Μια χριστουγεννιάτικη κάρτα θα είναι ένα ακόμα δωράκι σε όλους τους φίλους του Eat Dessert First Greece -οι χριστουγεννιάτικες συνταγές που θα ακολουθήσουν θα είναι τα υπόλοιπα. Μπορεί σήμερα οι περισσότερες κάρτες να είναι ψηφιακές, αλλά οι χάρτινες έχουν μια μεγάλη ιστορία τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική. Όπως υποψιάζεστε το νέο χριστουγεννιάτικο άρθρο μας θα έχει ως θέμα τις χριστουγεννιάτικες κάρτες και την ιστορία τους, μαζί με μια κάρτα δωράκι την οποία μπορείτε να στείλετε διαδικτυακά ή να την τυπώσετε και να τη χαρίσετε σε όσους αγαπάτε (θα τη βρείτε στο τέλος του άρθρου).

Όπως μάθαμε το πρώτο αντικείμενο που θα μπορούσε να θεωρηθεί κάρτα δόθηκε στον βασιλιά Ιάκωβο Α’ της Αγγλίας το 1611. Οι διαστάσεις του ήταν 84 εκ. x 60 εκ. και διπλωνόταν. Στο κέντρο του είχε ένα τριαντάφυλλο και μέσα και τριγύρω είχε γραμμένες ευχές για τον βασιλιά και τον γιο του. Επίσης, περιείχε τέσσερα ποιήματα και ένα τραγούδι. Κάπως πιο πληθωρική από τις σημερινές ευχετήριες κάρτες…

Τη συνήθεια του να στέλνουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες την οφείλουμε στον Βρετανό Sir Henry Cole, έναν αφοσιωμένο δημόσιο υπάλληλο, όπως διαβάσαμε. Ο Cole κατάφερε να μειώσει το κόστος του ταχυδρομείου, που έως τότε ήταν πολύ υψηλό. Έπρεπε, όμως, να πείσει όλα τα κοινωνικά στρώματα να χρησιμοποιούν το ταχυδρομείο, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αλλαγή που έφερε.

Την εποχή εκείνη στη βικτοριανή Αγγλία γίνονταν πολλές εκδηλώσεις, πάρτυ και φιλανθρωπίες για τα Χριστούγεννα. Μια από τις συνήθειες ήταν να γράφουν ένα μακρύ γράμμα και να επισκέπτονται γνωστούς και φίλους για να ευχηθούν καλές γιορτές. Αυτό ήταν εξαντλητικό ακόμα και για τους πιο κοινωνικούς τύπους ανθρώπων. Για να το αντιμετωπίσει αυτό, καθώς και για να ενθαρρύνει τη χρήση του ταχυδρομείου ο Cole βρήκε τη λύση στη χριστουγεννιάτικη κάρτα.
Το ταχυδρομείο μέχρι το 1840 ήταν προνόμιο των πλούσιων. Με την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου μπορούσε να μεταφερθεί πολύ μεγαλύτερος όγκος φακέλων από ότι με την άμαξα με το άλογο που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε. Έτσι το κόστος του να στείλεις ένα γράμμα ή μια κάρτα έπεσε και το ταχυδρομείο άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως και από κοινούς ανθρώπους.
Έτσι, το 1843 ο Cole παρήγγειλε 1000 χριστουγεννιάτικες κάρτες από τον Mr. John Calcott Horsley. Η πρώτη κάρτα φτιάχτηκε με την τεχνική της λιθογραφίας και απεικόνιζε στο κέντρο ένα γεύμα -για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις, μιας και έδειχνε παιδιά να πίνουν κρασί. Στα δύο πλαϊνά η κάρτα απεικόνιζε σκηνές φιλανθρωπίας.

Η δεύτερη χριστουγεννιάτικη κάρτα σχεδιάστηκε και στάλθηκε το 1848 από τον William Maw Egley. Απεικόνιζε χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες και φιλανθρωπίες.

Στη δεκαετία του 1850 οι χριστουγεννιάτικες κάρτες ήταν πολύ διαδεδομένες, αν και οι τυπογράφοι θεωρούσαν πως ήταν μια μόδα που θα περάσει και δεν αφιέρωναν πολύ χρόνο στην αναζήτηση πρωτοποριακών σχεδίων. Παρόλα αυτά μέχρι το 1860 οι χριστουγεννιάτικες κάρτες είχαν γίνει ένας από τους βασικούς τρόπους επικοινωνίας με συγγγενείς, φίλους και γνωστούς μέσα στη διάρκεια του έτους.
Βρήκαμε επίσης αξιοπερίεργες χριστουγεννιάτικες κάρτες με παράξενες έως και τρομακτικές εικόνες, κάτι που οφειλόταν εν μέρη στο ότι οι άνθρωποι δεν είχαν σε τι να βασιστούν. Ο Άγιος Βασίλης δεν είχε ακόμα εμπορευματοποιηθεί. Ένα παράδειγμα είναι κάρτες με ψόφια πουλιά, οι οποίες συμβόλιζαν τους φτωχούς που πιθανώς θα πέθαιναν στο χειμωνιάτικο κρύο ή τον χειμώνα γενικώς.


Διαβάσαμε επίσης πως μέχρι το 1880 η αποστολή χριστουγεννιάτικων καρτών είχε γίνει συνήθεια και στην Αμερική. Η βιομηχανοποίηση και η παρακμή της οικογενειακής φάρμας είχαν ως αποτέλεσμα οι συγγενείς να διασκορπιστούν γεωγραφικά. Τότε οι γυναίκες ανέλαβαν το ρόλο του να διατηρούν τις σχέσεις και οι χριστουγεννιάτικες κάρτες ήταν μια καλή ευκαιρία.
Όσο η δημοτικότητα των χριστουγεννιάτικων καρτών αυξανόταν, έπρεπε να καλυφθεί η ζήτηση. Ο Γερμανός μετανάστης Louis Prang παρήγαγε όμορφες κάρτες σε λογικές τιμές για τη μαζική αγορά. Γι’ αυτό συχνά αναφέρεται ως ο πατέρας της αμερικανικής χριστουγεννιάτικης κάρτας.

Μάλιστα, όπως διαβάσαμε, το 1881 διοργάνωσε έναν διαγωνισμό σχεδιασμού κάρτας στον οποίο οι συμμετοχές ήταν σχεδόν 800. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από κριτικούς τέχνης, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες, και τα βραβεία δόθηκαν έπειτα από ψηφοφορία του κοινού. Οι νικητές εξέθεταν τις κάρτες τους σε γκαλερί στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη, κάτι που ανέβαζε την καλλιτεχνική τους αξία. Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες ήταν μικροί θησαυροί τους οποίους ο κόσμος μοιραζόταν, φύλαγε και συνέλεγε.

Οι προβλέψεις ήταν πως το αμερικανικό κοινό θα βαριόταν γρήγορα τις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Όμως, στις αρχές του 20ου αι. οι τεχνολογικές εξελίξεις στην αναπαραγωγή καρτών οδήγησαν σε αύξηση της δημοτικότητα των καρτών, οι οποίες εμπλουτίστηκαν και με σκηνές αθλητισμού, τοπίων και πατριωτικές εικόνες. Μέχρι το 1920 η βιομηχανία καρτών απασχολούσε πάνω από 5000 Αμερικανούς εργάτες σε 40 εργοστάσια. Παρά τις κατηγορίες για εμπορευματοποίηση των γιορτών, το κοινό διατήρησε την αγάπη για τις χριστουγεννιάτικες κάρτες.
Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως οι χριστουγεννιάτικες κάρτες είχαν καλλιτεχνική αξία. Το 1930 η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης διοργάνωσε μια έκθεση χριστουγεννιάτικων καρτών για να αναδείξει τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί καλλιτέχνες.
Η συνήθεια αποστολής χριστουγεννιάτικων καρτών ενισχύθηκε και χάρη στην φιλανθρωπική της διάσταση. Μέχρι το 1940 διάφορες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως η UNICEF συγκέντρωσαν χρήματα από την πώληση καρτών. Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα της UNICEF κυκλοφόρησε το 1949 και αποτελούνταν από τη ζωγραφιά ενός επτάχρονου κοριτσιού από την Τσεχοσλοβακία, το χωριό του οποίου είχε λάβει τρόφιμα και φάρμακα από την UNICEF κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με τις τεχνολογικές εξελίξεις του 20ου αι. η δημοτικότητα των καρτών παρέμεινε στα ύψη. Νέες μέθοδοι εκτύπωσης έκαναν δυνατή τη μαζική παραγωγή προσωποποιημένων καρτών με ονόματα οικογενειών, φωτογραφίες και τα νέα τους. Ήδη από το 1911 έχουμε κάρτες με φωτογραφίες. Ακόμα, καλλιτέχνες όπως ο Σαλβατόρ Νταλί και ο Norman Rockwell έφτιαξαν τις δικές τους μοναδικές κάρτες.

Στη δεκαετία του 1960 οι προσωποποιημένες κάρτες με προσωπικές ευχές και ονόματα έγιναν ο κανόνας. Εκείνη την εποχή η έγχρωμη φωτογραφία άρχισε να είναι εμπορικά διαθέσιμη και οι κάρτες συνοδεύονταν από οικογενειακές φωτογραφίες. Στη δεκαετία του ’80 οι κάρτες ακολούθησαν τη μόδα με μεταλλικά και γκλίτερ στοιχεία, με κυρίαρχα χρώματα το κόκκινο, το χρυσό και το χάλκινο.

Φτάνοντας στο σήμερα, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι χριστουγεννιάτικες κάρτες δεν αποτελούν πια τον βασικό τρόπο διατήρησης σχέσεων με φίλους και γνωστούς. Συνεχίζουν όμως να αποτελούν ένα ωραίο δωράκι με ευχές για τις γιορτές, για να στολίζει τα σπίτια μας. Γι’ αυτό φτιάξαμε κι εμείς μια καρτούλα για δωράκι σε όλους τους φίλους και αναγνώστες μας μαζί με τις θερμότερες ευχές μας για γιορτές με υγεία και ευτυχία. Μπορείτε να την κατεβάσετε και να την στείλετε ηλεκτρονικά ή να την εκτυπώσετε την και να την προσφέρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.


Με τη χριστουγεννιάτικη καρτούλα μας θα κλείσουμε το άρθρο αυτό και με μια ευχή, ο Χριστός να γεννηθεί μέσα στις καρδιές μας! Καλές γιορτινές ετοιμασίες σε όλες και όλους!
Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
- Reddit: eatdessertfirstgr
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.
One Comment Add yours