Στις πηγές Κρύας στη Λιβαδειά

Έχουμε καιρό να κάνουμε κανένα ταξιδάκι… Στο νέο ταξιδιωτικό μας άρθρο επισκεπτόμαστε τις πηγές της Κρύας στη Λιβαδειά, απολαμβάνουμε τη μαγευτική ομορφιά της φύσης, τρώμε τα περίφημα κρέατα της περιοχής, χωρίς να παραλείψουμε και το γλυκάκι μας, σε μια μονοήμερη εκδρομή που τα έχει όλα!

Για την σαββατιάτικη εξόρμησή μας αποφασίσαμε να απομακρυνθούμε λίγο από την Αθήνα. Γιος, νύφη, γιαγιά και ανιψιά σε νέες περιπέτειες! Αυτή τη φορά διαλέξαμε τη Λειβαδιά, ένα ταξιδάκι μιάμισης ώρας από τη βάση μας στην Αθήνα. Μόλις φτάσαμε, αντικρύσαμε μια ωραία επαρχιακή πόλη και τριγυρίσαμε στους δρόμους της με ανηφορική κατεύθυνση. Να σημειώσουμε εδώ πως δεν φοράμε μάσκες μόνο για τις φωτογραφίες του άρθρου.

Το Δημαρχείο της Λειβαδιάς, με μια αναπαράσταση του Αθανάσιου Διάκου.

Ανηφορίζοντας τα πλακόστρωτα δρομάκια φτάσαμε σε ένα μέρος μαγικό, σαν να έχει βγει από ένα παραμύθι… Είχαμε βρει το μυστικό της Λειβαδιάς! Μικροί καταρράκτες, νερόμυλοι και πέτρινα γεφύρια, μαζί με μεγάλους πλάτανους συνέθεταν ένα ονειρικό τοπίο, σαν αυτά όπου συχνάζουν οι νεράιδες. Ήταν οι περίφημες πηγές της Κρύας!

Στην αρχή του παραποτάμιου πεζόδρομου, η Ιερά Μητρόπολη Θηβών-Λειβαδιάς
Η αρχή του παραποτάμιου πεζόδρομου
Το μαγευτικό τοπίο των πηγών της Κρύας που μας αποκαλύφθηκε…
Γιαγιά και εγγονή…
Και η ομάδα του Eat Dessert First Greece!

Αφού κάναμε τις βόλτες μας και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας σε διάφορα σημεία του τοπίου και αφού δροσιστήκαμε από τις πιτσιλιές του μεγάλου νερόμυλου, καθήσαμε σε μια ταβέρνα για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, δηλαδή να γεμίσουμε τις κοιλίτσες μας. Πήραμε σαλάτα χωριάτικη, τζατζίκι, δύο μερίδες χοιρινό κοντοσούβλι, μια μερίδα κοτόπουλο και μια μερίδα χοιρινά σουβλάκια, μαζί με λευκό κρασάκι. Και αφού τα φάγαμε όλα αυτά πήραμε άλλη μια μερίδα σουβλάκια, επειδή ήταν πεντανόστιμα!

Χωριάτικη σαλάτα και στο βάθος το χειροποίητο τζατζίκι
Μια μερίδα χοιρινά σουβλάκια, για τα οποία φημίζεται η περιοχή!
Μια χορταστική μερίδα χοιρινό κοντοσούβλι…
Και μια χοιρινή μπριζόλα από τις καλύτερες που έχουμε δοκιμάσει!
Η έξτρα μερίδα από τα τέλεια σουβλάκια που φάγαμε!
Ενώ τρώγαμε κάναμε νέους φίλους, τα σκυλάκια της περιοχής!
Δωρεάν σακουλάκια από το Δήμο Λεβαδέων, για να μαζεύονται οι ακαθαρσίες των σκύλων της περιοχής

Και τώρα ήταν ώρα για μια ακόμα βόλτα γύρω από το ποτάμι. Το ποτάμι που διασχίζει την Κρύα ονομάζεται Έρκυνα και είναι το δεύτερο θηλυκό ποτάμι μετά τη Νέδα. Το όνομά του το πήρε από την νύμφη Έρκυνα, της οποίας η προτομή βρίσκεται λαξευμένη σε μία πέτρα μέσα στο ποτάμι. Διαβάζοντας λίγα πράγματα για το ποτάμι, μάθαμε πως υπάρχει από την αρχαιότητα και πως σε μία σπηλιά του βρισκόταν στο ένα μαντείο. Η μυθολογία λέει πως το ποτάμι γεννήθηκε από ένα παιχνίδι της Έρκυνας με την Περσεφόνη. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους με μια χήνα στο άλσος Τροφωνίου, η χήνα το έσκασε και κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά. Η Περσεφόνη για να την πιάσει μετακίνησε μια πέτρα και ορμητικό νερό ξεχείλισε, δημιουργώντας το ποτάμι που απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα.

Μικρά πέτρινα γεφυράκια υπάρχουν σε διάφορα σημεία του ποταμού.

Μάθαμε επίσης, πως τον 19ο αιώνα οι νερόμυλοι του ποταμού χρησίμευαν ώστε να κινούνται οι τροχοί των μύλων και οι μηχανές των εργοστασίων. Το ποτάμι είχε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής.

Ένας μεγάλος νερόμυλος της περιοχής

Πίσω στη μυθολογία τώρα… Στην περιοχή όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού λειτουργούσε ένα παράξενο μαντείο, το μαντείο του Τροφωνίου Διός. Το μαντείο αυτό βρισκόταν σε μια σπηλιά του ποταμού, η οποία δεν έχει βρεθεί. Το μαντείο προϋπήρχε του μαντείου των Δελφών και σημαντικά πρόσωπα το επισκέπτονταν. Για να πάρουν τον χρησμό έπρεπε να πλένονται για μέρες στα νερά του ποταμού και να προσφέρουν θυσίες. Δίπλα στο μαντείο βρίσκονταν οι πηγές της Μνήμης και της Λίθης. Το σπήλαιο αυτό δεν έχει βρεθεί ακόμα, πάρα τις προσπάθειες των αρχαιολόγων.

Τα ορμητικά νερά του ποταμού

Αφού διαβάσαμε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα για το ποτάμι, τη θέα του οποίου απολαμβάναμε, είχαμε χωνέψει το φαγητό μας, οπότε αποφασίσαμε πως ήταν η ώρα για γλυκάκι! Περπατώντας προς το βόρειο μέρος των πηγών, είδαμε τα τείχη του κάστρου της περιοχής. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό κάστρο, ένα από τα λίγα σωζόμενα καταλανικά κάστρα. Δεν ανεβήκαμε τις πολυάριθμες σκάλες του, αλλά θα το κάνουμε σίγουρα την επόμενη φορά που θα επισκεφθούμε την Λειβαδιά!

Τα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου

Για επιδόρπιο λοιπόν! Καθήσαμε σε μια καφετέρια με θέα το ποτάμι και αποφασίσαμε να φάμε βάφλες. Πήραμε δύο βάφλες με πραλίνα και παγωτό πάβλοβα και μία βάφλα με πραλίνα και παγωτό cookies. Το καλύτερο κλείσιμο του χορταστικού μας γεύματος.

Έχοντας φάει και το γλυκάκι μας, είδαμε πως είχε περάσει η ώρα, οπότε περπατήσαμε παράλληλα με το ποτάμι προς το αμάξι για το δρόμο της επιστροφής. Φεύγοντας είδαμε με προτομή του Αθανάσιου Διάκου, εικόνα του οποίου είχαμε δει και στο Δημαρχείο της Λειβαδιάς. Έπρεπε να μάθουμε και αυτή την ιστορία.

Κάνοντας την έρευνά μας διαβάσαμε για την πολιορκία της Λειβαδιάς, η οποία ήταν πολεμική συμπλοκή της Επανάστασης του 1821, η οποία διήρκεσε από τις 30 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου του 1821. Η έκβαση της συμπλοκής ήταν η παράδοση των Τούρκων! Ηγετικά πρόσωπα της συμπλοκής ήταν ο Αθανάσιος Διάκος και ο Βασίλης Μπούσγος. Γι’ αυτό και η προτομή του Αθανάσιου Διάκου κοσμεί την αρχή του παραποτάμιου πεζόδρομου.

Έχοντας γεμίσει τα πνευμόνια μας με πανέμορφη, δροσερή φύση, τις κοιλίτσες μας με πεντανόστιμα φαγητά και τα κεφάλια μας με νέες γνώσεις για έναν ακόμα τόπο της πατρίδας μας, μπορούσαμε πλέον να επιστρέψουμε… Μέχρι το επόμενό μας ταξιδάκι!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

4 Comments Add yours

  1. I have been here, just for the day time, I’m getting goosebumps thinking of this special place, #unforgetable
    Thank you 🙂

    Like

    1. Thank you so much for your kind comment! ☺️☺️☺️

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s