#Μένουμε_σπίτι και φτιάχνουμε λουκουμάδες!

Λουκουμάδες με μέλι και κανέλα… Και ίσως λίγο τριμμένο καρύδι από πάνω… Απλά λαχταριστοί! Ό,τι πρέπει για να γλυκαθούμε λιγάκι από όλα τα δύσκολα που μας περιτριγυρίζουν. Ας μείνουμε σπίτι, ας δούμε μια ωραία ταινία, ας διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο, ας φτιάξουμε ένα ζεστό, σπιτικό φαγητό, ε και κανένα γλυκάκι για να κάνουμε την μικρή ατασθαλία μας…

Ευκαιρία να διαβάσουμε και μερικά πράγματα για τα αγαπημένα μας γλυκάκια! Στο νέο γλυκό και μυρωδάτο άρθρο μας, λοιπόν, θα μάθουμε την ιστορία των λουκουμάδων, τις εκδοχές τους ανά τον κόσμο και την ιστορία της καλής τους φίλης της κανέλας. Και όπως πάντα θα συνοδέψουμε τις γνώσεις μας φτιάχνοντας τη δικιά μας μερίδα!

Φτιάξαμε παραδοσιακούς λουκουμάδες με μέλι και κανέλα και μείναμε σπίτι να τους απολαύσουμε!

Σε φυλλάδιο της Γιορτής Λουκουμάδων και Τηγανίτας στην Αρχίπολη Ρόδου του 2017 -όπου πολύ θα θέλαμε να πάμε!- διαβάσαμε πως οι λουκουμάδες με μέλι ήταν κέρασμα των νικητών των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 776 π.Χ. Πρώτη φορά αναφέρονται από τον Καλλίμαχο, το οποίο μάλιστα αποτελεί την αρχαιότερη αναφορά σε γλύκισμα στην Ευρώπη!

Λουκουμάδες με μέλι, κανέλα και καρύδι ή λουκουμάδες με σοκολάτα και χρωματιστή τρούφα; Από καλοκαιρινό πανηγύρι…

Όπως μάθαμε από άρθρο του περιοδικού History, η κανέλα πιθανώς να χρησιμοποιείται από το 2000 π.Χ. στην Αίγυπτο, ως αρωματικό στην ταρίχευση. Επίσης, αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ως συστατικό του ελαίου για το χρίσμα. Κατά το μεσαίωνα, η κανέλα εισαγόταν από Άραβες στην Ευρώπη σε μικρές ποσότητες και πολύ υψηλή τιμή, και επομένως θεωρούταν σύμβολο κύρους για την αριστοκρατία. Ήταν όμως πολύ επιθυμητή και από τις μεσαίες τάξεις, καθώς χρησίμευε και ως συντηρητικό για τα κρέατα.

Πώς έφτασε η κανέλα από ένα πολύτιμο αγαθό να γίνει βασικό συστατικό στα γλυκάκια μας;

Η συνάντηση του δικού μας λουκουμά με την κανέλα πότε να έγινε άραγε; Στο βιβλίο Βυζαντίου Γεύσεις, Η κουζίνα της αυτοκρατορίας (2010) του Andrew Dalby διαβάσαμε πως από τον 9ο αι. έφταναν στην Κωνσταντινούπολη δύο είδη κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνης και η κασσία από τη νότια Κίνα. Η πρώτη αναφορά στην κανέλα Κεϋλάνης, «το καλύτερο είδος κανέλας» πιθανώς βρίσκεται στο Περί τροφών δυνάμεων, ένα κείμενο διαιτολογίας του 11ου αι. του Συμεών Σηθ. Η κανέλα Κεϋλάνης, μαζί με άλλες νοστιμιές, ερχόταν στην Κωνσταντινούπολη από τη Μοσούλη, πόλη στη Μέση Ανατολή (Ιράκ), και εισαγόταν από Άραβες εμπόρους. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, προερχόταν από πολύ ανατολικότερα της Μοσούλης, αλλά οι Βυζαντινοί δεν το γνώριζαν εκείνη την εποχή.

Ο δρόμος των μπαχαρικών (με κόκκινο), 2ος-16ος αι. (πηγή)

Σύμφωνα με το περιοδικό History, οι Άραβες για να διατηρήσουν το μονοπώλιό τους και να δικαιολογήσουν την πανύψηλη τιμή της κανέλας, κρατούσαν καλά κρυμμένο το μυστικό της προέλευσης της κανέλας. Μάλιστα διηγούνταν ιστορίες για το πώς αποκτούσαν το πολύτιμο μπαχαρικό. Μια από αυτές, που σχετιζόταν με τον ιστορικό του 5ου αι. π.Χ. Ηρόδοτο, έλεγε πως τεράστια πουλιά κουβαλούσαν τα στικ κανέλας στις φωλιές τους στα ψηλά βουνά, απρόσιτα από τον άνθρωπο. Οι άνθρωποι άφηναν κρέας βοδιού για τα πουλιά, και όταν εκείνα το πήγαιναν στις φωλιές τους, εκείνες γκρεμίζονταν από το βάρος. Έτσι, τα στικ κανέλας έπεφταν στη γη.

Τα γεύματα στα αριστοκρατικά σπίτια της Ευρώπης του Μεσαίωνα ήταν ευκαιρία επίδειξης πλούτου και δύναμης. Τα γεύματα περιείχαν πολλά μπαχαρικά για γεύση και ως ένδειξη πλούτου. (πηγή)

Για να ικανοποιήσουν την τεράστια ζήτηση, οι Ευρωπαίοι εξερευνητές ταξίδεψαν σε μακρινούς προορισμούς για να τη βρουν. Ο Κολόμβος πίστεψε πως τη βρήκε στην Αμερική, αλλά έκανε λάθος. Το 1518 οι Πορτογάλοι εντόπισαν το πολυπόθητο μπαχαρικό στην Κεϋλάνη, τη σημερινή Σρι Λάνκα, και κατέκτησαν το νησί για πάνω από έναν αιώνα. Το μονοπώλιο πέρασε στους Ολλανδούς όταν απέσπασαν το νησί από τους Πορτογάλους το 1638. Το 1784, μετά τη νίκη των Βρετανών στον Αγγλο-ολλανδικό πόλεμο, το νησί και το μονοπώλιο άλλαξαν και πάλι χέρια. Μέχρι τις αρχές του 19ου αι., όμως, η κανέλα είχε πάψει να είναι τόσο ακριβή και περιζήτητη, μιας και είχε αρχίσει να καλλιεργείται και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το ξεφλούδισμα της κανέλας, 1682 (πηγή)
Το ξεφλούδισμα της κανέλας την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας (πηγή)
Η συσκευασία των καλαμιών κανέλας σε κυλίνδρους για να τους εξάγουν, τέλος 19ου αι., Κεϋλάνη (Σρι Λάνκα) (πηγή)

Και κάπως έτσι έφτασε η κανέλα να γίνει ένα καθημερινό συστατικό της κουζίνας μας. Παρέα με το μέλι συνοδεύουν άψογα τους λουκουμάδες μας! Οι λουκουμάδες είναι τόσο νόστιμοι, ώστε τους αγαπάνε σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Πόσο μοιάζουν όμως με τους δικούς μας; Για να δούμε τις διάφορες μορφές και γεύσεις τους!

HΠΑ: Doughnuts

Αν και την ιδέα πιθανώς έφεραν στο Νέο Κόσμο κάποιοι Ευρωπαίοι μετανάστες, οι Αμερικάνοι έχουν κάνει τα ντόνατς το σήμα κατατεθέν τους. Τηγανητή ζύμη σε χαρακτηριστικό σχήμα δαχτυλίδι με γλάσο ή σφαιρικά με γέμιση, τα ξέρουμε όλοι, τα λόγια είναι περιττά!

Αμερικάνικου τύπου ντόνατ με γλάσο σοκολάτας και τρούφα

Γαλλία: Beignets

Τηγανητή ζύμη, συνήθως σε τετράγωνο σχήμα, πασπαλισμένη με άχνη. Σε μια άλλη εκδοχή τους η ζύμη είναι σφαιρική, γεμισμένη με μαρμελάδα. Αυτού του τύπου τα beignets, όπως διαβάσαμε στο The Art of French Pastry του Jacquy Pfeiffer, παλιά οι Γάλλοι ζαχαροπλάστες τα έφτιαχναν μόνο την Mardi Gras, την αντίστοιχη Τσικνοπέμπτη. Και, πώς θα γινόταν κι αλλιώς, τα αυθεντικά γαλλικά beignets φτιάχνονται με βούτυρο. Τα beignets συναντώνται επίσης στην κουζίνα της Νέας Ορλεάνης, όπου τα έφεραν οι Γάλλοι αποικιοκράτες το 18ο αι.

Γαλλικά beignets με το χαρακτηριστικό τετράγωνο σχήμα.

Ιταλία: Bomboloni

Μαλακή και γλυκιά, στρογγυλή, τηγανητή ζύμη, γεμισμένη με κρέμα πατισερί, σοκολάτα, πραλίνα ή μαρμελάδα και πασπαλισμένη με άχνη. Οι παραλλαγές ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή της χώρας. Για παράδειγμα, στην Τοσκάνη -απ’ όπου διαβάσαμε πως κατάγονται- και βορειότερα, δεν έχουν γέμιση, απλώς μια επικάλυψη άχνης. Αλλού η ζύμη περιέχει αυγά και αλλού όχι. Παραδοσιακά φτιάχνονταν την περίοδο του Καρναβαλιού, αλλά πλέον τα βρίσκουμε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ιταλικά, αφράτα bomboloni με κρέμα πατισερί (πηγή).

Γερμανία:  Berliner Pfannkuchen

Γλυκιά τηγανητή ζύμη, παραδοσιακό γλυκό των Γερμανών, ειδικά στο Καρναβάλι. Όπως μάθαμε, είναι γνωστά ως Pfannkuchen στο Βερολίνο, Kreppel στο Έσεν, Krapfen στη Δυτική Γερμανία και Berliner παντού αλλού. Συνήθως είναι γεμισμένα με μαρμελάδα, αλλά και κρέμα βανίλιας, σοκολάτα, ακόμα και eggnog.

Ο μύθος λέει πως δημιουργήθηκαν το 1756 από έναν βερολινέζο ζαχαροπλάστη, ο οποίος όταν κρίθηκε ακατάλληλος για στρατιωτική θητεία αλλά του επιτράπηκε να παραμείνει στο στρατό ως αρτοποιός, έφτιαξε τα γλυκίσματα αυτά ως ευχαριστίες. Τους έδωσε το σφαιρικό σχήμα των βλημάτων των κανονιών και ελλείψει φούρνου τα τηγάνισε σε ταψιά με λίπος, πάνω σε ανοιχτή φωτιά.

Τo ειδικό μηχάνημα για το γέμισμα των Pfannkuchen (πηγή).

Πολωνία: Pączki

Αφράτη τηγανητή ζύμη με γέμιση από μαρμελάδα, η οποία μπορεί να μπει πριν ή μετά το τηγάνισμα, και ενίοτε επικάλυψη γλάσου. Παραδοσιακά στην Πολωνία φτιάχνονται την περίοδο του Καρναβαλιού και συγκεκριμένα την Τσικνοπέμπτη.

Μια διαφορά τους με τηγανητές ζύμες άλλων χωρών είναι πως η ζύμη τους είναι πιο πλούσια, μια και περιέχει αυγά, βούτυρο, ζάχαρη και καμιά φορά γάλα, όπως και λίγο αλκοόλ το οποίο βοηθάει στο να μην απορροφήσουν πολύ λάδι. Μάθαμε πως το σήμα κατατεθέν των σωστά φτιαγμένων pączki είναι ο ανοιχτόχρωμος δακτύλιος στη μέση τους, ο οποίος δείχνει πως η ζύμη είχε φουσκώσει σωστά και είναι ελαφριά και αφράτη. Τότε στο τηγάνισμα η ζύμη ανεβαίνει στην επιφάνεια του λαδιού και επιπλέει.

Αφράτα πολωνέζικα pączki με τον χαρακτηριστικό ανοιχτόχρωμο δακτύλιο στη μέση.

Ολλανδία: Oliebollen

Tα παραδοσιακά Ολλανδικά Oliebollen (που σημαίνει μπάλες λαδιού) λέγεται πως είναι οι πρόδρομοι των αμερικάνικων ντόνατς. Διαβάσαμε πως συνήθως τρώγονται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά θα τα βρούμε και το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη σε πάγκους στο δρόμο, όπως και όλη τη χρονιά σε πανηγύρια. Φτιάχνονται με σκέτη τηγανητή ζύμη ή με προσθήκη σταφίδων και μήλου. Επίσης, συναντώνται με ξύσμα λεμονιού και ζαχαρωμένα κεράσια ή γεμισμένα -μετά το ψήσιμο- με σαντιγί, κρέμα πατισερί ή μαρμελάδα.

Πρωτοχρονιάτικα ολλανδικά Oliebollen με σταφίδες (πηγή)

Φινλανδία: Munkki

Τα Munkki είναι παραδοσιακά φινλανδικά γλυκίσματα από τηγανητή, βουτυράτη ζύμη αρωματισμένη με κάρδαμο, μια διαφορά τους με τηγανιτές ζύμες άλλων χωρών που είδαμε. Έχουν σχήμα στρογγυλό με φρουτένια γέμιση ή δαχτυλίου βουτηγμένου σε ψιλή ζάχαρη.

Μάθαμε πως το όνομά τους σημαίνει «μοναχοί» και πως υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευσή του. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως το στρογγυλό σχήμα θυμίζει το χαρακτηριστικό κούρεμα των μοναχών ή την καφέ ενδυμασία τους. Μια άλλη εξήγηση λέει πως αρχικά τα Munkki τα έφτιαχναν οι μοναχοί την περίοδο της νηστείας. Σήμερα πάντως τα Munkki φτιάχνονται συνήθως για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Παραδοσιακά, τα φινλανδικά Munkki βουτιούνται σε ψιλή ζάχαρη, σαν τους δικούς μας λουκουμάδες από το φούρνο! (πηγή)

Ισπανία, Πορτογαλία, Μεξικό: Churros

Kαι μια διαφορετική τηγανητή ζύμη, τα churros που αγαπάνε στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μεξικό. Φτιάχνονται με ζύμη για σου (pâte à choux), πασπαλίζονται με ένα μείγμα ζάχαρης και κανέλας και συνοδεύονται από σως σοκολάτας.

Αναζητώντας την ιστορία τους, μάθαμε πως κατάγονται από την Ισπανία, αλλά για τα περαιτέρω υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μερικοί ιστορικοί τα συνδέουν με τα κινέζικα youtiao (θα τα δείτε παρακάτω), υποστηρίζοντας πως Πορτογάλοι εξερευνητές τα έφεραν στην Ιβηρική χερσόνησο, και οι Ισπανοί τους έδωσαν το αστεροειδές σχήμα τους. Άλλοι λένε πως τα churros ήταν εφεύρεση Ισπανών βοσκών και πως πήραν το όνομά τους από τα κέρατα του προβάτου Churra. Το 16ο αι. οι Ισπανοί άποικοι πήγαν τα churros στη Νότια Αμερική και έφεραν πίσω στην Ισπανία το κακάο. Έτσι γεννήθηκε το σοκολατένιο συνοδευτικό τους.

Churros με ζάχαρη και κανέλα, μαζί με σως σοκολάτας για να τα βουτάμε μέσα (πηγή).

Πορτογαλία, Βραζιλία: Bolinhos de chuva

Μικρές τηγανητές σφαίρες που θα συναντήσουμε στην Πορτογαλία και τη Βραζιλία. Φτιάχνονται με αλεύρι, γάλα, αυγά και baking powder ή μαγειρική σόδα, σε αντίθεση με τις άλλες τηγανιτές ζύμες που είδαμε, οι οποίες φουσκώνουν με μαγιά. Σερβίρονται πασπαλισμένες με ζάχαρη και κανέλα.

Το όνομά τους σημαίνει «μπισκότα της βροχής». Παράξενο; Ο μύθος λέει πως ένα βροχερό απόγευμα κάποια παιδιά ήταν λυπημένα επειδή δεν μπορούσαν να παίξουν στην αυλή. Η μητέρα τους για να τους φτιάξει το κέφι έφτιαξε τηγανιτά μπισκότα, τα κάλυψε με ζάχαρη και κανέλα, και τα ονόμασε «μπισκότα της βροχής». Μια άλλη ερμηνεία είναι πως το όνομά τους οφείλεται στο σχήμα σταγόνας που παίρνουν όπως πέφτουν μέσα στο καυτό λάδι.

«Μπισκότα της βροχής», bolinhos de chuva από την Πορτογαλία και τη Βραζιλία, λίγο πριν καλυφθούν με ζάχαρη και κανέλα (πηγή)

Ινδία: Jalebi

Ένα αρκετά διαφορετικό γλύκισμα από την Ινδία, τηγανητή ζύμη σε σπιράλ σχήμα που σερβίρεται σε γιορτές, γάμους και ειδικές περιστάσεις. Επίσης, είναι αγαπημένο street food στην Ινδία. Διαβάσαμε πως φτιάχνεται με αλεύρι και σιρόπι ζάχαρης, και παραδοσιακά συνοδεύεται με γάλα ή Rabri, μια κρέμα από βρασμένο συμπυκνωμένο γάλα. Για να φτιάξουν το σπειροειδές σχήμα τους, οι Ινδοί βάζουν τη ζύμη μέσα σε ένα ύφασμα με μια τρύπα και την πιέζουν να πέσει μέσα στο καυτό λάδι.

Παραδοσιακά, ινδικά jalebi που σχηματίζονται με τη βοήθεια ενός υφάσματος (πηγή).

Κίνα: Youtiao

Κινέζικα τηγανητά, μακριά μπαστουνάκια από ελαφριά, αέρινη τηγανητή ζύμη. Τρώγονται παραδοσιακά για πρωινό και πουλιούνται σε πάγκους στο δρόμο και εστιατόρια.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, διαβάσαμε πως τα youtiao, που στα καντονέζικα σημαίνει «τηγανητός διάβολος» φτιάχτηκαν ως πράξη εξέγερσης εναντίον του πολιτικού του 11-12ου αι. Qin Hui, ο οποίος θεωρείται προδότης στην Κίνα. Αρχικά το σχήμα τους ήταν δύο μπαστούνια ενωμένα στη μέση, αναπαριστώντας τον Qin Hui και τη σύζυγό του, μιας και οι δύο συνωμότησαν με τον εχθρό.

Κινέζικα youtiao, φτιαγμένα για να «τηγανίσουν» τον προδότη και τη γυναίκα του (πηγή).

Ισραήλ: Sufganiyot

Τηγανητά γλυκίσματα που τρώγονται στην εβραϊκή γιορτή Hanukkah. Συνήθως γεμίζονται με ζελέ ή μαρμελάδα φρούτων. Σύμφωνα με την Tori Avey, τα sufganiyot προέρχονται από ένα γερμανικό γλύκισμα του 15ου αι. που αποτελούνταν από δύο στρογγυλά ψωμάκια με μαρμελάδα στη μέση, τηγανισμένα σε λαρδί. Η συνταγή διαδόθηκε στην Ευρώπη και οι Εβραίοι την προσάρμοσαν αντικαθιστώντας το λαρδί -που δεν επιτρέπεται στην εβραϊκή διατροφή- με λίπος από κοτόπουλο ή χήνα.

Sufganiyot γεμισμένα με ζελέ φρούτων (πηγή)

Νότια Αφρική: Koeksister

Παραδοσιακά νοτιοαφρικάνικα γλυκίσματα με χαρακτηριστικό και πρωτότυπο σχήμα πλεξούδας. Φτιάχνονται από τηγανητή ζύμη σιροπιασμένη με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι και αρωματισμένη με κανέλα, λεμόνι και τζίντζερ. Είναι πολύ δημοφιλή στη Νότια Αφρική, όπου πουλιούνται τελευταία και στα σούπερ μάρκετ.

Το όνομά τους προέρχεται από την ολλανδική λέξη “koekje” που σημαίνει μπισκότο. Αναζητώντας την ιστορία τους, βρήκαμε πως αποτελούν το συνδυασμό δύο διαφορετικών συνταγών που έφεραν οι Ολλανδοί άποικοι το 17ο αι. Η μια συνταγή ήταν για μια τηγανητή λιχουδιά σαν ντόνατ. Η δεύτερη ήταν για ένα λεπτό γλύκισμα από ζύμη ζυμαρικών σε σχήμα παπιγιόν. Κάποια στιγμή κάποιος σκέφτηκε να συνδυάσει τις δύο συνταγές, χρησιμοποιώντας τη ζύμη ντόνατ, αλλά πλέκοντάς την και το αποτέλεσμα είχε τεράστια επιτυχία!

Nοτιοαφρικανικά koeksisters με μπόλικο σιρόπι! (πηγή)

Oι τηγανιτές λιχουδιές και οι γλυκές ιστορίες τους δεν εξαντλούνται εδώ… Εμείς απλώς προσπαθήσαμε να πάρουμε μια γλυκιά γεύση από διάφορες γωνιές του κόσμου, έστω μέσα από μικρές ιστορίες και φωτογραφίες. Οι καλύτεροι λουκουμάδες, παρ’ όλα αυτά, είναι οι δικοί μας και γι’ αυτό θα φτιάξουμε μια μεγάλη μερίδα και θα την απολαύσουμε με μέλι και κανέλα, παραδοσιακά, όπως της ταιριάζει!

Οι παραδοσιακοί μας λουκουμάδες με μέλι και κανέλα

H συνταγή μας

Παραδοσιακοί λουκουμάδες με μέλι και κανέλα

Υλικά για τους λουκουμάδες

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του500 γρ.
Μαγιά ξηρή1 φακελάκι (9 γρ.)
Νερό χλιαρό2 κούπες
Μέλι1 κ.σ.
Ξύδι1 κ.σ.
Εκχύλισμα καραμέλα (αν θέλουμε)4-5 σταγόνες

Πώς φτιάχνουμε τους λουκουμάδες

Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την ξηρή μαγιά και το μέλι. Η μαγιά για να φουσκώσει καλά χρειάζεται λίγη γλύκα! Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε το εκχύλισμα καραμέλας (ή βανίλιας ή βανιλίνη σκόνη αν δεν έχουμε εκχύλισμα) και το ξύδι. Η υφή του μείγματος πρέπει να είναι σχετικά πηχτή, σαν το μείγμα για κέικ.

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το αλεύρι, την ξηρή μαγιά και το μέλι.
Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε μερικές σταγόνες εκχύλισμα καραμέλας ή βανίλιας.
Προσθέτουμε μια κουταλιά ξίδι.
Η υφή του τελικού μείγματος θέλουμε να μοιάζει με το μείγμα του κέικ.

Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού μας για 45-60 λεπτά.

Ένα μικρό μυστικό!

Για να δημιουργήσουμε ένα ζεστό περιβάλλον με σχετική υγρασία, ώστε να αναπτυχθεί καλύτερα η μαγιά και να φουσκώσει η ζύμη μας, βάζουμε το μπωλ με τη ζύμη σκεπασμένο με μεμβράνη μέσα σε σβηστό φούρνο, μαζί με μια κούπα με βραστό νερό. Οι υδρατμοί από το βραστό νερό θα δημιουργήσουν υγρασία στο κλειστό περιβάλλον του φούρνου και η ζύμη θα φουσκώσει πιο γρήγορα!

Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και το τοποθετούμε σε σβηστό φούρνο μαζί με ένα ποτήρι με βραστό νερό.

Όταν η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί σε όγκο, έχει βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια και τρεμουλιάζει όταν κουνάμε το μπωλ, τότε είναι έτοιμη. Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε κατσαρόλα ή στη φριτέζα αν έχουμε και «κόβουμε» λουκουμάδες με τον παραδοσιακό τρόπο, με τη χούφτα μας και ένα βρεγμένο κουτάλι ή με μια κουτάλα παγωτού. Εμείς για ακόμα περισσότερη ευκολία γεμίσαμε μια σακούλα με τη ζύμη μας και «κόψαμε» έτσι τους λουκουμάδες μας.

Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο, έχει βγάλει φουσκάλες και τρεμουλιάζει όταν την κουνάμε, τότε είναι έτοιμη!
Για ευκολία γεμίσαμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη ζύμη μας.
«Κόβουμε» τους λουκουμάδες μας μέσα στο καυτό λάδι και ανακατεύουμε με τρυπητή κουτάλα για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Μόλις πάρουν ωραίο, λαχταριστό χρωματάκι είναι έτοιμοι!

Τηγανίζουμε, λοιπόν, τους λουκουμάδες μας για λίγα λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν, ανακατεύοντάς τους ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Τέλος, τους πασπαλίζουμε με κανέλα και τους περιχύνουμε με μέλι. Μιάμ!

Πασπαλίζουμε τους λουκουμάδες μας με κανέλα και περιχύνουμε με μέλι. Καλή γλυκιά απόλαυση!

Καλή γλυκιά απόλαυση, λοιπόν! Ας μείνουμε στο σπίτι, ας φτιάξουμε καμιά λιχουδιά και ας κάνουμε λίγη υπομονή… μπόρα είναι θα περάσει!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

5 Comments Add yours

 1. bernard25 says:

  Bonjour mon ami amie

  En ce jour de printemps je viens te saluer
  C’est le plus beau jour ou tout renaît
  Les arbres vont fleurir , la nature vas prendre de la splendeur

  Dommage il faudra attendre pour en profiter

  Mais
  Aujourd’hui le plus gros handicap la peur
  Mais pensons que
  La plus belle chose et l’amour
  Je te souhaite une belle fin de journée ou de nuit ainsi
  Qu’un agréable weekend
  Bisou Amical Bernard
  Que le réconfort de ses amis amies et
  L’AMITIE
  Sur cet air de printemps

  Like

  1. Nous te remercions beaucoup Bernard! Tu as raison l’amitié et le printemps se sont les plus belles choses! On espere que les jours difficiles seront finis rapidement et que la joie revient à tout le monde! Bonne soirée!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s