Τις νιφάδες κοιτάξτε,
κι αγκαλιές σ’ όλους τάξτε,
χαρείτε γιατί στην πλάση γιορτή
φέρνει ο χειμώνας ο βαρύς…Στις πλαγιές ανεβείτε,
τρυφερά λόγια πείτε,
χαρείτε ξανά γιατί γιορτινά
έρχεται ο χειμώνας ο βαρύς…
Κάστανα θα ψήνουμε στο τζάκι
και θα τρίζουν ξύλα στη φωτιά
και μ’ αγάπη εκεί θα μας φυλάει
του Χριστού η σπλαχνική ματιά…
Αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι
Ήρθε πραγματικά ο χειμώνας ο βαρύς και το χουχούλιασμα μέσα στις κουβέρτες έχει την τιμητική του. Ο μόνος λόγος για να βγούμε από μέσα -όπως φαντάζεστε- είναι να φτιάξουμε κάποιο γλυκάκι!

Κάθε χρόνο φτιάχνουμε με πολλή αγάπη έναν Χριστουγεννιάτικο κορμό για την κ. Χριστίνα για τη γιορτή της. Φέτος, επηρεασμένοι από το Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, αποφασίσαμε ο κορμός της να έχει γεύση κάστανο. Μπορεί η ημέρα των Χριστουγέννων να πέρασε, αλλά έχουμε πολλές γιορτινές μέρες ακόμα, οπότε πιστεύουμε πως δεν είναι αργά για να μοιραστούμε τη συνταγή μας. Ένας ανάλαφρος, γλυκός κορμός κάστανο είναι ένα τέλειο χειμερινό δωράκι, άρα γιατί να περιοριζόμαστε;

Εκτός από τα κάστανα, το δεύτερο βασικό συστατικό που θα συμπεριλάβουμε στον κορμό μας είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Θα το χρησιμοποιήσουμε με έναν πρωτότυπο τρόπο, φτιάχνοντας με αυτό μια γκανάζ σοκολάτας! Όπως πιθανώς να έχετε παρατηρήσει, στα τελευταία μας άρθρα προτιμάμε το ελαιόλαδο από το βούτυρο στις συνταγές μας. Αυτό συμβαίνει επειδή καταρχάς είναι πολύ πιο υγιεινό, και επίσης είναι πολύ πιο ελληνικό, μιας και στο Eat Dessert First στηρίζουμε τα τοπικά μας προϊόντα και τους τοπικούς παραγωγούς.
Ένας γιορτινός κορμός, λοιπόν, με γέμιση από κρέμα κάστανου και επικάλυψη γκανάζ ελαιόλαδου, για να μας συντροφεύσει στο ταξίδι μας στην ιστορία του Χριστουγεννιάτικου κορμού, του αγγλικού yule log και του γαλλικού bûche de Noël… Το γλύκισμα αυτό φτιάχνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά την εορταστική περίοδο, αλλά πόσοι πραγματικά ξέρουν από πού προέρχεται και γιατί ονομάζεται έτσι;

Υule log λέγεται ένας μεγάλος κορμός δέντρου που καίγεται στο τζάκι ως έθιμο. H ονομασία, πιθανώς να συνδέεται με μια παράδοση που ξεκινά πολύ παλιά, από τα προχριστιανικά χρόνια, τον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου (η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου) στα τέλη Δεκεμβρίου στο Βόρειο Ημισφαίριο. Μάθαμε πως εκείνη την περίοδο πολλοί λαοί είχαν έθιμα που περιλάμβαναν το άναμμα φλόγας για τη μεγαλύτερη νύχτα.
Ένα από αυτά ήταν το άναμμα του μεγάλου κορμού στο τζάκι, που φαίνεται να ξεκίνησε στη Νορβηγία και να υιοθετήθηκε από λαούς της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Άλλοι ερευνητές αποδίδουν την παράδοση στους Γερμανούς ή στους Αγγλοσάξονες. Η παράδοση πέρασε στο Χριστιανισμό και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο το Μεσαίωνα. Καταγραφές για το έθιμο υπάρχουν ήδη από τις αρχές του 12ου αι.

Το yule log ήταν αρχικά ένας μεγάλος κορμός ή ακόμα και ένα ολόκληρο δέντρο, του οποίου η άκρη έμπαινε στο τζάκι ενώ το υπόλοιπο αναγκαστικά έμενε μέσα στο δωμάτιο! Έκαιγε συνεχόμενα για δώδεκα ημέρες, μιας και θεωρούνταν κακή τύχη να σβήσει. Μετά το δωδεκαήμερο, τα απομεινάρια τα φύλαγε η οικογένεια για να φέρουν καλή τύχη.

Ο γαλλικός Χριστουγεννιάτικος κορμός λέγεται bûche de Noël, όπου bûche είναι η γαλλική λέξη για τον κορμό που έβαζαν στη φωτιά. Σύμφωνα με συνέντευξη της Nadine Cretin, ιστορικού των εορτών και ανθρωπολόγου, ο κορμός έπρεπε να έχει έναν ιερό χαρακτήρα και γι’ αυτό έριχναν από κάτω του λίγο κρασί ή λάδι. Ο κορμός τοποθετούνταν στη φωτιά από το γηραιότερο και το νεότερο μέλος του σπιτιού, συμβολίζοντας την οικογένεια και τη μετάβαση. Ανάλογα με την περιοχή, έκαιγε μόνο τη νύχτα των Χριστουγέννων ή για δώδεκα μέρες, μέχρι τα Θεοφάνεια. Τα υπολείμματα του ξύλου τα κρατούσαν για να τα ρίξουν στη φωτιά αν ερχόταν κάποια δυσκολία, ώστε να διώξουν την κακοτυχία.

Το 19ο αι. η παράδοση του Χριστουγεννιάτικου ξύλου άρχισε σταδιακά να εγκαταλείπεται. Διαβάσαμε πως ο λόγος ήταν η εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία οδήγησε στην αντικατάσταση των μεγάλων τζακιών με σόμπες. Το τεράστιο ξύλο έγινε μικρότερο, μια ροδέλα, και αντί να καίγεται στη φωτιά, στόλιζε πλέον το κέντρο του τραπεζιού του σπιτιού, συχνά διακοσμημένο. Από εκεί, θα υποθέσουμε ότι ο δρόμος προς το Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα ήταν σύντομος…
Στο περιοδικό History η Stephanie Butler αναφέρει πως κρίνοντας από τα συστατικά του γλυκού Χριστουγεννιάτικου κορμού, θα μπορούσε να υπάρχει ήδη από τις αρχές του 17ου αι. Οι διακοσμήσεις με αμυγδαλόπαστα και μαρέγκα ήταν συνηθισμένες το Μεσαίωνα. Το παντεσπάνι που χρησιμοποιείται στον κορμό είναι από τα παλιότερα είδη κέικ, γνωστό τουλάχιστον από το 1615 όπου εντοπίζεται η πρώτη δημοσιευμένη συνταγή στο βιβλίο της Gervaise Markham “The English Huswife” (Η Αγγλίδα νοικοκυρά). Τη μεγάλη φήμη του απέκτησε όμως το 19ο αι. χάρη στους Παριζιάνους ζαχαροπλάστες.
Ποιός Γάλλος ζαχαροπλάστης δημιούργησε πρώτος το bûche de Noël, αυτό παραμένει ένα άλυτο ζήτημα. Πιθανοί ύποπτοι βρήκαμε πως είναι ο Παριζιάνος ζαχαροπλάστης Antoine Caradot, κάποιος συνάδελφός του από τη Λυόν, όπως και ο Pierre Lacam, ζαχαροπλάστης του βασιλιά Καρόλου Γ’ του Μονακό.



Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι πως ο γαλλικός Χριστουγεννιάτικος κορμός φτιάχνεται παραδοσιακά με παντεσπάνι génoise, και με αυτό θα φτιάξουμε και τον δικό μας. Για επικάλυψη έχει βουτυρόκρεμα με γεύση σοκολάτα ή μόκα, αλλά εδώ θα πρέπει να μας συγχωρέσουν, μιας και θέλουμε ο κορμός μας να είναι πιο ελαφρύς, οπότε θα τον καλύψουμε με μια λεπτή στρώση γκανάζ ελαιόλαδου. Για διακόσμηση είχε φύλλα ή μανιτάρια, τα οποία εμείς θα αντικαταστήσουμε με κάστανα βουτηγμένα στη γκανάζ μας.

Άλλωστε, η σύγχρονη ζαχαροπλαστική έχει πλέον κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, δημιουργώντας μια πληθώρα γευστικών παραλλαγών του κλασικού yule log ή bûche de Noël, οπότε δεν έχουμε και τόσες τύψεις. Ο κορμός είναι ένα γλύκισμα που προσφέρεται για αυτοσχεδιασμούς, τόσο με τη γέμιση, όσο και με την επικάλυψη, αλλά γιατί όχι και με τη γεύση του παντεσπανιού. Όσο για τη διακόσμηση, ο κορμός μπορεί να πάρει από μια κομψή και μίνιμαλ μορφή έως ζεστές και σπιτικές διακοσμήσεις. Μας αρέσουν και τα δύο είδη εξίσου!
Ο δικός μας Χριστουγεννιάτικος κορμός θα λέγαμε ότι βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο… Έχει κάτι από μίνιμαλ, μιας και δεν βάλαμε πολλά διακοσμητικά στοιχεία πέραν από τα κάστανα που βουτήξαμε στη σοκολάτα, αλλά από την άλλη έχει την αίσθηση του σπιτικού, με τη χαραγμένη επιφάνεια που θέλαμε να μοιάζει με ξύλο. Πρωτού όμως φτάσουμε στη διακόσμηση, όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι…

Η συνταγή μας
Ο Χριστουγεννιάτικος κορμός της Χριστίνας
Υλικά για την γκανάζ ελαιόλαδου
Για την επικάλυψη του κορμού μας πειραματιστήκαμε και… πετύχαμε! Φτιάξαμε μια γκανάζ σοκολάτας με αγνό παρθένο ελαιόλαδο αντί για κρέμα γάλακτος και βγήκε τέλεια! Η γκανάζ μας βγήκε πιο λεία και γυαλιστερή από τη μία, καθώς και πιο υγιεινή από την άλλη, μιας και περιέχει τα καλά λιπαρά και τα θρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου. Είναι επίσης μια νηστίσιμη επιλογή, αλλά και ιδανική για χορτοφάγους και vegans, αφού δεν περιέχει γαλακτοκομικά.

Κουβερτούρα 60% | 250 γρ. |
Ελαιόλαδο | 85 ml |
Μέλι (προεραιτικά) | 1 κ.σ. |
Πώς φτιάχνουμε τη γκανάζ ελαιόλαδου
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την τοποθετούμε σε μεταλλικό μπωλ (όχι πλαστικό γιατί θα μπει σε μπεν μαρί). Βάζουμε ένα κατσαρολάκι με ένα δάχτυλο νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, τοποθετούμε το μπωλ με την κουβερτούρα από πάνω και ανακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία (10-15 λεπτά). Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στην αρχή δε θα αναμιγνύονται καλά, αλλά με λίγη υπομονή θα πετύχετε ένα ομοιόμορφο, λείο μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα περίπου να κρυώσει. Δεν πρέπει να περάσει περισσότερη ώρα, γιατί θα πήξει η γκανάζ μας και δε θα απλώνεται καλά. Οπότε πρέπει να έχουμε ήδη προβλέψει να είναι έτοιμος ο κορμός μας.

Υλικά για το παντεσπάνι (génoise)
Το génoise είναι ένα Ιταλικό παντεσπάνι, με προέλευση από την Γένοβα, που συναντάται συχνά στην ιταλική και στη γαλλική ζαχαροπλαστική. Η διαφορά του με το κλασικό ελληνικό παντεσπάνι είναι πως δεν περιέχει baking powder ή σόδα, αλλά παίρνει τον όγκο του μόνο χάρη στο καλό χτύπημα των αυγών.

Αυγά | 3 |
Ζάχαρη | 90 γρ. |
Αλεύρι γοχ (κοσκιν.) | 45 γρ. |
Κορν φλάουρ (κοσκιν.) | 45 γρ. |
Βανίλια | 1-2 κάψουλες |
Μέλι | 1 κ.γ. |
Πώς φτιάχνουμε το παντεσπάνι (génoise)
Βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το μέλι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 5 λεπτά στο δυνατό να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε στο μεσαίο και χτυπάμε άλλα 3 λεπτά (8 λεπτά σύνολο). Βγάζουμε από το μίξερ, ρίχνουμε το μισό αλεύρι μέσα στα αυγά και διπλώνουμε απαλά με μια σπάτουλα, προσέχοντας να μη χάσει τον όγκο του. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και διπλώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Σε ένα ταψί τοποθετούμε μια λαδόκολλα, ή ακόμα καλύτερα μια επιφάνεια σιλικόνης και αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ή λάδι. Απλώνουμε προσεχτικά το μείγμα με μια σπάτουλα να πάρει ένα ορθογώνιο σχήμα, χωρίς να το πιέζουμε όμως. Θέλει λίγο υπομονή, αλλά στο τέλος θα απλωθεί μια χαρά! Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για 7-8 λεπτά. Πρέπει να προσέχουμε να πάρει λίγο χρώμα, αλλά όχι πολύ γιατί αν παραψηθεί θα σκληρύνει και δε θα τυλίγεται, αλλά θα σπάει. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμίδες δωματίου, χωρίς να τον αφαιρέσουμε από την επιφάνεια σιλικόνης.
Ένα μικρό μυστικό!
Αν παρ’ όλα αυτά το παντεσπάνι ψηθεί παραπάνω και μας γίνει πιο μπισκοτένιο, το βάζουμε για όλη τη νύχτα στο ψυγείο ξεσκέπαστο και θα μαλακώσει… απλά ο κορμός θα πρέπει να αναβληθεί για αύριο! Αν τώρα θέλουμε να τον σερβίρουμε σήμερα, δεν απογοητευόμαστε, αλλά τον κόβουμε σε κομμάτια και φτιάχνουμε μια τούρτα με στρώσεις, ή ατομικές πάστες, ή ακόμα και γλυκό σε ποτήρι με σπασμένα κομματάκια παντεσπάνι!
Υλικά για την κρέμα κάστανου

Κάστανα βρασμένα (ή στο τζάκι!) | 250 γρ. |
Κρέμα γάλακτος | 200 ml |
Ζάχαρη άχνη | 120 γρ. |
Εκχύλισμα πικραμύγδαλο | 1-2 σταγόνες |
Πώς φτιάχνουμε την κρέμα κάστανου
Καταρχάς βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε (μπορούμε να πάρουμε και έτοιμα βρασμένα κάστανα για να γλιτώσουμε χρόνο). Εμείς τα δικά μας τα είχαμε ψήσει στο τζάκι και τα είχαμε έτοιμα! Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και τα τρίβουμε μέχρι να γίνουν μια πάστα. Εμείς, επειδή ήταν ψητά τα κάστανα και δεν είχαν αρκετή υγρασία, προσθέσαμε μια κουταλιά της σούπας βραστό νερό. Αν είναι μόλις βρασμένα, λογικά δε θα χρειαστεί. Η υφή που θέλουμε να έχει είναι σαν πάστα αλλά να απλώνεται όχι πολύ πηχτή.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε μια ελαφριά σαντιγί. Ρίχνουμε μέσα την πάστα κάστανου και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το πικραμύγδαλο με προσοχή να μη μας πέσει πολύ, γιατί έχει πολύ έντονη γεύση. Έτοιμη η κρέμα μας!

Πώς συναρμολογούμε τον κορμό
Με πολύ προσοχή μεταφέρουμε το παντεσπάνι μαζί με τη λαδόκολλα/επιφάνεια σιλικόνης από το ταψί πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας (για να μη μας εμποδίζει το ταψί στο τύλιγμα). Απλώνουμε την κρέμα κάστανου σε όλη την επιφάνεια, για να μη μείνουν τα ακριανά κομμάτια παραπονεμένα. Προσέχουμε όμως να μην πιέζουμε πολύ την κρέμα για να μη κάνει τρύπες το παντεσπάνι.
Πιάνουμε την άκρη μαζί με την επιφάνεια σιλικόνης και ξεκινάμε να τυλίγουμε, ρολάροντας το παντεσπάνι ώστε να ξεκολλάει σιγά σιγά από την επιφάνεια. Όταν φτάσουμε στο τέλος, τον τοποθετούμε με την ένωση από κάτω για να μη μας ξετυλίγεται.
Μεταφέρουμε -με προσοχή για να μη σπάσει- τον κορμό σε ένα ταψί ή πιατέλα (όχι την καλή μας γιατί θα γεμίσει σοκολάτες). Περιχύνουμε με μπόλικη γκανάζ, να πάει παντού. Δε μας ανησυχεί η ποσότητα που μένει στο ταψί, γιατί θα την φυλάξουμε στο ψυγείο για επόμενη παρασκευή μας, ή για να την φάμε όπως είναι! Περιμένουμε περίπου ένα τέταρτο να σταθεροποιηθεί λίγο η γκανάζ, και μετά παίρνουμε ένα πηρούνι και χαράσσουμε την επιφάνεια ώστε να μοιάζει με κορμό ξύλου.


Τέλος, διακοσμούμε με ό,τι μας αρέσει -εμείς στολίσαμε τον κόσμο με κάστανα βουτηγμένα στη γκανάζ. Για τα κάστανα, τα βουτάμε στη γκανάζ, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τα βάζουμε για ένα τέταρτο στο ψυγείο να πήξει η σοκολάτα. Έπειτα, τα στολίζουμε πάνω στον κορμό μας.

Ο Χριστουγεννιάτικος κορμός μας είναι ένα πανάλαφρο γλυκάκι, τέλειο για να κλείσει το εορταστικό τραπέζι, αλλά και για όποια άλλη στιγμή το λιγουρευτούμε. Το μόνο πρόβλημα είναι πως είναι τόσο νόστιμο και ελαφρύ, που ένας κορμός σίγουρα δε θα φτάσει!

Καλή συνέχεια της εορταστικής περιόδου και καλές γλυκές ετοιμασίες για την Πρωτοχρονιά! Η Βασιλόπιτά μας είναι ήδη έτοιμη, μείνετε συντονισμένοι!
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Staliá για τα προϊόντα που μας έστειλε για να φτιάξουμε τον εορταστικό κορμό μας:

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
- Reddit: eatdessertfirstgr
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.
wow nice
LikeLike
Thank you so much!! ☺️
LikeLike