Πάβλοβα… ένα αέρινο και λεπτεπίλεπτο γλυκό που φέρνει την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σε διαμάχη. Και οι δύο χώρες ισχυρίζονται πως η πάβλοβα κατάγεται από εκεί. Ποιά είναι όμως η πραγματική χώρα καταγωγής της; Νέα στοιχεία ρίχνουν φως στην υπόθεση αυτή. Στο νέο γλυκό μας άρθρο, λοιπόν, θα αναζητήσουμε την ιστορία και τις ρίζες της πάβλοβας και θα φτιάξουμε τη δικιά μας εντυπωσιακή πάβλοβα με ανάλαφρη μαρέγκα και δροσερά φρούτα.


Το επιδόρπιο που θα μελετήσουμε μάθαμε πως ονομάστηκε προς τιμήν της Ρωσίδας μπαλαρίνας Anna Pavlova (1881-1931) η οποία ήταν πασίγνωστη όταν έκανε την περιοδεία της στη δεκαετία του 1920. Διαβάσαμε πως ο χορός της ήταν τόσο ανάλαφρος, ώστε έλεγαν πως δε χορεύει, αλλά πετάει στα ύψη με τα φτερά της. Η Anna Pavlova ήταν μια σούπερ σταρ της εποχής. Διάφορα πιάτα έπαιρναν το όνομά της προς τιμήν της. Στη Γαλλία υπήρχαν τα βατραχοπόδαρα à la Pavlova και στην Αμερική το παγωτό Pavlova.
Στην Αυστραλία λέγεται πως την πάβλοβα τη δημιούργησε ο σεφ Herbert “Bert” Sachse στο ξενοδοχείο Perth’s Esplanade Hotel το 1935. Το όνομά της το έδωσε ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου Harry Nairn όταν παρατήρησε πως το γλυκό ήταν τόσο ελαφρύ όσο η Πάβλοβα. Ο Sachse περιγράφει πως του ζήτησαν να φτιάξει κάτι διαφορετικό και μοναδικό. Έτσι, σκέφτηκε να φτιάξει ένα γλύκισμα τραγανό απ’ έξω και μαστιχωτό από μέσα. Μετά από ένα μήνα πειραματισμών και πολλών αποτυχιών εφηύρε τη συνταγή που επιβιώνει έως σήμερα.

Στη Νέα Ζηλανδία ισχυρίζονται πως το γλύκισμα έφτιαξε ένας σεφ σε ξενοδοχείο στο Wellington, την πρωτεύουσα της χώρας, κατά τη διάρκεια της μοναδικής περιοδείας της διάσημης μπαλαρίνας το 1926. Ως έμπνευση λέγεται πως είχε τη φούστα της μπαλαρίνας. Στη Νέα Ζηλανδία η πρώτη αναφορά σε πάβλοβα βρίσκεται στο βιβλίο μαγειρικής Davis Dainty Dishes του 1927. Το γλύκισμα αυτό όμως δεν περιείχε μαρέγκα -ήταν ένα ζελέ με πολλές στρώσεις, που περιείχε και μια στρώση γάλα. Οι Νεοζηλανδοί ισχυρίζονται πως οποιαδήποτε αναφορά σε πάβλοβα είναι απόδειξη πως εκείνοι εφηύραν το γλυκό, και πως συνταγές για πάβλοβα με μαρέγκα εμφανίστηκαν πολύ σύντομα.

Όμως, η πιο πρόσφατη έρευνα του Νεοζηλανδού Δρ. Andrew Paul Wood και της Αυστραλέζας Annabelle Utrecht δείχνει πως οι πραγματικές ρίζες της βρίσκονται στη Γερμανία και την Αμερική! Στην έρευνά τους βρήκαν πάνω από 150 συνταγές για γλυκά με μαρέγκα, τα οποία έμοιαζαν πολύ στην πάβλοβα, όλες δημοσιευμένες πριν το 1926 και την περιοδεία της μπαλαρίνας.
Μια από τις πρώτες συνταγές που βρήκαν οι ερευνητές ήταν μια τούρτα με μαρέγκα, κρέμα και φρούτα που λεγόταν Spanische Windtorte και την αγαπούσαν ιδιαίτερα οι Αυστριακοί Αψβούργοι τον 18ο αι. Παρόμοιες συνταγές έφεραν στην Αμερική Γερμανοί μετανάστες. Σε γερμανόφωνες χώρες, στις αριστοκρατικές κουζίνες θα έβρισκε κανείς μεγάλες συνθέσεις με μαρέγκα, κρέμα και φρούτα. Σύντομα, γυναίκες σε μεσοαστικές κουζίνες έφτιαχναν μαρέγκα με φρούτα ή ξηρούς καρπούς από πάνω. Μέχρι το 1860 γλυκά που έμοιαζαν με την πάβλοβα έβρισκε κανείς στη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Βόρεια Αμερική.

Μάλιστα, ο Wood και η Utrecht εικάζουν πως η συνταγή για την πάβλοβα μπορεί να έφτασε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στο πίσω μέρος μιας συσκευασίας κορν φλάουρ. Για τους ερευνητές ούτε η μια ούτε η άλλη χώρα δικαιούνται να διεκδικούν την πάβλοβα, μιας και δεν πρωτοδημιούργησαν τη συνταγή και ούτε καν ονόμασαν πρώτοι το γλύκισμα προς τιμήν της μπαλαρίνας-υπάρχει συνταγή για “strawberries pavlova” του 1911. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως πως οι δυο χώρες διατήρησαν τη δημοτικότητα του γλυκού μέχρι σήμερα, την ώρα που άλλες συνταγές με το όνομα της μπαλαρίνας περιορίστηκαν στην εποχή της δόξας της.

Στη ζαχαροπλαστική, όπως και στην τέχνη γενικότερα, δεν υπάρχει παρθενογένεση. Υπάρχει μια διαρκής διαδικασία εξέλιξης, παραλλαγής και μετατροπής. Οπότε, μπορεί να μην μπορούμε να βρούμε τη χώρα που γέννησε την πάβλοβα, μπορούμε όμως να φτιάξουμε μια και να την απολαύσουμε!
Η συνταγή μας
Πάβλοβα

Υλικά για την Πάβλοβα
Ασπράδια αυγού | 3 |
Ζάχαρη | 175 γρ. |
Ξίδι | 1 κ.γ. |
Κορν φλάουρ | 1 κ.γ. |
Κρέμα γάλακτος | 300 ml |
Άρωμα φράουλας (προαιρετικά) | 1/2 κ.γ. |
Φρούτα (ακτινίδια και φραγκοστάφυλα) |

Πώς φτιάχνουμε την Πάβλοβα
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και ξεκινάμε να τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις γίνουν αφρός ρίχνουμε σιγά σιγά τη μισή ζάχαρη.

Αναμιγνύουμε το ξίδι και το κορν φλάουρ με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ρίχνουμε μέσα στα ασπράδια. Μόλις τα ασπράδια μας γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα σταματάμε το χτύπημα.
Απλώνουμε τη μαρέγκα σε ένα ταψάκι σε κυκλικό σχήμα, φτιάχνοντας μια φωλιά στο κέντρο της (για να μπει η σαντιγί και τα φρούτα). Για να φτιάξουμε το κυκλικό σχήμα μπορούμε να σχεδιάσουμε με μολύβι πάνω στη λαδόκολλα έναν κύκλο και να την τοποθετήσουμε ανάποδα στο ταψί μας. Εμείς είχαμε μια επιφάνεια σιλικόνης με σχεδιασμένους κύκλους οπότε δε χρειαστήκαμε λαδόκολλα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C στον αέρα για μία ώρα. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε την μαρέγκα μέσα να κρυώσει.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, προσθέτοντας το άρωμα φράουλας. Κόβουμε τα φρούτα μας -αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα τα ξεπαγώνετε. Εμείς βάλαμε φρέσκα ακτινίδια και κατεψυγμένα φραγκοστάφυλα.



Όταν έχει κρυώσει η μαρέγκα, τη γεμίζουμε με τη σαντιγί και τα φρούτα, το πολύ μία ώρα προτού σερβίρουμε.




Όταν δοκιμάσαμε την Πάβλοβα ήταν φανταστική, τραγανή απ’ έξω και ελάχιστα μαστιχωτή από μέσα. Ένα αέρινο γλυκό αντάξιο του ονόματός του… Καλή ανάλαφρη απόλαυση σε όλες και όλους!
Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
- Reddit: eatdessertfirstgr
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.