. Η σχέση με ένα ζώο βοηθάει την κοινωνική και γνωστική του ανάπτυξη, όπως και την ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων. Η κατοχή ενός ζώου ενισχύει, επίσης, την αυτοεκτίμηση του παιδιού, καθώς μαθαίνει να φροντίζει το ζωάκι του και επιβραβεύεται από τους γονείς του γι’ αυτό. Ακόμα, η παρουσία του κατοικίδιου αυξάνει την κοινωνική διάδραση μεταξύ των παιδιών και αναπτύσσει την ενσυναίσθηση των παιδιών, κάνοντάς τα ικανά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων. Φυσικά, ένα κατοικίδιο είναι μια πηγή στοργής και συναισθηματικής υποστήριξης για ένα παιδί, μια αστείρευτη πηγή αγάπης.

Τάιρα

Αλλά και για τους ενήλικες τα οφέλη από τον δεσμό με ένα κατοικίδιο είναι εξίσου σημαντικά. Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες, άγχους και φόβων και γενικότερα καλύτερη συναισθηματική διάθεση, ενώ διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά το πένθος και άλλες δύσκολες καταστάσεις. Η συμβίωση με ένα ζωάκι μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως ένα αντικαταθληπτικό», όπως μάθαμε. Έχουν γενικώς καλύτερη υγεία, τόσο σωματική όσο και συναισθηματική· έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και νιώθουν λιγότερη μοναξιά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες η σχέση με ένα κατοικίδιο έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου: χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς. Για παράδειγμα, μια αμερικανική έρευνα σε ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου έδειξε μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης σε ιδιοκτήτες ζώων. Τέλος, η κατοχή ενός κατοικίδιου, ειδικά σκύλου, φροντίζει για τη σωματική μας άσκηση· φανταστείτε πόση γυμναστική θα κάνετε με τις βόλτες και τα παιχνίδια σας!

Λεωνίδας

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι πως τα ζώα μας αγαπάμε ακριβώς όπως είμαστε! Δεν έχει καμία σημασία η εμφάνισή μας, η μόρφωσή μας, το επάγγελμά μας, η κοινωνική μας θέση. Η αγάπη τους είναι άνευ όρων και περιορισμών!

Η υιοθεσία ενός ζώου, συγκεκριμένα, έχει ως πράξη και αυτή πολλαπλά οφέλη. Μας διδάσκει τη συμπόνια και μας κάνει να νιώθουμε υπεύθυνοι για τη ζωή ενός ζώου που δώσαμε. Η χαρά και η αγάπη που θα δούμε ζωγραφισμένη στα μάτια του ζώου που φροντίσαμε θα μας δείξει πως κάτι καλό κάναμε για να διορθώσουμε κάτι σε αυτόν τον κόσμο. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε πως η υιοθεσία ενός ζώου φέρει μια τεράστια ευθύνη και πρέπει να γίνεται μετά από πολλή σκέψη και με μόνο κίνητρο την αγάπη για τα ζώα.

Θα το πούμε για άλλη μια φορά: σκεφτείτε το να υιοθετήσετε ένα ζωάκι ή έστω να προσφέρετε τη συντροφιά και τα χάδια σας σε ένα από τα ζωάκια του καταφυγίου… Η πίστη και η αιώνια αγάπη που θα πάρετε πίσω θα σας ανταμείψει με το παραπάνω!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

3 Comments Add yours

 1. Giannis Pit says:

  Ψυχούλες μου! Έχουμε και εμείς σκύλο παιδιά και η ζωή μαζί του είναι ευλογία! Μπράβο στην πρωτοβουλία σας να βρεθείτε εκεί, ειλικρινά μπράβο.

  Liked by 1 person

  1. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς αγαπητέ μας κύριε Γιάννη!! Αγαπάμε όλα τα ζώα και τα σκυλάκια πραγματικά είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου! Αξίζουν την αγάπη και την φροντίδα όλων μας, ειδικά τα εγκαταλελειμμένα!! 🐶🐕💓

   Liked by 1 person

   1. Giannis Pit says:

    Να είστε καλά φίλοι μου!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s