Ένα 24ωρο στη Νάουσα, μέρος α’: στα αξιοθέατα της πόλης, στο Iliana’s House και στο Χάραμα

Αφήσαμε, λοιπόν, τα Λουτρά Πόζαρ -στα οποία περάσαμε υπέροχα- και κατευθυνθήκαμε νότια πλέον, προς τη Νάουσα. Η Νάουσα απέχει από τα Λουτρά Πόζαρ 55 χμ., μια ώρα δρόμο με το αυτοκίνητο. Ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, και είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βερμίου, ενώ διασχίζεται από τον ποταμό Αράπιτσα. Επίσημα ονομάζεται Ηρωική Πόλη της Νάουσας για τη συμβολή των κατοίκων της στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του 1821, και είναι γνωστή για το κρασί της, την κλωστοϋφαντουργία της και τον κάμπο της, ο οποίος παράγει ροδάκινα, κεράσια, μήλα, σταφύλια και λαχανικά.

Στο πρώτο μέρος του νέου ταξιδιωτικού μας άρθρου, στο οποίο περνάμε ένα 24ωρο στην Ηρωική Πόλη της Νάουσας, περπατάμε στους δρόμους και στις πλατείες της, απολαμβάνουμε την πανέμορφη φύση στο Δημοτικό Πάρκο και στο Πάρκο του Αγίου Νικολάου, ενώ φιλοξενούμαστε σε ένα διαμέρισμα του Iliana’s House. Για φαγητό δοκιμάζουμε τη δημιουργική, τοπική κουζίνα του εστιατορίου Χάραμα στο Αρκοχώρι Νάουσας.

Ήταν ένα βροχερό μεσημέρι, όταν φτάσαμε στη Νάουσα. Είχαμε στο πρόγραμμα να κάνουμε αρχικά μια μεγάλη βόλτα στην Κεντρική Πλατεία της και στο Δημοτικό της Πάρκο, και αυτό κάναμε -ευτυχώς δεν έβρεξε, παρά τα πυκνά, γκρίζα σύννεφα.

Η Κεντρική Πλατεία της Νάουσας είναι μια μεγάλη, στρογγυλή πλατεία στο κέντρο της πόλης. Επισήμως ονομάζεται Πλατεία Καρατάσου. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πλατείας είναι αναμφίβολα ο μεγάλος οβελίσκος. Έχει ύψος 11 μέτρα και όπως διαβάσαμε κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 ψηλότερους του κόσμου, κάτι που τον κάνει σήμα κατατεθέν της πόλης!

Ο ψηλός οβελίσκος της Κεντρικής Πλατείας της Νάουσας
Μιας και πλησιάζουν Χριστούγεννα, βρήκαμε και μια φωτογραφία με την πλατεία χιονισμένη! (πηγή)

Κοντά στην Κεντρική Πλατεία βρίσκεται το Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας, ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης. Το πάρκο δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και απλώνεται σε μια έκταση 30 στρεμμάτων. Με πολλά καταπράσινα δέντρα και πολύχρωμα λουλούδια, μια μεγάλη τεχνητή λίμνη, γεφυράκια και πλακόστρωτα δρομάκια, το πάρκο είναι πραγματικά ένα μέρος στο οποίο μπορεί κανείς να ηρεμήσει, να αναπνεύσει καθαρό αέρα και ίσως να συναντήσει και κανένα μικρό ζωάκι!

Μια από τις 4 εισόδους του πάρκου
Καταπράσινα δέντρα
Πάπιες και χήνες

Όπως μάθαμε από την ιστοσελίδα του δήμου, το Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας ανήκει από τον Απρίλιο του 2021 στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο αποτελεί μια πολύ σημαντική διάκριση και αναγνώριση της αξίας του για την πόλη και τους κατοίκους. Είναι μάλιστα το πρώτο πλήρες μέλος της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον Οκτώβριο του 2020 και φορέας διαχείρισής της είναι το δίκτυο ERHG – European Route of Historic Gardens, μια μη κερδοσκοπική Ένωση με έδρα την Ισπανία και μέλη σε έξι χώρες, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Στόχος της Ένωσης είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, της γνώσης και του σεβασμού για τους ιστορικούς κήπους της Ευρώπης.

Η αποδοχή της αίτησης μας από την Eπιστημονική Eπιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορικών Κήπων προέκυψε έπειτα από πολλές ώρες εργασίας και προσπάθειας του τομέα πρασίνου του Δήμου μας. Η διάκριση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς  δίνεται η δυνατότητα δικτύωσης του Δήμου Νάουσας με τα σημαντικότερα πάρκα στην Ευρώπη, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία μας. Παράλληλα, δημιουργούνται ευκαιρίες τουρισμού υψηλού επιπέδου, καθώς και αξιοποίησης χρηματοδοτικών «εργαλείων» για το πάρκο μας, με σεβασμό στην κληρονομιά και την ταυτότητά μας.

Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας (πηγή)
Η μεγάλη τεχνητή λίμνη του πάρκου

Η βόλτα στο πάρκο ήταν πραγματικά χαλαρωτική! Φεύγοντας, λίγο έξω από το πάρκο, περάσαμε από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Χρήστος Λαναράς και αναρωτηθήκαμε για τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί. Μεταξύ άλλων, είδαμε πως στον πολυχώρο διοργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, εκθέσεις τέχνης, παιδικά πάρτυ και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το Δημοτικό Πάρκο Νάουσας βρίσκεται το Iliana’s House, το οποίο θα μας φιλοξενούσε. Πρόκειται για αυτόνομα διαμερίσματα σε μια κομψή, διώροφη πολυκατοικία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, από το οποίο μπορεί κανείς να περιηγηθεί με τα πόδια στα αξιοθέατά της. Στο διαμέρισμα μας υποδέχθηκε η κ. Μαριάννα Χαρατσιάρη, ιδιοκτήτρια μαζί με την αδερφή της του Iliana’s House.

Το διαμέρισμα μας ήταν όμορφο, καθαρό και φιλόξενο! Είχε όλα όσα χρειάζεται ένας επισκέπτης στην πόλη για να περάσει όμορφα τις διακοπές του. Άνετα κρεβάτια, φροντισμένο μπάνιο, εξοπλισμένο κουζινάκι, τηλεόραση, ίντερνετ -όλα όσα αναζητούσαμε. Και μια έκπληξη! Μια τοπική ρετσίνα για να πιούμε το βραδάκι στην υγεία της όμορφης πόλης!

Ένα κομψό, καθαρό και άνετο δωμάτιο
Μια τοπική ρετσίνα για το βραδάκι!

Κάναμε ένα ζεστό, απολαυστικό μπανάκι και ετοιμαστήκαμε και ξεκινήσαμε για μια ακόμα περιήγηση στην πανέμορφη πόλη της Νάουσας!

Έτοιμη για απογευματινή βόλτα!
Στους δρόμους της πόλης

Ένα ακόμα αξιοθέατο χαρακτηρίζει τη Νάουσα: το παλιό ρολόι της. Ο πύργος του ρολογιού βρίσκεται σε μια πλατεία, κοντά στην Κεντρική Πλατεία, μπροστά από το Δημαρχείο. Από όσα μάθαμε, είναι δωρεά του βιομήχανου Γεωργίου Αναστασίου και χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι., το 1895. Αλλού διαβάσαμε πως ο μηχανισμός του ανήκει στον αγγλικό οίκο J.Smiths & Sons, και σημαίνει τις ώρες με τη μεγάλη καμπάνα που είναι τοποθετημένη στην κορυφή. Είναι χτισμένο με πωρόλιθο και έχει ύψος 25 μ. Εκτός από σημείο αναφοράς της πόλης, αποτελεί και τον τόπο συνάντησης των γενίτσαρων και της μπούλας κατά την περίοδο της Αποκριάς.

Στο ρολόι της Νάουσας
Την Αποκριά (πηγή)

Δεν γινόταν να μην δούμε από κοντά και ένα ακόμα από τα τοπόσημα της πόλης, τον χώρο θυσίας των γυναικών της Νάουσας. Ιστορικά, όπως μάθαμε, το 1822 γυναίκες της πόλης προτίμησαν να πέσουν στον ποταμό Αράπιτσα μαζί με τα παιδιά τους, πάρα να πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Στο σημείο της θυσίας των γυναικών στέκει σήμερα ένα άγαλμα που απεικονίζει μια γυναίκα με δύο παιδιά στην αγκαλιά της και υπενθυμίζει τα ηρωικά γεγονότα του παρελθόντος… Διαβάσαμε πως το χάλκινο μνημείο της γλύπτριας Κατερίνας Χαλεπά-Κατσάτου ανεγέρθηκε το 1973. Προσωπικά, μας συγκινεί πολύ…

Διαβάτη, στάσου με ευλάβεια στη μνήμη των νεκρών. Μέσα στο βάραθρο που ξανοίγεται μπροστά σου, βρήκαν ένδοξο και ηρωικό θάνατο οι γυναίκες και τα παιδιά της Νάουσας, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Ελληνικού έθνους, στις 22 Απριλίου 1822.

Επιγραφή απέναντι από το μνημείο
Το άγαλμα της μάνας με τα δύο παιδιά της στον χώρο θυσίας των γυναικών της Νάουσας

Μετά από μια βουτιά στην ηρωική ιστορία της πόλης, αυτό που χρειαζόμασταν ήταν μια γερή δόση φύσης και θα τη βρίσκαμε στο φημισμένο Άλσος Αγίου Νικολάου, σε απόσταση 5 λεπτών με το αυτοκίνητο από τον χώρο θυσίας και 7 λεπτών από την Κεντρική Πλατεία της Νάουσας. Το άλσος είναι μια μεγάλη, καταπράσινη έκταση, γεμάτη υπεραιωνόβια πλατάνια, η οποία διασχίζεται από άφθονο νερό χάρη στο ποτάμι της πόλης, την Αράπιτσας. Είναι ένας χώρος περιπάτου, αναψυχής, άθλησης και χαλάρωσης, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μια λίμνη με πέστροφες, χήνες και πάπιες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια και καφετέριες, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και σουβενίρ, και πολλά άλλα.

Διαβάσαμε, μάλιστα, πως το υπέροχο άλσος χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος LIFE και πως βραβεύτηκε με το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού το 1997. Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά η αξία του μόνο μεγάλωσε! Η ομορφιά του άλσους αυτού είναι τόσο αγνή και μεγάλη, ώστε θα αφήσουμε τις φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους!

Κάναμε και καινούριους φίλους, αν και μια χήνα ήταν ιδιαίτερα επιθετική…
Ένα φανταστικό σκηνικό για γαμήλιες φωτογραφίσεις!

Ειλικρινά δεν θέλαμε να φύγουμε. Το μόνο που μας παρηγορούσε ήταν πως μας περίμενε ένα υπέροχο τραπέζι σε ένα εστιατόριο σε μια μοναδική τοποθεσία, η οποία συμπληρώνει αρμονικά την ποιοτική κουζίνα του. Θα πηγαίναμε στο εστιατόριο Χάραμα στο Αρκοχώρι Νάουσας και ήμασταν ενθουσιασμένοι!

Ούτε ο σκυλάκος ήθελε να φύγουμε…

Πλησιάζοντας στο Αρκοχώρι αυτό που ξεχωρίσαμε από την πρώτη στιγμή ήταν η θέα… Πραγματικά σου έκοβε την ανάσα! Το Αρκοχώρι είναι ένα ορεινό χωριό της Ημαθίας, χτισμένο στους πρόποδες του Βερμίου, σε απόσταση 8 χμ. από τη Νάουσα. Ένας από τους βασικότερους λόγους για να το επισκεφθείτε είναι αναμφισβήτητα το Χάραμα, το εστιατόριο του κ. Στέφανου Λαφάρα. Θα δείτε στη συνέχεια γιατί!

Φτάνοντας στο Χάραμα, η θέα ήταν απλά μαγευτική!
Το Χάραμα, ένα μοναδικό εστιατόριο σε ένα υπέροχο σημείο…

Η τοποθεσία του εστιατορίου είναι αυτό που λέμε προνομιακή -και λίγα λέμε… Τα εξωτερικά του τραπέζια έχουν μια θέα που δεν περιγράφεται με λόγια. Απεραντοσύνη σε πράσινο και γαλάζιο… Ο κ. Λαφάρας δυστυχώς δεν μπορούσε να μας συναντήσει στο εστιατόριο, αλλά μας έδωσε τη χαρά να μας μιλήσει τηλεφωνικώς για όλα τα ωραία που κάνουν στην επιχείρησή του.

Ο κ. Λαφάρας μας είπε, λοιπόν, πως εδώ και 30 χρόνια προσπαθούν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη κουζίνα με παραδοσιακά υλικά του τόπου τους, να «εκσυγχρονίσουν» τις παραδοσιακές γεύσεις. Το μέρος στο οποίο βρίσκονται δεν είναι πολύ τουριστικό, μιας και είναι κάπως απομακρυσμένο. Αποτελούν, παρ’ όλα αυτά έναν πόλο έλξης, καθώς επικεντρώνονται στην ποιότητα και στην πολλή δουλειά, ώστε να γίνεται το εστιατόριο γνωστό. Εμείς δοκιμάσαμε την κουζίνα του και το εγγυούμαστε -αξίζει να κάνει κανείς αυτό το ταξιδάκι αν βρεθεί στη Νάουσα, θα φάει φανταστικό φαγητό και θα γεμίσει όμορφες εικόνες και οξυγόνο!

Αλλά και το εσωτερικό του εστιατορίου είναι το ίδιο όμορφο με το εξωτερικό του, χτισμένο με πέτρα και ξύλο…
Φυσικά, το Χάραμα έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας!

Η κουζίνα του εστιατορίου είναι, επομένως, παραδοσιακή, με μια σύγχρονη προσέγγιση. Παραδοσιακά πιάτα και συνταγές της περιοχής, κυνήγι, αρωματικά του Βερμίου και λαχανικά του τόπου… Ορεκτικά, σαλάτες, μαγειρευτά, κρέατα σχάρας, μπύρες και κρασιά… Όλα φαίνονταν υπέροχα… Και ο κ. Λαφάρας πραγματικά μας έκανε ένα τραπέζι που τα είχε όλα, και ακόμα παραπάνω! Μείναμε άφωνοι από την ποικιλία των γεύσεων, την ποιότητα των υλικών και την ιδιαιτερότητα των συνταγών. Γράφοντας το άρθρο τα ξαναβλέπουμε και ειλικρινά θα θέλαμε να μεταφερθούμε στο λεπτό εκεί!

Αυτά ήταν μόνο τα ορεκτικά, και ακολούθησαν πολλά ακόμα…
Σαλάτα Χάραμα Baby με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λιαστή ντομάτα, κεφαλοτύρι, κρουτόν και ελιές
Μανιτάρια φρυγανισμένα με σάλτσα τυριών -μια πολύ πρωτότυπη συνταγή για μανιτάρια, που είναι από τα αγαπημένα μας!
Πιπεριές στο τηγάνι γεμισμένες με φέτα
Ντοματοκεφτέδες
Όταν ήρθαν τα υπόλοιπα, ειλικρινά δεν ξέραμε από τι να ξεκινήσουμε -μεταξύ μας, τα τιμήσαμε όλα!
Κεφτεδάκια σε άρμυ (κουρκούτι)
Ντολμάς χοιρινός: κομματάκια χοιρινού με ρύζι και φέτα, με σάλτσα αυγολέμονου
Μπακλαβάς χοιρινός: φιλετάκια χοιρινά μαγειρεμένα με μέλι, τυλιγμένα σε φύλλο κρούστας
Αγριογούρουνο με σως δαμάσκηνο
Μοσχάρι τεμπέλη με μανιτάρια, καρότο και λιαστή ντομάτα
Στην υγειά σας!
Για ένα γλυκό κλείσιμο -ναι, φυσικά αντέχαμε και γλυκάκι- πορτοκαλόπιτα και σιροπιαστό φωλιά με σοκολάτα

Πόσο νόστιμα ήταν όλα… Και πόσο όμορφο το τοπίο… Φεύγοντας, κάναμε μια μικρή βόλτα με το αυτοκίνητο στο χωριό, και πήραμε μια γεύση από τα όμορφα φωτισμένα σημεία του. Πρόκειται για ένα μικρό χωριουδάκι που έχει τις ομορφιές του!

Και κάπως έτσι γυρίσαμε στο Iliana’s House για έναν καλό ύπνο, μιας και το 24ωρο μας στη Νάουσα βρισκόταν ακόμα στη μέση του… Τα υπόλοιπα στο β’ μέρος του άρθρου μας, με καφεδάκι με έναν Ναουσαίο φίλο μας, οινογνωσία στο Οινοποιείο Κυρ Γιάννη και επίσκεψη στη Σχολή του Αριστοτέλη!

Κλείνοντας, θα σας αφήσουμε με μια όμορφη πρωτοβουλία του Δήμου Νάουσας, μια παιδική χαρά ειδικά διαμορφωμένη για να εξυπηρετεί και αναπήρους, φτιαγμένη πρόσφατα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ακριβώς δίπλα στα διαμερίσματα του Iliana’s House… Για να μπορούν όλα τα παιδάκια να παίξουν και να γίνουν φίλοι! Εις το επανιδείν φίλοι μας!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s