Ο Δεκέμβριος ξεκίνησε υπέροχα, με την παρουσία μας στην εξαιρετική ημερίδα ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ, την 1η επιστημονική ημερίδα για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε δημόσιους χώρους και χώρους δημόσιας χρήσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου! Την ημερίδα διοργάνωσε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στο ΣΕΦ και ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Σε αυτή την ημερίδα θα είναι αφιερωμένο το νέο, κοινωνικό μας άρθρο!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα από την κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, Πρόεδρο ΔΣ ΣΕΦ, Υπ. Βουλευτή ΝΔ Β’ Πειραιά και Επικεφαλή της Διεύθυνσης Αθλητισμού και ΑΜΕΑ του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, τον κ. Άγγελο Κότιο, Πρύτανη Πανεπιστημίου Πειραιά και τον κ. Γιώργο Καπελλάκη, Πρόεδρο Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.
Στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμούς ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Αιμίλιος Περδικάρης, Πρόεδρος και Διευθυντής ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και ο κ. Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το πρώτο πάνελ είχε θεματική την πρόσβαση των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας. Ο κ. Αθανάσιος Κατσής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μίλησε για την στήριξη των Ελληνικών Πανεπιστημίων στα ΑμεΑ. Ο κ. Σοφοκλής Αλέπης, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου τοποθετήθηκε με τη σειρά του και η κ. Αντωνία Λουκά, Φιλόλογος, αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα και την επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμεΑ.

Έπειτα, ο κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, Δικηγόρος, Πρόεδρος ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια» μίλησε για την πρόσβαση των ανάπηρων ατόμων στην εκπαίδευση, η κ. Παρασκευή Θεοδώρου, Υπ. Διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ. παρουσίασε τεχνολογίες και καινοτομικές λύσεις για την ενίσχυση της πρόσβασης των ΑμεΑ σε δημόσιους χώρους και χώρους εκπαίδευσης και ο Dr. Νικόλαος Ε. Δεγλέρης, Ψυχίατρος ΠΑ.ΠΕΙ. ανέλυσε τις πολιτικές πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιά.


Την συζήτηση με βάση την κοινωνική προσέγγιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή ειδικές ικανότητας ξεκίνησε ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής. Εν δυνάμει είμαστε όλοι ανάπηροι, τόνισε. Το πάνελ συντόνισε ο κ. Γιώργος Νόκος.




Η κ. Άννα Καραμανλή, μέσω ενός βίντεο, τοποθετήθηκε ως Βουλευτής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σε θέματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε υπηρεσίες και αγαθά, στο περιβάλλον και στην πληροφορία. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως έχει συσταθεί από την κυβέρνηση η Επιτροπή Προσβασιμότητας και εφαρμόζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και τόνισε το θεμελιώδες δικαίωμα των ΑμεΑ να έχουν ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά. Η πρόσβαση στα αγαθά και στις υπηρεσίες ενισχύει τη συμπερίληψη και την κοινωνική συνοχή, και αυτό είναι υποχρέωση της Πολιτείας και όλων μας.

Ο κ. Αθανάσιος Στρίγκας, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΦ μίλησε για ζητήματα αθλητισμού και ΑμεΑ και ανέφερε το Νέο Αθλητικό Παραολυμπιακό Κέντρο της Ραφήνας-Πικερμίου, ένα εμβληματικό έργο, ένα έργο πνοής που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ. Στη συνέχεια επισήμανε πόσο σημαντικό είναι ως χώρα να προσφέρουμε προσβάσιμα τουριστικά προϊόντα.

Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας τόνισε πως δεν υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά άτομα με αναπηρίες και πως πρέπει να βλέπουμε τον δημόσιο λόγο και τις πολιτικές μας με βάση τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Πλέον η Ακρόπολη είναι προσβάσιμη σε αναπήρους, όπως ανέφερε, αλλά οι ανάπηροι έχουν δυσκολίες να μετακινηθούν από το σπίτι τους προς τον φούρνο της γειτονιάς τους. Ακόμα δεν έχουμε αποκτήσει μια κουλτούρα στο τι εννοούμε με τον όρο προσβασιμότητα. Ένα σημαντικό βήμα είναι η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού, με στόχο την αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ. Πρόσβαση του ΑμεΑ σε οτιδήποτε τον εντάσσει και τον κάνει ενεργό μέλος στην κοινωνία, αυτός είναι ο στόχος!

Η επόμενη θεματική ενότητα ήταν η πρόσβαση των ΑμεΑ στον πολιτισμό με συντονίστρια την κ. Βάσω Μητρομάρα. Η κ. Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ξεκίνησε λέγοντας πως η πρόσβαση στον πολιτισμό για όλους είναι ζήτημα κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, και κατ’ επέκταση ζήτημα δημοκρατίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει ή συμμετέχει ενεργά σε έργα που διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στον πολιτισμό. Στοίχημα από το 2019 για το Υπουργείο αποτελεί η μείωση των εμποδίων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, με δημιουργία για παράδειγμα αναβατηρίων και ανελκυστήρων με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Ως χαρακτηριστικό έργο η κ. Μενδώνη ανέφερε την προσβασιμότητα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με εποπτική θέαση της Αρχαίας, της Ρωμαϊκής Αγοράς και της σύγχρονης Αθήνας. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 η Ακρόπολη θα είναι προσβάσιμη και σε άτομα με οπτική αναπηρία. Επιπλέον, μίλησε για την ανάπτυξη της ασημένιας οικονομίας, η οποία αναφέρεται στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που είτε διαμένουν στη χώρα μας είτε την αγαπούν και την επισκέπτονται. Κλείνοντας, ανέφερε πως επιδίωξη του Υπουργείου είναι η εμπέδωση μιας νέας νοοτροπίας με έντονο το στοιχείο της συμπερίληψης και του απόλυτου φραγμού στον αποκλεισμό.






Ο κ. Σταύρος Θεοδωρακόπουλος, Πρόεδρος ΜΚΟ Διάδραση, περιέγραψε ένα προσωπικό παράδειγμα ενός παιδιού που μετά από πολλά χρόνια φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας κατάφερε να αυτοεξυπηρετηθεί στην τουαλέτα. Εξέφρασε την επιθυμία σε επόμενη ημερίδα να παρουσιαστούν υλοποιημένα έργα με βάση όσα λέγονται στη σημερινή εκδήλωση και έθεσε το ζήτημα της ενσυναίσθησης, που δεν είχε αναφερθεί έως εκείνη τη στιγμή στις ομιλίες.

Ο Πανοσιολογότατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης και Διευθυντής του Ιδρύματος «Μ. Κόκκορη» μίλησε για τη λέξη και την έννοια του πολιτισμού, η οποία είναι πολυδιάστατη και προσαρμοσμένη μέσα στην ιστορία του ανθρώπου. Υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων με αναπηρίες που αντιμετωπίζουν σημαντικούς φραγμούς στην πρόσβαση τους στην πολιτιστική κληρονομιά και την καλλιτεχνική δημιουργία. Στην ελληνική νομοθεσία το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή προστατεύεται, με ιδιαίτερη φροντίδα για τα ΑμεΑ. Ο Πανοσιολογότατος υπογράμμισε το δικαίωμα των ΑμεΑ να μετέχουν ενεργά και να συνδιαμορφώνουν τον πολιτισμό, καθώς και να απολαμβάνουν την αποδοχή και τον σεβασμό της κοινωνίας ως άτομα διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων.


Ο κ. Γιώργος Καπελλάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, είπε πως αν γίνει ένα μικρό ποσοστό από όλα όσα λέγονται σήμερα θα είναι πάρα πολύ ευτισμενος γι’ αυτό. Από τη μια μέρα στην άλλη δεν θα αλλάξει το μεγάλο πρόβλημα της προσβασιμότητας στη χώρα μας, αλλά στόχος είναι σταδιακά να γίνονται θεσμοθετημένες κινήσεις με τη σωστή επίβλεψη. Στην Παραολυμπιακή Επιτροπή κάνουν έναν μεγάλο αγώνα για να φέρουν τα ΑμεΑ κοντά στον αθλητισμό. Έκλεισε με μια ευχή: του χρόνου να μπορούμε να πούμε πως με αφορμή αυτήν ημερίδα έγιναν κάποια πράγματα, μια αρχή.


Μετά από ένα μικρό διάλειμμα με ροφήματα, φαγητό και όμορφες κουβέντες με συμμετέχοντες και ομιλητές, επιστρέψαμε στην αίθουσα για το δεύτερο μέρος της ημερίδας, στο οποίο μας καλωσόρισε η κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΦ. Την συνέχεια της συζήτησης συντόνισε η κ. Μπάγια Αντωνοπούλου.







Χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού. Με βάση το αντικείμενό του μίλησε για την άρση των εμποδίων πρόσβασης των ΑμεΑ στα πολιτιστικά αγαθά, φέρνοντας παραδείγματα όπως η δυνατότητα πρόσβασης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από άτομα με αυτισμό. Ανέφερε επίσης τις μουσειοσκευές που διαθέτουν τα μουσεία, χάρη στις οποίες μπορεί ένας επισκέπτης με προβλήματα όρασης να έρθει σε επαφή με τα εκθέματα. Στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε διασύνδεση με άλλα Υπουργεία, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την απλούστευση των διαδικασίων, όπως για παράδειγμα με μια ολιστική κάρτα αναπηρίας. Ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε επίσης ως πολύ σημαντική την εκπαίδευση του προσωπικού των χώρων πολιτισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ΑμεΑ. Στη συνέχεια επισήμανε μια άλλη μορφή πρόσβασης, το να αποκτήσουν τα ΑμεΑ φωνή ως παραγωγοί τέχνης οι ίδιοι. Καταλήγοντας, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται ένα ολιστικό πρόγραμμα για τον σύγχρονο πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, ώστε πολλοί χώροι πολιτισμού να καταστούν καθολικά προσβάσιμοι σε όλες τις μορφές αναπηρίας.





Έπειτα, ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αναφέρθηκε στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, ιδιαίτερα απέναντι στον συνάνθρωπό μας με αναπηρίες. Η έννοια της διαφορετικότητας στον αθλητισμό αναπτύχθηκε μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την εποχή που αναπτύχθηκε και το Κίνημα των Αναπήρων. Και τα δύο κινήματα στηρίχθηκαν στο σεβασμό σε κάθε μορφής διαφορετικότητα. Ο Ολυμπισμός είναι μια φιλοσοφία που προσπαθεί να δημιουργήσει έναν τρόπο ζωής, μια φιλοσοφία που απευθύνεται σε κάθε κοινωνία. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας δεν επιβάλλεται, αλλά πηγάζει από μέσα μας, επισήμανε ο κ. Κούβελος. Στόχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας είναι να εμποτιστεί η νέα γενιά με αξίες όπως ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση.




Ο κ. Μανώλης Κολυμπάδης, μίλησε για τη σύνδεση του ΣΕΦ με την κοινωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ένα από τα οποία είναι το θέμα της σημερινής ημερίδας. Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής εστίασε στα ζητήματα του αθλητισμού. Αναφέρθηκε στη δημιουργία του Πρώτου Παραολυμπιακού Κέντρου στη Ραφήνα για την οποία η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι πολύ χαρούμενη, αλλά και στην Αλία Ίσσα, την πρώτη αθλήτρια πρόσφυγα που συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απεύθυνε χαιρετισμό μέσω βίντεο και μίλησε για τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ΑμεΑ. Δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου προς τους ανθρώπους με αναπηρίες.


Επόμενη θεματική ενότητα, η Ευρωπαϊκή Πολιτική για ΑμεΑ. Ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος απεύθυνε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα των αναπήρων, την προσβασιμότητα και στο τι σημαίνει το να το συζητάμε ακόμη σήμερα. Δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο, ένα σκαλοπάτι που δεν μπορεί να ανέβει ο ανάπηρος, για παράδειγμα, και να χάνουμε το δάσος. Η θέσπιση του Προσωπικού Βοηθού είναι μια ιστορική στιγμή, επισήμανε.







Ο κ. Federico Eichberg, Πρόεδρος της European Multisport Club Association, μίλησε για την υποστήριξη της Ελλάδας σε οργανώσεις που προωθούν τον αθλητισμό στην Ευρώπη και για την αφοσίωση της European Multisport Club Association στον σκοπό στον οποίον είναι αφιερωμένη η σημερινή ημερίδα. Αναφέρθηκε στα οφέλη, τα εμπόδια και τις καλές πρακτικές που σχετίζονται με τη συμμετοχή των ΑμεΑ στον αθλητισμό.

Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Παπαχλιμίντζος συντόνισε τις επόμενες συζητήσεις. Η κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη μίλησε για την ισότιμη μεταχείριση που προσφέρει το ΣΕΦ σε όλους. Η διοίκηση του σταδίου πραγματοποιεί καθημερινά βήματα προς την εξασφάλιση ενός απολύτως προσβάσιμου χώρου. Ο νέος περιβάλλοντας χώρος θα είναι μια πρόσκληση για αναψυχή προς τα ΑμεΑ. Έχουν επίσης καταθέσει την πρόταση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου για να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στην ιστορία του σταδίου. Πολλές ακόμα πρωτοβουλίες δείχνουν την μέριμνα του σταδίου για την προσβασιμότητα.


Ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επισήμανε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη χώρα μας έχει δώσει λύσεις σε πολλούς πολίτες. Όταν μιλάμε για προσβασιμότητα, το Υπουργείο έχει να δει κατά πόσο οι υπηρεσίες του δημοσίου είναι πράγματι προσβάσιμες. Δεύτερον, πρέπει να δουν κατά πόσο οι ίδιες οι διαδικασίες, η γραφειοκρατία, ταλαιπωρούν τα ΑμεΑ. Μέσα από αυτούς του δύο πυλώνες διαμορφώνει την πολιτική του το Υπουργείο. Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόπουλος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την επίτευξη της ψηφιακής προσβασιμότητας. Κλείνοντας τόνισε πως κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτήν την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.



Έπειτα, η κ. Λίνα Παπαδάκη, Δημοσιογράφος και Σύμβουλος Προέδρου ΕΡΤ, μίλησε για τις πρακτικές της ΕΡΤ με στόχο την προσβασιμότητα. Η τηλεόραση συχνά αποτελεί πρότυπο και πλάθει συνειδήσεις. Τα ΜΜΕ δεν είναι μόνο βασικές πηγές της ενημέρωσης αλλά μοχλοί διακίνησης της μαζικής κουλτούρας. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν τα ΑμεΑ επηρεάζει τη στάση μας απέναντι τους και κατ’ επέκταση την κοινωνική συνοχή.

Η κ. Παρασκευή Θεοδώρου, Υπ. Διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ., μίλησε για την ομάδα του Πανεπιστημίου που ασχολείται με την αυτόνομη πλοήγηση στην πόλη και σε εσωτερικούς χώρους με smartphones για μη βλέποντες, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με μεγάλη ακρίβεια στην καθοδήγηση, με τη βοήθεια μιας εξωτερικής συσκευής εφαρμογής πλοήγησης την οποία μπορούν οι χρήστες να κουβαλούν εύκολα πάνω τους.


Η επόμενη ενότητα είχε ως θέμα το νομοθετικό πλαίσιο για ΑμεΑ. Η κ. Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέλυσε τη θέση της Κυβέρνησης και της Επιτροπής της Βουλής αναφορικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε δημόσιους χώρους και χώρους δημόσιας χρήσης. Τόνισε πως η προσβασιμότητα δεν είναι πρόβλημα των ΑμεΑ, είναι ζήτημα δικό μας, ζήτημα δημοκρατίας και ισότητας. Η κ. Βούλτεψη περιέγραψε πως μια διακομματική υποεπιτροπή κατέληξε σε ένα συνολικό πόρισμα, μια συλλογική δουλειά, μια παρακαταθήκη που συνέβαλε στη δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου. Τα ζητήματα των αναπήρων αφορούν όλα τα Υπουργεία, επισήμανε. Αναφέρθηκε, ακόμα, στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους αναπήρους λόγω της πανδημίας, καθώς και το πρόγραμμα που αφορά την κήρυξη των κτιρίων που δεν είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ ως αυθαίρετα. Κατέληξε πως στον 21ο αιώνα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει λόγος για τη σημερινή ημερίδα· υπάρχει δρόμος, αλλά ένα φως αχνοφαίνεται – ας διαβούμε το δρόμο όλοι μαζί.



Ο κ. Λέανδρος Λεφάκης, Δικηγόρος και Καθηγητής Πανεπιστημίου περιέγραψε το νομοθετικό πλαίσιο για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε δημόσιους χώρους και χώρους δημόσιας χρήσης. Το Άρθρο 21 Παρ. 6 λέει ότι «άτομα με αναπηρίες έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας». Πρόκειται για μια παράγραφο που συνιστά την υιοθέτηση ενός σημαίνοντος κοινωνικού μοντέλου για την αναπηρία.

Καταληκτική θεματική ενότητα της ημερίδας η κοινωνική πολιτική και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ΑμεΑ. Η κ. Δόμνα Μηχαηλίδου, Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, μίλησε για το νόημα και τον κομβικό ρόλο της προσβασιμότητας και έδειξε πως η Πολιτεία τα τελευταία 2-2½ χρόνια είναι δίπλα στους συμπολίτες μας με αναπηρία με ένα οργανωμένο και ενιαίο Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Σήμερα αναγνωρίζουμε τα φυσικά και άλλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ, που λίγο έχουν να κάνουν με τη φυσική τους κατάσταση. Πρέπει να δώσουμε στην αναπηρία την κοινωνική διάσταση, και να εξασφαλίσουμε μια συμπεριληπτική κοινωνία. Έκλεισε περιγράφοντας τρία κομβικά έργα με στόχο την εξασφάλιση της προσβασιμότητας, τον Προσωπικό Βοηθό, το πρόγραμμα Διαβιώ κατ’ οίκον και την ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας.



Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, ανέφερε τις μεγάλες δράσεις της κυβέρνησης, όπως η συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου, μεγάλο μέρος του οποίου σχετίζεται με την προσβασιμότητα. Αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα στην εκπαίδευση, λέγοντας πως πολύ σύντομα το σύνολο των σχολείων θα καταστούν προσβάσιμα, στην προσβασιμότητα στον αστικό ιστό, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη νομοθεσία, στην εργασία και την κοινωνική πρόνοια, στην εθνική στρατηγική αποιδρυματοποίησης, στην πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση, καθώς και σε προκηρύξεις για προσλήψεις ΑμεΑ στον δημόσιο τομέα. Έχουν διανυθεί πολλά βήματα, αλλά μένουν και πολλά ακόμα, κατέληξε.



Τελευταίος ομιλητής, ο κ. Άγγελος Κότιος, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά, έκλεισε την εκδήλωση μιλώντας για την προσβασιμότητα στα Πανεπιστήμια. Η πρόσβαση στα ιδρύματα και μέσα στα ιδρύματα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Έχουν δημιουργηθεί ομάδες προσβασιμότητας, έχει αναπτυχθεί ο διάλογος, έχουν δημιουργηθεί κατάλληλοι ιστότοποι.


Η βράβευση των Παραολυμπιονικών:






Σημαντικότερο συμπέρασμα της ημερίδας ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για να προωθηθούν τα θέματα της προσβασιμότητας από όλους. Το ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά!











Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.
One Comment Add yours