Από την Κρήτη με αγάπη… μέρος β’

Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ

Θυμάστε ένα κρύο απόγευμα μιας Κυριακής του Δεκέμβρη που επισκεφθήκαμε την κυρία Θεονύμφη Βλαχάκη-Μακατουνάκη και φτιάξαμε κρητικούς τηγανίτες; Εκείνη την ημέρα είχαμε κάνει και πολλά άλλα, γι’ αυτό είχαμε ονομάσει και το άρθρο μας μέρος α’… Μετά ήρθαν τα Χριστούγεννα και τα γλυκά ταξίδια και αποφασίσαμε να φυλάξουμε το μέρος β’ για λίγο αργότερα. Το άρθρο που σας χρωστούσαμε είναι επιτέλους έτοιμο και έχει πεντανόστιμα κρητικά καλιτσούνια με όλα τα μυστικά τους, μαζί με ακόμα περισσότερες νοσταλγικές ιστορίες και ιστορικές μνήμες.

Η κυρία Θεονύμφη μας έφτιαξε παραδοσιακά κρητικά καλιτσούνια και μας έδωσε τη δοκιμασμένη συνταγή της! Την ευχαριστούμε θερμά!
Βρείτε παρακάτω την παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά για τα πιο πετυχημένα καλιτσούνια που έχετε δοκιμάσει!
Όταν ψηθούν θα μοιάζουν κάπως έτσι… Μήπως σας άνοιξε η όρεξη;

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μπεις στο κρητικό κλίμα από ένα αυθεντικό κρητικό γλέντι… Το Eat Dessert First πήγε στο γλέντι του Συλλόγου Κρουσανιωτών «Η Αγία Ειρήνη» και πέρασε τέλεια! Ήπιαμε τις ρακές μας, φάγαμε ανθότυρο, ελιές με κρητικά παξιμάδια, γαμοπίλαφο και χαρήκαμε πολύ που συναντήσαμε ξανά την κυρία Θεονύμφη, η οποία είναι μέλος του συλλόγου εδώ και είκοσι χρόνια και ταμίας τα τελευταία δεκαέξι χρόνια.

Όπως μας τόνισε η Ασημίνα Βλαχάκη, ανιψιά της κυρίας Θεονύμφης, Υπεύθυνη Λειτουργίας Βιβλιοθήκης Επιστημών Υγείας ΠΕ Βιβλιοθηκονόμος MSc PhD, ο Σύλλογος Κρουσανιωτών διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις με στόχο να συγκεντρώνονται οι χωριανοί που ζούνε στην Αθήνα και να συσφίγγονται οι σχέσεις τους, μιας και βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι διοργανώνουν αρτοκλασία για τη γιορτή της Αγίας Ειρήνης, το όνομα της οποίας έχει και ο σύλλογος, και μετά τρώνε όλοι μαζί. Στις εκδηλώσεις και τους χορούς του συλλόγου είναι φυσικά ευπρόσδεκτοι όλοι και είναι πολύ όμορφο το ότι συμμετέχουν και πολλοί νέοι άνθρωποι.

Κρητικοί παραδοσιακοί χοροί στο γλέντι του Συλλόγου Κρουσανιωτών «Η Αγία Ειρήνη».

Είμασταν και τυχεροί εκείνη τη βραδιά! Ο λαχνός μας στην κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς κέρδισε μια πανέμορφη διακοσμητική κουτάλα, ζωγραφισμένη στο χέρι, από το ιστορικό εργαστήριο κεραμικών Ευτύχης στη Νέα Σμύρνη. Ένα τέλειο στολίδι για την κουζίνας μας!

Η χειροποίητη κουτάλα που κερδίσαμε ταίριαξε φανταστικά με την κουζίνα μας!

Η τύχη μας δεν σταμάτησε εκεί… Κέρδισαμε και το φλουρί στην κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Κρουσανιωτών, στην οποία είχαμε την τιμή να είμαστε καλεσμένοι. Εκεί, ήπιαμε πάλι τις ρακές μας, φάγαμε χειροποίητα κρητικά κεφτεδάκια, μυζηθροπιτάκια, χορτόπιτες, παξιμάδια και ελιές, γραβιέρες και άλλα τυριά από την Κρήτη και συζητήσαμε για την Κρήτη, το ιστορικό χωριό του Κρουσώνα και τη συμβολή του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον αγώνα για την απελευθέρωση από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Μια φοβερή φωτογραφία που είδαμε στο χώρο του Συλλόγου Κρουσανιωτών «Η Αγία Ειρήνη»: Αιφνιδιασμός Γερμανών από αντάρτες στο Κρουσανιώτικο φαράγγι και μάχη σώμα με σώμα, φωτογραφικό ντοκουμέντο από Άγγλο στρατιώτη-σύνδεσμο.
Πανηγύρι στον Κρουσώνα το 1963, από εφημερίδα της εποχής που βρήκαμε στα γραφεία του Συλλόγου Κρουσανιωτών.

Μαζί με το φλουρί κερδίσαμε και μια υπέροχη εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος για να ευλογεί το σπίτι μας για τη νέα χρονιά!

Καταβροχθίζοντας το τυχερό μας κομμάτι! Στο βάθος ο γιατρός και φίλος της ιστοσελίδας μας Δρ. Στυλιανός Δερμιτζάκης, Γενικός Παθολόγος, μέλος του Συλλόγου Κρουσανιωτών και γιος της κυρίας Αλεξάνδρας Δερμιτζάκη, ιδρυτικού μέλους τους συλλόγου.
Και του χρόνου!
Με τον Δρ. Μύρωνα Φασουλάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Κρουσανιωτών, πρόεδρο του Συνδέσμου Κρητών Επιστημόνων και διευθυντή  Ε.Σ.Υ. Αγγειοχειρουργικής – Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ», τον κύριο Γεώργιο Λεμονάρχη, εν αποστρατεία ναύαρχο και μέλος της Ένωσης Κρητών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και την κυρία Θεονύμφη στην κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Κρουσανιωτών «Η Αγία Ειρήνη». Ευχαριστούμε θερμά για την πανέμορφη εικόνα!

Η κυρία Θεονύμφη είναι επίσης μέλος του Συλλόγου Κρητών Περιστερίου εδώ και είκοσι χρόνια, στον οποίο είναι μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Έφερε και μας έδειξε με συγκίνηση μια παλιά φωτογραφία του πεθερού της από το 1970…

Ο πεθερός της κυρίας Θεονύμφης Μανώλης Βλαχάκης (δεύτερος από δεξιά) καταθέτει στεφάνι στην επέτειο της Μάχης της Κρήτης εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Περιστερίου το 1970 στην Πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι. Στο βάθος το σινεμά Φοίβος που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Πριν όμως έρθει το 2020 με όλα τα γλυκά που, πρώτα ο Θεός, θα μας φέρει, είχαμε επισκεφθεί την κυρία Θεονύμφη στο φιλόξενο σπίτι της. Φάγαμε, ήπιαμε, συζητήσαμε και καταγράψαμε ένα σωρό όμορφες αναμνήσεις και ιστορίες όπως γίνεται πάντα όταν βρισκόμαστε με καλή παρέα. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια γλυκιά γεύση από όσα ακούσαμε, αλλά και όσα δοκιμάσαμε!

Με τον Μανώλη, τον γιο της κυρίας Θεονύμφης, εξαιρετικό αυτοδίδακτο λυράρη μεταξύ πολλών άλλων, και τα Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια που είχαμε φέρει για κέρασμα!

Θα ξεκινήσουμε τις γλυκιές κρητικές μας ιστορίες με τη συνταγή της κυρίας Θεονύμφης για κρητικά καλιτσούνια, επειδή ήταν πεντανόστιμα και ξέρουμε πως θα σας ανοίξει η όρεξη να δοκιμάσετε να τα φτιάξετε κι εσείς! Τα καλιτσούνια της κυρίας Θεονύμφης «είναι υπέροχα, επειδή είναι παραδοσιακά, αυθεντικά κρητικά από του Κρουσώνα τα βουνά!» μας είχε πει η αναπάντεχη επισκέπτης Ασημίνα, ανιψιά της κυρίας Θεονύμφης. Μια απόλυτα ταιριαστή εισαγωγή…

Κρητικά καλιτσούνια με γλυκιά γέμιση ανθότυρου πασπαλισμένα με κανέλα… τα λατρεύουμε!
Το Eat Dessert First με την κυρία Θεονύμφη, τον σύζυγό της κύριο Λευτέρη και τον γιο τους Μανώλη, με τα καλιτσούνια (σε ατομικό μέγεθος) που μόλις βγήκαν από τον φούρνο! Όπως μας είπε η κυρία Θεονύμφη, παλιά στην οικογένεια της μαμάς της είχαν τη συνήθεια να φτιάχνουν ένα μεγάλο καλιτσούνι για να τιμήσουν τον μοναδικό αδερφό της οικογένειας. Μας έφτιαξε ένα για τον καθένα μας!

Η συνταγή της κυρίας Θεονύμφης: Κρητικά καλιτσούνια

Το πρώτο πράγμα που μας είπε η κυρία Θεονύμφη είναι πως η ζύμη για τα καλιτσούνια μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, με μαγιά ή στιγμής, με το ίδιο νόστιμο αποτέλεσμα. Φτιάξαμε τη ζύμη στιγμής για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε να φουσκώσει… Ρωτήσαμε αν λέγονται καλιτσούνια ή σκαλτσούνια και η κυρία Θεονύμφη μας είπε πως σκαλτσούνια τα ονομάζουν στα Χανιά.

Η παραδοσιακή συνταγή της κυρίας Θεονύμφης

Υλικά για τη ζύμη για τα καλιτσούνια

Ζάχαρη2 ποτήρια
Καλαμποκέλαιο1 ποτήρι
Γάλα1 ποτήρι
Αυγά3
Βανίλιες3
Φαρίνα1500 γρ.

Υλικά για τη γέμιση για τα καλιτσούνια

Ανθότυρο1000 γρ.
Αυγά3
Ζάχαρη1 ποτήρι
Κανέλα1 κ.γ.

Τα καλιτσούνια παραδοσιακά ήταν ένα γλυκό κέρασμα, μας είπε. Τα φτιάχνουν σε γάμους, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, αλλά και όλο το χρόνο. Παλιά τα έφτιαχναν κυρίως το Πάσχα.

Η κυρία Θεονύμφη φτιάχνει δύο ειδών καλιτσούνια, τα λυχναράκια και τα σκεπαστά. Τα φτιάχνει κάπως έτσι…

Πρώτα απ’ όλα προετοιμάζει τη γέμιση με το ανθότυρο, τα αυγά, τη ζάχαρη και την κανέλα. Λιώνει το ανθότυρο με πιρούνι ή στο μπλέντερ, το ανακατεύει με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνει το μείγμα στο ψυγείο για λίγες ώρες να δέσει.
Σε μια λεκάνη ρίχνει το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη και τα αυγά. Επιλέγει το καλαμποκέλαιο επειδή η γεύση του δεν «ακούγεται» και η ζύμη βγαίνει πιο αφράτη.
Χτυπάει με το μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και τα αυγά και προσθέτει σιγά σιγά το γάλα.
Έπειτα, προσθέτει τη φαρίνα και ζυμώνει παραδοσιακά με το χέρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά για να βγουν τα καλιτσούνια αφράτα.
Έτοιμο το ζυμαράκι μας!
Τώρα είναι η ώρα να ανοίξει ζύμη με την παραδοσιακή βέργα, όπως μόνο οι έμπειρες νοικοκυρές ξέρουν…
Με ένα ποτήρι κόβουμε δίσκους από ζύμη για να φτιάξουμε τα λυχναράκια και τα σκεπαστά καλιτσούνια μας.
Για να φτιάξουμε τα σκεπαστά καλιτσούνια, διπλώνουμε το δίσκο από τις δύο απέναντι πλευρές και μετά από τις δύο άλλες.

Ένα μικρό μυστικό!

Ξέρετε τί είναι αυτό; Είναι ένα παλιό μασουράκι από τον αργαλειό της θείας της κυρίας Θεονύμφης… ηλικίας 150 ετών!
Παραδοσιακό μυστικό: με το μασουράκι πατάμε τις άκρες από τα καλιτσούνια για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο!
Για να φτιάξουμε τα λυχναράκια, τσιμπάμε τις άκρες όπως μας δείχνει η κυρία Θεονύμφη.
Τοποθετούμε τα έτοιμα καλιτσούνια μας στο ταψί και αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό για να ροδίσουν.
Προτού μπουν στο φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα για έξτρα γεύση και άρωμα, άλλο ένα παραδοσιακό μυστικό που μας αποκάλυψε η κυρία Θεονύμφη!
Έτοιμα για ψήσιμο!
Ψήνουμε για δεκαπέντε-είκοσι λεπτά στους 170°C στον αέρα για να βγουν μυρωδάτα, τραγανά απ’ έξω και αφράτα από μέσα!

Την ώρα που φτιάχναμε τα γλυκάκια μας, η κυρία Θεονύμφη μας μίλησε για τον προπαππού της, τον Μακατουναντρέα, ο οποίος ήταν οπλαρχηγός, από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Βενιζέλου.

Ο οπλαρχηγός Μακατουναντρέας, προπάππους της κυρίας Θεονύμφης.

Η ανιψιά Ασημίνα, που βρισκόταν στην παρέα μας, μας αφηγήθηκε την ιστορία της εκκλησίας του Αγίου Χαράλαμπου στον Κρουσώνα, η οποία συνδέεται με τους ιστορικούς αγώνες και τις θυσίες των Κρουσανιωτών για την ελευθερία του τόπου τους και της ευρύτερης περιοχής του Ψηλορείτη, όπως αναφέρεται στο βιβλίο Άγιος Χαράλαμπος Ιησούς Χριστός, Μια εκκλησία, μια ιστορία της Ενορίας Αγίου Χαραλάμπου Κρουσώνα, που μας χάρισε η κυρία Θεονύμφη. Είναι μια ιστορική δίκλιτη εκκλησία στη μέση του χωριού, των αρχών του 15ου αι., η οποία τιμάται στο όνομα του Αγίου Χαράλαμπου και στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα Χριστού.

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας την κυρία Θεονύμφη για το βιβλίο που μας χάρισε!
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Χαραλάμπου στη μέση του χωριού του Κρουσώνα (πηγή)
Το τέμπλο του ναού του Αγίου Χαραλάμπου με εικόνες από την εποχή της Επανάστασης (πηγή)

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε στο τέλος του 2ου και στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. Βασανίστηκε φριχτά από τον άρχοντα της Μαγνησίας Λουκιανό, ο οποίος προσπάθησε ο ίδιος να πληγώσει με ξίφος το σώμα του Αγίου. Τότε τα χέρια του αποκόπηκαν και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο μετά από προσευχή του Αγίου ο άρχοντας έγινε υγιής ξανά. Παρ’ όλα αυτά διέταξε τη διαπόμπευση του Αγίου και τον αποκεφαλισμό του. Ο Άγιος Χαράλαμπος θεωρείται επίσης προστάτης του Κρουσώνα από τους Τούρκους, μιας και το 1817 πέθαναν από πανούκλα όλοι οι Τούρκοι του χωριού εκτός από έναν που είχε υπερασπιστεί τους Χριστιανούς.

Η εικόνα μας του Αγίου Χαράλαμπου, δωράκι από τη βάφτιση του γιου της Ασημίνας. Να είναι πάντα υγιής, καλός και δυνατός!

Όπως μας είπε η Ασημίνα, στην Επανάσταση του 1821, ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός έλαβε χώρα στο χωριό. Μετά από σκοτωμούς και λεηλασίες από τους Τούρκους στα ορεινά χωριά του Κρουσώνα και των Ανωγείων (και του ναού του Αγίου Χαράλαμπου και του μοναστηρίου της Αγίας Ειρήνης), και με αφορμή την κλοπή δύο χιλιάδων αιγοπροβάτων που ήταν απαραίτητη για την επιβίωση των οικογενειών τους, οι Κρουσανιώτες παγίδεψαν και έκαψαν 300 Τουρκαλβανούς που είχαν κρυφτεί μέσα στον ναό του Αγίου Χαράλαμπου, μια «μεγάλη νίκη των Επαναστατημένων Κρητικών» όπως διαβάσαμε στο βιβλίο. Μια νίκη που συνοδεύτηκε από τη θυσία ενός Κρουσιανοτόπουλου, το οποίο οι Τουρκαλβανοί είχαν μαζί τους ως όμηρο. Όπως περιγράφεται στο βιβλίο, το θρησκευτικό φρόνημα και η ανάγκη για ελευθερία των Κρουσανιωτών ήταν «πάντα δυνατά ώστε να μην μπορούν να υπάρχουν χωριστά».

Επιγραφή στην είσοδο του ναού του Αγίου Χαραλάμπου στον Κρουσώνα.

Από παντού πέφτει φωθιά, πολύ’ ναι σκοτωμένοι

Μπεχλούλ αγάς φοβήθηκε, πως ένας δε πομένει

και σα τ’ αγρίμια δεξιά ζερβά γλακούνε να σωθούνε

στην εκκλησά εμπήκανε για να προφυλαχτούνε

είδανε ζόρε δυνατό με στην απελπισιά

και ένα κρουσανιωτόπουλο σύραν στην εκκλησιά

μα’ τανε θέλημα Θεού, να μπουν στην εκκλησία,

εκεί όπου ατιμάζανε να βρούνε τιμωρία […]

γιε μου δεν είναι η ώρα σου για να σε πάρει ο χάρος

μα αφούνε για την λευτεριά θα πάρω εγώ το θάρρος

για την φωτιά σε γέννησα σε χάρισα στην λαύρα

πως θα παλέψω το κορμί να ντύσω μες τα μαύρα

Απόσπασμα τραγουδιού που αναφέρεται στο κάψιμο των Τουρκαλβανών στην εκκλησία Ιησού Χριστού-Αγίου Χαραλάμπου, από το βιβλίο Άγιος Χαράλαμπος Ιησούς Χριστός, Μια εκκλησία, μια ιστορία της Ενορίας Αγίου Χαραλάμπου Κρουσώνα, 2014.

Όση ώρα συζητούσαμε για όλα αυτά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ιστορικά γεγονότα μέσα στη ζεστή ατμόσφαιρα της κουζίνας, τα καλιτσούνια ψήθηκαν και μοσχοβόλησε το σπίτι, φέρνοντάς μας πίσω στο σήμερα…

Ένα ταψί γλυκά, αρωματισμένα με κανέλα καλιτσούνια για το σπίτι!

Δε φτάνει που απολαύσαμε όλα τα υπέροχα γλυκά της κυρίας Θεονύμφης και πήραμε ένα ταψί καλιτσούνια για την κατάψυξη για μετά το τέλος της νηστείας, μας έκανε και άλλα δωράκια! Μαζί με όσα μας χάρισε, μας έδειξε διάφορα ενθύμια μεγάλης ηλικίας και μας αφηγήθηκε τις ιστορίες τους. Ένα ακόμα μάθημα ιστορίας και λαογραφίας ανεκτίμητης αξίας…

Χειροποίητη ποδιά με περίτεχνα σχέδια, φτιαγμένη στον αργαλειό από την κυρία Θεονύμφη, ένα δώρο που δεχθήκαμε με μεγάλη συγκίνηση…
Η κυρία Θεονύμφη μας έδωσε και ένα σακίδιο φτιαγμένο από τη γιαγιά της στον αργαλειό, ένα ύφασμα παραπάνω από εκατό χρόνω… ένα ακόμα πανέμορφο και προσωπικό δώρο! Λέγεται βούργια και το έπαιρναν οι αγρότες μαζί τους για να βάζουν μέσα το κολατσιό τους, επειδή εκεί μέσα κρατιόταν δροσερό. Το κρέμαγαν στον ώμο τους ή στο σαμάρι του γαϊδάρου.
Το τρίτο μας δώρο ήταν ένα χειροποίητο σκέπασμα που λεγόταν μακρόπετσα. Παλιά με αυτό σκέπαζαν το πανέρι στο οποίο έβαζαν τα προικιά της νύφης για να τα κουβαλήσουν μέχρι το σπίτι της πεθεράς. Ένα ακόμα ιστορικό κειμήλιο που είναι τιμή μας να έχουμε στο σπίτι…
Χειροποίητη τσάντα φτιαγμένη με την τεχνική του δεσίματος (όχι πλέξιμο). Στο σπίτι που μεγάλωσε η κυρία Θεονύμφη, στον Κρουσώνα, στην αυλή είχαν βάλει δύο καρφιά από τη μία και την άλλη μεριά του τοίχου και η μητέρα της πέρναγε τα νήματα και έφτιαχνε τους κόμπους.
Κάλυμμα για το κρεβάτι φτιαγμένο στο χέρι με το βελονάκι, μέσα σε δέκα μήνες από τη μητέρα της κυρίας Θεονύμφης. Απίστευτο; Αναρωτηθήκαμε πότε τα προλάβαιναν όλα αυτά και μας είπε ότι κάθονταν τα απογεύματα, μέχρι αργά το βράδυ…
Επίσημο τραπεζομάντηλο φτιαγμένο από την καλόγρια θεία της κυρίας Θεονύμφης στον αργαλειό, ηλικίας εκατό ετών τουλάχιστον, και ριγέ τραπεζομάντηλο για την κουζίνα φτιαγμένο στον αργαλειό κι αυτό.
Τραπεζομάντηλο φτιαγμένο στον αργαλειό από την κυρία Θεονύμφη όταν ήταν στην Αγροτική Μεταβατική Οικοκυρική Σχολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Το σχέδιο του μαιάνδρου στην Κρήτη λέγεται «ο δρόμος του έρωτα» επειδή ο έρωτας έχει πολλά ζιγκ ζαγκ…

Με γλυκιές γεύσεις, δημιουργίες και συζητήσεις έκλεισε η νοσταλγική μας βραδιά… Αυτό που μας έμεινε σαν αίσθηση είναι πως τα ταξίδια στην ιστορία γίνονται πραγματικά συναρπαστικά όταν έχουν ως όχημα τις προσωπικές ιστορίες και μνήμες των ανθρώπων που συναντάμε, δε συμφωνείτε κι εσείς; Εμείς πάντως περιμένουμε με ανυπομονησία τα επόμενα!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

3 Comments Add yours

  1. bernard25 says:

    Bonjour mes Amis et Mes Amies du Net
    Comment vas- tu
    Dehors ce n est pas le beau temps
    La tempête est là ,cela me dis rien de sortir
    Alors ce jour je vais abordé ton blog
    Avec un sourire, un petit mot
    Pour venir te saluer
    Je te souhaite une agréable journée ou peut être une bonne soirée si tu es loin
    Je te remercie aussi des passages et tes mots que tu laisses sur mon blog
    Prends bien soin de toi et de ceux qui sont autour de toi
    Bisous Bernard

    Liked by 1 person

    1. Thank you very much for your kind comment, greetings from Greece! 🙏

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s