Στην εκδήλωση Mind the Heart of Dyslexia!!!

Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου είχαμε τη χαρά και την τιμή να είμαστε προσκεκλημένοι στην υπέροχη εκδήλωση “Mind the Heart of Dyslexia” που διοργάνωσε το SOS4Love Project στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Ευχαριστούμε τη δημιουργό του οργανισμού κ. Αγγελική Παππά και τους συντελεστές της εκδήλωσης μέσα από την καρδιά μας που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμβάλλουμε κι εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις στο να προβάλλουμε μέσα από τις ιστοσελίδες μας eatdessertfirstgreece.com και elladamouglykia.com και όλα μας τα social media, τον τόσο σημαντικό τους σκοπό.

Το Eat Dessert First Greece, η Ελίζα Νεοφύτου και ο Γιώργος Βλαχάκης στο “Mind the Heart of Dyslexia”
Με τη Μαριτίνα Μηλαδοπούλου, φοιτήτρια Παιδαγωγικού ΕΚΠΑ και μέλος της ομάδας του Eat Dessert First Greece, και τον Ανδρέα Κόκκινο, παιδικό φίλος και απασχολούμενο για πολλά χρόνια στον τομέα της Υγείας
Με τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας της εκδήλωσης και φίλο κ. Φώτη Χαλκίδη

Στο νέο, κοινωνικού περιεχομένου άρθρο μας βρισκόμαστε στην εκδήλωση “Mind the Heart of Dyslexia” που διοργάνωσε το SOS4Love Project στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, μαζί με τους κ.κ. Αγγελική Παππά, Φώτη Χαλκίδη, Κατερίνα Γκαγκάκη, Γεώργιο Σταμάτη, Γεωργία Παράσχου, Σταυρούλα Βουτυράκου, και τους Παραολυμπιονίκες κ. Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και κ. Γιάννη Κωστάκη, όπως και πολλούς άλλους φίλους και καλεσμένους. Στόχος όλων η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον χαρισματικό εγκέφαλο της δυσλεξίας!

Στόχος της εκδήλωσης, όπως τόνισε η κ. Αγγελική Παππά, η οποία διοργάνωσε όλα αυτά τα όμορφα που παρακολουθήσαμε, ήταν να ταξιδέψουμε μέσα από τον χαρισματικό εγκέφαλο μέχρι τα αστέρια… Γιατί όταν αντέχουμε να καταλάβουμε τη διαφορετικότητα μπορούμε να πάμε πάρα πολύ ψηλά και να χαθούμε στην αγάπη!

Με την κ. Αγγελική Παππά

Η κοντράλτο κ. Μαρίτα Παπαρίζου μαζί με την Santa Barbara Guitar Orchestra μας ταξίδεψαν στο Imagine του John Lennon, ενός από τους διάσημους δυσλεξικούς, και σε άλλα δύο κομμάτια τα οποία τιμούν τον άνθρωπο και την ελευθερία. Έκπληξη της βραδιάς η ερμηνεία του αγαπημένου όλων μας Imagine από τον κ. Φώτη Χαλκίδη μαζί με την κ. Παπαρίζου! Φέτος κλείνουν 50 χρόνια από τη δημιουργία του Imagine… Ακόμα μας εμπνέει, η διαφορετικότητα μας εμπνέει, τα παιδιά μας εμπνέουν.

Η κ. Μαρίτα Παπαρίζου
Η Santa Barbara Guitar Orchestra
Η κ. Μαρίτα Παπαρίζου με τον κ. Φώτη Χαλκίδη

Μετά από την τόσο μελωδική μουσική εισαγωγή, η κ. Αγγελική Παππά, Πρόεδρος του 3Dlexia Cosmos και καινοτόμος παιδαγωγός, μας έκανε κοινωνούς στο ταξίδι της δυσλεξίας. Η κ. Παππά, δυσλεξική και η ίδια, είναι δημιουργός ενός πρωτοποριακού τρόπου εκμάθησης της γλώσσας των αγγλικών. Ανυπομονούσαμε να μάθουμε πολλά παραπάνω γι’ αυτό!

Η κ. Παππά μοιράστηκε μαζί μας την προσωπική της ιστορία…

Η αλήθεια για τον χαρισματικό εγκέφαλο της δυσλεξίας μας αφορά όλους! Γι’ αυτό και η κ. Παππά μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία μαζί μας. Μας μίλησε για τον Νικόλα, έναν ζωγράφο με δυσλεξία, ο οποίος ήταν ο πνευματικός της δάσκαλος για το τι σημαίνει αγάπη. Δεν άντεξε τον σκληρό αυτό κόσμο, και έφυγε νωρίς από αυτόν… Μας μίλησε επίσης για τον Στέργιο, ο οποίος άλλαξε δέκα σχολεία και έφυγε χωρίς απολυτήριο από την πατρίδα μας, επειδή ήθελε να ακούει μουσικές όταν έπρεπε να ακολουθεί αυτά που ορίζει το εκπαιδευτικό σύστημα… Τα παιδιά αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να ανοίξουμε τις καρδιές μας. 25 χρόνια μετά η κ. Παππά μιλάει για πρώτη φορά για όλα αυτά…

Με αυτά τα δύο παιδιά ξεκίνησε το ταξίδι της και αποφάσισε να γίνει εκπαιδευτικός, και μάλιστα αγγλικών. Ήθελε να γίνει πολίτης του κόσμου και να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν το ίδιο και αυτά. 1 στα 5 παιδιά δεν μπορεί να μάθει τα αγγλικά στο σχολείο και το 80% από αυτά έχει δυσλεξία. Οι δάσκαλοι χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους!

Η διαφορετική οργάνωση του δυσλεκτικού εγκεφάλου μπορεί να προκαλεί εγκεφαλικά λαθάκια, αλλά μπορεί να αγγίξει την αγάπη που βρίσκεται στο δεξιό ημισφαίριο· ο δυσλεκτικός είναι ο άνθρωπος που ταρακουνάει τα συστήματα και δημιουργεί καλύτερα με την αγάπη του. Ο βασιλιάς είναι η καρδιά, ενώ το μυαλό είναι ο υπηρέτης -αυτό επισήμανε με αγάπη η κ. Παππά.

Τα παιδιά φαντάστηκαν και ζωγράφισαν τον Αινστάιν και την Αγκάθα Κρίστι, τον Πάμπλο Πικάσο και τον Μπιλ Γκέιτς, τον Πρίγκιπα Κάρολο και την Πριγκίπισσα Βεατρίκη, τους δυσλεκτικούς που άλλαξαν τον κόσμο. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν ο χειρότερος μαθητής -απίστευτο; Έλληνες μαγικοί δυσλεκτικοί, ο Πάνος Μουζουράκης, ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης και πολλοί άλλοι. Με βάση αυτά τα έργα σχεδιάστηκε το διαδραστικό δρώμενο «Mind the Heart of Dyslexia. Ποιος δολοφόνησε τη δυσλεξία του Τζον Λένον»… αλλά για αυτό θα μιλήσουμε αργότερα.

«Mind the Heart of Dyslexia. Ποιος δολοφόνησε τη δυσλεξία του Τζον Λένον»

Η γραφή και η ανάγνωση είναι αφύσικη λειτουργία για όλους τους ανθρώπους, μας είπε η κ. Παππά. Κανένας άνθρωπος στη γη δεν είναι φτιαγμένος να γράφει και να διαβάζει! Δεν το περιμένατε; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα θαύμα -χρησιμοποιεί διαφορετικούς τομείς για να αναπαράγει τη γλώσσα και να δημιουργήσει το χάρισμα της ανάγνωσης και της γραφής. Επομένως, η δυσλεξία δεν είναι πάθηση ή δυσλειτουργία! Αποδεικνύεται επιστημονικά!

Η κ. Παππά μοιράστηκε μαζί μας την προσωπική της ιστορία: απολύθηκε από όλα τα σχολεία και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών στα οποία εργάστηκε. Όμως δεν δεχόταν το έγκλημα αυτό… Ήξερε πως δε θα γινόταν συνένοχος. Πέρασε 8 χρόνια κλειδωμένη σε ένα γραφειάκι για να φτιάξει τη δική της μέθοδο. Την πήγε σε ένα πανεπιστήμιο στην Αγγλία και έκανε την πρώτη της δημοσίευση. Μετά άνοιξε δειλά τον πρώτο της οργανισμό, το SOS4Love Project (SOS σημαίνει εδώ Students Organise Solutions -οι μαθητές οργανώνουν τις λύσεις). Μετά από πολλά εμπόδια έφτασε, ανάμεσα σε άλλους 50, να προταθεί δύο φορές για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου, το ιδιαίτερα σημαντικό βραβείο -το βραβείο των παιδιών. Όνειρο της να το φέρει στην Ελλάδα και της το ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας! Είναι επίσης υποψήφια πολίτης αστροναύτης και αν το καταφέρει θα είναι η πρώτη Ελληνίδα που θα ανέβει στο διάστημα… Θα αγγίξει τα αστέρια! Per aspera ad astra, που σημαίνει στα αστέρια φτάνεις μέσα από τις δυσκολίες…

Στη συνέχεια η κ. Παππά μας επισήμανε κάποια στατιστικά στοιχεία :σχεδόν το 50% των φυλακισμένων στην Αμερική είναι δυσλεκτικοί -στην Ελλάδα το 36-40%. Τα χρήματα που δαπανώνται σε κάθε φυλακισμένο είναι πολύ περισσότερα από αυτά που επενδύονται σε κάθε μαθητή. Αυτό μας αφορά όλους!

Η αγάπη θα τα καταφέρει! Έτσι έκλεισε την ομιλία της η κ. Παππά. Με την αγάπη μπορούμε να τα κάνουμε όλα!

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η μαθήτρια και «δασκάλα» της κ. Παππά, κ. Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης, με χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκυο, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των αθλητών. Μας έκανε κι εκείνη την τιμή να μοιραστεί μαζί μας την προσωπική της ιστορία. Σε ηλικία 5 ετών υιοθετήθηκε και ήρθε στην Ελλάδα, όπου έπρεπε αμέσως να μάθει να μιλάει άπταιστα ελληνικά. Της ήταν όμως πολύ δύσκολο… Μέσα στην τάξη χοροπηδούσε και δεν ήταν καλή μαθήτρια.

Η κ. Αλεξάνδρα Σταματοπούλου με την κ. Αγγελική Παππά

Ξεκίνησε τον αθλητισμό και χρειάστηκε να πηγαίνει σε ξένες χώρες. Έτσι, απευθύνθηκε στο I Love Dyslexia· η διευθύντριά του κ. Αγγελική Παππά την καθησύχασε και της είπε ότι ο εγκέφαλος της απλά λειτουργεί διαφορετικά και ότι θα τα καταφέρει· θα πάρει, μάλιστα, και μετάλλιο, όπως κι έγινε! Και εκτός από το ότι πήρε το μετάλλιο, κατάφερε και έδωσε την πρώτη της συνέντευξη στα Αγγλικά! Η κ. Σταματοπούλου έκλεισε με μια ευχή: τα σχολεία να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και να αγαπήσουν τα παιδιά, να τα ακούσουν, να τους δώσουν ευκαιρίες και να τα αφήσουν να γίνουν αυτό που θέλουν!

Με την κ. Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Μετά από τις συγκλονιστικές προσωπικές ιστορίες της κ. Παππά και της κ. Σταματοπούλου, παρακολουθήσαμε όλοι μαζί το τιμητικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Το δώρο της δυσλεξίας». Οι προσωπικές εξομολογήσεις, η δύναμη των μαθητών και η αγάπη τους ήταν το κάτι άλλο! Μάθαμε, επίσης, περισσότερα για την μέθοδο διδασκαλίας 3Dlexia της κ. Παππά, η οποία βασίζεται στον χαρισματικό δυσλεκτικό εγκέφαλο και πλέον επεκτείνεται από τη διδασκαλία των αγγλικών και σε άλλα πεδία.

Νιώσαμε απίστευτα χαρούμενοι και συγκινημένοι παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ αυτό, βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα παιδιά, αλλά και το πώς η μέθοδος της κ. Παππά άλλαξε τη ζωή τους! Κοιτάζοντας τους καλεσμένους γύρω μας, βλέπαμε τα δάκρυα να εναλλάσσονται με τα χαμόγελα -αυτό ακριβώς νιώθαμε κι εμείς…

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η βράβευση μαθητών με δυσλεξία. Πρόκειται για τους νικητές Ελλάδος, οι οποίοι βραβεύτηκαν με το πάρα πολύ σημαντικό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία 2021 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ακαδημίας Καρλομάγνου.

Η κ. Παππά διάβασε την επιστολή της Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, στην οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στα παιδιά και έστειλε ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά με δυσλεξία, δεσμευόμενη ότι θα είναι πάντα δίπλα τους! Επίσης, η κ. Παππά διάβασε την επιστολή της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία αναφέρθηκε στους σημαντικούς ανθρώπους με δυσλεξία που άλλαξαν τον κόσμο και τόνισε πως η διαφορετικότητα είναι ζητούμενο -ο χαρισματικός εγκέφαλος της δυσλεξίας εμπλουτίζει και αλλάζει τον κόσμο! Επίσης, η κ. Μιχαηλίδου επισήμανε την ανάγκη για πρώιμη παρέμβαση και έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Κυψέλη» προσχολικής αγωγής, το οποίο βάζει τέλος στο στιγματισμό με βάση τη διαφοροποίηση των μαθητών. Η Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού έστειλε ένα βιντεάκι για να πει στα παιδιά να μην παρατάνε τα όνειρά τους, να λένε μπράβο στον εαυτό τους και να ξέρουν πως η δυσλεξία είναι ένα Θείο δώρο!

Η κ. Κατερίνα Μονογυιού

Η κ. Κατερίνα Γκαγκάκη, Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, απένειμε τα πρώτα βραβεία στους νικητές του Βραβείου Καρλομάγνου, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή της βραδιάς… Μεταξύ των παιδιών και ο γιος της κ. Παππά, ο οποίος έχει κληρονομήσει από τη μαμά το χάρισμα της δυσλεξίας. Η κ. Παππά ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος πριν από λίγες μέρες μοιράστηκε μαζί τους τη δική του εμπειρία ως δυσλεξικός. Τη βράβευση συνέχισε ο Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης κ. Γιάννης Κωστάκης. Η κ. Σταυρούλα Βουτυράκου, Πρόεδρος ΕΚΟ ΝΔ Ειδικής Αγωγής και Δια Βίου Μάθησης απένειμε με τη σειρά της βραβεία στους νικητές. Η κ. Γεωργία Παράσχου, Διευθύντρια Πολιτισμού και Νεολαίας του Ομίλου UNESCO και ιδρύτρια της Humanity Greece, έδωσε τα επόμενα βραβεία. Ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας ολοκλήρωσε τη βράβευση.

Η κ. Κατερίνα Γκαγκάκη
Με την κ. Κατερίνα Γκαγκάκη
Ο κ. Γιάννης Κωστάκης
Με τον κ. Γιάννη Κωστάκη
Η κ. Σταυρούλα Βουτυράκου
Με την κ. Σταυρούλα Βουτυράκου
Η κ. Γεωργία Παράσχου
Με την κ. Γεωργία Παράσχου
Ο κ. Γεώργιος Σταμάτης
Με τον κ. Γεώργιο Σταμάτη

Στη συνέχεια, η κ. Νατάσα Πενταγιώτη, η οποία είναι συνεργάτης και εκπροσώπησε στην εκδήλωση τον Ευρωβουλευτή κ. Αλέξη Γεωργούλη, επίσης δυσλεξικού, μίλησε για την εμπειρία της μαζί του. Τόνισε πως οι άνθρωποι που έχουν δυσλεξία δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, απλά σκέφτονται διαφορετικά.

Η κ. Νατάσα Πενταγιώτη

Τέλος, η κ. Παππά απεύθυνε ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν στη δημιουργία του δρώμενου «Ποιος δολοφόνησε τη δυσλεξία του Τζον Λένον». Ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ΕΜΣΤ που φιλοξένησε τα παιδιά σε ειδικά σχεδιασμένα δημιουργικά εργαστήρια και κάλεσε κοντά της τον καλλιτέχνη Αλέξανδρο Γεωργίου, ο οποίος ενέπνευσε τους μαθητές με το έργο του «Αγάπη». Άλλη μια έκπληξη της βραδιάς, ο μικρός γιος του καλλιτέχνη ο οποίος πήρε με τη σειρά του το μικρόφωνο! Έπειτα, δύο δώρα, δύο έργα «Αγάπη», μοιράστηκαν στην κ. Σταματοπούλου και τον κ. Μπακογιάννη, το οποίο παρέλαβε η κ. Γκαγκάκη. Και μια ακόμα έκπληξη: μια κλήρωση ανάμεσα σε όλους μας, για να λάβει ένας τυχερός το έργο του κ. Γεωργίου. Ακόμα πιο μεγάλη έκπληξη ο πρώτος κλήρος, ο οποίος έτυχε να είναι του ίδιου του κ. Γεωργίου, γεγονός που προκάλεσε άφθονο γέλιο!

Ο κ. Αλέξανδρος Γεωργίου με το έργο του «Αγάπη»
Η κ. Κατερίνα Γκαγκάκη παραλαμβάνει το δώρο του κ. Κώστα Μπακογιάννη

Αφού, λοιπόν, ολοκληρώθηκαν όλα τα πανέμορφα που είχαν διοργανώσει, περιηγηθήκαμε στην αίθουσα του Σεραφείου και παίξαμε κι εμείς με όλα τα διαδραστικά παιχνίδια που υπήρχαν διάσπαρτα στο χώρο. Φωτογραφηθήκαμε, γελάσαμε αλλά και προβληματιστήκαμε… Ήταν ειλικρινά μια μοναδική εμπειρία! We mind the heart of dyslexia!

Η κ. Κατερίνα Γκαγκάκη, ο κ. Γεώργιος Σταμάτης και η κ. Γεωργία Παράσχου
Η κ. Κατερίνα Γκαγκάκη, ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, η κ. Αγγελική Παππά και η κ. Γεωργία Παράσχου
Η κ. Αγγελική Παππά, ο κ. Φώτης Χαλκίδης, η κ. Σταυρούλα Βουτυράκου και τα μέλη της ΕΚΟ ΝΔ Ειδικής Αγωγής και Δια Βίου Μάθησης
Με την κ. Αγγελική Παππά
Η κ. Αγγελική Παππά με την κ. Σταυρούλα Βουτυράκου
Η κ. Κατερίνα Γκαγκάκη, ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, η κ. Αγγελική Παππά, η κ. Γεωργία Παράσχου και η κ. Σταυρούλα Βουτυράκου
Ας αγαπήσουμε όλοι τη δυσλεξία και τη διαφορετικότητα!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s