Τούρτα παγωτό για ένα γλυκό καλοκαίρι!

Τώρα τελευταία κάναμε τα ταξίδια μας στη Λειβαδιά και στα Βίλια, και πήραμε τις συνεντεύξεις μας από την κ. Βουτυράκου, τον κ. Φαλιακάκη και τον κ. Ορφανουδάκη. Είχαμε εν τω μεταξύ φτιάξει και ένα γλυκάκι για το οποίο δεν σας έχουμε μιλήσει ακόμα. Είναι η τούρτα παγωτό που φτιάξαμε για τα γενέθλια του Γιώργου και της Μαριτίνας στις αρχές του Ιούνη.

Χρόνια πολλά Γιώργο και Μαριτίνα!!

Στο νέο καλοκαιρινό μας άρθρο μαθαίνουμε την ιστορία της τούρτας παγωτό, βλέπουμε παραδείγματα από τούρτες παγωτό και άλλα εστιατορικά επιδόρπια που περιλαμβάνουν παγωτό, και φτιάχνουμε λευκή τούρτα παγωτό με ντακουάζ (dacquoise) φουντουκιού και καραμελωμένα φουντούκια.

Η τούρτα παγωτό του Eat Dessert First Greece!

Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό της τούρτας παγωτό θα λέγαμε πως είναι μια τούρτα με παντεσπάνι ή κέικ στη βάση της, έπειτα παγωτό σε στρώσεις σε διάφορες γεύσεις και από πάνω σως, γλάσο, φρούτα, μπισκότα ή διακοσμητικά από σοκολάτα.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα διαπιστώσαμε πως λίγα είναι γνωστά για την καταγωγή του παγωτού σε εκδοχή τούρτας. Διαβάσαμε πως πιθανότατα οι τούρτες παγωτό εμφανίστηκαν στην Αγγλία τον 18ο αι., όπου τις απολάμβαναν οι πλούσιοι λόρδοι και οι ευκατάστατες κυρίες, σε μια εποχή πριν από την εφεύρεση της κατάψυξης. Οι τούρτες παγωτό έγιναν περισσότερο γνωστές τον 19ο αι., στη βικτοριανή εποχή, κατά την οποία μάθαμε πως φτιάχνονταν με παγωτό και φρούτα μέσα σε διακοσμημένες φόρμες. Αλλά μόνο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι τούρτες παγωτό έγιναν διαθέσιμες σε όλους, χάρη στην ευρεία χρήση της κατάψυξης. Άλλη μια περίπτωση στην οποία η ιστορία ενός γλυκού είναι στενά συνδεδεμένη με την τεχνολογική ανάπτυξη των κοινωνιών.

Και αν δεν σας έχει ανοίξει ακόμα η όρεξη, σίγουρα θα γίνει αφού δούμε διάφορα παραδείγματα από απολαυστικές, πληθωρικές τούρτες παγωτό, αλλά και άλλα, πιο λεπτεπίλεπτα εστιατορικά επιδόρπια με ένα από τα βασικά συστατικά να είναι το παγωτό…

Τούρτες παγωτό

Παραδοσιακή ναπολιτάνικη τούρτα παγωτό, με στρώσεις από κέικ σοκολάτας, γκανάζ σοκολάτας, παγωτό φράουλα και παγωτό βανίλια, με επικάλυψη από σαντιγί:

πηγή

Τούρτα παγωτό με brownie, honeycomb και σως σοκολάτας (δείτε το άρθρο μας για το honeycomb εδώ):

πηγή

Τούρτα παγωτό με γεύση τιραμισού:

πηγή

Η τούρτα παγωτό της Martha Stewart με τρία είδη σοκολάτας:

πηγή

Τούρτα παγωτό με γεύση μούρων και αμυγδάλου:

πηγή

Τούρτα παγωτό με παγωτό φυστικοβούτυρο με σοκολάτα, παγωτό βανίλια, τραγανά μπισκότα και σως καραμέλας:

πηγή

Εστιατορικά επιδόρπια

Παγωτό σάντουιτς από τραγανό φύλλο γεμισμένο με παγωτό με μπαχαρικά, πασπαλισμένο με φυστίκι Αιγίνης και συνοδευμένο από μισό ροδάκινο ποσέ:

πηγή

Παγωτό με γεύση μέλι και λεμονοθύμαρο, μαζί με αχλάδι αρωματισμένο με λάιμ και τζίντζερ, του σεφ Laurent Jeannin:

πηγή

Παγωτό λεμόνι, παρφέ δενδρολίβανου, ζελέ μούρων και μαρέγκα αρωματισμένη με λάιμ:

πηγή

Miss Gla’Gla του Pierre Hermé, παγωτό σε διάφορες γεύσεις ανάμεσα σε δύο ορθογώνια μακαρόν:

πηγή

Έχοντας πάρει ένα σωρό ιδέες για τις επόμενες δημιουργίες μας, ήρθε η ώρα να μοιραστούμε τη συνταγή για την τούρτα παγωτό μας… Δοκιμάστε την, είναι δροσερή και πεντανόστιμη!

Τούρτα παγωτό

Η συνταγή μας

Ντακουάζ φουντουκιού

Το ντακουάζ (dacquoise) είναι ένας δίσκος από μαρέγκα εμπλουτισμένος με ξηρούς καρπούς. Μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική βάση σε τούρτες, όπως στη δικιά μας! Ντακουάζ είχαμε φτιάξει και ως στρώση στην τούρτα γενεθλίων μας του 2019. Μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ.

Για το ντακουάζ μας θα προσαρμόσουμε μια συνταγή από το αγαπημένο μας επαγγελματικό βιβλίο The Art of French Pastry του Jacquy Pfeiffer.

Υλικά

Φουντούκια100 γρ.
Ζάχαρη άχνη100 γρ.
Αλεύρι γοχ10 γρ.
Ασπράδια4
Κρεμόριο (προαιρετικά)μια πρέζα
Αλάτιμια πρέζα
Τα υλικά για το ντακουάζ μας

Πώς φτιάχνουμε το ντακουάζ φουντουκιού

Βήμα 1: Τρίβουμε τα φουντούκια στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη, με προσοχή να μην τα τρίψουμε πολύ και γίνουν πάστα. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για ένα λεπτό.

Βήμα 2: Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το κρεμόριο (για να σταθεροποιήσουμε τον όγκο της μαρέγκας) και το αλάτι.

Βήμα 3: Χτυπάμε τα ασπράδια σε μια γυαλιστερή, σφιχτή μαρέγκα. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη όταν δεν ξεκολλάει από το μπωλ αν το αναποδογυρίσουμε.

Βήμα 4: Με προσεχτικές κινήσεις προσθέτουμε το τριμμένο φουντούκι στη μαρέγκα, διπλώνοντάς το με μια σπάτουλα. Πρέπει να κάνουμε απαλές κινήσεις για να μη χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.

Βήμα 5: Απλώνουμε το μείγμα στη φόρμα μας και ψήνουμε στους 180°C για 5 λεπτά και στους 150°C για 30 λεπτά. Έπειτα αφήνουμε τη βάση μας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Παγωτό

Αυτό είναι το πιο εύκολο παγωτό που έχουμε φτιάξει. Το ανακαλύψαμε τυχαία όταν μας είχε περισσέψει μια μεγάλη ποσότητα σαντιγί και για να διατηρηθεί την βάλαμε στην κατάψυξη. Μετά από λίγες ώρες ανακαλύψαμε ότι έγινε σαν παγωτό!

Υλικά

Φυτική κρέμα για σαντιγί (με ζάχαρη)250 ml

Πώς φτιάχνουμε το παγωτό

Βήμα 1 και μοναδικό: Χτυπάμε τη φυτική κρέμα σε σαντιγί και την απλώνουμε πάνω από το ντακουάζ μας. Έπειτα βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη.

Καραμελωμένα φουντούκια

Υλικά

Φουντούκια100 γρ.
Ζάχαρη70 γρ.
Καραμελωμένα φουντούκια με δύο υλικά

Πώς φτιάχνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια

Βήμα 1: Σε ένα τηγανάκι ρίχνουμε το φουντούκια και τη ζάχαρη στο κέντρο. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 2: Μετά από λίγο αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα φουντούκια με τη ζάχαρη με μια ξύλινη κουτάλα. Σιγά σιγά θα αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη. Εμείς ανακατεύουμε σταθερά για άλλα δέκα λεπτά περίπου μέχρι να καραμελώσουν τα φουντούκια μας.

Βήμα 3: Όταν δούμε ότι έχουν καραμελώσει ωραία, τα ρίχνουμε σε μια αντικολλητική επιφάνεια και περιμένουμε να κρυώσουν. Προσοχή να μην τα αγγίξουμε απ’ ευθείας γιατί θα καίνε πολύ.

Βήμα 4: Αφού έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ψιλοκόβουμε τα καραμελωμένα μας φουντούκια.

Βήμα 5: Αφού έχει παγώσει κάπως η σαντιγί, βγάζουμε τη φόρμα από την κατάψυξη και ρίχνουμε στο κέντρο της τα καραμελωμένα φουντούκια. Έπειτα βάζουμε τη φόρμα πίσω στην κατάψυξη για αρκετές ώρες.

Έτοιμη η τούρτα παγωτό μας! Πριν σερβίρουμε καλό είναι να την ξεπαγώσουμε για δέκα λεπτά για να κόβεται πιο εύκολα.

Καλή καλοκαιρινή απόλαυση σε όλες και όλους!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

One Comment Add yours

Leave a comment