Τα δικά μας μελομακάρονα

Στο μεγάλο δίλημμα των ημερών, κουραμπιέδες ή μελομακάρονα απαντάμε μελομακάρονα! Και αυτό φαίνεται από τα άρθρα που τους αφιερώνουμε κάθε χρόνο…

Στο φετινό χριστουγεννιάτικο άρθρο μας θα μάθουμε τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου -ναι, υπερτερεί θρεπτικά έναντι στον κουραμπιέ!- και θα δούμε τις νέες τάσεις στη χριστουγεννιάτικη ζαχαροπλαστική μέσα από τις διάφορες σύγχρονες εκδοχές του αγαπημένου μας μελομακάρονου. Στο τέλος θα φτιάξουμε τα δικά μας μελομακάρονα με αμύγδαλο και πετιμέζι!

Τα δικά μας μελομακάρονα με αμύγδαλο και πετιμέζι!

Τι είναι ένα μελομακάρονο; Ένα τραγανό μπισκοτάκι μελωμένο με καρυδάκι πασπαλισμένο από πάνω… Κλασικό και αγαπημένο γλυκό των γιορτών των Χριστουγέννων, με ιστορία που ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα – το μέλι ήταν το γλυκαντικό στοιχείο που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας στα γλυκά τους και το θεωρούσαν, μάλιστα, δώρο από τους θεούς.

Ένας ακόμα λόγος που προτιμάμε τα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες είναι η θρεπτική τους αξία. Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια και μπαχαρικά, και όπως έχουμε μάθει το καθένα από αυτά προσφέρει οφέλη στην υγεία μας.

Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών. Προλαμβάνει ασθένειες του συκωτιού, όπως και την αρτηριοσκλήρυνση και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, και βοηθάει στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, είναι πολύ ωφέλιμο στην ανάπτυξη των παιδιών. Ακόμα, σύμφωνα με μελέτη οι γυναίκες που καταναλώνουν ελαιόλαδο έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Και μην ξεχνάμε πως το ελαιόλαδο βοηθάει στην απώλεια του βάρους, κάτι που θα χρειαστούμε μετά από τα γιορτινά τραπέζια…

Το μέλι με τη σειρά του διαβάζουμε πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, θεωρείται ελιξίριο ομορφιάς και συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος. Ακόμα, κάνει καλό στον πονόλαιμο και το βήχα, σε περίπτωση που είμαστε κρυωμένοι. Από αλλού μαθαίνουμε πως το μέλι αυξάνει και την αθλητική απόδοση -οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αθλητές έτρωγαν μέλι και ξηρά σύκα για να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Τα καρύδια βρήκαμε πως είναι και αυτά μια πολύ καλή πηγή ενέργειας. Επίσης, μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη. Περιέχουν, ακόμα, μια πολύ καλή ποσότητα Ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Παράλληλα, έχουν αντιοξειδωτική δράση, διαλύουν τις ελεύθερες ρίζες από το ανθρώπινο σώμα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πλούσια πηγή μετάλλων. Τέλος, μαθαίνουμε πως τα καρύδια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, περιορίζουν τον κίνδυνο εμφραγμάτων, επιβραδύνουν και περιορίζουν την απώλεια οστικής μάζας, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην ανάπτυξη περισσότερων από 30 νευροδιαβιβαστών για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τέλος, τα μπαχαρικά, όπως η κανέλα και το γαρύφαλλο είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια, ευεργετικά για την υγεία. Επιπλέον, η κανέλα περιέχει μια μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία δρα ακόμα καλύτερα όταν συνδυάζεται με το πορτοκάλι που περιέχει η ζύμη του μελομακάρονου.

Επομένως, ας μην έχουμε και τόσες τύψεις όταν απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκάκια – πάντα με μέτρο φυσικά, μιας και ένα μελομακάρονο έχει περίπου 190 θερμίδες.

Και τώρα, αφού μάθαμε ενδιαφέροντα πραγματάκια, ήρθε η ώρα να δούμε και όμορφες εικόνες και να φανταστούμε νόστιμες γεύσεις, και -γιατί όχι;- να δοκιμάσουμε να τις φτιάξουμε κι εμείς! Οι παραλλαγές του μελομακάρονου για το 2021 είναι εδώ!

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Ας ξεκινήσουμε με μια διαχρονική εκδοχή που δεν βαριόμαστε ποτέ…

πηγή

Μελομακάρονα με χαρουπάλευρο

Και να συνεχίσουμε με ένα πολύ θρεπτικό συστατικό, το χαρουπάλευρο…

πηγή

Vegan μελομακάρονα

Σε μια vegan εκδοχή, με σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου αντί για μέλι…

πηγή

Ωμοφαγικά μελομακάρονα

…και για ακόμα πιο απαιτητική διατροφή ωμοφαγικά μελομακάρονα με χουρμάδες, βρώμη, καρυδόψιχα, αλεύρι αμυγδάλου, κανέλα και σιρόπι αγαύης.

πηγή

Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Για ειδικές διατροφικές συνήθειες, μελομακάρονα χωρίς γλουτένη, με αλεύρι χωρίς γλουτένη.

πηγή

Μελομακάρονα με βρώμη

Και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μελομακάρονα με βρώμη και ζάχαρη καρύδας!

πηγή

Μελομακάρονα χωρίς ψήσιμο

Για τις τεμπέλες και τους τεμπέληδες, αλλά και για τους ανυπόμονους, υπάρχουν και τα μελομακάρονα χωρίς ψήσιμο! Χωρίς αλεύρι, χωρίς ζάχαρη, με χουρμάδες, βρώμη και τα υπόλοιπα συστατικά του μελομακάρονου… Μπαλίτσες ενέργειας!

πηγή

Αφού είδαμε κάποιες από τις πολλές παραλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στα συστατικά του μελομακάρονου, πάμε να δούμε και κάποιες πρωτότυπες ιδέες που ανεβάζουν το αγαπημένο μας χριστουγεννιάτικο γλύκισμα ένα επίπεδο ακόμα πιο πάνω!

Μελομακάρονα γεμιστά με σοκολάτα

Τι πιο λαχταριστό από το να γεμίσεις ένα μελομακάρονο με σοκολάτα!

πηγή

Κουραμπιές γεμιστός με μελομακάρονο

Αλλά μπορείς και να γεμίσεις έναν κουραμπιέ με ένα μελομακάρονο!

πηγή

Μελομακάρονα red velvet

Μελομακάρονα red velvet… Όταν ένα παραδοσιακό γλυκάκι δανείζεται στοιχεία από ένα σύγχρονο κέικ, βγαίνει κάτι φανταστικό, σε έντονο κόκκινο χρώμα!

πηγή

Κρουασάν μελομακάρονο

Από τις πιο ευφάνταστες μετατροπές του μελομακάρονου, ένα κρουασάν με κανέλα, γαρύφαλλο, μέλι, πορτοκάλι και τριμμένο pecan.

πηγή

Κέικ μελομακάρονο

Φανταστείτε πόσο μυρωδάτο θα είναι ένα κέικ μελομακάρονο! Με τριμμένα μελομακάρονα μέσα στη ζύμη, από τον Στέλιο Παρλιάρο.

πηγή

Παγωτό μελομακάρονο

Μπορεί να έχει κρύο, αλλά ένα παγωτό μελομακάρονο τις γιορτές είναι ό,τι πρέπει!

πηγή

Cheesecake με μελομακάρονα

Και άμα μας περισσέψουν μελομακάρονα μετά τις γιορτές, τα κάνουμε βάση για cheesecake… Μια zero waste ιδέα!

Φτιάξαμε κι εμείς τα δικά μας μελομακάρονα! Ή για την ακρίβεια πετιμεζομακάρονα! Πήραμε την κλασική συνταγή, και βάλαμε στη ζύμη αμύγδαλο και στο σιρόπι πετιμέζι και βγήκαν υπέροχα!

Μελομακάρονα με αμύγδαλο και πετιμέζι

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. ζάχαρη άχνη
10 γρ. μαγειρική σόδα
300 γρ. χυμός πορτοκάλι
100 γρ. αμύγδαλο ψιλοκομμένο
2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
Εκχύλισμα πορτοκαλιού ή ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:
650 γρ. νερό
600 γρ. ζάχαρη
100 γρ. πετιμέζι
Εκχύλισμα πικραμύγδαλο
1 ξύλο κανέλα
Φλούδες από 1 πορτοκάλι

Για το πασπάλισμα:
Καρύδια και αμύγδαλα χοντροαλεσμένα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι μας, επειδή θέλουμε να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα καυτά από τον φούρνο με χλιαρό σιρόπι, για να μελώσουν μέχρι την καρδιά και να μείνουν τραγανά απ’ έξω. Αλλά πριν ξεκινήσουμε, βάζουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια να ακούμε και ανάβουμε τα λαμπάκια μας!

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού να βράσει για 4 λεπτά από την ώρα που θα πάρει μια βράση.

Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και προσθέτουμε το πετιμέζι. Δεν το βράζουμε, όπως και το μέλι, για να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά.

Προσθέτουμε, προαιρετικά, το εκχύλισμα πικραμύγδαλο για ακόμα πιο έντονο άρωμα.

Αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη για να κρυώσει λίγο.

Βάζουμε σε μια μπασίνα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη.

Έπειτα προσθέτουμε τα στερεά: το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τέλος το ψιλοκομμένο αμύγδαλο. Χρησιμοποιούμε σιμιγδάλι ώστε να γίνουν πιο σταθερά στην υφή τα μελομακάρονα και να μη θριμματίζονται. Επίσης το σιμιγδάλι βοηθάει στο να μένει η εξωτερική επιφάνεια τραγανή και η καρδιά μελωμένη.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ελάχιστα με το χέρι με μια σπάτουλα, ώστε ίσα ίσα να ανακατευτούν. Έτσι δεν θα μας γίνουν σκληρά τα μελομακάρονα!

Η ποσότητα της ζύμης μας έφτασε για δύο φόρμες για muffins και ένα ταψί, δύο ταψιά περίπου δηλαδή. Καλό είναι να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε τα μελομακάρονα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, για να μη βγάλουν λάδι.

Ψήνουμε τα μελομακάρονα για 25-30 λεπτά στους 180°C στον αέρα. Έπειτα τα βγάζουμε και τα τοποθετουμε για ένα λεπτό από την κάθε μεριά μέσα στο σιρόπι.

Τα στήνουμε σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με μέλι. Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια και αμύγδαλα, ή αν θέλουμε μόνο με καρύδια μιας και έχουν τη γεύση του αμύγδαλου από τη ζύμη.

Έτοιμα τα μελομακάρονα, γλυκά και μυρωδάτα! Ευχόμαστε σε όλες τις φίλες και όλους τους φίλους καλές γιορτές με υγεία, αγάπη και χαμόγελα και να γεννηθεί πραγματικά ο Χριστός μέσα στις καρδιές μας!! Καλά Χριστούγεννα!! 🎄

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

2 Comments Add yours

  1. Giannis Pit says:

    Καλησπέρα παιδιά. Καλές γιορτινές μέρες με τις ευχές μου από καρδιάς.

    Liked by 1 person

    1. Καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα κύριε Γιάννη με υγεία, αγάπη και ευτυχία!! Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!!

      Liked by 1 person

Leave a comment