Να ένα μήλο για να φτιάξουμε γλυκάκι!

«Έλλη, να ένα μήλο. Λόλα, να ένα άλλο. Άννα, να μήλα.»

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ο Ρούπερτ ξεκίνησε να μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει. Φτάνοντας στο γράμμα «μ» στο παλιό αναγνωστικό μαθαίνουμε τη λέξη μήλα και μας έρχεται η όρεξη για κάποιο γλυκάκι με μήλα, μιας και είναι η εποχή τους.

Έτσι, στο νέο γλυκό μας άρθρο προσεγγίζουμε το μήλο, μαθαίνουμε την ιστορία και τα θρεπτικά του συστατικά, βρίσκουμε διάφορα γλυκά που το περιλαμβάνουν και φτιάχνουμε ελαφριά, υγιεινή και πεντανόστιμη μους κανέλας με φρέσκα μήλα και crumble.

Η υγιεινή και ελαφριά μους κανέλας μας με φρέσκα μήλα και crumble…

Ψάχνοντας την ιστορία του μήλου βρήκαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα γενετική μελέτη από Αμερικάνους και Κινέζους επιστήμονες, η οποία αποκαλύπτει την καταγωγή του μήλου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως το κοινό δυτικό μήλο είναι απόγονος ενός άγριου μήλου που εμφανίστηκε πριν από περίπου δέκα χιλιάδες χρόνια σε μια περιοχή του Καζακστάν.

Η εξάπλωση του μήλου οφείλεται σε ταξιδιώτες, στρατιώτες, βοσκούς, εμπόρους, μοναχούς, οι οποίοι ακολουθώντας τον Δρόμο του Μεταξιού -το δίκτυο εμπορικών δρόμων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας- κατανάλωναν μήλα και πετούσαν τα υπολείμματα στο έδαφος. Έτσι, σε διάφορα σημεία του Δρόμου του Μεταξιού άρχισαν να αναπτύσσονται μηλιές διαφόρων ειδών. Αργότερα οι ταξιδιώτες μετέφεραν και σπόρους από άγριες, αλλά και εξημερωμένες μηλιές. Έτσι, σταδιακά δημιουργήθηκαν οι περίπου 7.500 ποικιλίες μήλων που έχουμε σήμερα.

Στην Ελλάδα διαβάσαμε πως καλλιεργούνται 100.000 στρέμματα με μηλιές σε όλη τη χώρα, η δεύτερη σε έκταση δενδροκομική καλλιέργεια φυλλοβόλων οποροφόρων μετά το ροδάκινο. Οι ποικιλίες που παράγονται είναι διαφόρων χρωμάτων, από κίτρινα (Golden Delicious), έως κόκκινα (Red Delicious) και πράσινα (Granny Smith).

Στη χώρα μας έχουμε μάλιστα τρεις ποικιλίες μήλων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), τα μήλα Ζαγοράς, το φιρίκι Πηλίου, και τα μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως. Επίσης, έχουμε μήλα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), τα μήλα Καστοριάς.

Φιρίκια Πηλίου (πηγή)

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα λέει η πασίγνωστη παροιμία, και ακριβώς έτσι είναι. Τα μήλα διαβάσαμε πως μας παρέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών, φυτικών ινών και μεταλλικών στοιχείων. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, φολικό οξύ (Β9) και βιοτίνη (Β7), αλλά και σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο και μηλικό οξύ. Τα μήλα περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθάνε στο αίσθημα του κορεσμού, μας χορταίνουν δηλαδή. Επίσης είναι φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Στη φλούδα τους περιέχονται φλαβονοειδή, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ακόμα, μάθαμε πως ένα μήλο μετρίου μεγέθους μας δίνει λίγες θερμίδες ενώ παράλληλα προσφέρει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται. Επίσης βοηθάνε στην αύξηση του μεταβολισμού και είναι τα κατάλληλα φρούτα για όποιον θέλει να χάσει βάρος.

Είναι επομένως πολύ σημαντικό να εντάξουμε τα μήλα στη διατροφή μας, μιας και μας χορταίνουν και μας δίνουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, χωρίς να μας προσδίδουν θερμίδες. Εκτός από το να τα καταναλώνουμε ωμά, μπορούμε φυσικά να τα μετατρέψουμε σε υπέροχα γλυκίσματα. Από την κλασική, μαμαδίστικη μηλόπιτα έως σύγχρονες δημιουργίες, τα μήλα το φθινόπωρο έχουν την τιμητική τους!

Η μηλόπιτα είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκάκια του φθινοπώρου και βγαίνει σε διάφορες μορφές. Στην Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο η apple pie είναι μια τάρτα με καπάκι και κομματάκια μήλου στο εσωτερικό. Το καπάκι συχνά έχει σχέδιο πλέγμα, θυμίζοντας τη δική μας πάστα φλώρα.

Μια κλασική apple pie (πηγή)
Apple pie με καπάκι σε μορφή πλέγματος (πηγή)

Στη Γαλλία η μηλόπιτα λέγεται Tarte Tatin και είναι μια ανάποδη μηλόπιτα με μήλα που καραμελώνουν στο ψήσιμο. Το όνομα της προέρχεται από δύο αδερφές, τη Stephanie και την Caroline Tatin. Διαβάστε για τη μυστηριώδη ιστορία της Tarte Tatin στο παλιότερο άρθρο μας.

Η διάσημη τάρτα των δεσποινίδων Tatin από την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου
Μια γαλλική Tarte Tatin (πηγή)

Στην Αυστρία, τη Γερμανία και σε άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες θα βρούμε το μήλο μέσα στα στρούντελ. Strudel στα γερμανικά σημαίνει δίνη. Το γλύκισμα είναι στην ουσία μια γεμιστή ζύμη με λαχταριστή γέμιση από μήλο με σταφίδες και κανέλα. Βρείτε εδώ τη δική μας συνταγή για κροατικό στρούντελ με μήλο, μούρα και κράνμπερις!

Το στρούντελ μας με μήλο, μούρα και cranberries!
Κλασικό στρούντελ με μήλα και σταφίδες (πηγή)

Στην Ελλάδα μας αρέσει πολύ και ένα άλλο είδος μηλόπιτας, η τριφτή μηλόπιτα. Φτιάχνεται με μια ψιχουλιαστή, τριφτή ζύμη και κάνει πραγματικά το σπίτι να μοσχοβολάει με το βουτυρένιο, φρουτένιο της άρωμα… Έχουμε φτιάξει κι εμείς υγιεινή, τριφτή μηλόπιτα σε παλιότερο άρθρο μας!

Η δική μας υγιεινή, τριφτή μηλόπιτα!
Κλασική ελληνική τριφτή μηλόπιτα (πηγή)

Με μήλα μπορούμε να φτιάξουμε και μηλοπιτάκια, κέικ, τάρτες, τηγανίτες, pancakes ή ακόμα και να τα ψήσουμε και να τα απολαύσουμε από μόνα τους. Μπορούμε ακόμα να φτιάξουμε πεντανόστιμη μαρμελάδα, αρωματισμένη με κανέλα ή γαρύφαλλο… Στη μαρμελάδα αυτή δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πηκτίνη, μιας και τα μήλα περιέχουν φυσική πηκτίνη στο φλοιό και τον πυρήνα τους.

Μαρμελάδα μήλο (πηγή)

Εμείς, από την άλλη, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα γλυκάκι που θα περιέχει τα μήλα φρέσκα, για να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Έτσι φτιάξαμε μια πεντανόστιμη μους κανέλα με φρέσκα μήλα και crumble… ένα υγιεινό και ελαφρύ γλυκάκι που πραγματικά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κανείς!

H συνταγή μας

Μους κανέλας με φρέσκα μήλα και crumble

Υλικά για τη μους κανέλας

Τυρί κρέμα200 γρ.
Κρόκοι4
Νερό60 ml
Ζελατίνη1 κ.γ.
Ζάχαρη100 γρ.
Κρέμα γάλακτος200 ml
Κανέλα2 κ.γ.
Τα υλικά για τη μους κανέλας

Πώς φτιάχνουμε τη μους κανέλας

Το πρώτο βήμα μας είναι ένα χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και να την αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Ετοιμάζουμε τη ζελατίνη μας: τη βάζουμε σε ένα μπωλάκι και ρίχνουμε από πάνω μια κουταλιά της σούπας νερό για να μαλακώσει.

Έπειτα ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί, μια κατσαρόλα δηλαδή με ένα εκατοστό νερό μέσα να βράζει και από πάνω ένα μπωλ με τους κρόκους, το νερό και τη ζάχαρη. Θέλουμε το μπωλ να είναι μεγάλο ώστε να κάθεται πάνω από την κατσαρόλα χωρίς να έρχεται σε επαφή με το νερό. Χτυπάμε τους κρόκους συνεχώς με έναν αυγοδάρτη και μετράμε τη θερμοκρασία (θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο κουζίνας) μέχρι να φτάσει στους 74°C.

Ρίχνουμε τους κρόκους σε ένα μεγάλο μπωλ.
Προσθέτουμε στους κρόκους το νερό και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το μπωλ πάνω σε ένα μπεν μαρί, δηλαδή μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Χτυπάμε το μείγμα των κρόκων συνεχώς μέχρι να φτάσει στους 74°C.

Βγάζουμε το μπωλ από το μπεν μαρί και προσθέτουμε τη μαλακωμένη ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα (προσοχή, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!) και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη σαντιγί που είχαμε ετοιμάσει και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα και γεμίζουμε αμέσως τα ποτηράκια ή τα φορμάκια μας.

Προσθέτουμε το τυρί κρέμα μέσα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο, ρευστό μείγμα.
Δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε στο τέλος την κανέλα μας!
Γεμίζουμε αμέσως τα ποτηράκια μας…
…αφήνοντας χώρο για το φρέσκο μήλο και το crumble!

Υλικά για το crumble

Αλεύρι μαλακό140 γρ.
Ζάχαρη καστανή90 γρ.
Βούτυρο60 γρ.
Κανέλα1/2 κ.γ.
Λικέρ (βάλαμε μαστίχας)1 κ.σ.
Τα υλικά για το crumble

Πώς φτιάχνουμε το crumble

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για δύο λεπτά. Εναλλακτικά ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια μας, τρίβοντάς τα ώστε να πάει το βούτυρο παντού. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20 λεπτά. Έτοιμο το crumble!

Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για δύο λεπτά.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ανακατέψουμε το μείγμα με τα χέρια μας, τρίβοντας τη ζύμη να γίνει ψιχουλιαστή.
Απλώνουμε τη ζύμη μας σε ένα ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20 λεπτά.

Αφού οι μους μας μείνουν για αρκετές ώρες στο ψυγείο και πήξουν, μένει μόνο να ολοκληρώσουμε τα ποτηράκια μας. Ψιλοκόβουμε ένα μήλο σε κυβάκια και το ρίχνουμε πάνω από τη μους. Προσθέτουμε το crumble και το γλυκάκι μας είναι έτοιμο!

Κόβουμε το μήλο μας σε κυβάκια.
Ρίχνουμε το μήλο πάνω από τη μους κανέλας.
Προσθέτουμε το crumble και τα υγιεινά γλυκάκια μας είναι έτοιμα!

Καλή φθινοπωρινή απόλαυση σε όλους!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

8 Comments Add yours

  1. Oh yum but of course eat desert first! thanks for the follow. Would love to get in English? toucanos
    I have the greek name but I can’t spell that either. Lol. do tell if you can get it for me in english here too.

    Liked by 1 person

    1. Thank you very much for the follow and for your kind comment! We will translate this article in English soon! You can find it in a few days at our English section in the menu bar! 🙏🙏🌹🌹

      Liked by 1 person

      1. You are most welcome!
        My pleasure! Oh yay Can’t wait!
        I sooo love ❤️ Greece

        Liked by 1 person

    1. Ευχαριστούμε πολύ!!

      Like

Leave a comment