Στη Μικρή Βενετία, το Αιτωλικό

Τα Χριστούγεννα γίναμε κουμπάροι! Παντρέψαμε τους καλούς μας φίλους Πέτρο και Έλλη σε μια όμορφη εκκλησία στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, ένα μικρό χωριουδάκι, και κάναμε με την ευκαιρία ένα μικρό ταξίδι στις γύρω περιοχές, έχοντας ως βάση το Αιτωλικό.

Στο νέο, ταξιδιωτικό μας άρθρο μένουμε για λίγες μέρες στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας και μαθαίνουμε την ιστορία του, σημαντικό σημείο της οποίας αποτελεί η δίκη του Καραϊσκάκη. Τρώμε, πίνουμε, κάνουμε βόλτες και παντρεύουμε τους φίλους μας Πέτρο και Έλλη στον Άγιο Δημήτριο στην Κατοχή. Ακόμα, επισκεπτόμαστε το Μεσολόγγι για φαγητό και ποτάκι, και απολαμβάνουμε τη ζεστή φιλοξενία των συγγενών του ζευγαριού, που μας έκαναν κάθε μέρα το τραπέζι στο σπίτι τους στο Αιτωλικό.

Στο δρόμο από την Αθήνα προς το Αιτωλικό, στη γέφυρα Ρίου-Αντιρίου

Έχουμε συνηθίσει τα ταξιδιωτικά μας άρθρα να τα γράφουμε με τη μορφή ημερολογίου, περιγράφοντας όσα κάναμε κάθε μέρα, για να νιώσετε λες και ήσασταν κι εσείς εκεί και να πάρετε ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε αν βρεθείτε κι εσείς στα μέρη αυτά. Όμως, σε αυτή την εκδρομή μας, ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να περάσουμε όμορφες στιγμές με το ζευγάρι που παντρεύτηκε, κι έτσι δεν ακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε αξιοθέατα της περιοχής, όπως κάνουμε συνήθως. Παρ’ όλα αυτά, επιλέξαμε ιδιαίτερες στιγμές από τις μέρες μας, ώστε να σας δώσουμε μια γεύση από το πώς περάσαμε στο ταξίδι μας και να μιλήσουμε λίγο για τα μέρη που επισκεφθήκαμε.

Το Αιτωλικό απέχει 250 χμ. από την Αθήνα, δηλαδή 2 ώρες και 50 λεπτά με το αυτοκίνητο. Είναι μια κωμόπολη που ανήκει στον Δήμο Μεσολογγίου, η οποία αναπτύσσεται σε ένα νησάκι στη μέση περίπου της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Ανατολικά και δυτικά συνδέεται με την ξηρά με δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Τα γεφύρια, όπως διαβάσαμε, είναι κατασκευασμένα την περίοδο 1882-1885.

Το Αιτωλικό από ψηλά (πηγή)
Έξω από το ξενοδοχείο μας

Η πρώτη μας βόλτα στο Αιτωλικό ήταν βραδινή. Περπατήσαμε στα δρομάκια του και βγάλαμε τις νυχτερινές μας φωτογραφίες στα όμορφα φωτισμένα σημεία της μικρής πόλης. Το Αιτωλικό είναι ένα πολύ μικρό νησάκι, που περπατιέται εύκολα με τα πόδια. Επειδή, όμως, είχε αρκετό κρύο, καταφύγαμε σε ένα ωραίο μπαράκι, που είχε πολύ κόσμο και ανεβαστική μουσική, το RumOrs Fine Coffees & Spirits.

Στο RumOrs Fine Coffees & Spirits

Όπως μάθαμε το Αιτωλικό έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ξεκίνησε ως μικρά νησάκια τα οποία ενώνονταν μεταξύ τους με ξύλινα γεφυράκια· τα νησάκια σιγά σιγά ενώθηκαν και δημιούργησαν το νησί που αποτελεί σήμερα την κωμόπολη του Αιτωλικού. Το νησάκι ήταν μόλις λίγο ψηλότερο από την επιφάνεια της θάλασσας και το νερό εισχωρούσε μέχρι τα πιο κεντρικά σημεία του· γι’ αυτό ονομάστηκε Μικρή Βενετία. Στη διάρκεια της ιστορίας του έχει πάρει διάφορα ονόματα: Ανατολικόν, Αντελικόν ή Αντιλικόν και Αιτωλικό.

Στα πλακόστρωτα σοκάκια

Το Αιτωλικό βρίσκεται καταμεσής της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, ενός πολύ σημαντικού βιότοπου, και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του. Όπως διαβάσαμε, μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν αλιείς. Στη λιμνοθάλασσα αφθονούσαν όλα τα είδη ψαριών, και ιδιαίτερα η τσιπούρα και ο κέφαλος, από το θηλυκό του οποίου βγαίνει το φημισμένο αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ένα τοπικό, εκλεκτό προϊόν. Το Αιτωλικό είχε, επίσης, μεγάλη ναυτική παράδοση. Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διατηρούσε στόλο από περίπου 35 εμπορικά ποντοπόρα πλοία. Σήμερα, δυστυχώς, το ποσοστό των ψαράδων και η ιχθυοπαραγωγή έχει μειωθεί στο ελάχιστο, λόγω της αλόγιστης αποξήρανσης και καταστροφής της λιμνοθάλασσας κατά τη δεκαετία του 1970.

Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου μια ηλιόλουστη μέρα…
…και μια συννεφιασμένη.
Selfies μπροστά στη λιμνοθάλασσα
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου (πηγή)

Το σημαντικότερο σημείο της ιστορίας του Αιτωλικού αποτελεί η δίκη του Γεώργιου Καραϊσκάκη, η οποία έγινε μέσα στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου την 1η Απριλίου 1924. Ο Καραϊσκάκης μάθαμε πως είχε κατηγορηθεί από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο για μυστικές συμφωνίες με τους Τούρκους να παραδώσει το Μεσολόγγι και τις γύρω περιοχές στον Ομέρ Βρυώνη -μια κατασκευασμένη κατηγορία. Ο αθυρόστομος Καραϊσκάκης μετέτρεψε τη δίκη του σε παρωδία.

Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Την επόμενη μέρα της δίκης καταδικάστηκε ως προδότης, του στέρησαν όλα τα αξιώματα και είχε εντολή να φύγει από το Αιτωλικό, καθώς ψευδομάρτυρας υποστήριξε ότι είχε διαπραγματευτεί με τον Ομέρ Βρυώνη. Σκοπός της καταδίκης του ήταν να ντροπιαστεί, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων οπλαρχηγών. Χαρακτηριστική έχει μείνει η αντίδραση του οπλαρχηγού στην καταδίκη του…

Αν με καταδικάσατε δικαίως, ο Θεός να μου το στείλει το βόλι εις το κεφάλι ευθύς, αυτού οπού εβγαίνω. Kαι αν αδίκως, να σας το πέμψει εις το ιδικό σας κεφάλι. Εσύ, ορέ Μαυροκορδάτε, την προδοσία μου με την έγραψες εις το χαρτί και εγώ γλήγορα ελπίζω να σου την γράψω εις το μέτωπο σου, διά να φαvεί ποιός είσαι.

Γεώργιος Καραϊσκάκης

Μετά από τρεις εβδομάδες ο Καραϊσκάκης, προς όφελος της Επανάστασης, ζήτησε εγγράφως συγγνώμη από τον Μαυροκορδάτο, ο οποίος, όμως, δεν τη δέχτηκε. Στις 25 Ιουνίου 1824 κατέφυγε στο Ναύπλιο όπου η Κυβέρνηση του αναγνώρισε όλους τους βαθμούς και τα αξιώματά του. Στη συνέχεια εκστράτευσε στην Ανατολική Στερεά και του αποδόθηκε το αριστερό τμήμα της περιοχής των Αγράφων.

Η νέα προτομή του Γεώργιος Καραϊσκάκη στην πλατεία της εκκλησίας
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (πηγή)

Στο Αιτωλικό υπάρχει και μια δεύτερη πολύ σημαντική εκκλησία, ο Ιερός Ναός Παμμέγιστων Ταξιαρχών. Εκτός από το πόσο όμορφος είναι, πρέπει να σημειώσουμε πως στο εσωτερικό του υπάρχει, όπως διαβάσαμε ένα πηγάδι που άνοιξε από τούρκικη οβίδα και ξεδίψασε τους πολιορκημένους και πως στον περίβολό του βρίσκεται ο τάφος της Κυρά Βασιλικής, της συζύγου του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Ο Ιερός Ναός Παμμέγιστων Ταξιαρχών

Ένα ακόμα αξιοθέατο του Αιτωλικού το οποίο επισκεφθήκαμε μέσα στις μέρες που βρισκόμασταν εκεί είναι το Λιμανάκι του Αιτωλικού ή αλλιώς Aitoliko Limanaki Park. Βρήκαμε πως υπάρχει μια εθελοντική ομάδα, η οποία έχει «υιοθετήσει» το λιμανάκι. Εθελοντές δύτες καθάρισαν τμηματικά τον βυθό, ο οποίος είχε πάρα πολλά σκουπίδια. Σήμερα το λιμανάκι αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού και πολύ θα θέλαμε να το είχαμε πετύχει σε μια πιο ηλιόλουστη μέρα για να απολαύσουμε την ομορφιά του ακόμα καλύτερα!

Στο Λιμανάκι του Αιτωλικού
Ανάμεσα στους κατοίκους του λιμανακίου υπάρχουν από τον Σεπτέμβριο και στο πανέμορφοι κύκνοι! (πηγή)

Κάναμε τις βόλτες μας, λοιπόν, στο ιστορικό Αιτωλικό, και τα βράδια κοιμόμασταν σε ένα πολύ καλό ξενοδοχείο, το μόνο που υπάρχει πάνω στο νησάκι, το ξενοδοχείο Αλεξάνδρα. Οι άνθρωποί του ήταν πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι, το δωμάτιο άνετο, όμορφα διακοσμημένο και πολύ καθαρό και η ατμόσφαιρα γιορτινή, μιας και ήταν Χριστούγεννα. Πολύ μας άρεσε να πίνουμε το καφεδάκι μας στην καφετέρια του ξενοδοχείου, η οποία σερβίρει ποιοτικό καφέ, έχει υπέροχη θέα στη λιμνοθάλασσα και γεμίζει κόσμο που την επισκέπτεται ακόμα κι αν δεν μένει στο ξενοδοχείο.

Το δωμάτιό μας με το μεγάλο, μαλακό και ζεστό κρεβάτι
Το μπαλκόνι του δωματίου με συννεφιά…
…και με ήλιο.
Στην καφετέρια του ξενοδοχείου
Καφεδάκι με τους γονείς τη μέρα του γάμου

Αλλά τον περισσότερο από τον χρόνο μας τον περάσαμε με τους φίλους μας Πέτρο και Έλλη, το ζευγάρι που παντρεύτηκε, και τις οικογένειές τους. Μας κάλεσαν στο σπίτι τους, στο Αιτωλικό, έξω από το νησάκι αυτή τη φορά, μας έκαναν το τραπέζι κάθε μέρα, μας κέρασαν κρασί και γλυκό, συζητήσαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε και νιώσαμε κι εμείς σαν μέλη της οικογένειας! Τους ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιά μας για την αγάπη και την περιποίηση, είναι όλοι τους εξαιρετικοί!

Στο σπίτι του Πέτρου στο Αιτωλικό

Παραδοσιακή σούπα, σπιτικό κοκορέτσι, ντόπιο αρνί και πολλά άλλα
Το φανταστικό εκμέκ κανταΐφι της Σίσσυς
Με τον κουμπάρο μας Πέτρο στη γειτονιά του
Ο Άγιος Νεκτάριος, η εκκλησία της γειτονιάς του Πέτρου
Ας κρατήσουν οι χοροί…

Πίσω τώρα στο νησάκι για μερικά ακόμα σημεία ενδιαφέροντος. Τριγυρνώντας στα δρομάκια του είδαμε χαμηλά, παραδοσιακά σπίτια, αλλά και αρχοντικά, και μας έκανε πολύ εντύπωση ένα παλιό δημοτικό κτίριο που συναντήσαμε, το Επιμορφωτικό Ίδρυμα Ευανθίας Καρβέλη, χτισμένο το 1893. Δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση, αλλά μπορούμε να φανταστούμε πως στην εποχή του θα ήταν γεμάτο κόσμο. Αλλά και μέχρι πριν λίγα χρόνια, όπως είδαμε, γίνονταν μέσα παραστάσεις· για σήμερα δεν γνωρίζουμε.

Το Επιμορφωτικό Ίδρυμα Ευανθίας Καρβέλη

Μια ακόμα στάση στις βόλτες μας ήταν ένα μικρό, όμορφο κηπάκι με ελιές και παγκάκια, που όπως γράφει μια επιγραφή είναι ο κήπος της Μαρίας Πολυγαράκη. Ποια να είναι άραγε η ιδιοκτήτρια του κήπου αυτού; Δεν το μάθαμε, αλλά σίγουρα απολαύσαμε τη στάση μας στο κηπάκι της.

Κάπως έτσι περάσαμε τις μέρες μας, με καλή παρέα, σπιτικό φαγητό, περπάτημα στο γραφικό Αιτωλικό, καφεδάκια και ποτάκια. Το αποκορύφωμα, όμως, της εκδρομής ήταν και ο λόγος για τον οποίον είχαμε έρθει: ο γάμος των φίλων μας. Το μυστήριο έγινε στην όμορφη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Κατοχή, το χωριό της νύφης και το γλέντι στην αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων Ιθώρια. Το μυστήριο ήταν πολύ συγκινητικό, και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα με χορούς και τραγούδια!

Στο γάμο του Πέτρου και της Έλλης

Στο σπίτι του γαμπρού πριν πάμε στην εκκλησία
Τα παπούτσια της νύφης
Περιμένοντας τη νύφη…
Η νύφη έφτασε!
Με τους γονείς του Πέτρου
Με τους κουμπάρους
Στο σπίτι του γαμπρού πριν πάμε στο γλέντι
Κόβοντας την τούρτα
Στο νυφικό τραπέζι
Με τους γονείς της Ελίζας

Αυτός ήταν ο γάμος των αγαπημένων μας φίλων… Τώρα πίσω στα δικά μας… Όσο μείναμε στο Αιτωλικό, γυρίσαμε τα γύρω μέρη και φυσικά επισκεφθήκαμε αρκετές φορές και το Μεσολόγγι. Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου απέχει 12 χμ. από το Αιτωλικό, ένα τέταρτο με το αμάξι. Είναι μια όμορφη πόλη με μεγάλη αγορά και πολλές καφετέριες, εστιατόρια και μπαράκια, τα οποία τιμήσαμε δεόντως.

Έτοιμοι για βραδινή έξοδος στο Μεσολόγγι

Το Μεσολόγγι είναι η πρωτεύουσα της δυτικής Στερεάς Ελλάδας και ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Είναι μια ιδιαίτερη πόλη, ανάμεσα στη λιμνοθάλασσα, με ηρωική ιστορία, η οποία αποτέλεσε έμπνευση για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Διονύσιο Σολωμό. Είναι, λοιπόν, μια πόλη που αξίζει ένα δικό της αφιέρωμα, το οποίο θα θέλαμε να κάνουμε στο μέλλον. Για τώρα θα σας αφήσουμε με μερικές εικόνες από τις βραδινές εξόδους μας στα ωραία μαγαζιά της!

Στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου
Κερκυραϊκή μπίρα και λευκό κρασάκι
Απολαμβάνοντας τη νυχτερινή ζωή του Μεσολογγίου

Τελευταία στάση, το αγαπημένο μας… Το φαγητό! Στο Μεσολόγγι φάγαμε στο πολύ καλό μεζεδοπωλείο Όλα χύμα, έναν νεανικό χώρο, με ζεστή διακόσμηση, φιλική εξυπηρέτηση και παρεΐστικο κλίμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους νέους, αλλά και στους μεγαλύτερους.

Μέσα στο Όλα χύμα, μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα

Το μεζεδοπωλείο στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο που ανεγέρθηκε το 1836, 10 χρόνια μετά την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Για πάνω από μισό αιώνα λειτούργησε ως φαρμακείο, το πρώτο στην Ελλάδα, μάλιστα! Το 2005 ανακαινίστηκε και έγινε το ωραίο μαγαζί στο οποίο απολαύσαμε το φαγητό και το κρασάκι μας.

Σαλάτα δάσους με μαρούλι, ρόκα, παρμεζάνα, λιαστή ντομάτα και βαλσάμικο
Ψητή πατάτα με γιαούρτι
Τηγανιά κοτόπουλο
Και τέλος γλυκάκι, τραγανό φύλλο με παγωτό βανίλια και σιρόπι φράουλας, υπέροχο!

Εδώ θα σας αφήσουμε για άλλη μια φορά… Ελπίζουμε να σας δώσαμε μια ιδέα για τις ομορφιές του Αιτωλικού, και όσα μπορεί κανείς να κάνει μένοντας εκεί. Εμείς περάσαμε φανταστικά και σίγουρα θα ξαναπάμε να μείνουμε και περισσότερες μέρες.

Γεια σας μέχρι το επόμενο ταξιδιωτικό άρθρο μας, φίλοι μας!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

3 Comments Add yours

 1. Giannis Pit says:

  Σας καμάρωσα να το ξέρετε. Να σας ζήσουν τα παιδιά. Εσείς να είστε καλά, να λάμπετε πάντα. Υπέροχο το Αιτωλικό, γεμάτο ομορφιές. Τέτοιες όμορφες στιγμές έχουμε ανάγκη στη γκρίζα καθημερινότητά μας. Την καλησπέρα μου.

  Liked by 1 person

  1. Καλησπέρα κύριε Γιάννη και σας ευχαριστούμε ειλικρινά για τα όμορφα λόγια!! Να είστε πάντα καλά!! Πραγματικά υπέροχο το Αιτωλικό!! Υγεία, χαρά και αισιοδοξία σας ευχόμαστε και σας ευχαριστούμε θερμά και πάλι!!

   Liked by 1 person

 2. Giannis Pit says:

  Ευχαριστώ παιδιά.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s