Ένα γλυκό brownie για την αγάπη…

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε, κι εμάς μας φέρνει στο νου πως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι τα μικρά, γλυκά πράγματα, αρκεί να τα μοιράζεσαι με κάποιον! Όπως λέει και ένα από τα αγαπημένα μας τραγούδια…

Μέτρησα τον κόσμος δύο φορές
Μέσα στα απλά είν’ τα ωραία
Όπως όταν είμαστε παρέα
Τι καλό που κάνει ένας καφές.

Μέσα από παράπονα συρτά
Ξέφυγε κι αλλάζει η ζωή μου
Σήμερα γιορτάζει η ψυχή μου
Κι όλα θα τα δω χρωματιστά.

Από τη μεριά μας, για τη Γιορτή των Ερωτευμένων θα μοιραστούμε μαζί σας μερικά γλυκά κείμενα, πίνακες και φωτογραφίες, μαζί με ένα γλυκό brownie χωρίς αλεύρι, με φρούτα του δάσους και αμύγδαλα, αλλά κυρίως μια ευχή, να γεμίσει η καρδιά και η ζωή όλων μας ακόμα περισσότερη, πραγματική αγάπη!

Το εορταστικό brownie του Eat Dessert First Greece μόλις βγήκε από το φούρνο!

Αυτή τη φορά δε θα το καταβροχθίσουμε όλο…

Θα το μοιραστούμε με όσους αγαπάμε! Ένα κομμάτι με πολύ αγάπη για τη Μήνα!

Η αγάπη είναι ένα θέμα που ανέκαθεν κυριαρχούσε στις τέχνες, μιας και είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Ειδικά η ζωγραφική, που μεταχειρίζεται την εικόνα και όχι το λόγο, απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και μπορεί να εκφράσει οικουμενικές ιδέες και συναισθήματα. Ένας πίνακας ζωγραφικής μπορεί να σε «αγγίξει» και να σου «μιλήσει» με το θέμα, τις φόρμες, τα χρώματα, τη δράση, την ιστορία που διηγείται. Μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς τη δική σου ιστορία, να κάνεις υποθέσεις για τους πρωταγωνιστές του, τις προθέσεις και τα συναισθήματά τους, να ταυτιστείς ή να διαφωνήσεις, να εμπνευστείς και να προβληματιστείς. Για να μπούμε στο κλίμα του «αγαπησιάρικου» άρθρου μας διαλέξαμε κάποιους πίνακες που εμάς μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα… Εσάς;

A Dance In The Country (λεπτομέρεια), Pierre Auguste Renoir, 1883 (πηγή)
Two lovers (λεπτομέρεια), Vincent van Gogh, 1888 (πηγή)
A romance (λεπτομέρεια), Santiago Rusiñol, 1894 (πηγή)
The kiss (λεπτομέρεια), Gustav Klimt, 1908-09 (πηγή)
Ζευγάρι και φτερωτή μορφή (λεπτομέρεια), Δημήτρης Μυταράς (πηγή)
Ευγένιος Σπαθάρης (πηγή)
Walk (λεπτομέρεια), Marc Chagall, 1918 (πηγή)

Μπορεί να διαφωνούμε με την εμπορική πλευρά της γιορτής των ερωτευμένων, αλλά πάντα μας αρέσει να βρίσκουμε ευκαιρίες για όμορφες σκέψεις και ιδέες. Και τι πιο γλυκό και όμορφο από την αγάπη; Διαβάσαμε πως στην πραγματικότητα, πολύ λίγα είναι γνωστά για τον Άγιο Βαλεντίνο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, όμως, έχει τους δικούς της Αγίους του έρωτα, τους Αγίους Αποστόλους Ακύλα και Πρισκίλλα, των οποίων η μνήμη τιμάται όχι στις 14, αλλά στις 13 Φεβρουαρίου. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε προτείνει στους νέους να γιορτάζουν την αγάπη τους την ημέρα αυτή, και εμείς θα ακολουθούμε τη συμβουλή του.

Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρισκίλλα (πηγή)

Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρισκίλλα μάθαμε πως ήταν ένα ενάρετο και ευσεβές ζευγάρι Ιουδαίων από τον Πόντο που κατοικούσαν στην Κόρινθο και εργάζονταν ως σκηνοποιοί. Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την Κόρινθο για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία, μιας και τους είχε αγγίξει το κήρυγμά του. Αφού κατηχήθηκαν και βαπτίστηκαν από τον Απόστολο, τον ακολούθησαν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. Ο Απόστολος Παύλος στις επιστολές του μνημονεύει τις αρετές και την χριστιανική πίστη τους, γράφοντας ότι για τις υπηρεσίες και το θάρρος τους, τους ευγνωμονεί όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών. Οι Άγιοι Ακύλας και Πρισκίλλα μαρτύρησαν τελικά από τους διώκτες του Χριστιανισμού, οι οποίοι τους συνέλαβαν και τους αποκεφάλισαν.

Και ποιόν δε θα άγγιζαν λόγια όπως αυτά που έγραψε για την αγάπη ο Απόστολος Παύλος σε επιστολή του προς τους Κορινθίους; Χωρίς αγάπη, δεν έχουμε και δεν είμαστε τίποτα…

Ο ύμνος της Αγάπης του Απόστολου Παύλου

Αν ξέρω να μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε έγινα σαν ένας άψυχος χαλκός που βουίζει ή σαν κύμβαλο που ξεκουφαίνει με τους κρότους του. Και αν έχω το χάρισμα να προφητεύω και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, και αν έχω όλη την πίστη, ώστε να μετακινώ με τη δύναμη της ακόμη και τα βουνά, αλλά δεν έχω αγάπη, τότε δεν είμαι τίποτε απολύτως.

Και αν πουλήσω όλη την περιουσία μου για να χορτάσω με ψωμί όλους τους φτωχούς, και αv παραδώσω το σώμα μου για να καεί, αλλά αγάπη δεν έχω, τότε σε τίποτε δεν ωφελούμαι.

Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει.

Αν υπάρχουν ακόμα προφητείες, θα έλθει μέρα που και αυτές θα καταργηθούν αν υπάρχουν χαρίσματα γλωσσών και αυτά θα σταματήσουν αν υπάρχει γνώση και αυτή θα καταργηθεί. Γιατί τώρα έχουμε μερική και όχι τέλεια γνώση και προφητεία· όταν όμως έλθει το τέλειο, τότε το μερικό θα καταργηθεί. Όταν ήμουν νήπιο, μιλούσα ως νήπιο, σκεφτόμουν ως νήπιο, έκρινα ως νήπιο. Όταν έγινα άνδρας, κατάργησα τη συμπεριφορά του νηπίου. Τώρα βλέπουμε σαν σε καθρέπτη και μάλιστα θαμπά, τότε όμως θα βλέπουμε το ένα πρόσωπο το άλλο πρόσωπο. Τώρα γνωρίζω μόνο ένα μέρος από την αλήθεια, αλλά τότε θα έχω πλήρη γνώση, όπως ακριβώς γνωρίζει και εμένα ο Θεός. Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η αγάπη.

Αποστόλου Παύλου: Α’ Επιστολή προς Κορινθίους, (ιβ´ 27 – ιγ´ 13) (πηγή).

Η αγάπη ποτέ δεν εκπίπτει, δηλαδή η αγάπη ποτέ δεν τελειώνει… Στις μέρες μας χρειαζόμαστε όμορφα, γλυκά παραδείγματα και πάνω απ’ όλα χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, γιατί ο ατομικισμός και ο εγωισμός μόνο μοναξιά και δυστυχία μπορεί να φέρει. Το πιο γλυκό παράδειγμα που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ζευγάρια που έζησαν όλη τη ζωή τους μαζί, με τις χαρές και τις δυσκολίες της, όπως ο κύριος Κώστας και η κυρία Χριστίνα, αγαπημένοι συγγενείς μας.

Η Χριστίνα και ο Κώστας παντρεύτηκαν το 1962…
Μετά από 58 χρόνια γάμου απολαμβάνουν ακόμα μαζί το καφεδάκι και το γλυκάκι τους…
Το Πάσχα σουβλίζουν και το αρνάκι τους!

Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Erik Erikson, όπως αναφέρεται στο βιβλίο Εξελικτική Ψυχολογία, Δια Βίου Ανάπτυξη του Feldman, η τελευταία περίοδος στην εξέλιξη της προσωπικότητας του ατόμου αποτελεί το στάδιο ακεραιότητας του εγώ ή απόγνωσης. Στην περίοδο αυτή, το άτομο αναπολεί τη ζωή του, την αξιολογεί και συμβιβάζεται με αυτήν. Αν η αξιολόγηση φέρει θετικά αποτελέσματα, έρχεται το αίσθημα της ολοκλήρωσης και της ακεραιότητας, μια ικανοποίηση από τη ζωή που έζησε.

Καλοκαίρια…
…και χειμώνες…

Γνωρίστε μας καλύτερα στη συνέντευξη που δώσαμε στην Δρ. Αγγελική Καρδαρά για το postmodern.gr. Δείτε τη συνέντευξη 👉 εδώ.

Φανταστείτε να κοιτάξετε πίσω τη ζωή σας και να δείτε ότι την περάσατε με έναν άνθρωπο αχώριστοι και αγαπημένοι, με την οικογένειά σας κοντά και με πολύ αγάπη και φροντίδα για τους γύρω σας. Και φανταστείτε το αντίθετο… Όπως μας λέει ο Erikson, οι άνθρωποι που κοιτάζουν πίσω τη ζωή τους με έλλειψη ικανοποίησης νιώθουν κατάθλιψη, θυμό και απόγνωση. Το τραγούδι μας έρχεται ξανά στο νου…

Ξύπνησα κεφάτη το πρωί
Έδιωξα από πάνω μου τη γκρίνια
Έγιναν τα μάτια μου λουστρίνια
Πήρα τη ζωή μου απ’ την αρχή.

Κοίταξα την πόλη τρυφερά
Έδιωξα το σύννεφο το γκρίζο
Ένιωσα σαν άστρο να γυαλίζω
Μέσα σ’ ανθρωπάκια σκοτεινά.

Αλλιώτικη μέρα, ανάβω φωτιά
Σου λέω καλημέρα, σε παίρνω αγκαλιά
Αλλιώτικη μέρα, καλό ξαφνικό
Μαζί μ’ όλα τ’ άλλα κι εμένα αγαπώ.

Στο Eat Dessert First Greece έχουμε πολύ αγάπη και θέλουμε να τη μοιραζόμαστε. Ο πιο απλός τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να μοιραστούμε μαζί σας το γλυκάκι που φτιάξαμε για την Ημέρα των Ερωτευμένων, ένα ζουμερό, σοκολατένιο μπράουνι χωρίς αλεύρι με φρούτα του δάσους και αμύγδαλα. Φτιάχνεται πολύ γρήγορα, προλαβαίνετε να γλυκάνετε όσους αγαπάτε!

Το brownie του Eat Dessert First Greece έχει μπόλικη σοκολάτα, φρούτα του δάσους και αμύγδαλα!

Η συνταγή μας

Brownie χωρίς αλεύρι, με φρούτα του δάσους και αμύγδαλα

Υλικά για το brownie

Κουβερτούρα300 γρ.
Βούτυρο250 γρ.
Ζάχαρη60 γρ.
Αυγά5
Αμύγδαλα80 γρ.
Φρούτα του δάσους100 γρ.
Τα υλικά για το brownie μας

Πώς φτιάχνουμε το brownie

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει και να το αφήσουμε να κρυώσει. Θέλουμε να φτάσει στους 40-45°C.

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε σε ένα μπωλ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο χέρι με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο (40-45°C) με αργή ροή, συνεχίζοντας το χτύπημα. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα αμύγδαλα, για να μη χαθεί η γεύση και η υφή τους μέσα στο brownie. Χρησιμοποιήσαμε τα αμύγδαλα με τη φλούδα τους, γιατί θέλαμε την υφή και τη γεύση της, αλλά και επειδή πολλά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στη φλούδα των αμυγδάλων. Μας θέλετε να την αφαιρέσετε, όμως, μουλιάστε τα αμύγδαλα για δεκαπέντε λεπτά σε καυτό νερό και μετά τρίψτε τα με τα δάχτυλά σας, η φλούδα θα βγει αμέσως.

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με τον αυγοδάρτη.
Κόβουμε τα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια.

Βάζουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί να λιώσει και την αφήνουμε να κρυώσει στους 40°C. Την προσθέτουμε κι αυτή με σταθερή ροή στο μείγμα μας, συνεχίζοντας το χτύπημα. Τέλος, προσθέτουμε τα φρούτα του δάσους (χρησιμοποιήσαμε κατεψυγμένα).

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Περιμένουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία της λιωμένης κουβερτούρας.
Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς.
Στο τέλος προσθέτουμε τα φρούτα του δάσους.

Το brownie βγαίνει πολύ ζουμερό και γι’ αυτό δεν έχει την υφή ενός κέικ, αλλά τείνει να θρυμματίζεται. Το καλύτερο είναι να το ψήσουμε σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και να βάλουμε στον πάτο λαδόκολλα. Εμείς, βέβαια, επειδή θέλαμε να έχει σχήμα καρδιάς, χρησιμοποιήσαμε μια μεταλλική φόρμα, την οποία αλείψαμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίσαμε με κακάο για να μην κολλήσει.

Αλείφουμε τη φόρμα μας με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με κακάο.

Οπότε, γεμίζουμε τη φόρμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Αφήνουμε το brownie να κρυώσει, και στη συνέχεια αν θέλουμε το καλύπτουμε με ένα απλό γλάσο και στολίζουμε με φρούτα του δάσους ή ό,τι άλλο εμπνευστούμε!

Γεμίζουμε τη φόρμα μας με το λαχταριστό μείγμα.
Έτοιμο για ψήσιμο!

Κόβουμε ένα σοκολατένιο κομμάτι και το προσφέρουμε σε όποιον αγαπάμε! Ένα γλυκό brownie για την αγάπη… Χρόνια πολλά σε όλους, όχι μόνο στους ερωτευμένους, η αγάπη είναι γύρω μας, αρκεί να θέλουμε να τη δούμε!

Χρόνια πολλά σε όλους με πολύ αγάπη από το Eat Dessert First Greece!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s