Μετά την Πρωτοχρονιά πρέπει να παραδεχτούμε πως κάνοντας τον απολογισμό μας καταλήγουμε όλοι πως έχουμε φάει λίγο παραπάνω… Και αυτό δεν πειράζει, αρκεί να μην ξεπερνάμε το μέτρο φυσικά. Οι διαιτολόγοι συστήνουν να μην στερούμαστε τις γιορτινές αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, μιας και κάτι τέτοιο θα έκανε κακό στην ψυχολογία μας. Αντιθέτως, αν περάσουμε όμορφα στις γιορτές θα έχουμε μετά ανεβασμένη διάθεση να συνεχίσουμε την καλή μας διατροφή, ανανεωμένοι πλέον με νέες αποφάσεις για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Τι θα κάνουμε, όμως, με τα γλυκάκια που περίσσεψαν; Φυσικά δεν θα πετάξουμε τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τα τσουρέκια και τη βασιλόπιτά μας, αλλά θα τα επαναχρησιμοποιήσουμε. Το κίνημα zero waste το τονίζει: δεν πετάμε φαγητό και προστατεύουμε το περιβάλλον μας! Η φιλοσοφία zero waste δεν είναι κάτι το νέο, όπως έχουμε αναφέρει σε παλιότερο άρθρο μας, αλλά υπήρχε από την αρχαιότητα. Ο άνθρωπος ζούσε με όσα είχε διαθέσιμα από τη φύση. Έτσι και οι παραδοσιακές συνταγές αξιοποιούν τα εποχικά προϊόντα που είχαν διαθέσιμα οι νοικοκυρές.
Στο νέο, γλυκό μας άρθρο θα μάθουμε για το πώς μπορούμε να αξιοποιούμε τα περισσεύματα φαγητού, θα δούμε μερικές πρωτότυπες ιδέες για το πώς μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που περίσσεψαν και θα φτιάξουμε το δικό μας λαχταριστό τσιζκέικ μελομακάρονο με τα μελομακάρονα, αλλά και το σιρόπι που περίσσεψε.


Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και σκεπτόμενοι και τις δικές μας προτάσεις, βρήκαμε πολλές πολύ χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να αξιοποιούμε το φαγητό που μας περισσεύει, ώστε να μειώσουμε το μέγεθος των σκουπιδιών που παράγουμε. Το ξέρατε πως, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ 25-40% των τροφίμων που παράγονται καταλήγουν στα σκουπίδια; Μπορούμε απλώς να εντάξουμε κάποιες απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας και με τις μικρές μας δυνάμεις να κάνουμε κάτι για αυτή τη σπατάλη. Άλλωστε η αλλαγή θα έρθει μέσα από τα σπίτια μας, αν ο καθένας μας εφαρμόσει μια πιο προσεχτική διαχείριση των πόρων που χρησιμοποιεί, οι μεμονωμένες προσπάθειες θα γίνουν μια συνολική ανακούφιση για τον πλανήτη μας. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε!

- Μια πολύ σημαντική κίνηση είναι να προγραμματίζουμε τα γεύματά μας, να σκεφτόμαστε όχι μόνο τι θα φάμε μέσα στη βδομάδα, αλλά πώς θα το φτιάξουμε και τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε.
- Κάποιες φορές την εβδομάδα μπορούμε να μαγειρεύουμε με περισσεύματα φαγητού. Είναι μια ευκαιρία να γίνουμε δημιουργικοί, συνδυάζοντας άσχετα μεταξύ τους υλικά σε κάτι νόστιμο!
- Όταν φτιάχνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, μπορούμε να βάζουμε όση περισσεύει στην κατάψυξη. Ειδικά αν τη μοιράσουμε σε μερίδες θα έχουμε ένα έτοιμο γεύμα να ξεπαγώσουμε μια μέρα που δεν θα μαγειρέψουμε.
- Μπορούμε επίσης να σκεφτόμαστε εναλλακτικές στις συνταγές που ετοιμάζουμε για να αξιοποιούμε τα υλικά που έχουμε στο σπίτι μας και να μην παράγουμε σκουπίδια που δεν χρειάζονται. Για παράδειγμα, όταν η συνταγή ζητάει μερικές σταγόνες λεμόνι, αντί να στύψουμε ένα λεμόνι και να το πετάξουμε μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκαλιού ή ξύδι, ή ακόμα και ξύσμα, ανάλογα με το τί φτιάχνουμε.
- Μια πολύ καλή ιδέα είναι να εντάξουμε στις συνταγές μας πράγματα που συνήθως πετάμε, όπως κοτσάνια και φλούδες φρούτων και λαχανικών, κόκκαλα κρεάτων, υπολείμματα τυριών και άλλα. Με τα κόκκαλα μπορούμε να φτιάξουμε φοβερό ζωμό, ενώ με τα κοτσάνια των λαχανικών ένα πρωτότυπο πέστο.
- Πολύ σημαντικό είναι να ελέγχουμε το τι υπάρχει μέσα στο ψυγείο μας, ώστε να μην λήγουν και να μην χαλάνε τα τρόφιμα. Συχνά ξεχνάμε ανοιχτές συσκευασίες ή ακόμα και τρόφιμα που έχουμε αγοράσει επειδή δεν τα βλέπουμε!
- Τέλος, με τα τρόφιμα που δεν καταφέρνουμε να αξιοποιήσουμε με κανέναν από τους παραπάνω τρόπους μπορούμε να κάνουμε κομποστοποίηση, μια φυσική διαδικασία με την οποία παράγεται λίπασμα για τα φυτά μας από οργανικά υλικά. Είναι ένας άμεσος τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης!

Αν προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε αυτές τις απλές συμβουλές σίγουρα θα νιώσουμε περήφανοι για τους εαυτούς μας… Ας είναι αυτή μια από τις αποφάσεις μας για τη νέα χρονιά! Και αν δεν θέλουμε να πατάμε φλούδες και κοτσάνια, πόσο μάλλον δεν θέλουμε να μας χαλάσουν τα γλυκά που φτιάξαμε με τόσο κόπο ή που μας έφεραν για γιορτινά δωράκια. Πάμε να δούμε πως μπορούμε να εντάξουμε μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκι και βασιλόπιτα σε νέα γλυκά που θα καταβροχθίσουμε με ανανεωμένη χαρά!
Τσιζκέικ με μελομακάρονα
Η ιδέα στην οποία είναι αφιερωμένο το άρθρο μας: τσιζκέικ με βάση από μελομακάρονα αντί για μπισκότα που βάζουμε συνήθως.

Καριόκες από μελομακάρονα
Με κέικ, μελομακάρονα, καρύδια, μπισκότα και επικάλυψη σοκολάτας είναι απλά υπέροχες!

Cake pops με βασιλόπιτα, κουραμπιέ και μελομακάρονο
Μια γρήγορα και εύκολη συνταγή που μπορεί να ενθουσιάσει ειδικά τα παιδάκια με όλα τα αγαπημένα μας γλυκά των γιορτών.

Μωσαϊκό με κουραμπιέδες
Στη θέση των μπισκότων βάζουμε κομματιασμένους κουραμπιέδες και το κλασικό γλυκάκια απογειώνεται!

Τάρτα σοκολάτας με κουραμπιέδες
Οι κουραμπιέδες ως βάση σε μια τάρτα σοκολάτας… Φανταστική ιδέα!

Μπακλαβάς ρολό με μελομακάρονα
Βάζουμε μέσα στη γέμιση του μπακλαβά ένα συστατικό έκπληξη… Μελομακάρονα!

Εκμέκ με τσουρέκι
Αν η βασιλόπιτά σας ήταν τσουρέκι και περίσσεψε, ευκαιρία να την αξιοποιήσετε ως βάση σε ένα φανταστικό εκμέκ.

Πουτίγκα από βασιλόπιτα
Κόβουμε τη βασιλόπιτα που περίσσεψε σε κύβους, προσθέτουμε σταφίδες και την περιχύνουμε με ένα μείγμα αυγών, κρέμας γάλακτος, γάλατος, και ζάχαρης, ψήνουμε και έτοιμη η πουτίγκα!

Και τώρα ήρθε η ώρα για το δικό μας zero waste γλυκάκι… Μας είχαν περισσέψει μελομακάρονα και σιρόπι κι έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε τα μελομακάρονα βάση για ένα τσιζκέικ και το σιρόπι ένα γλυκό ζελέ για επικάλυψη, και βγήκε φανταστικό!
Τσιζκέικ μελομακάρονο

Υλικά
Για τη βάση:
8 μελομακάρονα
80 γρ. βούτυρο
Για την κρέμα:
400 γρ. τυρί κρέμα
400 γρ. κρέμα γάλακτος
4 γρ. ζελατίνη σκόνη
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
Για το ζελέ μελομακάρονο:
Σιρόπι όσο μας έχει περισσέψει και ανάλογη ποσότητα ζελατίνη σκόνη σύμφωνα με τις οδηγίες
Εκτέλεση
Για τη βάση:

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.

Πολτοποιούμε τα μελομακάρονα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πάστα.

Προσθέτουμε το βούτυρο στα μελομακάρονα, ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε το μείγμα στον πάγο μιας αποσπώμενης φόρμας, πατώντας το καλά. Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο.
Για την κρέμα:


Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα και το γαρύφαλλο στην κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ σε μια ελαφριά σαντιγί.

Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπωλάκι και προσθέτουμε 1 κ.σ. κρύο νερό για να μαλακώσει. Μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε 3 κ.σ. βραστό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί τελείως. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο βραστό νερό.

Προσθέτουμε το μέλι στο τυρί κρέμα και χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψει.

Ενώνουμε τη σαντιγί με το τυρί κρέμα με μια σπάτουλα, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις.

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη βάση μελομακάρονου στη φόρμα που είχαμε βάλει στο ψυγείο.

Ισιώνουμε την επιφάνεια της κρέμας με μια σπάτουλα και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε το ζελέ μας.
Για το ζελέ μελομακάρονο:


Βάζουμε την ποσότητα ζελατίνης που χρειαζόμαστε (εμείς χρειαστήκαμε 6 γρ.) σε ένα μπωλάκι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με πριν: προσθέτουμε 1 κ.σ. κρύο νερό, περιμένουμε να μαλακώσει και έπειτα προσθέτουμε 3 κ.σ. βραστό νερό και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί.

Ρίχνουμε τη ζελατίνη μέσα στο σιρόπι και ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε το σιρόπι πάνω από την κρέμα που είχαμε στρώσει στη φόρμα μας και την τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες, μέχρι να πήξει το ζελέ. Έπειτα, κόβουμε σε κομμάτια και το μοιραζόμαστε με αγαπημένα μας πρόσωπα!

Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας σε όλους να έχετε μια καλή και γλυκιά χρονιά με υγεία, αγάπη και γαλήνη! Να είστε καλά φίλες και φίλοι, να έχουμε ένα καλό 2022!
Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.
Κοίτα να δεις που ένα γευστικό σοκ το έχω πάθει με όλες αυτές τις δημιουργίες. Αχ τι μού κάνετε.
Καλή χρονιά σας παιδιά.
LikeLiked by 1 person
Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και αισιοδοξία κύριε Γιάννη σας ευχαριστούμε θερμά για τα καλά σας λόγια!!
LikeLike