Μια zero waste πουτίγκα με βασιλόπιτα

English version coming soon…

Και σκεφτόμασταν τι να κάνουμε με τη βασιλόπιτα που περίσσεψε -μιας και κόψαμε τρεις συνολικά οικογενειακώς- και θυμηθήκαμε πως μπορούμε να την κάνουμε πουτίγκα, όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας για το Πώς να μην πετάμε φαγητό!

Αλλά προτού την φτιάξουμε, αναρωτηθήκαμε – τί είναι μια πουτίγκα; Ξέραμε πως η καταγωγή της είναι βρετανική, αλλά κατά τα άλλα οι λεπτομέρειες μας ήταν άγνωστες.

Στο νέο γλυκό μας άρθρο διερευνούμε την πουτίγκα και μαθαίνουμε την ιστορία της, βλέποντας παράλληλα και διάφορα είδη της. Έπειτα, φτιάχνουμε τη δική μας zero waste πουτίγκα με βασιλόπιτα που περίσσεψε, μήλο και φρούτα του δάσους.

Η δική μας πουτίγκα με βασιλόπιτα, μήλο και φρούτα του δάσους

Ξεκινώντας την έρευνά μας, αναζητήσαμε πρώτα απ’ όλα τον ορισμό της. Στα αγγλικά ονομάζεται pudding και στην Αμερική αναφέρεται στα επιδόρπια γενικώς. Στη Μεγάλη Βρετανία, όμως, τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Όπως διαβάσαμε, αν θέλουμε να είμαστε εντελώς ακριβείς στο λόγο μας, πουτίγκα είναι οτιδήποτε βράζεται ή ψήνεται στον ατμό μέσα σε μπασίνα, ύφασμα ή εντόσθια. Αυτός ο ορισμός αναφέρεται και σε γλυκές και σε αλμυρές παρασκευές. Εξαίρεση, για το άρθρο, αποτελεί η Yorkshire Pudding, η οποία ψήνεται κάτω από το κρέας στον φούρνο.

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα ψημένη στον ατμό (Christmas Pudding) (πηγή)
Yorkshire Puddings (πηγή)

Υπάρχουν όμως και άλλες πουτίγκες που φέρουν το ίδιο όνομα, κι ας μην εμπίπτουν στον ίδιο ορισμό, όπως η Sticky Toffee Pudding. Στο άρθρο που μελετήσαμε διερευνάται η υπόθεση πως όλες αυτές οι πουτίγκες έχουν τον ίδιο πρόγονο.

Sticky Toffee Pudding (πηγή)

Το 1726 ο Thomas Gordon και ο Henry Carey υποστήριξαν πως η πουτίγκα προέρχεται από το dumpling. Τα dumplings έγιναν όλο και μεγαλύτερα, τόσο που χρειάστηκε να τα δέσουν μέσα σε ένα ύφασμα· έτσι δημιουργήθηκε η πουτίγκα. Παρ’ όλα αυτά, ο συγγραφέας του άρθρου αμφιβάλλει για αυτή την εκδοχή, μιας και σε βιβλίο του 1769 υπάρχουν συνταγές για dumplings τυλιγμένα με ύφασμα που ακόμα ονομάζονται dumplings και όχι πουτίγκες.

Βρετανικά dumplings (πηγή)

Στο βιβλίο του 1569 The Good Housewife’s Jewel βρίσκουμε συνταγές για πουτίγκες όπως η μαύρη πουτίγκα και η Haggis, καθώς και συνταγές για πουτίγκες που ψήνονται. Επίσης, αναφέρονται πουτίγκες που φτιάχνονται μέσα σε κοιλιές ζώων. Το ενδιαφέρον είναι πως καμία από αυτές τις πουτίγκες δεν είναι γλυκιά, αν και περιέχουν μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο και τζίντζερ, καθώς και αποξηραμένα φρούτα. Οι πουτίγκες την εποχή εκείνη, στα τέλη του 16ου αιώνα πρέπει να ήταν πολύ ακριβά φαγητά για να τα φτιάξει κανείς.

Μαύρη πουτίγκα (Black Pudding) (πηγή)
Πουτίγκα Haggis (πηγή)

Η πιο παλιά αναφορά στον όρο πουτίγκα (pudding) που βρήκε ο συγγραφέας είναι στο βιβλίο Bibliotheca scholastica του 1589. Εκεί υπάρχουν πολλές συνταγές για πουτίγκες που γίνονται γεμίζοντας εντόσθια με διάφορες γεμίσεις. Επομένως, οι πρώτες πουτίγκες ήταν περισσότερο λουκάνικα, και αποτελούν εξέλιξη των λουκάνικων που έφεραν οι Ρωμαίοι στην Αγγλία τον 1ο αιώνα. Η αγγλική λέξη pudding, όπως και η γαλλική boudin, προέρχονται από τη λατινική λέξη botellus που σημαίνει λουκάνικο.

Λουκάνικο Boudin (πηγή)

Από τότε οι πουτίγκες εξελίχθηκαν σε διάφορες αλμυρές και γλυκές εκδοχές, οι οποίες φτιάχνονται με διάφορους τρόπους, με βράσιμο, ψήσιμο, στον ατμό ή στο ψυγείο. Ας δούμε μερικά από τα γλυκά είδη:

Βρασμένη πουτίγκα (Boiled Pudding)

Για να βράσουμε μια πουτίγκα χρησιμοποιούμε ένα ύφασμα μέσα στο οποίο τοποθετούμε το μείγμα και έπειτα το βράζουμε· από αυτή τη διαδικασία παίρνει το χαρακτηριστικό σφαιρικό της σχήμα. Συνήθως η βρασμένη πουτίγκα φτιάχνεται τα Χριστούγεννα και περιέχει αποξηραμένα φρούτα.

πηγή

Πουτίγκα στον ατμό (Steamed Pudding)

H πουτίγκα που μαγειρεύεται στον ατμό έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία για να ετοιμαστεί: το μείγμα τοποθετείται μέσα σε ένα ειδικό μπολ, το οποίο καλύπτεται με χαρτί ψησίματος και από πάνω αλουμινόχαρτο. Το μπολ έπειτα τοποθετείται μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και μαγειρεύεται για πολλή ώρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλύκισμα με υφή σφουγγαριού.

πηγή

Πουτίγκα με ψωμί (Bread Pudding)

Η πουτίγκα αυτή φτιάχνεται με μπαγιάτικο ψωμί, γάλα ή κρέμα γάλακτος, αυγά, ζάχαρη και αρωματικά, και συνήθως ψήνεται στον φούρνο. Η γεύση της δεν είναι πολύ γλυκιά και το συστατικό της επιτυχίας της είναι το καλά μουλιασμένο ψωμί που σε κάποιο βαθμό έχει διαλυθεί μέσα στην κρέμα που το περιβάλλει. Μόλις βγει από τον φούρνο η πουτίγκα αυτή κινείται όπως ένα ζελέ, και τότε καταλαβαίνουμε ότι έχει ψηθεί σωστά.

πηγή

Βιαστική πουτίγκα (Hasty Pudding)

Η βιαστική πουτίγκα είναι ένα γλύκισμα από δημητριακά μουλιασμένα σε γάλα ή νερό. Σερβίρεται ζεστό και συχνά συνοδεύεται με σιρόπι ή γλυκιά σάλτσα, αν και αρχικά έπαιρνε τη γλυκιά του γεύση από την προσθήκη μελάσσας. Μπορεί οι ρίζες της είναι ευρωπαϊκές, από την Αγγλία, αλλά αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική την εποχή της αποικιοκρατίας. Σε αμερικάνικα βιβλία θα τη συναντήσουμε και ως Indian Pudding.

πηγή

Blancmange

Μια διαφορετική πουτίγκα, δημοφιλής στην Ευρώπη είναι το Blancmange. Φτιάχνεται με γάλα ή κρέμα γάλακτος που πήζει με ρυζάλευρο, ζελατίνη ή corn flour και συχνά περιέχει αμύγδαλα. Είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, μια μεγάλου μεγέθους πανακότα. Σήμερα θεωρείται ένα ρετρό γλύκισμα, μιας και ήταν πολύ αγαπητό τη δεκαετία του 1970.

πηγή

Ρυζόγαλο (Rice Pudding)

Τελευταία πουτίγκα της λίστας μας, το αγαπημένο ρυζόγαλο. Είναι ένα γλυκό που συναντάμε σε πολλές χώρες, και σε ορισμένες μάλιστα, όπως η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία αποτελεί χαρακτηριστικό Χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο. Φτιάχνεται με ρύζι που βράζει μέσα σε γάλα και αρωματίζεται με βανίλια ή κανέλα.

πηγή

Αφού μάθαμε την ιστορία και τα είδη της πουτίγκας μπορούμε πλέον να φτιάξουμε και τη δική μας πουτίγκα. Η εκδοχή μας είναι, θα λέγαμε, ένα είδος Bread Pudding, στην οποία αντικαθιστούμε το ψωμί με βασιλόπιτα. Μπορεί να γίνει, βέβαια, και με κάθε είδους κέικ ή τσουρέκι. Η δικιά μας, εκτός από βασιλόπιτα, περιέχει μήλο και φρούτα του δάσους και είναι φοβερή, θα δείτε αν τη δοκιμάσετε!

Πουτίγκα με βασιλόπιτα, μήλο και φρούτα του δάσους

Υλικά

250 γρ. βασιλόπιτα ή κέικ ή τσουρέκι
500 ml γάλα πλήρες
100 γρ. μαύρη ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 μήλο
1 κούπα φρούτα του δάσους

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη μαύρη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα.

Ομογενοποιούμε καλά τα υλικά με ένα μπλέντερ χειρός ή με το χέρι με το σύρμα. Προσθέτουμε τη βανίλια.

Κόβουμε το μήλο και τη βασιλόπιτα σε κυβακια.

Σε μια μακρόστενη φόρμα ρίχνουμε τη βασιλόπιτα, το μήλο και τα φρούτα του δάσους και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά, ώστε να μουσκευτούν όλα τα κομμάτια της βασιλόπιτας και να ρουφήξουν το μείγμα.

Ψήνουμε στους 175°C για 35-40 λεπτά. Για να τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί η πουτίγκα μας την κουνάμε ελαφρά -θα πρέπει να κουνιέται λίγο, όπως το ζελέ.

Καλή απόλαυση φίλες και φίλοι!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

3 Comments Add yours

 1. Giannis Pit says:

  Τέτοια ανεβάζετε και θα πάει το ζάχαρο 300! Απαπαπαπαπα τι γευστικός Παράδεισος είναι ετούτο βρε παιδιά;

  Liked by 1 person

  1. Χαχαχα! Ήταν πάρα πολύ ωραίο πραγματικά, πεντανόστιμο!

   Liked by 1 person

   1. Giannis Pit says:

    Δεν αμφιβάλλω στο παραμικρό.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s