Λίγο πριν από το δεύτερο μέρος του άρθρου μας για το Ελατοχώρι και τον τελευταίο προορισμό στο μεγάλο μας ταξίδι στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Βέροια, θα κάνουμε ένα μικρό, γλυκό διάλειμμα, μιας και φτιάξαμε ένα γλυκάκι που θέλουμε οπωσδήποτε να μοιραστούμε μαζί σας!
Στο νέο μας άρθρο θα δούμε τα παραδοσιακά μας γλυκά αλλιώς· με πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, σε συνδυασμό με μους και κρέμες, ή και ως στοιχεία σε πιο περίπλοκα επιδόρπια. Παίρνοντας έμπνευση θα φτιάξουμε τον δικό μας «πειραγμένο», νηστίσιμο και vegan σιμιγδαλένιο χαλβά, με φουντούκια, σε συνδυασμό με μια σιμιγδαλόκρεμα σοκολάτας.



Τα άρθρα μας, όπως ξέρετε, τα μεταφράζουμε και στα Αγγλικά, με στόχο να προβάλλουμε τις ομορφιές, την ιστορία και την παράδοση της χώρας μας και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό τον λόγο, στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια μικρή περιγραφή για κάθε παραδοσιακό γλυκάκι που θα αναφέρουμε -και πού ξέρετε; όλο και κάτι μπορεί να μάθουμε παραπάνω κι εμείς! Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα παραδοσιακά μας γλυκά, με αλλιώτικες ματιές και να πάρουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας σύγχρονα επιδόρπια, με στοιχεία της παράδοσής μας.
Μπακλαβάς
Το πρώτο γλυκό που θα προσεγγίσουμε επιλέξαμε να είναι ο μπακλαβάς, μιας και είναι φυσικά από τα αγαπημένα μας εδώ στην Ελλάδα, αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι το αγαπάνε και πολύ στο εξωτερικό. Είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής. Φτιάχνεται με φύλλα κρούστας αλειμμένα με φρέσκο βούτυρο, γέμιση από ξηρούς καρπούς, συνήθως καρύδια, και σιροπιάζεται με σιρόπι αρωματισμένο με γαρύφαλλο, κανέλα και λεμόνι.

Μια φανταστική συνταγή που είδαμε σε ιστοσελίδες του εξωτερικού και θέλουμε οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε είναι το cheesecake μπακλαβά. Πρόκειται για ένα cheesecake τύπου New York, με κρέμα τυριού ψημένη στον φούρνο, αλλά με βάση από μπακλαβά. Τέλειο;

Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας ο μπακλαβάς έχει κατακτήσει μια θέση στα καλύτερα εστιατόρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αποδομημένος μπακλαβάς του πολύ καλού ζαχαροπλάστη Θοδωρή Μωυσίδη που σέρβιρε στο Varoulko Seaside το 2017. Καραμελωμένα, τραγανά φύλλα και παγωμένη μους από φιστίκια Αιγίνης, πάνω σε μια βάση από κέικ φιστικιού και κρέμα πορτοκαλιού…

Και μια ακόμα ωραία, γλυκύτατη ιδέα: τάρτα μπακλαβά με σοκολάτα! Μια παραλλαγή του κλασικού μπακλαβά με καρύδια και αμύγδαλα που γίνεται σε ταρτιέρα, με επικάλυψη από γκανάζ σοκολάτας.

Κανταΐφι
Επόμενο αγαπημένο σιροπιαστό, νηστίσιμο γλυκάκι, το κανταΐφι! Ένα γλυκό ταψιού που, εκτός από την Ελλάδα, συναντάται και αυτό σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής. Έχει ένα πολύ πρωτότυπο συστατικό, το φύλλο του, που στην ουσία είναι πολύ λεπτές, ελαστικές ίνες ζύμης. Για να το φτιάξουμε πρέπει να ανοίξουμε και να αφρατέψουμε το φύλλο, να το γεμίσουμε με μια γέμιση από καρύδια ή φυστίκια Αιγίνης και κανέλα, να το τυλίξουμε και να το περιχύσουμε με λιωμένο βούτυρο. Αφού το ψήσουμε το σιροπιάζουμε με σιρόπι με άρωμα λεμονιού.

Η κλασική συνταγή που χρησιμοποιεί το κανταΐφι ως στοιχείο ενός πιο σύνθετους επιδορπίου είναι το εκμέκ κανταΐφι. Μια στρώση από σιροπιασμένο κανταΐφι, μια στρώση από κρέμα βανίλιας, μια στρώση από σαντιγί, πασπάλισμα με ξηρούς καρπούς και έτοιμο το γλυκάκι! Σε ζαχαροπλαστείο της Λευκωσίας βρήκαμε ένα διαφορετικό εκμέκ κανταΐφι, με κρέμα πραλίνας πάνω από τη σιροπιαστή βάση.


Το κανταΐφι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο που μπορεί να απογειώσει ένα εστιατορικό επιδόρπιο. Πολύ συχνά το συναντάμε σε συνδυασμό με παγωτό, μια ιδέα που μας αρέσει πολύ! Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί το επιδόρπιο του εστιατορίου Άνετον του 2020: παγωτό βανίλια με κυδωνόπαστο, τραγανό κανταΐφι και σιρόπι από Vinsanto Σαντορίνης.

Αλλά βρήκαμε και μια ωραία χειμωνιάτικη ιδέα: τούρτα κανταΐφι με μήλα, με κανταΐφι αντί για παντεσπάνι και γέμιση από καραμελωμένα μήλα… Υπέροχη!

Γαλακτομπούρεκο
Τι να πει κανείς και για το γαλακτομπούρεκο; Τραγανό, σιροπιασμένο φύλλο και μέσα μια λαχταριστή, αφράτη κρέμα με σιμιγδάλι και άρωμα βανίλιας και λεμονιού… Φτιάχνεται κάπως έτσι: ετοιμάζουμε το σιρόπι και την κρέμα, βουτυρώνουμε τα φύλλα, τα γεμίζουμε με την κρέμα, ψήνουμε και σιροπιάζουμε. Η επιτυχία του κρύβεται στην τραγανότητα του φύλλου, στο σωστό σιρόπιασμα και στην πλούσια γεύση της κρέμας.

Τα συστατικά του, φύλλο, κρέμα και σιρόπι, προσφέρονται για πολλές παραλλαγές και πολλούς πειραματισμούς. Συχνά συναντάμε πιάτα υψηλής ζαχαροπλαστικής που αποδομούνε το γλυκό αυτό και το επαναπροσδιορίζουν με νέους γευστικούς συνδυασμούς και πρωτότυπα στησίματα. Ένα τέτοιο επιδόρπιο μπορούσε να δοκιμάσει κανείς στο Sense Restaurant με σεφ τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο το 2018, στο οποίο το κλασικό γαλακτομπούρεκο συνδυαζόταν με ένα σορμπέ πορτοκάλι-ταχίνι και μια αρωματική κρέμα από φλούδες πορτοκαλιού.

Μια άλλη εκδοχή του γαλακτομπούρεκου σέρβιρε το εστιατόριο Τα τρία γουρουνάκια στη Θεσσαλονίκη του σεφ Δήμου Καλαϊτσίδη το 2020. Γαλακτομπούρεκο με παραδοσιακή κρέμα σε τεμπούρα κανέλας πάνω σε τραγανό φύλλο κρούστας, σιρόπι αρωματισμένο με λικέρ μανταρίνι και παγωτό πορτοκάλι. Παρατηρούμε πως οι σύγχρονες εκδοχές του γαλακτομπούρεκου διατηρούν τον συνδυασμό του με αρώματα και γεύσεις εσπεριδοειδών, και αυτό μας αρέσει πολύ!

Φυσικά, το γαλακτομπούρεκο δεν θα μπορούσε να μη συνδυαστεί και με σοκολάτα! Πολλές διαδικτυακές συνταγές το αποδεικνύουν…

Πορτοκαλόπιτα
Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα παραδοσιακά μας γλυκά, με πρωταγωνιστή το πορτοκάλι. Φτιάχνεται με σπασμένο φύλλο κρούστας, το οποίο μουσκεύεται με μια κρέμα από πορτοκάλι, αυγά και γιαούρτι, ψήνεται και σιροπιάζεται με ένα σιρόπι πορτοκαλιού. Το πορτοκάλι στα καλύτερά του, πολύ συχνά και με παγωτό!

Όπως φαντάζεστε, η πορτοκαλόπιτα είναι ένα ευέλικτο υλικό που μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες γεύσεις -το πορτοκάλι πάει ιδιαίτερα με τη σοκολάτα, για παράδειγμα. Έτσι το συνδύασε το σεφ Λεωνίδας Κουτσόπουλος σε γνωστό μαγειρικό ριάλιτι σόου, με ελβετική μαρέγκα και ναμελάκα. Η ναμελάκα είναι μια εξαιρετικά κρεμώδης κρέμα σοκολάτας, με υφή που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην γκανάζ και τη μους. Πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός, έχουμε να πούμε!

Ρυζόγαλο
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο αγαπημένο, το ρυζόγαλο της παιδικής μας ηλικίας. Μια ζεστή ή κρύα κρέμα αρωματισμένη με βανίλια, λεμόνι ή πορτοκάλι, με ρύζι γλασέ ή αρμπόριο (αυτό που χρησιμοποιούν στο ριζότο), πασπαλισμένη με κανέλα. Γίνεται πανεύκολα, ρίχνοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα για να βράσουν -η τέχνη είναι στο πόσο να βράσεις το ρύζι, για να μαλακώσει και να χυλώσει το μείγμα. Το μεγαλείο της απλότητας…

Η απλότητα, αυτή, του ρυζόγαλου το κάνει ένα πολύ εύχρηστο και ευέλικτο υλικό για να συνδυαστεί με άλλες γεύσεις που θα το αναδείξουν και θα το απογειώσουν. Από τους πιο κλασικούς συνδυασμούς αποτελούν τα εσπεριδοειδή και στο εστιατόριο Κιουζίν στο Κολωνάκι το 2020 είχαν την πρωτοκαθεδρία! Ρυζόγαλο με σορμπέ πορτοκάλι μέσα σε ένα ανοιγμένο φρέσκο πορτοκάλι… Φοβερό!

Όταν συναντιούνται δύο μεγάλοι σεφ σε ένα κλασικό επιδόρπιο προκύπτει κάτι μαγικό: ρυζόγαλο με γάλα αμυγδάλου και φρέσκα βότανα, κραμπλ αμυγδάλου και καραμελωμένα μήλα αρωματισμένα με αρμπαρόριζα των Δημήτρη Χρονόπουλου και Γιάννη Μπαξεβάνη!

Σιμιγδαλένιος χαλβάς
Κάνοντας αυτή τη μικρή διαδρομή στα παραδοσιακά μας γλυκά, ιδωμένα με κλασικό τρόπο, αλλά και αλλιώς, φτάνουμε και στον σιμιγδαλένιο χαλβά, στον οποίο είναι αφιερωμένο το άρθρο αυτό. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλύκισμα που συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ανατολής, αλλά και της Δύσης. Στη χώρα μας τον έφεραν οι Έλληνες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Αναλυτικά, μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία του στο παλιότερο άρθρο μας για τον σιμιγδαλένιο χαλβά.
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα, και η σοκολάτα πάει πολύ με τα φουντούκια… Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι σιροπιαστός και έχει πυκνή υφή, οπότε θα συνδυαζόταν ωραία με μια ελαφριά κρέμα από πάνω… Αυτά σκεφτήκαμε και καταλήξαμε να φτιάξουμε έναν σιμιγδαλένιο χαλβά με φουντούκια, με μια σιμιγδαλόκρεμα σοκολάτας από πάνω, vegan και νηστίσιμο, για να είναι κατάλληλος και για όσους νηστεύουμε αυτή την περίοδο της προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα!
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σιμιγδαλόκρεμα σοκολάτας

Σιμιγδαλόκρεμα σοκολάτας
Υλικά
- 1 λίτρο φυτικό ρόφημα σοκολάτας (με ζάχαρη)
- 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα.

Βάζουμε το φυτικό ρόφημα σοκολάτας σε ένα κατσαρολάκι και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια ένταση.

Λίγο πριν αρχίζει να βράζει το ρόφημα, όταν αρχίζει να βγάζει υδρατμούς, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα.

Η κρέμα μας θα είναι έτοιμη να την αποσύρουμε από το μάτι μόλις έχει αρχίσει να πήζει. Δείτε τη σωστή σύσταση εδώ:
Αφού βγάλουμε την κρέμα από το μάτι προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Τέλος, προσθέτουμε 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια κάψουλα βανίλιας, αν δεν έχουμε εκχύλισμα.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε μια φόρμα για κέικ, κατά προτίμηση σιλικόνης και την αφήνουμε στον πάγκο, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Έπειτα, τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, και ετοιμάζουμε τον χαλβά μας.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς
Υλικά
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
- 1 κούπα φουντούκια
Για το σιρόπι:
- 3 κούπες νερό
- 1½ κούπα μέλι (ή σιρόπι αγαύης για να γίνει vegan)
- ½ κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 1 στικ κανέλα
- Οι κούπες του πορτοκαλιού και φλούδα από 1 μανταρίνι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τις φλούδες μανταρινιού, τις κούπες πορτοκαλιού και το στικ κανέλας να βράσουν για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και βράζουμε για αλλά 2 λεπτά.

Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από το μάτι και προσθέτουμε το μέλι (ή το σιρόπι αγαύης) και ανακατεύουμε καλά. Δεν βάζουμε το μέλι από την αρχή για να μην καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά του.

Το έτοιμο σιρόπι πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι:

Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη και ζεσταίνουμε το λάδι.

Προσθέτουμε τα φουντούκια και το ψιλό και χοντρό σιμιγδάλι.

Καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να μοσχοβολήσει η κουζίνα, περίπου 7-8 λεπτά.

Το μείγμα θα είναι έτοιμο όταν θα ξεκολλάει από τα πλαϊνά της κατσαρόλας, όπως η ζύμη για σου (pâte à choux):
Τέλος, προσθέτουμε 1 κ.σ. κανέλα και ανακατεύουμε.

Με μεγάλη προσοχή, γιατί θα πιτσιλίσει, αρχίζουμε να χύνουμε το σιρόπι μέσα στο μείγμα του χαλβά με μια κουτάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί η μία κουταλιά και προσθέτουμε την επόμενη.

Ο χαλβάς μας θα είναι έτοιμος μόλις έχει απορροφήσει ολόκληρη την ποσότητα του σιροπιού:

Βγάζουμε τη φόρμα με τη σιμιγδαλόκρεμα από το ψυγείο και προσθέτουμε από πάνω τον χαλβά μας. Περιμένουμε μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για μερικές ωρίτσες.

Μόλις κρυώσει το γλυκό σας, κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι και απολαύστε το με τους αγαπημένους σας!

Καλή γλυκιά απόλαυση φίλες και φίλοι και καλές ετοιμασίες για τις όμορφες γιορτές που έρχονται!
Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.
One Comment Add yours