Ένα κέικ με τον θησαυρό της Μεσογειακής Διατροφής, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Η ελληνική γη μας δίνει απλόχερα τους θησαυρούς της και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Ένα από τα δώρα της είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ένα από τα αγαπημένα μας υλικά στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Σε αυτό θα αφιερώσουμε, λοιπόν, άλλο ένα από τα γλυκά μας άρθρα!

Στο νέο γλυκό μας άρθρο θα μιλήσουμε για ακόμα μια φορά για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και θα το αξιοποιήσουμε ως αφορμή για να αναφερθούμε στη Μεσογειακή Διατροφή. Θα δούμε σε ποια γλυκά μπορούμε να το χρησιμοποιούμε, όπως και επιλεγμένες δημιουργικές ιδέες που το αναδυκνείουν ως βασικό συστατικό. Στο τέλος θα φτιάξουμε το δικό μας κέικ σοκολάτας με ένα ιδιαίτερο προϊόν, ένα άρτυμα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με cappuccino.

To κέικ σοκολάτας μας, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με cappuccino
Με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με cappuccino της Nature Blessed

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας και έχει και καταπληκτική γεύση, ειδικά όταν είναι υψηλής ποιότητας. Η Μεσογειακή Διατροφή το έχει ως πρωταγωνιστή της, ως βασικό λίπος, και συστήνεται ιδιαίτερα για τη μαγειρική λόγω της αυξημένης αντοχής του σε υψηλές θερμοκρασίες. Και στη ζαχαροπλαστική, όμως, μπορεί να κάνει τα γλυκά μας πιο θρεπτικά, και φυσικά πιο νόστιμα. Τι καλύτερο να βάλει κανείς στη διατροφή του από ένα αγνό, θρεπτικό προϊόν του τόπου του;

Τα προϊόντα μιας ποιοτικής ελληνικής εταιρείας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, της Nature Blessed

Αναφερθήκαμε στη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής εμπνευσμένος από τις διατροφικές συνήθειες των λαών που ζουν γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Μεσογειακή Διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων, σπόρων, ελαιολάδου, φρούτων και λαχανικών. Το ψάρι και το άσπρο κρέας καταναλώνονται σε μέτρια συχνότητα, ενώ το κόκκινο κρέας σπάνια. Οι τροφές που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, με βασική πηγή το ελαιόλαδο.

Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής (πηγή)

Έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά πως η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία μας. Τα οφέλη της, όπως διαβάσαμε, είναι πολλά. Οι κάτοικοι της Μεσογείου έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια από τους κατοίκους των δυτικών κοινωνιών, και αυτό πιθανώς να είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης ελαιολάδου, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, και φρούτων και λαχανικών, τα οποία περιέχουν πολλές φυτικές ίνες.

Επιπλέον, η Μεσογειακή Διατροφή προστατεύει από την εξέλιξη του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και από την εμφάνιση νέων περιπτώσεων. Η απώλεια βάρους, αν ακολουθεί κανείς τη Μεσογειακή Διατροφή είναι πιο μεγάλη από ότι στη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Ακόμα, αυτό το είδος διατροφής εμφανίζει χαμηλότερο κίνδυνο των νόσων Parkinson και Alzheimer, ενώ έχει, όπως μαθαίνουμε, ευεργετική επίδραση στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Σύμφωνα με έρευνα, επίσης, η Μεσογειακή Διατροφή συμβάλλει στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ενεργητικότητας των ασθενών.

πηγή

Όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή αποφεύγουν συγκεκριμένα τρόφιμα. Όπως μάθαμε, αυτά είναι τα εξής: άσπρο αλεύρι, άσπρο ψωμί, άσπρα ζυμαρικά, τρανς λιπαρά που βρίσκουμε στη μαργαρίνη και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης, επεξεργασμένα κρέατα και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα.

Αλλά, το τι τρώμε δεν αρκεί. Όπως διαβάζουμε η Μεσογειακή Διατροφή θα πρέπει να συνδυάζεται με τακτική σωματική άσκηση και επαρκή ξεκούραση. Ταυτόχρονα, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την εποχικότητα των τροφίμων και να μαγειρεύουμε στο σπίτι. Σημαντική είναι, ακόμα, και η φιλικότητα προς το περιβάλλον των προϊόντων που προτιμάμε.

Στη Μεσογειακή Διατροφή τα γλυκά τα καταναλώνουμε με μέτρο, εβδομαδιαία. Έτσι, μπορούμε να έχουμε τις μικρές μας απολαύσεις, χωρίς να τις στερούμαστε εξ ολοκλήρου. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικά γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε χρησιμοποιώντας ως βασική λιπαρή ουσία το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο!

Κέικ με ελαιόλαδο

Κέικ, ένα αγαπημένο σνακ, πρωινό και επιδόρπιο. Συνήθως, όμως, περιέχει μεγάλη ποσότητα σε βούτυρο ή μαργαρίνη. Αν τα αντικαταστήσουμε με αγνό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το κέικ μας γίνεται αμέσως πιο υγιεινό, πόσο μάλλον αν μειώσουμε και τη ζάχαρη ή αν βάλουμε μέλι στη θέση της.

πηγή
Το δικό μας κέικ σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με cappuccino

Μπισκότα με ελαιόλαδο

Γιατί να φοβηθούμε το ελαιόλαδο στα μπισκότα; Άλλωστε πολλά παραδοσιακά κουλουράκια φτιάχνονται με ελαιόλαδο· το ίδιο και τα μελομακάρονα που απολαύσαμε πρόσφατα. Μπισκότα με ελαιόλαδο λοιπόν, βανίλιας, με σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς, με σταφίδες, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε!

πηγή

Κουλουράκια λαδιού

Και μιας και μιλήσαμε για παραδοσιακά κουλουράκια, αυτά κατ’ εξοχήν φτιάχνονται με λάδι, και η καλύτερη λύση είναι αναμφισβήτητα το ελαιόλαδο. Είναι μια καλή επιλογή για γλυκάκι κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλά και για όσους ακολουθούν τη vegan διατροφή. Συνήθως αρωματίζονται με πορτοκάλι, αλλά και εδώ μπορούμε να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας.

πηγή

Ζύμη για τάρτα με λάδι

Η ζύμη για τάρτα έχουμε συνηθίσει να είναι βουτυρατη, αλλά ξέρετε ότι μπορεί να γίνει και με ελαιόλαδο; Μια μεσογειακή ζύμη που μπορεί να φιλοξενήσει μέσα της τόσο αλμυρές, όσο και γλυκές γεμίσεις.

πηγή

Μπράουνι με ελαιόλαδο

Τι είναι καλύτερο από ένα σοκολατένιο μπράουνι; Ένα λαχταριστό, αλλά και πιο υγιεινό μπράουνι με ελαιόλαδο! Ο Στέλιος Παρλιάρος αντικαθιστά το βούτυρο με ελαιόλαδο και μαζί με κουβερτούρα, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι και καρύδια φτιάχνει ένα μοναδικό γλυκάκι, μαλακό και υγρό στο εσωτερικό του, όπως ακριβώς μας αρέσει!

πηγή

Καρυδόπιτα με ελαιόλαδο

Η καρυδόπιτα είναι ένα γλυκό που φτιάχναν οι παλιές και συνεχίζουν να αγαπάνε οι νέες νοικοκυρές. Σήμερα που, ευτυχώς, κάνουμε όσο μπορούμε μια στροφή προς την πιο υγιεινή διατροφή, μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια να εξελίξουμε και τα παραδοσιακά μας γλυκά, χωρίς να χάνουν βέβαια τη γεύση και την ιστορία που φέρουν. Καρυδόπιτα με ελαιόλαδο, λοιπόν!

πηγή

Μηλόπιτα με ελαιόλαδο

Η μηλόπιτα είναι ήδη ένα σχετικά πιο υγιεινό γλυκάκι, μιας και περιέχει μεγάλη ποσότητα φρούτου. Γιατί να μην την κάνουμε ακόμα καλύτερη, αντικαθιστώντας το βούτυρο με ελαιόλαδο; Η ζύμη με το ελαιόλαδο θα βγει κι αυτή πεντανόστιμη, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε ένα ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο!

πηγή

Σταφιδόπιτα νηστίσιμη

Και τέλος, μια κατηγορία από μόνα τους, τα νηστίσιμα γλυκά που φτιάχνονται με λάδι. Εμείς επιλέξαμε ένα από τα αγαπημένα μας, τη σταφιδόπιτα, η οποία είναι γλυκιά, υγιεινή και θρεπτική -και είναι και vegan! Με σταφίδες για τη γλυκιά και γεμάτη γεύση, και κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι για το άρωμα, είναι ένα μοναδικό γλυκάκι με γεύση από παράδοση!

πηγή

Ήταν η λίστα πραγματικά δεν τελειώνει, μπορούμε να φτιάξουμε άπειρα γλυκά με ελαιόλαδο… Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όμως, εκτός από συστατικό στα γλυκά μας, παίρνει και πρωταγωνιστική θέση στα γλυκά της σύγχρονης υψηλής ζαχαροπλαστικής. Συγκεντρώσαμε τα αγαπημένα μας!

Τάρτα με κρέμα μοσχολέμονου-ελαιόλαδου

πηγή

Μιλφέιγ λευκής σοκολάτας με ελαιόλαδο

πηγή

Πανακότα με ελαιόλαδο

πηγή

Κέικ ελαιόλαδου με καραμέλα ελαιόλαδου και ελιές

πηγή

Ζελέ ελαιόλαδου με κρεμέ σοκολάτας και ανθό αλατιού

πηγή

Όλα αυτά τα εντυπωσιακά μπορούμε να φτιάξουμε με ελαιόλαδο, αλλά θα φτιάξουμε κι εμείς κάτι πολύ ωραίο! 🤗 Θα χρησιμοποιήσουμε ένα καινοτόμο προϊόν, το άρτυμα cappuccino με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Nature Blessed και θα φτιάξουμε ένα μοναδικό κέικ με πλούσια γεύση σοκολάτας!

Την Nature Blessed τη γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, της έχουμε ήδη αφιερώσει και δύο παλιότερα άρθρα μας. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στην τυποποίηση, εμπορία και εξαγωγή ελαιόλαδου. Είναι μια εταιρεία που έχει ως στόχο να διατηρεί την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της με αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνει, με βαθειά γνώση των τεχνικών παραγωγής και συνεργασίες με εξαιρετικούς ελαιοπαραγωγούς.

Όλα τα δωράκια μας από την Nature Blessed, ευχαριστούμε θερμά!!

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Nature Blessed είναι διεθνώς βραβευμένο, με ντελικάτη, φρουτώδη και τολμηρή γεύση. Η εταιρεία παράγει ελαιόλαδα μονοποικιλιακά, όπως την Κορωνέικη ποικιλία, και πολυποικιλιακά, όπως ο συνδυασμός Χαλκιδικής, Αμφίσσης και Κορωνέικης. Διαθέτει και βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από ελαιόδεντρα που βρίσκονται μέσα σε παρθένα δάση της Μακεδονίας.

Επιπλέον, ορισμένα από τα υπέροχα προϊόντα της Nature Blessed είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με λευκή τρούφα, με μαύρη τρούφα, με δεντρολίβανο, με ρίγανη, με τσίλι, το σησαμέλαιο με μαύρη τρούφα και το νέο μας αγαπημένο προϊόν, το άρτυμα cappuccino με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Όλα αυτά μας τα έστειλε η εταιρεία για να τα δοκιμάσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές και τα άρθρα μας, και την ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας!

Στη συνταγή μας, λοιπόν, θα έχουμε ως βασικό συστατικό το πρωτοποριακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με cappuccino, που φτιάχνεται με ένα ειδικό χαρμάνι από αρωματικές ποικιλίες καφέ και είναι αποτέλεσμα 2 ετών δοκιμών.

Με τον πρωτότυπο συνδυασμό ελαιόλαδου και καφέ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ψήσουμε κέικ, μάφινς, μπράουνις, μπισκότα, για να μαριναρουμε κρεατικά, πουλερικά και κυνήγι, για να γαρνίρουμε παγωτό, να προσθέσουμε σταγόνες σε ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, να φτιάξουμε μους σοκολάτας και άλλα γλυκά, και ό,τι άλλο μπορούμε να σκεφτούμε. Είναι ένα προϊόν-πρόκληση για τη δημιουργικότητά μας! Ελάτε, λοιπόν, να το δοκιμάσουμε στο κέικ μας…

Κέικ σοκολάτας με άρτυμα cappuccino με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Υλικά

100 ml άρτυμα cappuccino με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο)
150 ml γάλα
100 ml χυμός πορτοκαλιού
2 αυγά
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. κακάο
180 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. κουβερτούρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προτού ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το κέικ μας, ετοιμάζουμε τη φόρμα μας. Την αλείφουμε με λίγο από το ελαιόλαδό μας και την πασπαλίζουμε με κακάο.

Χρησιμοποιούμε κακάο και όχι αλεύρι για να μην ασπρίζει το κέικ μας όταν βγει από τον φούρνο.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο μέσα σε ένα μπολ. Αν θέλουμε να κάνουμε πιο γρήγορα, ένα χρήσιμο κολπάκι είναι να τα χτυπήσουμε για 30 δευτερόλεπτα με το μίξερ!

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το άρτυμα cappuccino (ή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε το γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό.

Έπειτα, προσθέτουμε τα στερεά υλικά (το αλεύρι και το κακάο) στο μείγμα των υγρών υλικών.

Διπλώνουμε με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα σχετικά πηχτό μείγμα. Τώρα, αν θέλουμε, προσθέτουμε την κουβερτούρα, τριμμένη. Εμείς δεν την προσθέσαμε αυτή τη φορά, επειδή το μείγμα μας φάνηκε ήδη αρκετά σοκολατένιο, αλλά αν θέλετε να γίνει ακόμα πιο βαθειά η γεύση, προσθέστε την!

Τέλος, γεμίζουμε τη φόρμα μας με το μείγμα του κέικ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40 λεπτά.

Έτοιμο το σούπερ σοκολατένιο κέικ! Καλή γλυκιά απόλαυση φίλες και φίλοι!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

2 Comments Add yours

  1. Giannis Pit says:

    Αχ τι μου κάνετε ξανά! Υπέροχο!

    Liked by 1 person

    1. Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας φίλε μας!! 🙏🙏😊😊

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s