Χαρά, γνώση και συγκίνηση στη γιορτή της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών

Ο εθελοντισμός και η προσφορά στο συνάνθρωπο φέρνουν τους ανθρώπους κοντά! Ένα από τα πολλά που κερδίζουμε με το να δίνουμε την αγάπη μας σε όσους έχουν ανάγκη, εκτός από τη χαρά που παίρνουμε από την καλή πράξη μας την ίδια, είναι πως γνωρίζουμε ανθρώπους γεμάτους στοργή και καλοσύνη, ανθρώπους που μας εμπνέουν και μας δίνουν το παράδειγμα, που μας δίνουν κίνητρο και όρεξη να κάνουμε έστω και αυτό το λίγο που μπορούμε για να ανακουφίσουμε έναν άνθρωπο που μας χρειάζεται, έστω για και τη λίγη ώρα που μπορούμε να διαθέσουμε. Για εμάς μπορεί να είναι ελάχιστο, για τον συνάνθρωπό μας όμως μπορεί να είναι τεράστιο… 

Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών διοργάνωσε μια υπέροχη γιορτή για να ευχηθεί σε όλους καλή χρονιά!
Σιγά σιγά ο κόσμος συγκεντρωνόταν για να γιορτάσει μαζί με τους ανθρώπους της Διακονίας.

Τα λέμε όλα αυτά επειδή παρεβρεθήκαμε στην εκδήλωση της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την κοπή της Βασιλόπιτας. Εκεί ακούσαμε πολλά ενδιαφέροντα και συγκινητικά λόγια, γνωρίσαμε καλούς ανθρώπους και κρατήσαμε όμορφα μηνύματα που θέλουμε οπωσδήποτε να μοιραστούμε! Γιατί το χαμόγελο και το ευχαριστώ όταν βγαίνει από την καρδιά των ανθρώπων, έχει μεγαλύτερη αξία από οτιδήποτε άλλο και κάνει κάθε κούραση και δυσκολία που μπορεί να προκύψει στην εθελοντική δράση να μοιάζει ελάχιστη…

Το αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου γέμισε κόσμο όλων των ηλικιών, ανθρώπους που νοιάζονται για τον πλησίον και στηρίζουν την εθελοντική δράση της Διακονίας.
Το Eat Dessert First Greece παρακολούθησε την εκδήλωση και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και συγκινητικές ομιλίες…
…και τα κατέγραψε όλα για να τα μοιραστεί μαζί σας!

Η δράση της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών ξεκίνησε πριν από δεκαεφτά χρόνια από τον π. Βασίλειο Κοντογιάννη, εφημέριο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, με στόχο κανένας συνάνθρωπος, ενήλικας ή παιδί, να μην βρίσκεται μόνος του στο νοσοκομείο.

Με τον πάτερ Βασίλειο Κοντογιάννη, ιδρυτή της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών.

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Ιωάννου χαιρέτησε την εκδήλωση λέγοντας πως ο Χριστός μας λέει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον όπως Εκείνος μας αγάπησε. Ο Χριστιανισμός συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις «Αγαπάτε αλλήλους», είπε ο πάτερ και μας προέτρεψε να σκεφτούμε πόσο σημαντικό είναι που ο Χριστός ο ίδιος, όταν προσφέρουμε στους αδερφούς μας, μας θεωρεί αδερφούς Του… Ο π. Σιλουανός ευχήθηκε σε όλους να μας χαρίζει δύναμη και υγεία ο Θεός ώστε να μπορούμε με τη σειρά μας να δίνουμε δύναμη σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη, μεταφέροντας και τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του Αρχιεπισκόπου.

Ο πάτερ Σιλουανός Ιωάννου ευχήθηκε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου σε όλους τους εθελοντές να έχουν δύναμη να συνεχίζουν το σημαντικό έργο τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Κοντογιάννης, κοινωνικός λειτουργός και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών, την περσινή χρονιά, μόνο στα νοσοκομεία δραστηριοποιήθηκαν 541 ενεργοί εθελοντές, από τους οποίους μάλιστα τα 152 μέλη ήταν νέα. Οι ενεργοί εθελοντές για τη Διακονία είναι όσοι αφήνουν την άνεση του σπιτιού τους, για τρεις ώρες μία μέρα της εβδομάδας, για να κρατήσουν παρέα σε έναν ενήλικα ασθενή ή σε ένα παιδί που είναι μόνοι τους.

Ο κ. Αθανάσιος Κοντογιάννης, κοινωνικός λειτουργός και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών, συντόνιζε την εκδήλωση και παρουσίασε με περηφάνεια το έργο της Διακονίας.
Οι εθελοντές της Διακονίας αφιερώνουν τρεις ώρες από το χρόνο τους για να βοηθήσουν νοσηλευόμενους ασθενείς που τους έχουν ανάγκη. (πηγή)

Οι νέοι εθελοντές, προτού ξεκινήσουν να προσφέρουν, εκπαιδεύονται από τη Διακονία, τόσο στη θεωρία όσο και την πράξη, από εκπαιδευτές-συνεργάτες της Διακονίας νοσηλευτές, καθηγητές, ψυχολόγους, νοσοκομειακούς ιερείς, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους. Από την εμπειρία μας, τα σεμινάρια της Διακονίας είναι πλήρη και περιεκτικά, και αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για επιμόρφωση σε θέματα που θα είναι χρήσιμα για την εθελοντική δράση αλλά και τη ζωή μας εν γένει. Ένας πλούτος γνώσεων που προσφέρεται από τη Διακονία δωρεάν σε όλους τους νέους εθελοντές της και την ευχαριστούμε πολύ για αυτό!

Τα σεμινάρια της Διακονίας πραγματικά αξίζει να τα παρακολουθήσει κανείς! (πηγή)

Οι εθελοντές της Διακονίας, εκτός από την παρέα και την κουβέντα στους ενήλικες και την φροντίδα και το παιχνίδι στα παιδιά, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και το συναισθηματικό κενό που βιώνουν τα παιδιά στο «γκρίζο του νοσοκομείου». Αυτό επιχειρεί να το καλύψει η ομάδα της ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόληση των παιδιών.

Η ομάδα δημιουργικής απασχόλησης προσφέρει ψυχαγωγία, παιχνίδι και χαμόγελα στα παιδιά!
Βάζοντας χρώμα στο «γκρίζο» του νοσοκομείου… (πηγή)
Και κάνω χόκι πόκι και χοροπηδώ, όπως το θέλω εγώ! (πηγή)

Μια ακόμα πολύ σημαντική δράση της Διακονίας είναι οι «επισκέψεις αγάπης». Σε 6 νοσοκομεία της Αθήνας, μια φορά την εβδομάδα, ομάδες εθελοντών περνάνε από τα δωμάτια για να ρωτήσουν τους ασθενείς πως αισθάνονται, αν έχουν κάποια ανάγκη, αν χρειάζονται κάποια βοήθεια και τους ενημερώνουν για τον ιερέα που βρίσκεται στο χώρο του νοσοκομείου. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Κοντογιάννη, καλύπτονται ολόπλευρα οι ανάγκες των ασθενών. Το 2019 η Διακονία έκανε 719 επισκέψεις. Ο πάτερ Βασίλειος Κοντογιάννης επισήμανε πως αυτή η δράση ήταν από τις πρώτες, μέσα από αυτήν ξεκίνησε η Διακονία και είναι πολύτιμη και στις μέρες μας. Όταν είμαστε άρρωστοι χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο να προσεγγίζουμε τον Θεό και την Εκκλησία. Νιώθουμε όμως, κάτι να μας κρατάει, δεν ξέρουμε πώς θα γίνει αυτό.

Ο κ. Αθανάσιος Κοντογιάννης παρουσίασε τις «επισκέψεις αγάπης», μια πολύ σημαντική πλευρά του έργου της Διακονίας.

Οι νοσοκομειακές ομάδες εθελοντών δίνουν την απάντηση σε αυτό. Λένε στους ασθενείς πως στο χώρο του νοσοκομείου υπάρχει ένας ιερέας, που τους εύχεται περαστικά, και είναι εκεί για να τους ακούσει αν θελήσουν κάπου να μιλήσουν και αν έχουν την ανάγκη να μοιραστούν τον πόνο τους.

Εκτός από τις βασικές ανάγκες των ασθενών, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε και τις πνευματικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. (πηγή)

Οι ομάδες αυτές για τον πάτερ είναι πολύ σημαντικές, γιατί όπως είπε χαριτολογώντας, αν εμφανιστεί ένας ιερέας στο θάλαμο ο ασθενής αμέσως ζαρώνει, αναρωτιέται γιατί ήρθε, ήρθε γι’ αυτόν; Με τη μεσολάβηση των εθελοντών δίνεται η ευκαιρία στον ασθενή να έρθει σε επαφή με τον ιερέα, χωρίς εκείνος να εμφανιστεί ξαφνικά στο δωμάτιο σαν «μπαμπούλας». Τις ομάδες αυτές ο πάτερ τις ονομάζει «λοκατζήδες της Διακονίας», αναγνωρίζοντας τη δυσκολία που έχει το να μπεις σε ένα δωμάτιο με αγνώστους, και γι’ αυτό είναι ευλογημένες.

Ο πάτερ Βασίλειος Κοντογιάννης μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τους «λοκατζήδες της Διακονίας», την νοσοκομειακή ομάδα εθελοντών.

Ο π. Σιλουανός Καλαντζής έχει μια πολύ καλή νοσοκομειακή ομάδα εθελοντών στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός εδώ και δεκαοχτώ χρόνια, όπως ανέφερε ο π. Βασίλειος Κοντογιάννης. Θεωρεί και αυτός τους εθελοντές «λοκατζήδες», μιας και μπαίνοντας σε έναν θάλαμο με ασθενείς υπάρχει ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν την απαξίωση και την ειρωνία μερικές φορές… Ο π. Σιλουανός καλεί όποιον έχει το χρόνο και τη διάθεση να συμμετάσχει και στη δική τους ομάδα. Για να μας κινητοποιήσει, ανέφερε πως δεκάδες φορές έχει ακούσει από ασθενείς πως όταν ήρθαν οι εθελοντές και τους έφεραν σε επαφή με τον ιερέα, οι ασθενείς έβαλαν τα κλάματα επειδή πίστευαν πως τους εθελοντές τους είχε στείλει ο Θεός.

Ο π. Σιλουανός Καλαντζής μίλησε για τη δική του ομάδα εθελοντών στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Δίπλα του ο Γιώργος Δημόπουλος της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών.

Η Διακονία, όπως ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Κοντογιάννης, προσπαθεί πάντα να έχει μια άψογη συνεργασία με το προσωπικό των νοσοκομείων και τους ευχαριστεί για αυτό. Η προϊσταμένη της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσ. Παίδων Αγία Σοφία, κ. Ευγενία Σπυροπούλου, μας συγκίνησε πολύ λέγοντας πως οι εθελοντές είναι «τα χέρια τους, τα μάτια τους, το χαμόγελό τους».

Η προϊσταμένη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσ. Παίδων Αγία Σοφία, κ. Ευγενία Σπυροπούλου, μίλησε με συγκινητικά λόγια για την προσφορά των εθελοντών στα νοσοκομεία.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Διακονία τους εθελοντές της στηρίζεται στην ολόπλευρη κατάρτιση και στην διαρκή υποστήριξη για να μπορούν να εκτελούν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι, η εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιτας εμπλουτίστηκε με μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ομιλία του γιατρού νευρολόγου του Ερυθρού Σταυρού κ. Παναγιώτη Πλωμαρίτη. Ο κ. Πλωμαρίτη μίλησε με απλά, κατανοητά λόγια για τη λειτουργία των νευρώνων και το πώς επηρεάζουν την πορεία μας για την αυτοβελτίωση μας.

Με τον γιατρό νευρολόγο του Ερυθρού Σταυρού κ. Παναγιώτη Πλωμαρίτη και την σύζυγό του.

Όπως περιέγραψε ο κ. Πλωμαρίτης, οι νευρώνες είναι τα ελάχιστα συστατικά του νευρικού μας συστήματος και παίζουν μεγάλο ρόλο στη συμπεριφορά μας και στη λήψη αποφάσεων. Ταυτόχρονα, το μεγάλο δώρο που μας έδωσε ο Θεός είναι η λογική και η ελεύθερη βούληση. Αυτά είναι τα εφόδιά μας για να βελτιώνουμε τον εαυτό μας.  Η αυτοβελτίωση έχει σχέση με το πώς σκεφτόμαστε, πώς νιώθουμε και πώς αντιδρούμε.

Ο κ. Πλωμαρίτης τόνισε την ελεύθερη βούληση με την οποία προίκισε ο Θεός τον άνθρωπο, με βάση την οποία λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας.

Με τη βοήθεια επεξηγηματικών εικόνων, ο κ. Πλωμαρίτης μας ανέλυσε τη φυσιολογία και τη λειτουργία των νευρώνων και των νευρωνικών δικτύων. Επικεντρώθηκε σε νευρωνικά δίκτυα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, όπως την ομάδα νευρώνων του εγκεφάλου, στην περιοχή πίσω από το μέτωπό μας (προμετωπιαίος λοβός) που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων. Επίσης, στον εγκέφαλο βρίσκεται το ανασταλτικό κέντρο, το κέντρο της ανταμοιβής και το κέντρο της μάθησης-μνήμης. Μέσα από το απλό παράδειγμα του αν θα πατήσουμε φρένο στο αυτοκίνητο σε μια περίσταση, ο γιατρός μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει από εμπειρίες που έχουμε και πώς επεξεργάζεται πληροφορίες και συνυπολογίζει τις συνέπειες της κάθε επιλογής για να πάρουμε μια απόφαση. Αυτό που προσπάθησε, λοιπόν, ο κ. Πλωμαρίτης να μας μεταδώσει, είναι πως ο εγκέφαλος έχει μια «χαρακτηριστική λειτουργία, με την οποία προσπαθεί να ανατροφοδοτήσει τις αποφάσεις μας, να πει ότι έτσι όπως σκέφτηκες και το ανέλυσες, έτσι όπως έπραξες, έτσι όπως έμαθες, έτσι πράξε».

Στη συνέχεια, ο κ. Πλωμαρίτης εξήγησε τη λειτουργία των νευρώνων και τον ρόλο τους στη λήψη αποφάσεων.

Από αυτά θα μπορούσε κανείς να πει πως ο εγκέφαλος λειτουργεί αυτοματοποιημένα, χωρίς τη δική μας συμμετοχή, σαν να είμαστε έρμαια του εγκεφάλου. Όμως, ο κ. Πλωμαρίτης κατέληξε εκεί από όπου ξεκίνησε την ομιλία του, πως ο άνθρωπος έχει προικιστεί από τον Θεό με την ελεύθερη βούληση η οποία είναι πάνω από τις διαδικασίες του εγκεφάλου. Τα δύο μαζί, οι λειτουργίες του εγκεφάλου και η ελεύθερη βούληση αλληλεπιδρούν και μαζί μας δίνουν τη λύση στα προβλήματα και μας οδηγούν στην λήψη της σωστής απόφασης.

Νιώθουμε πως όσα μάθαμε από τη διάλεξη μας είναι πολύ χρήσιμα γενικώς στη ζωή μας, αλλά και συγκεκριμένα όταν προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τον συνάνθρωπό μας, που μάλιστα βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως ένας μόνος, άρρωστος ηλικιωμένος ασθενής ή ένα εγκαταλελειμμένο, κακοποιημένο παιδί. Προσπαθώντας να συνδέσουμε τις νέες γνώσεις μας με την εμπειρία μας ως εθελοντές της Διακονίας, σκεφτόμαστε πως, για παράδειγμα, μπορεί η αντίδρασή μας σε μια «άσχημη» συμπεριφορά ενός παιδιού με βάση την απόφαση που θα πάρει αυτοματοποιημένα ο εγκέφαλός μας (πχ. να το μαλώσουμε) να είναι πολύ διαφορετική από αυτό που θα επιλέξουμε με την ελεύθερη βούλησή μας να κάνουμε στην ειδική περίπτωση αυτή, έχοντας στο νου τον πόνο του παιδιού από όσα έχει περάσει και συνεχίζει να περνάει και βάζοντας μπροστά την αγάπη και τη φροντίδα μας.

Δεν είμαστε έρμαια του εγκεφάλου μας, θα επιλέξουμε τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε ένα μόνο παιδί στο νοσοκομείο με την ελεύθερη βούλησή μας. (πηγή)

Επομένως, όπως ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Κοντογιάννης, τα πάντα εξαρτώνται από τη δική μας προσπάθεια και ποιός θα ήταν πιο κατάλληλος να μιλήσει για αυτό από έναν Ολυμπιονίκη αθλητή. Έτσι, κάλεσε την δύο φορές Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα κ. Σοφία Μπεκατώρου, με χρυσό μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα και χάλκινο το 2008 στο Πεκίνο. Η κ. Μπεκατώρου μίλησε για την αγάπη της για τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα, η οποία την συνάρπαζε πάντα, μιας και εκεί έχει κανείς τη δυνατότητα να κάνει τις δικές του επιλογές. Στον αθλητισμό μαθαίνεις από τα λάθη, αναπτύσσεις το σεβασμό στους συναθλητές, την ευγενή άμιλλα, την υπομονή και την επιμονή, πράγματα που δεν μαθαίνονται στα βιβλία, αλλά στην πράξη.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα κ. Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για όσα της έχει προσφέρει ο πρωταθλητισμός στη ζωή της.

Η ημέρα της εκδήλωσης ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Η κ. Μπεκατώρου μοιράστηκε μαζί μας το προσωπικό της βίωμα και μας συγκίνησε βαθιά με τα λόγια της. Μίλησε για την απώλεια ενός πολύ κοντινού ανθρώπου της, της αδερφής της. Το τελευταίο διάστημα που πέρασε μαζί της το ένιωσε σαν ένα δώρο από το Θεό, μια δεύτερη ευκαιρία για να έρθουν ακόμα πιο κοντά και να δείξει το πόσο πολύ την αγαπούσε. Αυτό της έδωσε δύναμη να συνεχίσει να αγωνίζεται και να μάθει στα παιδιά της ότι στη ζωή περνάμε δύσκολες περιόδους αλλά πρέπει να ξαναπαίρνουμε θάρρος και να προχωράμε. Για την ίδια, ο αθλητισμός ήταν μια πολύ σημαντική βοήθεια.

Η κ. Μπεκατώρου μοιράστηκε μαζί μας ένα προσωπικό της βίωμα και μας συγκίνησε βαθιά.

Η κ. Μπεκατώρου χαρακτήρισε τους εθελοντές ως «έναν κρίκο από μια αλυσίδα που πραγματικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών», ένα όμορφο μήνυμα που θα κρατήσουμε στην καρδιά μας! Ο πάτερ Βασίλειος Κοντογιάννης απένειμε στην κ. Μπεκατώρου την τιμητική πλακέτα της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών για όσα έχει προσφέρει στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.

Ο π. Βασίλειος Κοντογιάννης απένειμε στην χρυσή Ολυμπιονίκη ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου την τιμητική πλακέτα της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών.

Η κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, υπεύθυνη του τομέα εθελοντισμού της Περιφέρειας Αττικής, μετέφερε τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη, γιατρού και εθελοντή κ. Πατούλη και εξέφρασε τη συγκίνησή της που παρεβρισκόταν στην εκδήλωση. Κάτι πολύ σημαντικό που επισήμανε είναι πως τα μαζικά μέσα ενημέρωσης συνηθίζουν να προβάλλουν το «κακό πρόσωπο του Έλληνα», ενώ στη χώρα μας υπάρχει τόση πολύ καλοσύνη, αλληλεγγύη και προσφορά την οποία πρέπει να αναδείξουμε.

Η κ. Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, υπεύθυνη του τομέα εθελοντισμού της Περιφέρειας Αττικής, δήλωσε πως το 2020 θα είναι η χρονιά του εθελοντισμού!

Η κ. Μπαρμπαγιάννη ανέφερε πως είναι στόχος της περιφέρειας να αλληλουποστηριχθούνε με τους υπάρχοντες εθελοντές και να οργανωθούν καλύτερα για να μπορούν να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό. Το 2020 θα είναι η χρονιά του εθελοντισμού για την περιφέρεια. Εμείς ευχόμαστε να γίνει ο εθελοντισμός και η προσφορά στον πλησίον μας τρόπος ζωής για όλους μας!

Τα παιδιά λένε τα πιο σημαντικά και σοφά πράγματα και μόνο να κερδίσουμε μπορούμε κοντά τους… Ο κλόουν Κυριάκος, εθελοντής της Διακονίας εδώ και δέκα χρόνια, μας μίλησε για την ευγνωμοσύνη και την αγάπη που εισπράττει από τα νοσηλευόμενα παιδιά και τους γονείς τους. Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν τα λόγια του μικρού Σπυρίδωνα που νοσηλεύεται στο Ογκολογικό του Νοσοκομείου Παίδων. Ο κλόουν Κυριάκος, όπως συνηθίζει, του είπε πως είναι χαζούλης και δεν τα καταφέρνει σε πολλά πράγματα για να τον κάνει γελάσει. Ο μικρός Σπυρίδωνας του απάντησε με πολύ σοβαρό ύφος: «ο Θεός δεν έκανε κανέναν χαζό, ούτε εσύ είσαι χαζός!» και τον αποστόμωσε ο «εξάχρονος θεολόγος». Το σύνθημα της Διακονίας είναι «Δώσε αγάπη, πάρε χαρά!» και ο κλόουν Κυριάκος συμπληρώνει… πάρε χαρά από Εκείνον, δείχνοντας προς τα πάνω…

Ο κλόουν Κυριάκος αφηγήθηκε τρυφερά περιστατικά από την εμπειρία του ως εθελοντή της Διακονίας.

Η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου κ. Εύα Κοντοσταθάκου, ως εκπρόσωπος των διοικήσεων των νοσοκομείων, εξέφρασε την μεγάλη της πίστη στην αξία της προσφοράς και τη χαρά της για τη δράση της Διακονίας. Επίσης, μας ενημέρωσε για μια δράση στο νοσοκομείο την οποία θα θέλαμε κι εμείς από μεριάς μας να επισημάνουμε: την εβδομάδα 3-9 Μαρτίου, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, το νοσοκομείο θα κάνει δωρεάν ορμονολογικές εξετάσεις, μαστογραφία και έλεγχο θυρεοειδούς, τις οποίες καλό είναι όλες οι γυναίκες να κάνουν προληπτικά.

Η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου, κ. Εύα Κοντοσταθάκου, ευχαρίστησε τους εθελοντές για την προσφορά τους και μας ενημέρωσε για μια πρωτοβουλία του νοσοκομείου για δωρεάν εξετάσεις με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας το Μάρτιο.

Η κ. Μ. Κωστοπούλου, προϊστάμενη κοινωνική λειτουργός του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, ευχαρίστησε τους εθελοντές που όταν έρχονται σε δύσκολες καταστάσεις στα δωμάτια των ασθενών «πραγματικά λάμπουν με την παρουσία τους» όπως λένε οι ίδιοι οι ασθενείς. Ηλικιωμένοι ασθενείς, που συνήθως περιγράφονται να μην αντιδρούν σε ερεθίσματα και να μην έχουν επαφή με το περιβάλλον, οι κοινωνικοί λειτουργοί διαπιστώνουν πως με την παρουσία του εθελοντή υπάρχουν στιγμές που αντιδρούν, χαμογελούν, λένε λέξεις και προσπαθούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Η προσφορά της Διακονίας αναγνωρίζεται από το νοσοκομείο, όπως τόνισε η κ. Κωστοπούλου, και υπάρχουν γιατροί που με την πρώτη επαφή με το περιστατικό, αμέσως ζητάνε να καλέσει η κοινωνική υπηρεσία τους εθελοντές της Διακονίας.

Η κ. Κωστοπούλου, προϊστάμενη κοινωνική λειτουργός του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, τόνισε την τεράστια αξία όσων προσφέρουν οι εθελοντές στους μοναχικούς ηλικιωμένους ασθενείς.

Μετά από όλα τα όμορφα που ακούσαμε, οι ιερείς ευλόγησαν την Βασιλόπιτα και μοίρασαν τα κομμάτια της στους καλεσμένους.

Ο π. Βασίλειος Κοντογιάννης και ο π. Σιλουανός Ιωάννου ευλόγησαν τη Βασιλόπιτα.
Τα κομμάτια για τους τιμόμενους καλεσμένους της εκδήλωσης.
Καλή και ευλογημένη νέα χρονιά από την Εθελοντική Διακονία Ασθενών!
Οι άνθρωποι της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών

Φεύγοντας, γεμάτοι στην καρδιά και την ψυχή μας, γλυκαθήκαμε λίγο ακόμα με τα κομμάτια της πίτας μας, μαζί με τα δωράκια μας από τους λαχνούς της Διακονίας!

Φεύγοντας παραλάβαμε τα κομμάτια μας από τη Βασιλόπιτα.
Πήραμε και τα δωράκια μας!
Και μας περίμεναν παραδοσιακά αλμυρά κεράσματα!

Θα θέλαμε να ευχηθούμε στους ανθρώπους της Διακονίας και σε όλους τους εθελοντές καλή δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους και να παροτρύνουμε όλους όσοι δεν το έχουν επιχειρήσει, να δοκιμάσουν να πάρουν μέρος σε κάποια εθελοντική δράση και να βιώσουν οι ίδιοι όλα αυτά τα όμορφα συναισθήματα που προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε! Σκεφτείτε τον μοναχικό ασθενή που, όπως ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης, λέει πως στις γιορτές με τον εθελοντή έχει κι αυτός μια ευκαιρία να ακούσει ένα χρόνια πολλά… Ας δώσουμε αγάπη και σίγουρα θα πάρουμε χαρά, και πολλά περισσότερα!

Για περισσότερες πληροφορίες για την Εθελοντική Διακονία Ασθενών και το πώς μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς στις δράσεις της, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της www.diaconia.gr ή δείτε το άρθρο μας «Ξέρεις τι θα πει αγάπη; Έλα στην Εθελοντική Διακονία Ασθενών!».

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s