Μια βόλτα στο Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων

Πριν από λίγες μέρες κάναμε μια επίσκεψη στο «Παλαιοβιβλιοπωλειο των αστέγων» στην οδό Πειραιώς 132 και πραγματικά γεμίσαμε τη βιβλιοθήκη μας! Πώς; Αγοράζοντας μεταχειρισμένα βιβλία σε τιμή δύο ευρώ το ένα!

Στο νέο μας άρθρο θα μιλήσουμε για το Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων, θα δούμε μια ποικιλία βιβλίων στην φανταστική τιμή των δύο ευρώ και θα συζητήσουμε με τον κύριο Λεωνίδα Κουρσούμη, τον εμπνευστή της προσπάθειας αυτής.

Συζητώντας με τον κύριο Λεωνίδα Κουρσούμη, εμπνευστή του Παλαιοβιβλιοπωλείου των αστέγων.
Το Eat Dessert First Greece σε νέες λογοτεχνικές περιπέτειες…
…σε αναζήτηση βιβλίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και όχι μόνο!

Φτάνοντας στο κτίριο της οδού Πειραιώς 132 αντικρίσαμε ένα «γιαπί» όπως αναφέρεται σε αυτό ο κύριος Λεωνίδας. Το ισόγειο ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου έχει παραχωρηθεί δωρεάν για τη λειτουργία του Παλαιοβιβλιοπωλείου των αστέγων. Ο κύριος Λεωνίδας είναι πρώην άστεγος και ο ίδιος. Παλιότερα εργαζόταν σε εκδοτικό οίκο, αλλά με την κρίση βρέθηκε άνεργος και χωρίς σπίτι. Μαζί με δύο άλλους άστεγους έστησαν το εγχείρημα του παλαιοβιβλιοπωλείου, ελπίζοντας να δώσει λύσεις στα προβλήματα διαβίωσής τους. Εδώ και δεκαπέντε μήνες, οι τρεις τους προσπαθούν να λειτουργήσουν τη μικρή αυτή αλληλέγγυα επιχείρηση και να κερδίζουν τα προς το ζην τους.

Μην το βλέπετε έτσι, μέσα στο «γιαπί» κρύβεται μια τεράστια ποικιλία βιβλίων σε τιμή πραγματικά ευκαιρίας!

Η λειτουργία του Παλαιοβιβλιοπωλείου των αστέγων στηρίζεται στις δωρεές μεταχειρισμένων βιβλίων που οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πια ή που απλώς θέλουν να τα δωρήσουν. Η ποικιλία που έχει το παλαιοβιβλιοπωλείο είναι πραγματικά τεράστια! Χιλιάδες βιβλία, λογοτεχνικά, παιδικά, εκπαιδευτικά, ιστορικά, θρησκευτικά, τέχνης, μυθιστορήματα, ποίηση, ταξιδιωτικά, μαγειρικά, γνώσεων, εγκυκλοπαίδειες, λευκώματα, νομικά, βιογραφίες, ξενόγλωσσα, και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε βρίσκονται στιβαγμένα στο χώρο της οδού Πειραιώς 132. Με λίγο ψάξιμο σίγουρα θα βρούμε όλοι κάτι να μας ταιριάζει!

Ψάξαμε τους χιλιάδες τίτλους στις παλέτες του παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων…
Κάναμε και τη γυμναστική μας περπατώντας στους μεγάλους διαδρόμους!
Βρήκαμε βιβλία μαγειρικής…
…και μαγειρικής για παιδιά!
Βρήκαμε μυθιστορήματα…
…βιβλία παιδικά…
…και βιβλία τέχνης για μικρούς και μεγάλους.
Βρήκαμε βιβλία καινούρια…
…βιβλία θρησκευτικά και βιβλία στα Αγγλικά.
Μέσα στις κούτες που έφεραν άνθρωποι για να τις δωρήσουν βρήκαμε βιογραφίες…
…και άλλα πολλά που μπορείτε να ξετρυπώσετε κι εσείς, αν επισκεφθείτε το χώρο στην οδό Πειραιώς 132!

Ο κύριος Λεωνίδας έχει αποφασίσει να διαθέτει τα βιβλία στην τιμή των δύο ευρώ το καθένα, ανεξαρτήτως είδους, μεγέθους, παλαιότητας κοκ. Μια σκέψη που μας έφερε αυτό είναι πως όταν τα βιβλία κοστίζουν όλα το ίδιο, μπορούμε πραγματικά να επιλέξουμε αυτό που μας αρέσει, χωρίς να αποτελεί η τιμή του κριτήριο.

Όλα τα βιβλία κοστίζουν δύο ευρώ, τιμή
που δεν θα την βρείτε πουθενά αλλού!

Όσοι ώρα μείναμε στο παλαιοβιβλιοπωλείο είδαμε τρεις φορές να έρχονται άνθρωποι κουβαλώντας κούτες. Τις άφησαν στην είσοδο, χαιρέτησαν και έφυγαν. Τα βιβλία αυτά θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στα χέρια νέων αναγνωστών πια.

Το ταξίδι ενός βιβλίου, και ενός αντικειμένου εν γένει, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, στο οποίο θα θέλαμε να σταθούμε λίγο. O σημαντικός Ινδο-Αμερικανός ανθρωπολόγος Arjun Appadurai χρησιμοποιεί τον όρο “social life of things“, δηλαδή «κοινωνική ζωή των αντικειμένων». Για τον Appadurai τα αγαθά, όπως και οι άνθρωποι, έχουν ζωές. Με τη μελέτη της ζωής των αντικειμένων, εντοπίζει τα νοήματα που τους προσδίδουμε, την αξία που παίρνουν σε διάφορα πολιτισμικά περιβάλλοντα και κατά συνέπεια την οικονομική τους αξία.

Αφιέρωση στους πρώην ιδιοκτήτες του βιβλίου, τα εγγονάκια της γιαγιάς.

Ας σκεφτούμε λίγο τη ζωή του βιβλίου με την αφιέρωση που βρήκαμε. Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε τη ζωή του σε κάποιον εκδοτικό και στη συνέχεια σε κάποιο βιβλιοπωλείο. Από εκεί αγοράστηκε από τη γιαγιά η οποία το έκανε δώρο στα εγγόνια της. Το βιβλίο μπορεί να διαβάστηκε, μπορεί και όχι. Κάποια στιγμή κάποιο από τα εγγόνια -ή κάποιος άλλος ποιός ξέρει…- αποφάσισε να το δωρίσει στο παλαιοβιβλιοπωλείο. Από εκεί, ίσως συνεχίσει το ταξίδι του σε ένα άλλο σπίτι στα χέρια άλλου αναγνώστης μπορεί όμως να παραμείνει και αζήτητο, και να καταλήξει μετά από χρόνια στην ανακύκλωση, γερασμένο και φθαρμένο. Ή μπορεί ακόμα να βρεθεί σε κάποια δημόσια βιβλιοθήκη, ή σε κάποιο αρχείο και να το δουν πολλά διαφορετικά μάτια από εκεί. Αν το βιβλίο θεωρηθεί πολιτισμικά σημαντικό, όπως ένα παλιό αναγνωστικό, μπορεί να καταλήξει και ως έκθεμα σε κάποιο μουσείο.

Βλέπουμε λοιπόν πως τα αντικείμενα, εδώ τα βιβλία, έχουν και αυτά τη δική τους ζωή. Αποτυπώνεται και πάνω στα φθαρμένα φύλλα τους και μένει για εμάς να τη φανταστούμε…

Έχοντας ξεψαχνίσει τις παλέτες του παλαιοβιβλιοπωλείου και επιλέξει τα βιβλία που θα συνεχίσουν τη ζωή τους στο δικό μας σπίτι, καθήσαμε να συζητήσουμε λίγο με τον κύριο Λεωνίδα.

Συζητώντας με τον κύριο Λεωνίδα Κουρσούμη, εμπνευστή του Παλαιοβιβλιοπωλείου των αστέγων…

To πρώτο πράγμα που μας είπε είναι πως δεν θέλει να προβάλλει την προσωπική ιστορία του, αλλά την ιδέα που προσπαθεί να υλοποιήσει, έναν χώρο εργασίας για πρώην ανέργους, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν. Δεν είχε άλλα όνειρα, πέρα από το να μπορέσει να έχει μια σταθερή εργασία.

Το εγχείρημα ξεκίνησε με μια ανάρτηση στο Facebook και ο κόσμος ανταποκρίθηκε φέρνοντας ένα σωρό βιβλία σε μια αποθήκη στα Πατήσια, στην οποία ζούσε τότε ο κύριος Λεωνίδας. Πλέον όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να φέρει βιβλία στο χώρο της οδού Πειραιώς 132.

Ο κύριος Λεωνίδας ξεπακετάρει νέα βιβλία που μια οικογένεια έφερε στο χώρο της οδού Πειραιώς.

Ανά διαστήματα ο κύριος Λεωνίδας διοργανώνει μπαζάρ με ακόμα μεγαλύτερες προσφορές, όπως το τελευταίο που έγινε με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για να μετακομίσει το παλαιοβιβλιοπωλείο σε έναν χώρο στου Γκύζη. Στο μπαζάρ τα δέκα βιβλία πωλούνταν δεκαπέντε ευρώ. Δυστυχώς, ο Κορονοϊός έφερε πολλά εμπόδια στην μετακόμιση, μιας και το παλαιοβιβλιοπωλείο έμεινε κλειστό για δύο μήνες και δεν είχε κανένα έσοδο, οπότε δημιουργήθηκαν οικονομικές υποχρεώσεις.

Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο τον κύριο Λεωνίδα είναι να μπορεί να καλύψει τα έξοδα των ανθρώπων που ήταν άστεγοι και εργάζονται στο παλαιοβιβλιοπωλείο. Στην οδό Πειραιώς 132 θα παραμείνουν μέχρι να μπορέσουν να μετακινηθούν στου Γκύζη. Ο χώρος στην οδό Πειραιώς δεν έχει ρεύμα και νερό, επομένως μένει ανοιχτός για όσο υπάρχει φυσικό φως, μέχρι τις 16.00. Εάν θέλετε να δωρήσετε βιβλία, μπορείτε εκείνες τις ώρες να τα πάτε, μιας και οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έρθουν να τα παραλάβουν οι ίδιοι. Ό,τι έσοδα έχει το παλαιοβιβλιοπωλείο είναι από τις πωλήσεις των βιβλίων, δεν έχει ούτε χορηγούς ούτε επιχορηγήσεις. Τα έσοδα αυτά, ίσα που φτάνουν για να επιβιώνουν οι τρεις πρώην άστεγοι, μας είπε ο κύριος Λεωνίδας και είναι δύσκολο να αυξηθούν.

Τα βιβλία που έφεραν άνθρωποι στο παλαιοβιβλιοπωλείο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας!

Τον ρωτήσαμε πόσα βιβλία αγοράζουν όσοι επισκέπτονται το παλαιοβιβλιοπωλείο και μας είπε πως οι άνθρωποι αγοράζουν από ένα-δύο έως εφτά-οχτώ βιβλία. Στο παλαιοβιβλιοπωλείο υπάρχει κάθε κατηγορία βιβλίου, επομένως δεν μπορεί να μη βρει κανείς κάτι που να τον ενδιαφέρει. Ένα μεγάλο ποσοστό των βιβλίων είναι πρόσφατες εκδόσεις, αλλά θα βρείτε και κάποια παλιά ή σπάνια βιβλία που δε θα βρίσκατε αλλού.

Στους δεκαπέντε μήνες λειτουργίας του παλαιοβιβλιοπωλείου, ο κύριος Λεωνίδας υπολογίζει πως τα βιβλία έχουν αλλάξει τέσσερις-πέντε φορές από τις παλέτες, κάτι που δεν θεωρεί επιτυχία, μιας και δεν έχουν ακόμα καταφέρει να μετακομίσουν το κατάστημα σε έναν μόνιμο χώρο και να προβάλλουν και να διαθέτουν τα βιβλία με άλλους τρόπους. Θα ήθελε, για παράδειγμα, να δημιουργήσει έναν ηλεκτρονικό κατάλογο των βιβλίων, κάτι που δεν είναι εφικτό σε ένα κατάστημα χωρίς ρεύμα. Θα ήθελε ακόμα να πουλάει τα βιβλία με άλλο τρόπο, μιας και η τιμή των δύο ευρώ δεν φτάνει για να εξασφαλίζονται οι μισθοί τριών ανθρώπων. Αυτό όμως που θεωρεί απόλυτη επιτυχία, είναι πως όσα έχουν κάνει τα έχουν καταφέρει με τις δικές τους δυνάμεις.

Ο κύριος Λεωνίδας μας είπε πως προσπαθούν να διατηρήσουν μια ποιότητα στα βιβλία που διαθέτουν, να μην έχουν βιβλία σχισμένα ή σημειωμένα. Μια φορά την εβδομάδα έρχεται ένας άνθρωπος με ένα τρίκυκλο και όσα βιβλία κρίνονται κατεστραμμένα τα πάει στην ανακύκλωση, έχοντας έτσι κι αυτός ένα μικρό έσοδο.

Μια παρατήρηση που έκανε ο κύριος Λεωνίδας είναι πως σήμερα τα νέα παιδιά ό,τι διαβάζουν το διαβάζουν από το το Ίντερνετ. Γι’αυτό αντιμετωπίζουν πρόβλημα και οι εκδότες. Επίσης, δεν υπάρχουν καλά οργανωμένες δημόσιες βιβλιοθήκες. Για τον κύριο Λεωνίδα το βιβλίο είναι ένας εθισμός, και τα παιδιά σήμερα δεν έχουν ερεθίσματα για να διαβάσουν. Είναι θέμα παιδείας… Εκείνος είχε έναν καθηγητή ο οποίος τους ενέπνεε να διαβάζουν Κάλβο, για παράδειγμα… Ευχή μας κι εμάς είναι τα νέα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία!

Τα βιβλία που θα συνεχίσουν τη ζωή τους στο δικό μας σπίτι!

Κλείσαμε την κουβέντα μας αγοράζοντας βιβλία που θα βρουν τη θέση τους στο δικό μας σπίτι πλέον για να συνεχίσουν τη ζωή τους στη βιβλιοθήκη μας. Και μετά ποιός ξέρει;

Τα νέα «παλιά» μας βιβλία!
Σε τόσο φτηνή τιμή και τόσο ωραία βιβλία, πραγματικά δυσκολευτήκαμε να τα σηκώσουμε!

Επισκεφθείτε το Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων, στηρίξτε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και εμπλουτίστε με βιβλία τη βιβλιοθήκη σας – σίγουρα θα βρείτε κάτι να σας αρέσει!

Καλές γλυκές αναζητήσεις και αναγνώσεις από το Eat Dessert First Greece!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s