Ένα μάθημα μαγειρικής στο Δημόσιο Θεματικό ΙΕΚ Αχαρνών

Ένα απόγευμα Πέμπτης κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη δραστηριότητα: επισκεφθήκαμε το Δημόσιο Θεματικό ΙΕΚ Αχαρνών στο 5ο Εργαστηριακό Κέντρο Ιλίου με το οποίο συνεργάζεται το Δ.ΙΕΚ για πολλές ειδικότητες και παρακολουθήσαμε ένα μάθημα μαγειρικής τέχνης! Στο μάθημα μας κάλεσε ο σπουδαστής και καλός μας φίλος κ. Γιώργος Χριστακόπουλος και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό!

Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το μάθημα μαγειρικής τέχνης της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Αρχιμάγειρας – Chef του Δ.ΙΕΚ Αχαρνών
Με τον φίλο μας κ. Γιώργο Χριστακόπουλο

Στο νέο, κοινωνικό μας άρθρο παρακολουθούμε ένα μάθημα μαγειρικής τέχνης στο Δημόσιο Θεματικό ΙΕΚ Αχαρνών στο 5ο Εργαστηριακό Κέντρο Ιλίου, συζητάμε με τους καθηγητές και τους καταρτιζόμενους, μαθαίνουμε μαγειρικά μυστικά και ενημερωνόμαστε για τις σπουδές στο Δ.ΙΕΚ, για τον τρόπο λειτουργίας του και τα οφέλη του στους καταρτιζόμενούς του.

Ο φίλος μας κ. Χριστακόπουλος μας εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του Δ.ΙΕΚ. Ένα ΙΕΚ γενικώς παρέχει υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους Λυκείου. Ένα Δημόσιο ΙΕΚ εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και η φοίτηση σε αυτό είναι δωρεάν. Το Δ.ΙΕΚ Αχαρνών έχει τις εξής ειδικότητες: Προπονητής Αθλημάτων, Βοηθός Φυσικοθεραπείας, Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής, Βοηθός Φαρμακείου, Βοηθό Βρεφονηπιοκόμων, Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Αρχιμάγειρας – Chef, Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων, Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών και Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων.

Στο μάθημα του σεφ κ. Παναγιώτη Παμπαλιάρη

Το Δ.ΙΕΚ Αχαρνών είναι ένα από τα 5 Θεματικά Δ.ΙΕΚ της χώρας μας. Τα Θεματικά Δ.ΙΕΚ λειτουργούν από τον Οκτώβριο του 2021 και έχουν στόχο την άμεση σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, όπως διαβάζουμε. Όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τα νέα Θεματικά ΙΕΚ «συμβάλλουν με καινοτόμες μεθόδους και καλές πρακτικές στην αναβάθμιση της Επαγγελματικής Κατάρτισης στη χώρα μας και την άμεση διασύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας». 

Η κατάρτιση σε ένα Δ.ΙΕΚ διαρκεί 5 εξάμηνα, με 4 εξάμηνα μαθημάτων και 1 εξάμηνο υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης. Το χειμερινό εξάμηνο αρχίζει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Φεβρουάριο και το εαρινό αρχίζει τον Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η Βεβαίωση αυτή τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης.

Τα μαθήματα στο Δ.ΙΕΚ. Αχαρνών, όπως και σε όλα τα Δ.ΙΕΚ λαμβάνουν χώρα τα απογεύματα. Στην ειδικότητα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Αρχιμάγειρας – Chef κάθε Δευτέρα και Τετάρτη έχουν θεωρητικά μαθήματα και κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρακτικά μαθήματα. Διευθύντρια όλων των ειδικοτήτων του Δ.ΙΕΚ Αχαρνών είναι η κ. Ρόδω Πυροβολάκη. Στην πρακτική άσκηση που παρακολουθήσαμε καθηγητές είναι οι Παναγιώτης Παμπαλιάρης, Βαγγέλης Μανδράκας και Δήμος Ζήσης, καθώς και η Τεχνολόγος Τροφίμων Σταματία Μαζαράκη.

Οι καθηγητές κ. Δήμος Ζήσης, κ. Βαγγέλης Μάνδρακας και κ. Παναγιώτης Παμπαλιάρης
Με τον καταρτιζόμενο κ. Γιώργο Χριστακόπουλο και τους καθηγητές κ. Δήμος Ζήση και κ. Βαγγέλης Μάνδρακα
Η κ. Σταματία Μαζαράκη

Το μάθημα που παρακολουθήσαμε ανήκει στο γ’ εξάμηνο και ονομάζεται Τέχνη Μαγειρικής ΙΙΙ. Σκοπός του, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, είναι να αποκτήσουν οι καταρτιζόμενοι τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες στη μαγειρική τέχνη, στο χώρο της επαγγελματικής κουζίνας καθώς και στις βασικές αρχές τόσο σε επίπεδο
παρασκευών, όσο και στη σύνθεση εδεσμάτων της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κουζίνας. Την ημέρα που παρεβρεθήκαμε στο μάθημα οι καταρτιζόμενοι διδάσκονταν τεχνικές μαγειρικής ψαριών, κάτι που μας ενδιέφερε πολύ μιας και λατρεύουμε τα ψάρια!

Ο καθηγητής κ. Παμπαλιάρης εκτέλεσε δύο συνταγές με ψάρι και στη συνέχεια οι καταρτιζόμενοι έκαναν όσα τους έδειξε ένας ένας με τη σειρά. Την πρώτη συνταγή την παραθέτουμε στο τέλος του άρθρου. Η δεύτερη ήταν μία γλώσσα μενιέρ, δηλαδή ελαφρώς αλευρωμένη και σοταρισμένη μέσα σε βούτυρο κλαριφιέ, σερβιρισμένη με λεμόνι και μαϊντανό. Το βούτυρο κλαριφιέ είναι το διαυγές βούτυρο, το οποίο προκύπτει μετά από μια θερμική επεξεργασία του απλού αγελαδινού βουτύρου. Ένα μυστικό που μάθαμε είναι πως το αλευρωμένο ψάρι που μαγειρεύεται σε βούτυρο κλαριφιέ δεν θα βγάλει γεύση καμμένου αλευριού, μιας και το βούτυρο κλαριφιέ αντέχει σε υψηλότερες θερμοκρασίες από το απλό βούτυρο! Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή ακόμα και για τις σπιτικές μας κουζίνες.

Το βούτυρο κλαριφιέ

O κ. Παμπαλιάρης έδειξε, ακόμα, χρησιμοποιώντας ένα απλό χαρτί τετραδίου, έναν πολύ εντυπωσιακό τρόπο στησίματος του ψαριού σε ένα εστιατορικό πιάτο και τόνισε πως κάθε στοιχείο που υπάρχει μέσα σε ένα πιάτο πρέπει να τρώγεται και το ψάρι να είναι καλά φιλεταρισμένο και καθαρισμένο.

Οι καταρτιζόμενοι ετοίμασαν, λοιπόν, και αυτοί τις δικές τους γλώσσες μενιέρ και μας έδωσαν τη χαρά να δοκιμάσουμε κι εμείς τις δημιουργίες τους. Η γλώσσα μενιέρ είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό πιάτο, πλούσιο μέσα στην απλότητα των υλικών του!

Η γλώσσα μενιέρ, μια φανταστική συνταγή!

Στο διάλειμμα του μαθήματος είχαμε μια πολύ ευχάριστη συζήτηση με τον κ. Παμπαλιάρη. Μας είπε πως το επάγγελμα του μάγειρα είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα. Μας μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας του ΙΕΚ και για το πώς οργανώνει ο ίδιος τα μαθήματά του. Μας είπε, για παράδειγμα, πως στα πρακτικά μαθήματα οι καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το μάθημα στον χώρο εργασίας τους, αν εργάζονται σε επαγγελματική κουζίνα. Έτσι και ο κ. Παμπαλιάρης πέρσι έκανε το μάθημα στο catering στο οποίο εργαζόταν· φέτος ο χώρος εργασίας του βρίσκεται μακριά κι έτσι δεν μπορεί να κάνει το μάθημα εκεί. Έπειτα, μας έδειξε φωτογραφίες από πιάτα που έχει δημιουργήσει και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε, ήταν όλα υπέροχα!

Με τον κ. Παναγιώτη Παμπαλιάρη

Μιλήσαμε, ακόμα, και με τους καταρτιζόμενους, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις προσωπικές τους εμπειρίες. Μιλήσαμε με την κ. Τέτα Μπακλά και τον κ. Νίκο Γιάννενα, οι οποίοι μαζί με τον κ. Νίκο Σιμσίρη και τον φίλο μας κ. Χριστακόπουλο είχαν πάει σε ένα πρόγραμμα Erasmus του Δ.ΙΕΚ Αχαρνών για αρκετές μέρες στην Τουρκία, στην πόλη Τσανάκκαλε, με επικεφαλής και διοργανωτή τον κ. Γιάννη Ακριτίδη. Εκεί παρακολούθησαν μαθήματα μαγειρικής από διακεκριμένους σεφ, όπως ο Πρόεδρος της εκεί Λέσχης Αρχιμαγείρων. Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετείχαν και άλλοι σπουδαστές από το Δ.ΙΕΚ. Η εμπειρία τους ήταν καταπληκτική και είναι πολύ ευτυχισμένοι που συμμετείχαν σε αυτό το ταξίδι, μας είπαν όλοι.

Η κ. Τέτα Μπακλά μας αφηγήθηκε την ιστορία της. Μας είπε πως όταν ξεκίνησε την κατάρτισή της στο Δ.ΙΕΚ το έκανε κυρίως για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της γύρω από τη μαγειρική, μιας και της αρέσει πάρα πολύ. Πλέον, έχει αρχίσει να την ενδιαφέρει να ασχοληθεί και επαγγελματικά με τον χώρο. Το ίδιο μας είπε και ο κ. Νίκος Γιάννενας, και αυτός θέλει πλέον να ακολουθήσει μια μαγειρική καριέρα. Και οι δυο μας τόνισαν πως είναι πολύ ικανοποιημένοι από τα μαθήματα στο Δ.ΙΕΚ και η κ. Μπακλά μας περιέγραψε πως κάθε φορά που έχει μάθημα περιμένει πώς και πώς μέχρι να έρθει η ώρα να πάει.

Με τον κ. Νίκο Γιάννενα, την κ. Τέτα Μπακλά και τον κ. Γιώργο Χριστακόπουλο

Από την επίσκεψή μας φύγαμε γεμάτοι νέες εικόνες, γεύσεις και σκέψεις. Γνωρίσαμε ευγενικούς ανθρώπους, καθηγητές που αγαπούν τη μαγειρική και καταρτιζόμενους που ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν όσα προσπαθούν να τους διδάξουν. Δοκιμάσαμε τις δημιουργίες των καταρτιζόμενων, οι οποίες ήταν ειλικρινά πεντανόστιμες, κάτι που δείχνει πόσο καλή δουλειά γίνεται στο μάθημα που παρακολουθήσαμε. Σκεφτήκαμε πως όταν κάποιος δάσκαλος θέλει με την καρδιά του να μοιραστεί τις γνώσεις του και όταν ένας μαθητής νοιάζεται πραγματικά να μάθει και να βελτιωθεί, τότε όσες δυσκολίες και να προκύπτουν το αποτέλεσμα θα είναι ένα: η μάθηση! Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι όλοι καλά, να συνεχίσουν να μαγειρεύουν με τον ενθουσιασμό που τους είδαμε εμείς και να βρει ο καθένας τον δρόμο του επαγγελματικά, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα!

Και μια συνταγή δώρο από τους καθηγητές και τους καταρτιζόμενους του Δ.ΙΕΚ Αχαρνών…

Γλώσσα

Υλικά

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και μόλις λιώσει το τοποθετούμε στο ψυγείο. Ψιλοκόβουμε σκόρδο, κόβουμε σε λεπτές λωρίδες το τσίλι, κόβουμε λεπτό τον μαϊντανό, στίβουμε το λάιμ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, ψιλοκομμένο το φρέσκο κρεμμύδι και την σάλτσα ψαριού και τα βάζουμε όλα σε μια μπασίνα. Τα πατάμε έως να λιώσουν.


Ψιλοκόβουμε το καρότο και την πατάτα.
Βάζουμε το αμύγδαλο, το μπούκοβο, τον μαϊντανό όλα ψιλοκομμένα, απλώνουμε το μείγμα και περνάμε το ψάρι περιμετρικά.

Ψήνουμε το ψάρι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Το βγάζουμε και το γεμίζουμε με τα λαχανικά. Ρίχνουμε από την σάλτσα που έχουμε φτιάξει.

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

7 Comments Add yours

  1. Giannis Pit says:

    Καλησπέρα παιδιά. Πολύ ενδιαφέρουσα η επίσκεψή σας σε ένα δημόσιο ΔΙΕΚ και μάλιστα μαγειρικής! Ταιριαστό απόλυτα με το αντικείμενό σας. Χαίρομαι που δείξατε ενδιαφέρον σε αυτά τα εκπαιδευτήρια, ξεχασμένα από την πολιτεία, βουτηγμένα στην επαγγελματική απαξίωση και στην αδικία. Στις σχολές αυτές υπάρχουν άξιοι εκπαιδευτικοί, μαθητές γεμάτοι όνειρα και προσδοκίες, που δυστυχώς η πολιτεία τους αντιμετωπίζει με προκλητική ευτέλεια και περιφρόνηση.

    Liked by 1 person

    1. Ευχαριστούμε θερμά κ Γιάννη, πλέον φαίνεται ότι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για αυτές τις Δημόσιες Σχολές και υπάρχει υποστήριξη από την Πολιτεία, αυτό δείχνουν όσα είδαμε αλλά και όσα μας είπαν οι ίδιοι οι μαθητές αλλά και οι καθηγητές και οι υπεύθυνοι της σχολής! Πραγματικά ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για εμάς και χαρήκαμε πάρα πολύ που είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε εκεί , να παρακολουθήσουμε το μάθημα και να γνωρίσουμε μαθητές και καθηγητές! Επίσης δοκιμάσαμε και το καταπληκτικά πιάτα που ετοίμασαν την ώρα του μαθήματος! Καλό βράδυ με υγεία να έχετε!

      Liked by 1 person

  2. Willow Croft says:

    What an amazing opportunity for young people. I know that without me landing a food service job back when I was younger, I would have continued to be homeless and broke. I struggled with school, and I had an undiagnosed learning difference, and working in fast-paced food service was a great opportunity for me with my ADHD. So glad they have this opportunity to study culinary arts professionally!

    Liked by 1 person

    1. Thank you so much for you kind comment and for telling us your personal story about culinary arts! Wish you the best! Greetings from Greece!

      Liked by 1 person

      1. Willow Croft says:

        I hope to visit Greece someday!

        Liked by 1 person

      2. 🙏🙏🙏🙏🇬🇷🇬🇷

        Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s