Είμαστε σίγουροι πως σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχει ένα εύκολο, καλοκαιρινό γλυκάκι ψυγείου που φτιάχνουν οι μεγάλοι και λατρεύουν τα παιδιά. Συνήθως φτιάχνεται με απλά υλικά και χωρίς την ανάγκη εξεζητημένων εργαλείων, για να γίνεται εύκολα και γρήγορα, ακόμα και στην εξοχή, όπου δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Στο νέο καλοκαιρινό μας άρθρο μαθαίνουμε την ιστορία των εμβληματικών μπισκότων πτι-μπερ (petit-beurre), παίρνουμε ιδέες από διάφορα εύκολα, σπιτικά γλυκά ψυγείου με μπισκότα και φτιάχνουμε το καλοκαιρινό γλυκό της κυρίας Χριστίνας με μπισκότα πτι-μπερ ολικής άλεσης, κρέμα αραβοσίτου με γεύση βανίλια και ένα ακόμα μυστικό συστατικό που κάνει τη διαφορά!


Αναζητώντας την ιστορία των μπισκότων πτι-μπερ βρήκαμε πως εφευρέθηκαν το 1886 από τον βιομήχανο Louis-Lefèvre Utile από τη γαλλική Ναντ, ιδρυτή της βιομηχανίας μπισκότων LU. Διαβάσαμε πως η αρχική μικρή βιοτεχνία δημιουργήθηκε το 1846 από δύο ζαχαροπλάστες, τους γονείς του Louis-Lefèvre Utile, αλλά ήταν ο γιος αυτός που την μετέτρεψε σε έναν βιομηχανικό «γίγαντα».
Εκείνη την εποχή, η Γαλλία εισήγαγε κυρίως από την Αγγλία γλυκά μαζικής, αυτοματοποιημένης παραγωγής. Η γαλλική LU πρωτοπόρησε με το μπισκότο της, το οποίο φτιαχνόταν μόνο με τέσσερα υλικά: αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και γάλα. Το απλό αυτό μπισκότο κέρδισε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία των μπισκότων της παγκόσμιας έκθεσης του 1900 στο Παρίσι.

Ανακαλύψαμε πως το σχήμα των μπισκότων πτι-μπερ δεν είναι τυχαίο. Ο δημιουργός τους Louis-Lefèvre Utile εμπνεύστηκε από το σχήμα των πετσετακίων που χρησιμοποιούσαν την ώρα του τσαγιού. Ψάχνοντας το ιδανικό σχέδιο το μετέτρεψε σε μια «αλληγορία του χρόνου». Έτσι το αυθεντικό μπισκότο πτι-μπερ έχει 4 αυτάκια (στις γωνίες) που αντιστοιχούν στις 4 εποχές του χρόνου, 52 δοντάκια για τις εβδομάδες του χρόνου και 24 σημεία τομής σε ένα νοητό πλέγμα, τα οποία συμβολίζουν τις ώρες της ημέρας. Να μια πληροφορία που δεν περιμέναμε να μάθουμε, απολαμβάνοντας όλα αυτά τα χρόνια τα μπισκοτάκια μας!

Επίσης, διαβάσαμε πως το μπισκότο της LU έχει γραμμένη πάνω του τη φράση “LU PETIT-BEURRE NANTES” σε τρεις γραμμές, με μια γραμματοσειρά που θυμίζει τα βιβλία που διάβαζε η γιαγιά ενός από τους δημιουργούς του. Το μπισκότο μουλιάζεται σε γάλα προτού ψηθεί για να αποκτήσει μια χειροποίητη εμφάνιση. Επίσης, το πάχος οχτώ μπισκότων είναι ίσο με το μήκος του ενός, κάτι που διευκολύνει την συσκευασία του.
Σήμερα η επωνυμία LU ανήκει στην Kraft Foods (πλέον Mondelēz International) και υπάρχουν πολλές άλλες εταιρείες που παράγουν μπισκότα πτι-μπερ. Καθώς η LU είχε εξαρχής πολλούς ανταγωνιστές, ονόμασε το μπισκότο της “Véritable petit-beurre”, το οποίο σημαίνει «το πραγματικό πτι-μπερ»!


Στην Ελλάδα έχουμε τη δική μας ιστορία! Όπως διαβάσαμε, τα πρώτα ελληνικά πτι-μπερ είναι τα μπισκότα της Μαρίας Παπαδοπούλου, η οποία τα έψηνε στην Κωνσταντινούπολη κατά τη δεκαετία του 1900, και ήταν τόσο νόστιμα ώστε αποφάσισε να τα πουλάει. Η συνταγή ήταν μυστική και κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ποια ήταν τα συστατικά που έδιναν αυτή την ιδιαίτερη γεύση… Ο σύζυγός της Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν μαραγκός, της είχε φτιάξει μια ξύλινη ταμπέλα που έγραφε «Πτι μπερ Παπαδοπούλου, Ελλάς». Τα παιδιά της οικογένειας έβγαιναν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και πουλούσαν τα μπισκότα της μητέρας τους είτε σε κασελάκια ή χύμα.
Το 1922, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια Παπαδοπούλου έφτασε στην Ελλάδα. Σύντομα, η οικογένεια έστησε την πρώτη βιοτεχνία παραγωγής και πώλησης μπισκότων, σε μια εποχή, που η έννοια του μπισκότου ήταν ακόμη άγνωστη για τους Έλληνες. Το 1938, τα αδέρφια Ευάγγελος και Νίκος Παπαδόπουλος εγκαινίασαν το πρώτο εργοστάσιο, στην οδό Θεσσαλονίκης στα Πετράλωνα και ακολούθησαν και άλλα στην οδό Πέτρου Ράλλη, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, μέχρι και το 1990 στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Εκτός από διάφορων τύπων μπισκότα η εταιρεία παρήγαγε πλέον και αρτοσκευάσματα.



Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ ιδιαίτερο μπισκότο, ιστορικό θα λέγαμε, το οποίο αξίζει να αναδείξουμε στη συνταγή μας! Ας δούμε όμως πρώτα μερικές άλλες ιδέες για λαχταριστά και εύκολα, καλοκαιρινά γλυκάκια ψυγείου με μπισκότα πτι-μπερ:
Γλυκό ψυγείου με κρέμα βανίλιας, κρέμα σοκολάτας, πτι-μπερ, τρούφα σοκολάτας και αμύγδαλα φιλέ

Γλυκό ψυγείου με πτι-μπερ σοκολάτας, κρέμα πατισερί και τρίμμα σοκολάτας

Γλυκό ψυγείου με άνθος αραβοσίτου βανίλια, άνθος αραβοσίτου σοκολάτα, πτι-μπερ, σαντιγί και τρίμμα σοκολάτας

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα πτι-μπερ, βουτυρόκρεμα βανίλιας, βουτυρόκρεμα σοκολάτας και φιλέ αμυγδάλου

Πάστα με πτι-μπερ, πτι-μπερ σοκολάτας και κρέμα με πραλίνα φουντουκιού

Γλυκό ψυγείου με πτι-μπερ, κρέμα καφέ-σοκολάτας και τρούφα σοκολάτας

Γλυκό ψυγείου με πτι-μπερ, κρέμα με μασκαρπόνε και βατόμουρα

Γλυκό ψυγείου με πτι-μπερ, κρέμα τυριού και φράουλες

Γλυκό ψυγείου με πτι-μπερ, κρέμα σοκολάτας γάλακτος, γκανάζ μαύρης σοκολάτας και φράουλες

Τα λιγουρευτήκαμε όλα και ζητήσαμε από την κυρία Χριστίνα να μας φτιάξει το δικό της εύκολο και πεντανόστιμο γλυκό ψυγείου με πτι-μπερ ολικής άλεσης, κρέμα αραβοσίτου βανίλια και το υλικό που το κάνει να ξεχωρίζει, λίγη κανέλα στο τελικό πασπάλισμα!
Η σπιτική συνταγή για γλυκό ψυγείου της κυρίας Χριστίνας
Υλικά
- 1½ πακέτο μπισκότα πτι-μπερ ολικής άλεσης
- 4 φακελάκια άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλια (250 γρ.)
- 1½ λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες + λίγο για το μούλιασμα των μπισκότων
- λίγη κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Στρώση 1: μπισκότα πτι-μπερ. Μουλιάζουμε τα μπισκότα για ένα δευτερόλεπτο από κάθε μεριά και τα στρώνουμε στο ταψάκι μας.


Στρώση 2: κρέμα αραβοσίτου βανίλιας. Αδειάζουμε την κρέμα στιγμής μέσα στο γάλα και χτυπάμε μέχρι να πήξει. Έπειτα απλώνουμε τη μισή ποσότητα πάνω από τη στρώση των μπισκότων.





Στρώση 3: ξανά μπισκότα πτι-μπερ. Μουλιάζουμε και άλλα μπισκότα σε γάλα και τα στρώνουμε πάνω από την κρέμα βανίλιας.


Στρώση 4: ξανά κρέμα αραβοσίτου βανίλια. Αδειάζουμε την υπόλοιπη μισή ποσότητα πάνω από τη δεύτερη στρώση των μπισκότων.

Στρώση 5: τριμμένο μπισκότο και κανέλα. Για την τελευταία στρώση του γλυκού η κυρία Χριστίνα σπάει με το χέρι μπισκότα σε μικρά κομματάκια και τα ανακατεύει με λίγη κανέλα, για να πασπαλίζει την επιφάνεια του γλυκού.






Είναι ένα γρήγορο, εύκολο και οικονομικό γλυκάκι με τέσσερα υλικά, που μπορεί να φτιάξει ο καθένας ακόμα και χωρίς μίξερ! Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε παραλλαγές με άλλες γεύσεις κρέμας αραβοσίτου, όπως φράουλα, σοκολάτα, μπισκότο, μπανάνα κλπ.

Καλές καλοκαιρινές δημιουργίες!
Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.
3 Comments Add yours