Οι ανοιχτές αγκαλιές της Ανοιχτής Αγκαλιάς!

Η Ανοιχτή Αγκαλιά μας υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκαλιές κι εμείς θα τους αφιερώσουμε αυτό το γλυκό, κοινωνικό άρθρο με πολύ αγάπη… Με ευκαιρία της γιορτές που πλησιάζουν επισκεφθήκαμε τον οργανισμό, γνωρίσαμε τα παιδιά του, τους γονείς και εθελοντές, τον Πρόεδρο κ. Μανώλη Διαγουμά και τους θεραπευτές και χαρήκαμε απίστευτα πολύ! Γράφουμε αυτό το άρθρο για να γνωρίσετε κι εσείς τα όμορφα πράγματα που κάνουν και για να τονίσουμε πως οι συνάνθρωποι μας χρειάζονται τη στήριξή μας όλο τον χρόνο, και όχι μόνο στις γιορτές!

Ένα κρύο βραδάκι φτάσαμε λοιπόν στον χώρο που φιλοξενείται η Ανοιχτή Αγκαλιά στους Αγίους Αναργύρους. Καθήσαμε στην αυλή του και συζητήσαμε με τους γονείς των παιδιών που έκαναν μαθήματα μέσα στο κτίριο. Εκείνη την ώρα έκαναν εικαστικά, μουσική και μαθήματα για αυτιστικά παιδιά. Οι γονείς μοιράστηκαν μαζί μας τις ανησυχίες τους και τις ανάγκες τους και μας εξήγησαν αναλυτικά το πώς λειτουργεί ο σύλλογός τους. Μας τόνισαν πως ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού και ο Δήμαρχος είναι κοντά τους και τους στηρίζει πολύ, κάτι που τους χαροποιεί πολύ. Φυσικά, χρειάζονται τη βοήθεια της Πολιτείας, αλλά και όλων μας!

Στο μάθημα για τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού
Από το μάθημα των εικαστικών

Η Ανοιχτή Αγκαλιά, μας είπαν, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2007 από τους γονείς των παιδιών με αναπηρίες, οι οποίοι είναι και οι εθελοντές του οργανισμού. Ο οργανισμός διοικείται από ένα 7μελές συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από γονείς. Τα παιδιά που απασχολούνται στην Ανοιχτή Αγκαλιά είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 45, από διάφορες περιοχές της Αττικής. Παλιά είχαν φτάσει μέχρι και τα 120 παιδιά, αλλά αυτή την περίοδο έχουν μειωθεί λόγω της πανδημίας.

Με τους γονείς της Ανοιχτής Αγκαλιάς
Τα βραβεία που έχουν κερδίσει τα παιδιά της Ανοιχτής Αγκαλιάς

Στη συνέχεια είχαμε μια πολύ ευχάριστη συζήτηση με τον Πρόεδρο του οργανισμού, τον κ. Μανώλη Διαγουμά. Ο κ. Διαγουμάς μας μίλησε για την Ανοιχτή Αγκαλιά με μεγάλη αγάπη και συγκίνηση. Μας είπε πως ο οργανισμός έχει ως στόχο να μελετά και να προβάλλει σε κάθε αρμόδιο φορέα, αλλά και σε όλη την κοινωνία, το δικαίωμα της ισονομίας, της ισοτιμίας και των ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, την πολιτιστική καλλιέργεια, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία και γενικότερα στα κοινωνικά δρώμενα της ζωής. Είναι ένας φορές που προσπαθεί να εξελίσσει και να αναδυκνείει τις δημιουργικές ικανότητες των παιδιών με αναπηρίες μέσα από μια σειρά από μαθήματα όπως χορωδία, εικαστικά, γυμναστική ειδική για αυτιστικά παιδιά με ειδικό ποδήλατο για αυτιστικά και παραπληγικά παιδιά, θέατρο, μαγειρική, bowling, μουσικό παιχνίδι, ανάγνωση-γραφή, αγγλικά, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, λογοθεραπεία και μαθήματα κατασκευών lego.

Με τον κ. Μανώλη Διαγουμά, Πρόεδρο της Ανοιχτής Αγκαλιάς

Έπειτα, ο κ. Διαγουμάς μας μίλησε για το όραμά του που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα -ένα σύγχρονο κτίριο για να στεγάσει τον δραστήριο οργανισμό τους! Το νέο κτίριο, στα σύνορα των Αγίων Αναργύρων με το Ίλιον, έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων για 30 χρόνια στην Ανοιχτή Αγκαλιά. Θα το κάνουν ένα πρότυπο Κέντρο Διημέρευσης με δυνατότητα βραχείας φιλοξενίας των παιδιών πχ. για ένα Σαββατοκύριακο, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις για να περνάνε τα παιδιά, όπως και οι γονείς, όμορφα τον χρόνο τους εκεί.

Στο κτίριο που επισκεφθήκαμε υπάρχει και μια μικρή συλλογή από δωράκια για να αγοράσουμε στηρίξουμε τον οργανισμό

Θα είναι ένα σπίτι που θα στεγάσει τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη… Πρόκειται για ένα όραμα που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και με πολύ κόπο και προσπάθεια του Προέδρου και των Διοικητικών Συμβουλίων θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Τόσο οι αρχιτέκτονες, όσο και οι ψυχολόγοι συμφωνούν πως ένας χώρος σωστός λειτουργικά, με καλή αρχιτεκτονική, επιδρά θετικά στην ψυχολογία των ανθρώπων. Φανταστείτε πόσο θα επηρεάσει τα παιδιά της Ανοιχτής Αγκαλιάς που τόσο το έχουν ανάγκη!

Όπως διαβάσαμε σε άρθρο της εφημερίδας της Ανοιχτής Αγκαλιάς, το κτίριο έχει σχεδιαστεί με στόχο να είναι ευχάριστο και ανοιχτόκαρδο, με μια μεγάλη τζαμένια πρόσοψη ώστε όλοι οι χώροι να είναι φωτεινοί με φυσικό φωτισμό, κάτι που επιδρά θετικά στην ψυχολογία των χρηστών. Η κύρια είσοδος θα περιλαμβάνει χώρο υποδοχής με γκισέ πληροφοριών. Από εκεί θα υπάρχει πρόσβαση προς στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στον Χώρο Εκθέσεων και Δραστηριοτήτων και στον Χώρο Εστίασης. Η Κουζίνα στο βάθος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν τα παιδιά να λαμβάνουν και εκείνα ενεργά μέρος στην παρασκευή και τη διανομή του φαγητού. Θα υπάρχουν επίσης χώροι Εργοθεραπείας, Άσκησης, Ησυχαστηρίου, Αποθήκευσης, Υγιεινής και Ιατρείο. Η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων θα εξοπλιστεί με τα απαραίτητα για θεατρικές παραστάσεις, δηλαδή με σκηνή, οπτικοακουστικά συστήματα, προβολείς, συστήματα αερισμού, κινητή επίπλωση και χώρο αποθήκευσης αυτής. Στόχος του κτιρίου θα είναι, λοιπόν, η θετική επίδραση στην καθημερινότητα των παιδιών, αλλά και η διευκόλυνση του έργου των εκπαιδευτικών.

Τα σχέδια για το νέο κτίριο της Ανοιχτής Αγκαλιάς

Ο κ. Διαγουμάς μας έστειλε και πολλές φωτογραφίες από τις δραστηριότητες της Ανοιχτής Αγκαλιάς, εκτός από τις δικές μας που βγάλαμε κατά την επίσκεψή μας. Τις παραθέτουμε εδώ για να δούμε όλα τα όμορφα που κάνουν τα αξιοθαύμαστα παιδιά του οργανισμού, μαζί με τους ήρωες γονείς τους και για να μπορέσουμε έστω κι έτσι, μέσα από εικόνες, να νιώσουμε λίγο ακόμα πιο κοντά τους. Αν και η ανοιχτή αγκαλιά τους είναι εκεί να δεχθεί με αγάπη και να προσφέρει απλόχερα τη φιλία όλων των παιδιών και των ανθρώπων του οργανισμού σε όποιον καλοπροαίρετο επισκέπτη βρεθεί στους χώρους του.

Επόμενο ραντεβού με την Ανοιχτή Αγκαλιά στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό στις 23 Δεκεμβρίου απέναντι από τον χώρο της Ανοιχτής Αγκαλιάς (Καζαντζάκη 8 και Ανδρονίκου, Άγιοι Ανάργυροι). Θα είναι μια τέλεια ευκαιρία σε ένα γιορτινό κλίμα να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα όλους τους ανθρώπους του οργανισμού. Τα παιδιά το περιμένουν πως και πως, κι εμείς μαζί τους! Θα είμαστε εκεί, σας περιμένουμε!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s