Συνέντευξη με τη Σταυρούλα Βουτυράκου

Πριν λίγες μέρες είχαμε μια ευχάριστη συνάντηση με την κ. Σταυρούλα Βουτυράκου στον εκπαιδευτικό οργανισμό της, το Όλα για την Παιδεία στη Νίκαια. Η κ. Βουτυράκου είναι μια νέα, μορφωμένη γυναίκα επιχειρηματίας, φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και καταγωγή από τη Μάνη. Στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια βουλευτής Β’ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία.

Η κ. Σταυρούλα Βουτυράκου
Ο εκπαιδευτικός οργανισμός Όλα για την Παιδεία, στην οδό Ευριπίδου 80

Το νέο μας άρθρο είναι μια συνέντευξη με την κ. Σταυρούλα Βουτυράκου, με την οποία συζητήσαμε για την ειδική αγωγή και τη δια βίου μάθηση, τομείς στους οποίους ειδικεύεται. Μιλήσαμε επίσης για την επιχείρησή της, όπως και για την Ε.Κ.Ο. Ειδικής Αγωγής και Δια βίου Μάθησης της Νέας Δημοκρατίας στην οποία είναι πρόεδρος, αλλά και για τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.). Ακόμα, μοιράστηκε μαζί μας τα προσωπικά της σχέδια, τη σχέση της με τον Πειραιά και τη Μάνη και την αγάπη της για τα ζώα. Για να κλείσουμε γλυκά, μας χάρισε μια συνταγή για παραδοσιακό μανιάτικο γαλακτομπούρεκο.

Συζητώντας με την κ. Βουτυράκου σε μια από τις αίθουσες του εκπαιδευτικού οργανισμού της

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κυρία Βουτυράκου, θα θέλαμε αρχικά να σας ρωτήσουμε πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την ειδική αγωγή; Ποιά ήταν η αφορμή;

Από μικρή ηλικία ήξερα ότι θα γίνω δασκάλα. Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας άρχισα να εργάζομαι ταυτόχρονα κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά. Η ειδική αγωγή ήρθε ως συνέχεια των σπουδών μου καθώς με το που ξεκίνησα να δουλεύω σαν εκπαιδευτικός συνάντησα πολλές περιπτώσεις παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες που είχαν την ανάγκη της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν  καταστάσεις όπως είναι το άγχος, η ντροπή, η απογοήτευση, η κοινωνική απομόνωση και ήταν αυτά ακριβώς τα οποία αποτέλεσαν το κίνητρό για την ενασχόληση μου με την ειδική αγωγή.

Με τι ασχολείστε επαγγελματικά; Διαβάσαμε ότι είστε επιχειρηματίας.

Είμαι φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα, πρόσφατα το φθινόπωρο άνοιξα και τον δικό μου εκπαιδευτικό οργανισμό για τον οποίο είμαι πολύ υπερήφανη καθώς μπορέσαμε μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν να πετύχουμε τον στόχο μας, δηλαδή  την ολόπλευρη  εκπαίδευση του παιδιού. Είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που αναλαμβάνει τη μελέτη των τάξεων του δημοτικού, τη διδασκαλία  των μαθημάτων γυμνασίου και λυκείου και ταυτόχρονα συστεγάζεται στο χώρο μας κέντρο ξένων γλωσσών. Μέλημά μας είναι να στηρίξουμε τα παιδιά ηθικά, ψυχολογικά κι ακαδημαϊκά στην πορεία τους προς το πανεπιστήμιο και την επαγγελματική τους κατάρτιση. Σ’ αυτή την προσπάθεια μας βέβαια έχουμε επικεντρώσει και το ενδιαφέρον μας στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες γι’ αυτό το λόγο έχουμε εκπονήσει ειδικά προγράμματα υποστήριξης και προσέγγισης σε συνεργασία πάντα με τους γονείς και τους θεραπευτές των παιδιών. 

Σε μια άλλη αίθουσα του εκπαιδευτικού οργανισμού της κ. Βουτυράκου
Μια ακόμα γωνία του εκπαιδευτικού οργανισμού Όλα για την Παιδεία
Back to school!
Στην αίθουσα με τα θρανία
Άλλη μια βιβλιοθήκη σε άλλη μια αίθουσα

Τί σημαίνει να είστε πρόεδρος της Ε.Κ.Ο. Ειδικής Αγωγής και Δια βίου Μάθησης;

H EKO ειδικής αγωγής και δια βίου μάθησης είναι μία ειδική κομματική οργάνωση η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τον τομέα της ειδικής αγωγής και της δια βίου μάθησης. Στόχος μας είναι η διαρκής και αμφίδρομη επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς και η συμμετοχή στο συντονισμό και στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης. Η ειδική αγωγή πρέπει να αποτελεί ενιαίο κι αναπόσπαστο άξονα της εκπαίδευσης και πρέπει να είναι συνεχής κι αδιάσπαστη. Ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αισθάνομαι αισιόδοξη επειδή μαζί με την ομάδα μου έχουμε ήδη ξεκινήσει εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως η Περιφέρεια Αττικής θα αναδείξουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια της ειδικής αγωγής και θα διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση όλων των παιδιών μας.

Είδαμε ότι πρόσφατα οριστήκατε ειδικός συνεργάτης στην Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια;

Είναι μεγάλη μου τιμή πραγματικά κι ευχαριστώ τον πρόεδρο του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ κ. Κώστα Δέρβο που μου έδωσε την ευκαιρία να προσφέρω τις  γνώσεις μου σε θέματα διαχείρισης των έργων αρμοδιότητας του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ και στη διαμόρφωση και τον σχεδιασμό προγραμμάτων Δια βίου μάθησης. Πρόκειται για την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων που απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, νέους αλλά και πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών. Ενδεικτικά αφορά τα προγράμματα όπως σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.

Γνωρίζουμε ότι ήσασταν υποψήφια βουλευτής. Ποιά ήταν η αφορμή να ασχοληθείτε με την πολιτική; Γιατί επιλέξατε να κατεβείτε στην περιφέρεια Πειραιά;

Αφορμή να ασχοληθώ με την πολιτική ήταν η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα μου το πνευματικό και πολιτικό τέλμα και θεώρησα πως ήταν καθήκον μου όπως και όλων των νέων να ασχοληθούμε με τα κοινά. Έτσι λοιπόν υπηρετώντας εδώ και πολλά χρόνια το χώρο της εκπαίδευσης θέλησα και εγώ να συμβάλλω με τις δικές μου δυνάμεις στην αλλαγή της πολιτικής εξουσίας και στη διαμόρφωση των νέων συνθηκών. Επέλεξα την Β’ περιφέρεια Πειραιά γιατί εκεί είναι ο τόπος όπου μεγάλωσα, ζω κι εργάζομαι. Γνωρίζω πολύ καλά τους ανθρώπους, τη νοοτροπία τους και τις ανάγκες τους. Την ίδια νοοτροπία και κουλτούρα πρεσβεύω, έχω τις ίδιες ανάγκες και για αυτές μάχομαι!

Υποψήφια βουλευτής Β’ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Δεν κάνω μακρόπνοα σχέδια για το μέλλον. Πιστεύω πολύ στο Θεό και Τον αφήνω να με καθοδηγήσει. Αυτό που επιθυμώ είναι να υπάρχει υγεία σε όλο τον κόσμο, να είμαστε χαμογελαστοί κι ευτυχισμένοι και να προσφέρουμε στα παιδιά μας το καλύτερο δυνατό μέλλον!!!

Πείτε μας τρία πράγματα που αγαπάτε…

Αγαπώ πολύ την δουλειά μου, είναι ο σκοπός ύπαρξης μου και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από το κομμάτι της εκπαίδευσης.

Αγαπώ πολύ την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Μάνη και δεν χάνω ευκαιρία να την επισκέπτομαι αλλά και να αναδεικνύω την ιστορία και την παράδοση της.

Το πατρικό σπίτι της κ. Βουτυράκου στα Κεχριάνικα Λακωνίας, Ανατολική Μάνη
Ο Γερολιμένας Λακωνίας, από το προφίλ της κ. Βουτυράκου στο Instagram

Τέλος, αγαπώ πολύ τον σκύλο μου! Είναι ένα γλυκό rottweiler 56 κιλών!

Η κ. Βουτυράκου με τον αγαπημένο της σκύλο

Για να κλείσουμε γλυκά, ποιά είναι η σχέση σας με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική; Θα μας πείτε μια αγαπημένη σας συνταγή;

Αν και δεν έχω πολύ χρόνο μαγειρεύω συχνά και μου αρέσει ιδιαίτερα η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Βέβαια αγαπώ πιο πολύ την ζαχαροπλαστική. Με χαλαρώνει και με διασκεδάζει απίστευτα η αίσθηση της δημιουργίας… είναι το αγχολυτικό μου.

Μια αγαπημένη μου συνταγή είναι το μανιάτικο γαλακτομπούρεκο γνωστό ως μπουρέκι.

Θα χρειαστούμε :

  • 2,5 κιλά γάλα κατσικίσιο
  • 1/2 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 πακέτο κορν φλάουρ
  • 1/2 πακέτο ζάχαρη
  • 4 βανίλιες
  • 8 αυγά

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε συνέχεια και μόλις αρχίσει να πήζει η κρέμα αποσύρουμε την κατσαρόλα.

Για το φύλλο, ανακατεύουμε σε μπολ αλάτι, ζάχαρη, αλεύρι και ξύσμα λεμόνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και φτιάχνουμε ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε 2 μεγάλα φύλλα και στρώνουμε το πρώτο στο ταψί. Ρίχνουμε την μισή κρέμα, απλώνουμε το δεύτερο κι από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Κλείνουμε με το φύλλο το μείγμα περιμετρικά  και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Χαρήκαμε πολύ με αυτή την συνέντευξη και με τα πολύ ενδιαφέροντα και όμορφα θέματα που συζητήσαμε! Ευχόμαστε στην αγαπητή φίλη κ. Σταυρούλα Βουτυράκου να συνεχίσει να είναι τόσο δραστήρια, με κοινωνικές ευαισθησίες, και να έχει πάντα επιτυχίες στην πορεία της!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s