Μηλοτηγανίτες και άλλα μηλογλυκάκια

Είναι φορές που θες να φτιάξεις κάτι εύκολο και γρήγορο, αλλά οπωσδήποτε γλυκό… Μια τέτοια περίπτωση ήταν και αυτή! Κοιτάξαμε τα μήλα που είχαμε στη φρουτιέρα μας και θυμηθήκαμε μια συνταγή για μηλοτηγανίτες που είχαμε βρει στο βιβλίο Γλυκά χωρίς… του Χρήστου Βέργαδου από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Η συνταγή για τις μηλοτηγανίτες ανήκει στην ενότητα «Χωρίς χρόνο» του βιβλίου του Χρήστου Βέργαδου Γλυκά χωρίς… Ευχαριστούμε πολύ τις Εκδόσεις Διόπτρα για το δώρο!

Έτσι, στο νέο γλυκό μας άρθρο θα πρωταγωνιστήσει το μήλο! Θα αναζητήσουμε επιδόρπια με βάση το κλασικό κι αγαπημένο φρούτο και θα βρούμε τις γλυκές ιστορίες τους, μαθαίνοντας παράλληλα κάποια πράγματα για τη διατροφική αξία του μήλου. Στο τέλος φυσικά θα φτιάξουμε το μηλογλυκάκι μας, εύκολες και γρήγορες μηλοτηγανίτες!

Λαχταριστές μηλοτηγανίτες με μέλι, κανέλα και σουσάμι

Το μήλο είναι ένα από τα αγαπημένα μας φρούτα, γιατί και πεντανόστιμο είναι, και πολλά θρεπτικά συστατικά έχει, και μπαίνει και σε πολλές γλυκές, αλλά και αλμυρές συνταγές! Η συγκομιδή του, όπως διαβάσαμε, γίνεται από τις αρχές Αυγούστου, και κορυφώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου. Κάποιες ποικιλίες μαζεύονται έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Θα σκεφτόταν κανείς, πώς βρίσκουμε ελληνικά μήλα όλο το χρόνο; Αυτό συμβαίνει επειδή διατηρούνται σε μεγάλους ψυκτικούς θαλάμους, σε συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας για αρκετούς μήνες, χωρίς πρόβλημα. Τους λίγους υπόλοιπους μήνες εμφανίζονται εισαγόμενα μήλα στην αγορά, αλλά δεν τα προτιμάμε. Όσο λοιπόν βρίσκουμε ακόμα ελληνική μήλα, ας τα εκμεταλλευτούμε!

Ελληνικά μήλα Ζαγοράς Πηλίου

Οι ποικιλίες των μήλων είναι πολλές, με διαφορετικό άρωμα και γεύση η καθεμιά. Στη χώρα μας έχουμε δύο ποικιλίες μήλων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) τα μήλα Ζαγοράς Πηλίου (κόκκινα στάρκιν ντελίσιους) τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα μήλα στον κόσμο και τα μήλα Τριπόλεως (Πιλαφά ντελίσιους). Έχουμε επίσης μήλα ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), τα μήλα Καστοριάς.

Τα μήλα πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας, μιας και μαθαίνουμε πως είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά -είναι δεύτερα σε σειρά σε σχέση με άλλα φρούτα- και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες C, A, B2, B6 και Κ, και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Κατάταξη των φρούτων σε σχέση με την αντιοξειδωτική τους δράση (πηγή)

Τα μήλα έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια στον διαβήτη, προστατεύουν την καρδιά και δρουν ενάντια στη χοληστερόλη. Είναι σημαντικό να μην ξεφλουδίζουμε τα μήλα, μιας και ένα μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών βρίσκεται εκεί. Αφού όμως στις γλυκές μας συνταγές η φλούδα δεν ταιριάζει και πολύ, ας προσπαθούμε να καταναλώνουμε ένα μήλο την ημέρα όπως είναι, για να κάνουμε το γιατρό πέρα!

Γλυκά με μήλα είναι το θέμα του σημερινού μας άρθρου και θα ξεκινήσουμε λίγο ανορθόδοξα, με ένα μήλο που δεν είναι και πολύ υγιεινό!

Vintage καραμελωμένο μήλο

Vintage μήλο βουτηγμένο σε κόκκινη καραμέλα για γλυκές παιδικές αναμνήσεις και σκανταλιές…

Apple pie

Η κλασική apple pie αποτελείται από μια ζύμη τάρτας με γέμιση μήλου, η οποία συνήθως σκεπάζεται με καπάκι από ζύμη και ψήνεται σε στρογγυλή φόρμα. Η πιο παλιά συνταγή για μηλόπιτα στον κόσμο βρήκαμε πως τυπώθηκε το 1381 σε ένα αγγλικό βιβλίο μαγειρικής. Εκτός από μήλα η συνταγή περιείχε σύκα και σταφίδες.

Η πρώτη συνταγή για apple pie του 1381 (πηγή)
Μια κλασική βρετανική apple pie.

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί θεωρούν τόσο δικό τους το γλυκό αυτό, ώστε έχουν μια παροιμιώδη φράση για τη μηλόπιτα: “as American as apple pie” δηλαδή «τόσο αμερικανικό όσο η μηλόπιτα». Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Smithsonian, τα μήλα έφτασαν στην Αμερική το 19ο αι. όταν ο γεωπόνος John Chapman, γνωστός ως Johny Appleseed, φύτεψε μηλιές κατά μήκος της Δυτικής ακτής. Τα μήλα, όμως, δεν έμοιαζαν καθόλου με τα φρούτα που σήμερα ονομάζουμε «μήλα». Μέχρι την εποχή της Ποταπαγόρευσης (1920-1933) ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μηλίτη, δημοφιλούς αλκοολούχου ποτού της εποχής, παρά να φαγωθούν.

O Johny Appleseed έγινε ένας θρύλος στην Αμερική, αν και τα δέντρα που φύτεψε έδιναν καρπούς που δεν έμοιαζαν με τα λαχταριστά, κόκκινα μήλα που ξέρουμε! Στην εικόνα εξώφυλλο από παιδικό βιβλίο του Walt Disney του 1949 (πηγή)
H apple pie μπορεί να έχει και πλέγμα ζύμης για καπάκι.

Apple cobbler, apple crisp, apple crumble

Το cobbler είναι ένα αμερικανικό γλυκό που φτιάχνεται σε βαθύ ταψί, με γέμιση φρούτου και παχιά κρούστα από ζύμη μπισκότου ή τάρτας. Το γλυκό αυτό διαβάσαμε πως δημιουργήθηκε από Βρετανούς αποίκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αυτοσχεδιάσουν, μην έχοντας στη διάθεσή τους υλικά για να φτιάξουν τις αγαπημένες πουτίγκες τους.

Παρασκευή αυθεντικού apple cobbler (πηγή)

Το apple crisp, σύμφωνα με την Wikipedia, εμφανίζεται πρώτη φορά το 1924 με συνταγή στο Everybody’s Cook Book: A Comprehensive Manual of Home Cookery της Isabel Ely Lord.

Everybody’s Cook Book: A Comprehensive Manual of Home Cookery της Isabel Ely Lord (πηγή)

Ποιά είναι η διαφορά του crisp από το crumble; Το crisp είναι ένα επιδόρπιο με φρούτα στη βάση και από πάνω τραγανή επικάλυψη από καστανή ζάχαρη, αλεύρι, βρώμη, ξηρούς καρπούς, βούτυρο και μπαχαρικά, ενώ το crumble μάθαμε πως έχει παρόμοια επικάλυψη, η οποία όμως σπάνια περιλαμβάνει βρώμη και ξηρούς καρπούς. Σύμφωνα με την Wikipedia, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιούν το όνομα crumble και για τα δύο γλυκά, ενώ στις ΗΠΑ και τον Καναδά κάνουν τον διαχωρισμό των ονομάτων.

Apple crisp με βρώμη και ξηρούς καρπούς
Apples crumble με κανέλα (πηγή)

Apple fritters

Και κάπως έτσι φτάνουμε στα τηγανιτά… Apple fritters, μια τηγανιτή λιχουδιά που μάθαμε πως υπάρχει από πολύ παλιά! Τηγανιτή ζύμη υπάρχει από την αρχαιότητα. Τηγανητά μήλα ή apple fritters εντοπίζονται σε συνταγή του 1769 στο The Lady’s, Housewife’s, and Cookmaid’s Assistant: or, the Art of Cookery.

Συνταγή για apple fritters από το βιβλίο του 1769 The Lady’s, Housewife’s, and Cookmaid’s Assistant: or, the Art of Cookery (πηγή)
Η συνταγή για apple fritters σε σύγχρονη εκτέλεση (πηγή)

Υγιεινή τριφτή μηλόπιτα του Eat Dessert First Greece

Γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει! Στο παλιότερο άρθρο μας θα βρείτε τη συνταγή μας για υγιεινή τριφτή μηλόπιτα, μαζί με την ιστορία μυστηρίου της ανάποδης μηλόπιτας Tarte Tatin!

Υγιεινή, τριφτή μηλόπιτα σε ατομικές φόρμες.
H μυστηριώδης ιστορία της Tarte Tatin στο παλιότερο άρθρο μας

Τούρτα μήλο-καραμέλα

Μήλα χρησιμοποιήσαμε και στην τούρτα γενεθλίων με στρώσεις, με γεύσεις και αρώματα εμπνευσμένα από τη μηλόπιτα: Eat Dessert First Layer Cake με dacquoise (ντακουάζ) καρυδιού, μους καραμέλα, ζελέ μήλο, crème diplomate και τραγανή νουγκατίνα με καρύδια. Θα τη βρείτε στο παλιότερο άρθρο μας!

Η τούρτα μήλο-καραμέλα Eat Dessert First Layer Cake

Βρήκαμε και άλλα πολλά μηλογλυκάκια, αλλά επειδή μας έχει ήδη ανοίξει η όρεξη θα τα αφήσουμε για μια άλλη φορά… Το φθινόπωρο που θα είναι ξανά η εποχή τους πιθανώς… Εμπρός τώρα, γρήγορα στις κουζίνες μας για λαχταριστές μηλοτηγανίτες!

Ευχαριστούμε θερμά τις Εκδόσεις Διόπτρα για το βιβλίο του Χρήστου Βέργαδου Γλυκά χωρίς… (2019) στο οποίο βρήκαμε την παρακάτω συνταγή!

Μηλοτηγανίτες

*Παραθέτουμε τη συνταγή αυτούσια, όπως περιλαμβάνεται στο βιβλίο.

Υλικά

Για τις μηλοτηγανίτες
3 κόκκινα μήλα
250 γρ. αλεύρι μαλακό ζαχαροπλαστικής
100 ml νερό
50 ml κονιάκ
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
μία πρέζα αλάτι
Για το τηγάνισμα
1/2 λίτρο σησαμέλαιο
Για το γαρνίρισμα
μέλι
σουσάμι
σκόνη κανέλας
Η συνταγή και τα υλικά για τις εύκολες και γρήγορες μηλοτηγανίτες

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και τρίβετε τα µήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, και τα βάζετε σε µπολ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά για τις µηλοτηγανίτες και ανακατεύετε καλά µε µια πλαστική σπάτουλα µέχρι να οµογενοποιηθούν και να δηµιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός.

Σε µια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το σησαµέλαιο. Με δύο κουτάλια της σούπας, παίρνετε λίγο από το µείγµα και το ρίχνετε στο ζεστό σησαµέλαιο. Γυρνάτε τις τηγανίτες ανά διαστήµατα για να πάρουν οµοιόµορφο χρώµα. Κατόπιν τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μόλις κρυώσουν, τις γαρνίρετε µε µέλι, σουσάµι και κανέλα, και τις σερβίρετε.

Περιχύσαμε τις μηλοτηγανίτες με μέλι…
…και πασπαλίσαμε με κανέλα και σουσάμι!

Καλή μηλομελοκανελοσουσαμένια απόλαυση σε όλους!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow

3 Comments Add yours

  1. Anya Abraham says:

    Your food looks aaaamazing!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s