Μια από τις αγαπημένες μας γεύσεις που πιστεύουμε πως πραγματικά μπορεί να απογειώσει ένα γλυκό είναι το αμύγδαλο. Στην Ελλάδα έχουμε ένα παραδοσιακό προϊόν, την σουμάδα, ένα μη αλκοολούχο ποτό με γεύση αμυγδάλου, το οποίο δεν έχει τη θέση που του αξίζει στις κουζίνες μας. Επομένως, στο νέο, αμυγδαλένιο άρθρο μας θα μάθουμε τί είναι η παραδοσιακή σουμάδα, ποιά είναι τα οφέλη της για την υγεία μας και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε. Στο τέλος, θα φτιάξουμε μια ελληνική φλαν με pâte brisée και κρέμα πατισερί με σουμάδα.


Η σουμάδα διαβάζουμε πως στην Κρήτη είναι το ποτό της χαράς και μάλιστα σε γάμους και αρραβώνες ακούγεται παραδοσιακά η ευχή «κι απ’ τσι σουμάδες σου» ή «και στσι σουμάδες σου». Η σουμάδα είναι ένα αρωματικό σιρόπι που φτιάχνεται από γάλα αμυγδάλου και καταναλώνεται αραιωμένο με νερό ως δροσιστικό μη αλκοολούχο ποτό.
Η επικρατέστερη εκδοχή για το όνομά της λέει πως προέρχεται από τη λέξη «σημάδι», μιας και στην Κρήτη συνηθιζόταν να δίνεται ως σημάδι από το γαμπρό στη νύφη στα τελειώματα των προξενιών. Παλιά φτιαχνόταν με πικραμύγδαλα, αλλά πλέον έχει καθιερωθεί να φτιάχνεται και με αμύγδαλα, μιας και τα πικραμύγδαλα είναι πιο σπάνια πλέον. Για να ενισχυθεί η γεύση, αντί για πικραμύγδαλο μπορούν να προστεθούν στα αμύγδαλα κουκούτσια βερίκοκου.

Στο Γαστρονόμο διαβάσαμε πως η σουμάδα σερβιρόταν στα καφενεία των νησιών ως ένα περισσότερο γυναικείο ποτό, μιας και δεν περιέχει αλκοόλ. Δύο δάχτυλα σουμάδα σε ένα ψηλό ποτήρι γεμισμένο με παγωμένο νερό είναι η αναλογία. Στη Μυτιλήνη την απολαμβάνουν και το χειμώνα, ζεστή πασπαλισμένη με κανέλα. Παραδοσιακά η σουμάδα φτιαχνόταν στο χέρι, από πικραμύγδαλα που οι νοικοκυρές κοπανούσαν σε γουδί. Σήμερα μπορεί στη σουμάδα από αμύγδαλα να προστεθεί εσάνς πικραμύγδαλου, μόνο για να δώσει το χαρακτηριστικό άρωμα.

Η σουμάδα φτιάχνεται ως εξής: αρχικά, τα πικραμύγδαλα πρέπει να ζεματιστούν σε καυτό νερό, ώστε να μπορέσει να φύγει η φλούδα τους και να παραμείνουν λευκά. Έπειτα, τα αμύγδαλα λιώνονται μαζί με ζάχαρη και δημιουργείται μια συμπαγής πάστα. Σε αυτή την αρωματική, γαλακτερή μάζα προστίθεται λίγο νερό και περνιέται από ψιλή σίτα ή τουλπάνι, ώστε να βγει ο χυμός. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές, ώστε να εκχυλιστεί όλο το γαλακτερό υγρό από τον πολτό των αμυγδάλων. Το εκχύλισμα που συλλέγεται βράζεται με ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Όταν το σιρόπι κρυώσει αποθηκεύεται σε μπουκάλια.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η σουμάδα είναι ένα πολύ θρεπτικό ποτό. Μαθαίνουμε πως περιέχει κάλιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της πίεσης του αίματος, μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των τροφών, βιταμίνη Ε η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση, και σελήνιο, το οποίο βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μεταβολισμό του θυροειδή. Για όλους αυτούς τους λόγους πιθανώς η παράδοση να το επέλεξε ως το ποτό του γάμου, ώστε να τονώνει και να ανακουφίζει από την κούραση και το στρες από τις ετοιμασίες.
Τι μπορούμε να φτιάξουμε με σουμάδα; Μπορούμε πραγματικά να την χρησιμοποιήσουμε σε κάθε γλυκιά παρασκευή μας, ρίχνοντας λίγες σταγόνες για άρωμα και γεύση, όπως κάνουμε με ένα εκχύλισμα πικραμύγδαλου ή βανίλιας. Πρέπει μόνο να προσέχουμε να μη βάζουμε πολύ μεγάλη ποσότητα, ώστε το άρωμά της να μην καλύψει τα υπόλοιπα συστατικά του γλυκού μας. Μπορούμε επίσης να βασίσουμε τη συνταγή μας στη σουμάδα, όπως στην κρέμα πατισερί με σουμάδα που φτιάξαμε για να γεμίσουμε την ελληνική φλαν μας.
Ας δούμε και μερικές άλλες ιδέες για γλυκίσματα με βάση τη σουμάδα:





Και αφού μας άνοιξε η όρεξη για τα καλά, πάμε να φτιάξουμε μια ελληνική φλαν με κρέμα πατισερί με σουμάδα και να την απολαύσουμε στο μπαλκόνι παρέα με ένα παραδοσιακό, παγωμένο ποτήρι σουμάδας!
H συνταγή μας
Ελληνική φλαν με σουμάδα

Τα υλικά για τη ζύμη (pâte brisée)
Αλεύρι σκληρό (για ψωμί) | 200 γρ. |
Βούτυρο (κρύο) | 100 γρ. |
Αυγό | 1 |
Αλάτι | μια πρέζα |
Νερό (κρύο) | 1 κ.γ. |

Tα υλικά για την κρέμα με σουμάδα
Γάλα | 170 ml |
Σουμάδα | 100 ml |
Νερό | 200 ml |
Αυγά | 2 |
Κορν φλάουρ (νισεστέ) | 60 γρ. |

Πώς φτιάχνουμε την ελληνική φλαν με σουμάδα
1. Ετοιμάζουμε μια δόση ζύμης για τάρτες (pâte brisée):
2. Ετοιμάζουμε μία δόση κρέμας πατισερί με σουμάδα:



3. Στρώνουμε μια φόρμα με την ζύμη μας:

4. Γεμίζουμε τη φόρμα με την κρέμα και ψήνουμε:





Καλή αμυγδαλένια απόλαυση σε όλους!
Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
- Reddit: eatdessertfirstgr
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.
thanks for this benefit article, for another information you can also visit at https://www.unair.ac.id/2022/05/19/hebat-mahasiswa-unair-raih-medali-emas-dalam-ajang-sea-games/
LikeLike