Στο νέο μας άρθρο παίρνουμε μια αλλιώτικη συνέντευξη από την Αγγελική Καρδαρά, μια γλυκιά κυρία, ειδική σε έναν σκληρό χώρο. Μιλάμε για τις φυλακές, αλλά και τις διακοπές, τα εγκλήματα, αλλά και τη μητρότητα, την αργκό της φυλακής και το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, αλλά και την εκπαίδευση…Στο τέλος φτιάχνουμε με πολλή αγάπη παραδοσιακά ισλί από παλιά συνταγή της γιαγιάς της κ. Καρδαρά!

Η γνωριμία μας με την κυρία Αγγελική Καρδαρά έγινε τυχαία, γράφοντας ένα σχόλιο στο εξαιρετικό blog της. Η κυρία Καρδαρά είναι ο πρώτος άνθρωπος που στήριξε την προσπάθειά μας, γράφοντας για εμάς και στη συνέχεια κάνοντας μας την τιμή να της δώσουμε μια συνέντευξη (διαβάστε τη δική μας συνέντευξη στο postmodern.gr) στο οποίο έχει μόνιμη στήλη. Η κυρία Καρδαρά είναι αγαπητή μας διαδικτυακή φίλη. Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλόλογος, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος και καθηγήτρια, αρθρογραφεί και συγγράφει, είναι ρεαλίστρια αλλά και ονειροπόλος… μια γλυκιά και ταυτόχρονα δυναμική παρουσία που σίγουρα έχει πολλά ενδιαφέροντα να μας πει. Εμείς θα τολμήσουμε με τη σειρά μας να της κάνουμε μερικές ερωτήσεις, για να τη γνωρίσουμε όλοι καλύτερα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Καλησπέρα κυρία Καρδαρά! Καταρχάς θα θέλαμε να εκφράσουμε τη μεγάλη τιμή χαρά μας που δεχθήκατε να μας δώσετε αυτή την συνέντευξη! Θα θέλαμε πολύ να γινόταν από κοντά, αλλά δεδομένης της κατάστασης είμαστε όλοι προσεχτικοί για να μένουμε ασφαλείς. Ξέρουμε πως ασχολείστε με πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και έτσι το πρώτο που θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε είναι το πώς διαχειριστήκατε τη δύσκολη περίοδο που περνάμε. Πιστεύετε πώς σας επηρέασε σαν άνθρωπο;
Καλησπέρα και θερμές ευχαριστίες για τη φιλοξενία στην αγαπημένη ομάδα «Eat Dessert First» που κέρδισε το αναγνωστικό μου ενδιαφέρον με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία των γλυκών που παρουσιάζετε, στα οποία έχω μεγάλη αδυναμία όπως γνωρίζετε. Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε με επηρέασε βαθιά ως ανθρώπο. Αν και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και στο πολύτιμο αγαθο της υγείας αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές στη ζωή μου, αυτή η περίοδος με έφερε αντιμέτωπη με πολλά ερωτήματα για τη ζωή, το μέλλον μας, την πορεία της Ανθρωπότητας σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αν και φύσει και θέσει αισιόδοξο άτομο, υπήρξαν αρκετές στιγμές που ένιωσα ότι βρισκόμαστε σε «αδιέξοδο» και απελπίστηκα. Εκείνες τις στιγμές συζήτησα με τη μητέρα μου, η οποία προσεγγίζει πάντα τις καταστάσεις με έναν τρόπο που θαυμάζω και μου έδωσε μία πολύτιμη συμβουλή, την οποία κρατώ στην καρδιά, ότι «σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης η ζωή δεν προγραμματίζεται. Με υπομονή και δύναμη προχωράμε την κάθε μας μέρα». Είχα ανάγκη αυτή την κουβέντα, γιατί μου έδωσε την ψυχική δύναμη να εστιάσω σε όλα όσα έχουν πραγματική αξία στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας. Άλλωστε τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο και γι’ αυτό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, επικεντρώθηκα στην κάθε πολύτιμη στιγμή που μοιράστηκα με τους πολύ δικούς μου και αγαπημένους μου ανθρώπους, με τους οποίους ήρθαμε ακόμα πιο κοντά. Αυτό ακριβώς θα ήθελα να κρατήσω από όσα ζήσαμε: την αξία προσώπων και στιγμών που ακόμα και στις πιο δυσκόλες και κρίσιμες καταστάσεις μας δίνουν δύναμη και ελπίδα για να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Κάτι που μας εξέπληξε εξαρχής διαβάζοντας το βιογραφικό σας είναι πως έχετε κάνει διατριβή με θέμα την αργκό της φυλακής στις φυλακές Κορυδαλλού και το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Τί ήταν αυτό που σας ενέπνευσε το ενδιαφέρον για το έγκλημα και τον σκληρό χώρο τον φυλακών; Πώς ήταν να μπαίνετε εκεί με την ευγενική σας φυσιογνωμία;
Η έρευνα στον σκληρό χώρο των φυλακών ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία ζωής. Διεύρυνε, αναμφίβολα, τους γνωστικούς μου ορίζοντες και άνοιξε νέους δρόμους στη σκέψη μου. Η ενασχόληση με το έγκλημα και το εγκληματικό φαινόμενο σε συσχετισμό με την απεικόνισή του στα ΜΜΕ ξεκίνησε στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είχα τη μεγάλη τιμή και χαρά να γνωρίσω τον Καθηγητή και μέντορά μου, Ομ. Καθηγητή Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιάννη Πανούση. Στο πρώτο έτος των μεταπτυχιακών μου σπουδών έγραψα την εργασία με τίτλο «Τρομοκρατία και ΜΜΕ», για την οποία ο κ. Πανούσης μου έκανε την τιμητική πρόταση να προχωρήσουμε σε έκδοσή της από τις εκδόσεις νομικών βιβλίων Αντ. Ν. Σάκκουλα στη σειρά βιβλίων του «Media + Έγκλημα». Η διπλωματική μου είχε ως θέμα της τη γυναικεία εγκληματικότητα και τη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης της Φόνισσας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε συσχετισμό με πραγματικές ψυχο-εγκληματικές μορφές. Συνέχισα με έρευνες σχετικά με το school bullying και η μελέτη μου με τίτλο «Ένταση στο σύγχρονο σχολείο: επιθετικές συμπεριφορές μεταξύ ανήλικων μαθητριών ως μέσο έκφρασης» συμπεριελήφθη το έτος 2013 στο υλικό μελετών και ερευνών προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού από την Ευρωπαϊκή Εκστρατεία κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (http://www.e-abc.eu/gr/nea/teleutaies-anakoinoseis/selida-neou/?nid=47). Σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών, εξέτασα τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας των κρατουμένων. Η πρωτοποριακή ιδέα για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ασφαλώς του Καθηγητή μου. Οι κρατούμενοι παρείχαν πολύτιμη βοήθεια στη βαθύτερη κατανόηση αυτού του κώδικα και έδειξαν ενδιαφέρον για τη μελέτη αλλά και σεβασμό στο πρόσωπό μου. Επομένως ένιωθα ασφαλής, παρόλο που οι συνθήκες διεξαγωγής της έρευνας στο σκληρό και περιοριστικό πλαίσιο της φυλακής ήταν δύσκολες. Μπόρεσα όμως να εκπονήσω την έρευνά μου με τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί και να αποκομίσω πολύτιμη ερευνητική εμπειρία για τη «μικροκοινωνία της φυλακής».

Θα θέλατε να μας πείτε πέντε εκφράσεις της φυλακής που μάθατε χάρη στη διατριβή σας και σας έκαναν εντύπωση και να μας εξηγήσετε τί σημαίνουν;
Βεβαίως! Θα σας αναφέρω κάποιες από τις εκφράσεις που βρίσκονται στο γλωσσάριο του βιβλίου μου «Φυλακή και Γλώσσα» και τις αντίστοιχες ερμηνείες τους. Θα ξεκινήσω με «το αδίκημα» = το έγκλημα. Μία φράση που χρησιμοποιήθηκε συχνά στο πλαίσιο των συνεντεύξεων «το αδίκημα κατά της κοινωνίας» = το έγκλημα που διαπράττεται στην ελεύθερη κοινωνία και διαχωρίζεται από παράνομες ενέργειες που τελούνται εντός φυλακής. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι οι τρόφιμοι αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «έγκλημα» και προτιμούν τη λέξη «αδίκημα», εξωραΐζοντας τρόπον τινά μέσω της συγκεκριμένης γλωσσικής επιλογής την πράξη τους και καθιστώντας εμφανές ότι οι γλωσσικές μας επιλογές αποκαλύπτουν πολλά και σημαντικά για τον τρόπο σκέψης μας. Από αρκετές συνεντεύξεις μάλιστα προέκυψε ότι οι ίδιοι δεν θεωρούν εγκληματικές τις πράξεις τους, ακόμα κι αν έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονίες, αλλά τις χαρακτηρίζουν «παράνομες», επισημαίνοντας συχνά ότι η κοινωνία/ το σύστημα τους οδήγησε σε αυτές ή η κακιά ώρα.

Ένας ακόμα ιδιαίτερος όρος που χρησιμοποιείται στη γλώσσα της φυλακής είναι ο όρος «ανθρωποφύλακας» = ο φύλακας (1), ο αστυνομικός (2). Ο συγκεκριμένος όρος έχει δημιουργηθεί από σύνθεση δύο ουσιαστικών (άνθρωπος + φύλακας) και παραμέμπει σε «σκληρές» εκφράσεις, όπως το «ανθρωπόμορφο τέρας». Σημειώνω εδώ ότι η σύνθεση είναι ένα προσφιλές μέσο των γλωσσοπλαστών. ΦΡ. «ήρθαν οι ανθρωποφύλακες να μας κλείσουν στα μπουντρούμια» = ήρθαν οι φύλακες για να μας κλειδώσουν στα κελιά μας.
Πλούσιο όμως είναι και το αργκοτικό λεξιλόγιο που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών, όπως ενδεικτικά αναφέρω «το δωδεκάρι» = ο περιστασιακός χρήστης ουσιών.
Πολλές και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται με ειρωνικό τόνο αλλά και με σκοπό την πρόκληση ευχάριστης διάθεσης σε αυτό το σκληρό περιβάλλον, όπως «ήρθε ο Παρ’ Αρείω Πάγω να μας βγάλει» = ήρθε ο δικηγόρος στη φυλακή. Πρόκειται για μία ειρωνική έκφραση που χρησιμοποιείται ακόμα και για τους δικηγόρους που τους υπερασπίζονται, καθώς δεν παύουν να συμβολίζουν για τους κρατούμενους την εξουσία.

Άλλη συνηθισμένη έκφραση «θα σε ρωτήσω κάτι αλλά μη με πας βόλτα/ μη με πας ταξίδι» = να μου δώσεις ξεκάθαρη απάντηση.
Μία δική μου αγαπημένη έκφραση, γιατί μας δείχνει το πώς η γλωσσοπλασία λειτουργεί μέσα από εικόνες, μεταφορές και συμβολισμούς είναι η εξής: «πήγε στο κιούπι κι έμεινε κομοδίνο» = τον μετέφεραν στην απομονώση και δεν μπορεί να κουνηθεί.

Μία ακόμα, ιδιαίτερη φράση και με αυτήν θα κλείσω, γιατί πραγματικά είναι πάρα πολλές και αποκαλυπτικές τόσο της ζωής εντός καταστήματος κράτησης όσο και της σκέψης των κρατουμένων, δεδομένου ότι η γλώσσα είναι φορέας σκέψεων, ιδεών και συναισθημάτων, «φτιάχνεις/κάνεις τριανταμίες στο μυαλό σου» = συσχετίζεις με το μυαλό σου διάφορα πράγματα και βγάζεις λανθασμένα συμπεράσματα.
«Έκανες τριανταμία μόνος σου» = σκέφτεσαι πράγματα που δεν ισχύουν. Συνήθης φράση μέσα στη φυλακή, δεδομένου ότι οι κρατούμενοι βρίσκονται σε μία διαρκή κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής (σαν να βρίσκονται σε «εμπόλεμη κατάσταση» εξαιτίας των σκληρών συνθηκών διαβίωσης που απαιτούν την απόλυτη εγρήγορσή τους), με συνέπεια να υποπτεύονται και την παραμικρή κίνηση των συγκρατούμενών τους ή των υπαλλήλων του σωφρονιστικού προσωπικού.
Μια από τις πολλές ασχολίες σας είναι η συγγραφή βιβλίων και το τελευταίο βιβλίο σας με τίτλο «Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018)» κυκλοφόρησε το 2019. Έχετε στα σχέδια κάποιο καινούριο εγχείρημα;
Η συγγραφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Όταν γράφω, νιώθω ότι κατακτώ ένα μεγάλο όνειρο. Τη Σκιαγράφηση την «αγκάλιασε» το αναγνωστικό κοινό και ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτό. Έχω σχεδόν ολοκληρώσει το έκτο μου βιβλίο, σε μία θεματική που θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω ως την πιο αγαπημένη μου. Είναι μία θεματική, για την οποία ήθελα να κάνω μεταδιδακτορική έρευνα και τώρα πιστεύω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να ασχοληθώ συγγραφικά με το συγκεκριμένο θέμα. Στην παρούσα φάση δουλεύω το βιβλίο στις λεπτομέρειές του και όταν νιώσω έτοιμη θα προχωρήσω στο επόμενο βήμα.




Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποιο έγκλημα που έχει γίνει στην ελληνική κοινωνία και σας έχει μείνει στο μυαλό;
Δυστυχώς είναι πολλές οι υποθέσεις που με έχουν απασχολήσει και ταυτόχρονα προβληματίσει ερευνητικά. Έχω μελετήσει σε βάθος τις υποθέσεις που απασχόλησαν με εκτενή ρεπορτάζ τα ΜΜΕ από το 1993 έως και σήμερα, κατά κύριο λόγο εγκλήματα κατά της ζωής και κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Επομένως, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε το εν λόγω ερώτημά σας για πολλές ώρες… Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω την υπόθεση της Άσπας που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον πατέρα της στο Άργος το 2013 και στη συνέχεια ο ίδιος επέστρεψε σπίτι του και προχώρησε σε αυτοχειρία. Πρόκειται για μία υπόθεση με την οποία έχω ασχοληθεί πολύ και στο πλαίσιο της αρθρογραφίας και μέσα από τα βιβλία μου. Η Άσπα σήμερα δίνει τη δική της μάχη για μία αξιοπρεπή διαβίωση. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο τόσο η Πολιτεία όσο και τα μέλη της ευρύτερης κοινωνίας να μην ξεχνάμε τα θύματα των εγκληματικών ενεργειών που κατάφεραν να επιβιώσουν της εγκληματικής πράξης αλλά αγωνίζονται καθημερινά ακόμα και για τα αυτονόητα.

Ξέρουμε πως είστε επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε ποιά είναι η δράση του;
Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) είναι ένας επιστημονικός φορέας που αποτέλεσε το όραμα μίας ομάδας επιστημόνων με αξιόλογο ερευνητικό έργο και δυναμική παρουσία στον χώρο της εγκληματολογίας, ενώ από την πρώτη στιγμή έλαβε τη στήριξη έγκριτων ακαδημαϊκών. Ο σκοπός του Κέντρου είναι διττός: επιστημονικός και αναπτυξιακός. Για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού το ΚΕ.Μ.Ε. διοργανώνει εκδηλώσεις όπως συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια, δημόσιες συζητήσεις κ.λπ. Προγραμματίζει, καταρτίζει και δημοσιεύει μελέτες. Εκφράζει δημόσια τις θέσεις του για επίκαιρα ζητήματα πο9υ σχετίζονται με το εγκληματικό φαινόμενο. Συστήνει ειδικές ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από μέλη της ή εξωτερικούς συνεργάτες. Διοργανώνει και συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Ενθαρρύνει και προωθεί τη συνεργασία στο πλαίσιο διεπιστημονικών προσεγγίσεων με άλλους φορείς, Κέντρα και Ενώσεις.

Παράλληλα, το ΚΕ.Μ.Ε. έχει αναλάβει την επιστημονική ευθύνη του εγκληματολογικού ηλεκτρονικού περιοδικού Crime Times, το οποίο δίνει βήμα σε καταξιωμένους εγκληματολόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και σε νέους επιστήμονες, αξιοποιώντας τις πιο πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας των υπολογιστών και προσφέροντας διαδραστικότητα για πρώτη φορά στα εγκληματολογικά χρονικά. Επίσης, από τον Ιουλίου του 2019 το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος επισήμως απολαύει ειδικής συμβουλευτικής ιδιότητας στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η επίσημη σελίδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος: http://e-keme.gr/

Η σελίδα του ΚΕ.Μ.Ε. στο facebook: https://www.facebook.com/groups/925272664254037
Ξεκίνησα τη συνεργασία μου με το ΚΕ.Μ.Ε. τον Οκτώβριο του 2016 ως εισηγήτρια σεμιναριακών μαθημάτων στο αντικείμενο της εξειδίκευσής μου «Media και Έγκλημα», ενώ πλέον είμαι Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου. Το 2018 ανέλαβα, ως Επιστημονικά Υπεύθυνη, τη διεξαγωγή της επαναληπτικής έρευνας με κεντρικό θέμα τη γλώσσα της φυλακής και με έμφαση στους αποφυλακισμένους. Τον Φεβρουάριο του 2020 είχα την τιμή να αναλάβω και Επιστημικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab- Ομάδας Εργασίας για το Έγκλημα στα ΜΜΕ (http://e-keme.gr/crime-μedia-lab/).
Σε μία εποχή όπου το έγκλημα διαφοροποιείται ποιοτικά και διεθνοποιείται, είναι απολύτως αναγκαίο ο δημοσιογράφος της σύγχρονης, ψηφιακής εποχής να έχει γνώση τόσο των κύριων χαρακτηριστικών όσο και των αλλαγών που υφίσταται το εγκληματικό φαινόμενο, ώστε να προσεγγίσει με απόλυτη τεκμηρίωση και σαφήνεια την κάθε περίπτωση που εξετάζει και παρουσιάζει στο κοινό. Επομένως, δεδομένου ότι το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ προϋποθέτουν βαθιά γνώση του εγκληματικού φαινομένου, της εγκληματολογικής ορολογίας και των μεθόδων μιντιακής έρευνας, αποφασίστηκε η δημιουργία Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας του Crime & Μedia Lab – CML υπό την αιγίδα του ΚΕ.Μ.Ε. Με κεντρικό μας άξονα τη σύνδεση μεταξύ ερευνητικής δημοσιογραφίας και Εγκληματολογίας, το CML θα δώσει τη δυνατότητα στα μέλη του να αποκτήσουν στέρεα θεωρητική γνώση, την οποία θα αξιοποιήσουν σε πρακτικό επίπεδο, διευρύνοντας παράλληλα και τους δικούς τους ορίζοντες.

Περιγράφετε τον εαυτό σας ως ονειροπόλο. Είναι αυτή μια διέξοδος από τη σκληρή πραγματικότητα με την οποία ασχολείστε;
Ζω για να ονειρεύομαι και ονειρεύομαι για να ζω! Ναι, πιστεύω ότι τα όνειρα είναι η διέξοδος του νου για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις σε μία σκληρή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Θέλω να ζω λίγο πιο παραμυθένια και να ανακαλύπτω το φως στο σκοτάδι και την ομορφιά που κρύβεται σε καταστάσεις της καθημερινότητας, τις οποίες συχνά προσπεράμε τρέχοντας με ρυθμούς ιλιγγιώδεις για να προλάβουμε τις αυξημένες μας υποχρεώσεις. Αυτή είναι η δική μου κοσμοθεωρία και στάση ζωής.

Πρόσφατα διαβάσαμε στο blog σας ένα πολύ συγκινητικό κείμενο αφιερωμένο στη μητέρα σας, το άρθρο «Πολύτιμή μας σχέση». Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μερικές σκέψεις για τη μητρότητα στη σύγχρονη εποχή; Ποιόν ρόλο έχει η μητρότητα στη ζωή σας;
Η μητρότητα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Στα μάτια των παιδιών μου νιώθω ότι έχω κατακτήσει τον κόσμο ολόκληρο και τα πιο σπουδαία όνειρά μου. Είναι ταυτόχρονα ο πιο απαιτητικός ρόλος στη ζωή μου. Νιώθω πολύ «μικρή» μπροστά στο μεγαλείο της μητρότητας και καθημερινά μαθαίνω από τα παιδιά μου και εξελίσσομαι. Αν και ήταν όνειρό μου να γίνω μητέρα, δεν πιστεύω στα στερεότυπα ότι όλες οι γυναίκες ολοκληρώνονται μέσω της μητρότητας και γι’ αυτό θεωρώ σημαντικό κάθε γυναίκα να ακολουθεί τη δική της καρδιά. Η μητρότητα είναι πολύ δύσκολη, ιδίως στη σύγχρονη εποχή με τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Νιώθω ακόμα ότι έχω να μάθω πολλά για τη μητρότητα. Προς το παρόν εστιάζω στο συναίσθημα, δίνω και παίρνω αγάπη χωρίς όρια από τα παιδιά μου και απολαμβάνω κάθε στιγμή μαζί τους, θέτοντας ως στόχο να θεμελιώσουμε μία ουσιαστική επικοινωνία.

Γνωρίζουμε επίσης πως είσαστε εκπαιδευτικός, έχοντας συνεργαστεί τόσο με το Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και σε δική σας επιχείρηση. Επίσης, κάνετε εκπαιδεύσεις στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος. Τι σημαίνει για εσάς ο «καλός δάσκαλος»;
«Καλός δάσκαλος» είναι ο δάσκαλος που θα κοιτάξει στην ψυχή των μαθητών/ φοιτητών του. Που θα προσπαθήσει να δει τα θετικά στοιχεία κάθε μαθητή του και να τα αναδείξει. Που θα γίνει συνοδοιπόρος και εμπνευστής και θα έχει την καρδιά του ανοιχτή. Πρότυπο Καθηγητή για εμένα ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης. Η διδασκαλία στη ζωή μου διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο. Την θεωρώ ποίηση.
Σας αρέσουν τα ταξίδια; Όταν ταξιδεύετε ποιά είναι τα πράγματα που θέλετε να δείτε και να κάνετε πρώτα απ’ όλα; Να επισκεφθείτε αξιοθέατα και μουσεία, να κάνετε βόλτες στη φύση, να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα; Υπάρχει κάποιο ταξίδι που σας έχει μείνει στη μνήμη ως το αγαπημένο σας ή κάποιο μέρος που αγαπάτε ιδιαιτέρως;
Αγαπώ πολύ τα ταξίδια. Ξεχωρίζω το ταξίδι μου στην Ισπανία το έτος 2007, όπου πέρασα μαγικά! Η χώρα είναι πανέμορφη, ενώ αγαπώ πάρα πολύ την ισπανική γλώσσα, έχει μια «μουσικότητα», την μιλώ σαν μητρική και ένα όνειρό μου είναι να ζήσω για ένα διάστημα στην Ισπανία. Όταν ταξιδεύω, θέλω να περπατώ πολύ, να επισκέπτομαι τα σημαντικά αξιοθέατα και μουσεία, να γεύομαι την τοπική κουζίνα αλλά κυρίως να μιλώ με τους ανθρώπους. Αγαπώ επίσης τις ελληνικές μας θάλασσες που με «ταξιδεύουν» σε ονειρεμένα μέρη του νου και αποτελούν για μένα πηγή έμπνευσης.
Φυσικά μια από τις βασικές ερωτήσεις που θέλουμε να σας κάνουμε είναι η εξής: ποιό είναι το αγαπημένο σας γλυκό; Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας την αγαπημένη σας συνταγή;
Αγαπώ πάρα πολύ τα γλυκά! Δεν μπορώ να φανταστώ την καθημερινότητά μου χωρίς γλυκιές γεύσεις. Αν και ήμουν λάτρης της σοκολάτας, πλέον προτιμώ πιο ελαφριές γεύσεις όπως μηλόπιτα, λεμονόπιτα, χαλβά, τάρτες. Συχνά ξεκινώ τη μέρα με ένα γλυκό τόστ, με λίγο μέλι με ταχίνι, κανέλα και κομματάκια μπανάνας ή μήλου. Σου δίνει ενέργεια για να ξεκινήσεις τη μέρα με θετική διάθεση. Με πολλή αγάπη σας στέλνω τη συνταγή για τα περίφημα ισλί, τα αγαπημένα μου «τριγωνάκια» που όταν μας έφτιαχνε η γιαγιά πλημμύριζε το σπίτι αρώματα και ζεστασιά! https://aggelikikardara.wordpress.com/2019/02/06/συνταγή/
Πάμε, λοιπόν, να δοκιμάσουμε την παλιά συνταγή της γιαγιάς, μιας και ως συνήθως ανυπομονούμε να γλυκαθούμε!
Η συνταγή της γιαγιάς της κ. Καρδαρά

Υλικά για τα ισλί
Φτιάξαμε τη μισή συνταγή της γιαγιάς και μας βγήκαν ένα μεγάλο και ένα μικρό ταψί.
Αραβοσιτέλαιο | 1 ποτήρι του νερού |
Χυμός πορτοκάλι ή γάλα | 1/2 ποτήρι |
Ζάχαρη | 1/2 χούφτα |
Αλάτι | λίγο |
Baking powder | 1 φακελάκι |
Μαγειρική σόδα | 1/2 κ.γ. μέσα σε λίγο κονιάκ |
Αλεύρι σκληρό | 750 γρ. |
Σιμιγδάλι ψιλό | 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού |
Καρύδι | 150 γρ. |
Για το σιρόπι: | |
Ζάχαρη | 1 και 3/4 ποτήρια |
Νερό | 2 ποτήρια |
Χυμός λεμόνι | 1/2 λεμόνι |

Πώς φτιάξαμε τα ισλί







Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή κυρία Καρδαρά, βγήκαν πεντανόστιμα! Κλείνοντας, θα θέλατε να στείλετε ένα γλυκό μήνυμα σε όλους για τη νέα πραγματικότητα που ζούμε πια;
Σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά, ας πιστέψουμε περισσότερο στην αξία της στιγμής και ας έρθουμε πιο κοντά με τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει και έχουν επιλέξει να είναι δίπλα μας. Εύχομαι σε όλες και σε όλους υγεία και δύναμη!
Επειδή μας ενδιαφέρουν πολύ τα κοινωνικά θέματα, θα θέλαμε να αναφέρουμε κλείνοντας πως η κυρία Καρδαρά αυτήν την περίοδο ανέλαβε Υπεύθυνη Έρευνας της Ομάδας για την Έρευνα/Επισκόπηση Τύπου για την καταγραφή στερεοτύπων του έργου «Δώσε το Στίγμα σου» για την προώθηση του δικαιώματος των ανθρώπων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα για μια ζωή χωρίς στίγμα και προκαταλήψεις. Το έργο υλοποιείται από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος με εταίρους το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Συνταγματικού Δικαίου και την Εταιρεία Μέριμνας και Αποκατάστασης Ατόμων με Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε εκείνη και όλους τους συντελεστές του έργου!
Ελπίζουμε να απολαύσατε τη συνέντευξη όπως κι εμείς! Όλα όσα μάθαμε, αλλά και τα τριγωνάκια που δοκιμάσαμε ήταν πραγματικά υπέροχα! Καλές γλυκές αναγνώσεις και δημιουργίες σε όλους από το Eat Dessert First Greece!
Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
- Reddit: eatdessertfirstgr
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.
2 Comments Add yours