Φρυγανιές και ένα μαμαδίστικο γλυκάκι για τον Δεκαπενταύγουστο

Κάθε χρόνο για να γιορτάσουμε τον Δεκαπενταύγουστο φτιάχνουμε ένα δροσερό γλυκάκι, που ταιριάζει για κλείσιμο ενός κρεατοφαγικού γεύματος. Φέτος το γλυκάκι μας θα το φτιάξουμε μαζί με την κυρία Χριστίνα!

Στο νέο καλοκαιρινό μας άρθρο θα μάθουμε την ιστορία της φρυγανιάς, θα βρούμε διάφορες ιδέες για γλυκά με φρυγανιές και θα φτιάξουμε μαζί με την κυρία Χριστίνα ένα μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου με σιροπιασμένες φρυγανιές, κρέμα αραβοσίτου βανίλιας και ζελέ φράουλας με φρουτάκια κομπόστα για τον Δεκαπενταύγουστο.

Ένα λαχταριστό κομμάτι από το καλοκαιρινό γλυκάκι της κυρίας Χριστίνας!

Η συνταγή της κυρίας Χριστίνας για το γλυκό με φρυγανιές, κρέμα και ζελέ, όπως και για το γλυκό με πτι-μπερ και κρέμα βανίλιας όταν τις πρωτοέφτιαχνε περιελάμβαναν κρέμα ΒΙΑΜΥΛ. Αναρωτηθήκαμε ποια ήταν αυτή η κρέμα και βρήκαμε μια ωραία, vintage διαφήμιση. Πρόκειται επομένως για δύο δοκιμασμένες στο χρόνο, vintage συνταγές!

Κρέμα βανίλια ΒΙΑΜΥΛ της Βιομηχανίας Αμύλου & Αμυλασακχάρου Α.Ε. Μια γεύση από τα παλιά… (πηγή)

Το γλυκάκι που θα φτιάξουμε αυτή τη φορά θα έχει ως βάση φρυγανιές. Η φρυγανιά είναι στην ουσία μια τραγανή, ξεροψημένη φέτα ψωμιού. Όπως μάθαμε, η πρώτη συνταγή εμφανίστηκε το 1761 στο βιβλίο De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid, το οποίο σημαίνει «η τέλεια Ολλανδέζα υπηρέτρια κουζίνας». Η φρυγανιά στα ολλανδέζικα ονομάζεται “beskuit” και συνηθιζόταν να καταναλώνεται στα πλοία. Η καταγωγή της φρυγανιάς, όμως, είναι από τη Νότια Αφρική. Εκεί, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, το οποίο ήταν ολλανδική αποικία, πολλά χρόνια πριν τη δημοσίευση της συνταγής οι γυναίκες έψηναν φρυγανιές και τις πουλούσαν στους ναυτικούς και τους επιβάτες των διερχόμενων πλοίων. Στη σελίδα μιας εταιρείας που παράγει φρυγανιές διαβάσαμε πως φρυγανιές παράγονταν στη Νότια Αφρική από τη δεκαετία του 1690, για να μπορούν να αντέχουν σε μακρινά ταξίδια.

Το ολλανδικό βιβλίο De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid του 1761 (πηγή)
Νοτιοαφρικάνικες φρυγανιές με βουτυρόγαλα, τις οποίες συνηθίζουν να βουτάνε σε ζεστά ροφήματα (πηγή)

Αλλού διαβάσαμε πως ένα είδος φρυγανιών υπάρχει από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Εκεί, καψάλιζαν φέτες ψωμιού για να τις κάνουν να διαρκέσουν περισσότερο, ώστε να μην πηγαίνει το ψωμί χαμένο, αλλά να μπορεί να τρώγεται. Ήταν, επομένως, ένας πρώιμος τρόπος συντήρησης του ψωμιού.

Στην Ελλάδα εκτός από τις φρυγανιές, έχουμε και τα παξιμάδια, τα οποία ανήκουν στην ίδια κατηγορία διπλοψημένων αρτοσκευασμάτων. Ανάλογα φουρνίσματα υπάρχουν σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο. Στη Wikipedia διαβάζουμε πως σε κάποιες χώρες οι φρυγανιές φτιάχνονται με κέικ αντί για ψωμί.

Φρυγανιές σταρένιες, φρυγανιές χωριάτικες, krispies με χαρούπι και παραδοσιακά χειροποίητα παξιμάδια με κρητική ντομάτα

Πώς φτιάχνουμε παξιμάδι αφράτο:

Εκτός από το να τις βουτάμε σε τσάι και να τις αλείφουμε με βούτυρο και μαρμελάδα, οι φρυγανιές αν σιροπιαστούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση γλυκών, η οποία θα μοιάζει πολύ με σιροπιασμένο παντεσπάνι. Όπως μάθαμε, οι συνταγές αυτές προέρχονται από τις δεκαετίες του 1960 και 1970, όσον αφορά την επαρχία γιατί στις πόλεις μπορεί να τις έφτιαχναν και νωρίτερα. Ας δούμε λοιπόν, μερικές ιδέες για γλυκά με βάση από σιροπιασμένες φρυγανιές, προτού φτιάξουμε το δικό μας εύκολο και πεντανόστιμο, μαμαδίστικο γλυκάκι…

Τοπικό γλυκό «Φρυγανιά» από τη Ζάκυνθο με κρέμα βανίλιας, σαντιγί και κανέλα

πηγή

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, κρέμα βανίλιας, σαντιγί και γλάσο σοκολάτας

πηγή

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, κρέμα βανίλιας και καραμελωμένα αμύγδαλα

πηγή

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, κρέμα σοκολάτας, καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, σαντιγί και τρούφα σοκολάτας

πηγή

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, κρέμα με μαντολάτο, σαντιγί και κανέλα

πηγή

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, κρέμα πορτοκαλιού και σαντιγί

πηγή

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, κρέμα αμυγδάλου με σουμάδα, κρέμα πορτοκαλιού, σαντιγί και τρούφα σοκολάτας

πηγή

Νηστίσιμο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές και κρέμα από γάλα καρύδας

πηγή

Οι ιδέες πολλές και αν αφήσουμε τη δημιουργικότητά μας να εκφραστεί θα είναι ακόμα περισσότερες. Πάμε να δούμε τώρα τη δοκιμασμένη, παραδοσιακή θα λέγαμε συνταγή της κυρίας Χριστίνας για γλυκό ψυγείου με σιροπιασμένες φρυγανιές, κρέμα αραβοσίτου βανίλια και ζελέ φράουλα με φρουτάκια κομπόστα!

Η δεύτερη σπιτική συνταγή για γλυκό ψυγείου της κυρίας Χριστίνας

Υλικά

  • 10-12 φρυγανιές σίτου ή όσες χωράνε στο ταψί σας
  • 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλια (125 γρ.)
  • 700 ml φρέσκο γάλα πλήρες
  • 2 φακελάκια ζελέ φράουλα σε σκόνη (200 γρ.)
  • Βραστό νερό και κρύο νερό όσο λένε οι οδηγίες για την παρασκευή του ζελέ
  • Φρουτάκια κομπόστα + το σιρόπι για να μουλιάσουμε τις φρυγανιές

Εκτέλεση

Στρώση 1: σιροπιασμένες φρυγανιές. Αδειάζουμε το σιρόπι από την κομπόστα σε ένα μπολ και βουτάμε μία μία τις φρυγανιές, για 1 δευτερόλεπτο από κάθε μεριά. Έπειτα τις στρώνουμε στο ταψάκι μας και γεμίζουμε τα κενά με κομματάκια σιροπιασμένης φρυγανιάς. Στο τέλος αδειάζουμε το σιρόπι που περίσσεψε πάνω από τη στρώση με τις φρυγανιές.

Στρώση 2: κρέμα αραβοσίτου βανίλια. Αδειάζουμε σιγά σιγά την κρέμα στιγμής μέσα στο γάλα και χτυπάμε μέχρι να πήξει. Έπειτα την απλώνουμε πάνω από τη στρώση με τις φρυγανιές και στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Προσέχουμε να μην μείνουν κενά, για να μην περάσει το ζελέ που θα προσθέσουμε από κάτω. Επειδή η κρέμα που χρησιμοποιούμε είναι στιγμής και γίνεται με κρύο γάλα, δε χρειάζεται να περιμένουμε να κρυώσει προτού προσθέσουμε το ζελέ. Αν χρησιμοποιείτε άνθος αραβοσίτου που φτιάχνεται με ζεστό γάλα, πρέπει να περιμένετε να κρυώσει η κρέμα προτού βάλετε το ζελέ.

Στρώση 3: ζελέ φράουλα. Προετοιμάζετε το ζελέ όπως λένε οι οδηγίες, προσθέτοντας στην αρχή βραστό και μετά παγωμένο νερό. Αφήνετε το ζελέ στην άκρη να κρυώσει. Αν το προσθέσετε ζεστό πάνω από την κρέμα, κινδυνεύει να περάσει από κάτω, οπότε καλό είναι να κάνουμε λίγο υπομονή. Μόλις γίνει χλιαρό το ζελέ μας, χωρίς να έχει πήξει, το αδειάζουμε με προσοχή πάνω από την κρέμα και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο.

Στρώση 4: φρουτάκια κομπόστας. Αφού περιμένουμε 1-2 ώρες να πήξει λίγο το ζελέ στο ψυγείο, το βγάζουμε για να προσθέσουμε τα φρουτάκια. Θέλουμε το ζελέ να είναι σε ημιρευστή κατάσταση, ώστε να μη βουλιάξουν τα φρουτάκια, αλλά να σταθούν στην επιφάνεια. Μόλις στολίσουμε το γλυκό μας με τα φρουτάκια, το βάζουμε για αρκετές ώρες ακόμα στο ψυγείο.

Μετά από λίγες ώρες στο ψυγείο το δροσερό γλυκάκι μας είναι έτοιμο να το κόψουμε και να το απολαύσουμε! Καλές γλυκές δημιουργίες σε όλους!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s