Ένα σεμιφρέντο με πολλή αγάπη!

Το σεμιφρέντο είναι ένα από τα γλυκά που σημαίνει πολλά για εμάς, μιας και είναι το γλυκό για το οποίο γράψαμε το πρώτο μας άρθρο! Από τότε πέρασε καιρός, άρθρα γλυκά και όχι μόνο… Το θυμηθήκαμε και το φτιάξαμε για τη Γιορτή των Ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου και αποφασίσαμε να του αφιερώσουμε ένα νέο άρθρο, όπως του αξίζει!

Στο νέο μας άρθρο μαθαίνουμε τι είναι το σεμιφρέντο και ποια είναι η ιστορία του, αλλά και τι είναι το spumone, ένα ακόμα ιταλικό παγωμένο γλύκισμα, βλέπουμε διάφορες ιδέες για γευστικούς συνδυασμούς σεμιφρέντο και φτιάχνουμε το δικό μας σεμιφρέντο με βανίλια και φρέσκιες φράουλες.

Το δικό μας σεμιφρέντο με βανίλια και φρέσκιες φράουλες

Τι είναι το σεμιφρέντο ή semifreddo; Είναι ένα ημι-παγωμένο γλύκισμα, όπως λέει και το όνομα του, που φτιάχνεται με αυγά, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος. Είναι ένα εύκολο γλυκό, που όμως δεν χρειάζεται παγωτομηχανή για να το φτιάξουμε, μπορούμε να το κάνουμε όλοι στην κουζίνα μας. Μπορεί να μοιάζει με παγωτό, καθώς μπαίνει στην κατάψυξη, αλλά η υφή του παραμένει κρεμώδης και απαλή, σαν μια παγωμένη μους. Μια ακόμα διάφορα με το παγωτό είναι πως το σεμιφρέντο φτιάχνεται συνήθως σε φόρμα και σερβίρεται κομμένο σε φέτες. Για να ξεφορμάρεται εύκολα από τη φόρμα, βάζουμε μεμβράνη γύρω γύρω κι έτσι το αποτέλεσμα είναι το σεμιφρέντο να έχει μια εξωτερική επιφάνεια με «ζάρες», η οποία αν δεν μας αρέσει μπορεί να ισιώσει αν την περάσουμε με μια ζεστή μεταλλική σπάτουλα.

Σεμιφρέντο βανίλια σε βάση από μπισκότα

Όπως διαβάσαμε, οι συνταγές για σεμιφρέντο πρωτοεμφανίστηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα και στην αρχή του 20ου αιώνα, και ήταν ξεκάθαρα μια παραλλαγή στο κλασικό γαλλικό παρφέ (parfait) που σημαίνει τέλειο. Όμως, σύμφωνα με έναν Ιταλό σεφ, δημοσιογράφο και ιστορικό, τον Marino Marini, το σεμιφρέντο είναι πιο τέλειο από το γαλλικό παρφέ!

Γαλλικό παρφέ με φυστίκι και λουίζα σε βάση από μπισκότο σαμπλέ (πηγή)

To σεμιφρέντο είναι η εξέλιξη του gelato.

Marino Marini

Σε άρθρο των New York Times του 1987 περιγράφεται πως ένα γλυκό που ονομάζεται σεμιφρέντο έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του σε ορισμένα από τα ιταλικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Το γλυκό αυτό συχνά φτιάχνεται με μια βάση από μαρέγκα ή ζαμπαγιόνε, με λικέρ ή κομματάκια από κέικ. Μάλιστα, ο σεφ Andrea de Merano επέλεξε ένα σεμιφρέντο με αμαρέττο για την 13η σύνοδο κορυφής των G7 στη Βενετία τον Ιούνιο του 1987.

Το άρθρο των New York Times του 1987 (πηγή)

Το σεμιφρέντο είναι, όπως συμπεραίνουμε, ένα γλυκό με καταγωγή από την Ιταλία. Από την Ιταλία κατάγεται και ένα άλλο παγωμένο γλύκισμα, το spumone. Όπως μάθαμε, spumone σημαίνει αφρώδες στα ιταλικά και το όνομά του αναφέρεται στην αέρινη υφή του. Είναι και αυτό, όπως το σεμιφρέντο, ένα γλυκό που φτιάχτηκε πρόσφατα, τον 19ο αιώνα. Συνήθως φτιάχνεται σε ημισφαιρικές φόρμες και περιέχει δύο ή τρεις στρώσεις, όπως ξηρούς καρπούς, σοκολάτα και παντεσπάνι μουσκεμένο σε λικέρ. 

Ιταλικό spumone (πηγή)

Αλλού διαβάσαμε πως σήμερα ο όρος spumone -spumoni στον πληθυντικό- αναφέρεται σε οποιοδήποτε γλυκό αποτελείται από στρώσεις από παγωτό. Παραδοσιακά φτιαχνόταν με παγωτό με ξηρούς καρπούς ή φρούτα που περιέβαλλε ένα πυρήνα από παντεσπάνι με λικέρ. Τα πιο διαδεδομένα spumoni σήμερα αποτελούνται από έναν συνδυασμό από παγωτό κεράσι, φυστίκι και σοκολάτα ή βανίλια. Τα παγωτό επιλέγονται, όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, επειδή παραπέμπουν στην αρχική συνταγή και επειδή τα χρώματα θυμίζουν την ιταλική σημαία. Τα spumoni έχουν και την παγκόσμια ημέρα τους, στις 21 Αυγούστου!

Τρίχρωμο spumone (πηγή)

Πίσω στο σεμιφρέντο μας τώρα… Μπορεί η ιστορία του σεμιφρέντο να είναι σχετικά πρόσφατη, αλλά το βρίσκουμε σήμερα σε άπειρες γευστικές παραλλαγές. Επιλέξαμε μερικές από τις αγαπημένες μας!

Semifreddo με μπισκότα αμαρέττι

πηγή

Σεμιφρέντο με λιμοντσέλο και φραμπουάζ

πηγή

Σεμιφρέντο σοκολάτας με σύκα και φουντούκια

πηγή

Σεμιφρέντο με σοκολάτα και μαρμελάδα φρούτα του δάσους

πηγή

Σεμιφρέντο καφέ

πηγή

Σεμιφρέντο με μέλι, κεράσια και ξηρούς καρπούς

πηγή

Σεμιφρέντο τιραμισού

πηγή

Σεμιφρέντο με βερίκοκα και θυμάρι

πηγή

Σεμιφρέντο με φραμπουάζ και βαλσάμικο

πηγή

Σεμιφρέντο με αβοκάντο, φράουλες και βασιλικό

πηγή

Πόσες υπέροχες γεύσεις και πόσες ακόμα υπάρχουν! Φτιάξαμε κι εμείς μια παραλλαγή με βανίλια και φρέσκιες φράουλες, που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αυτήν την εποχή και μας αρέσουν πολύ…

Σεμιφρέντο με βανίλια και φρέσκιες φράουλες

Υλικά

3 αυγά
120 γρ. ζάχαρη
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. φρέσκιες φράουλες

Εκτέλεση

Το πρώτο βήμα που έχουμε να κάνουμε είναι να διαχωρίσουμε τους κρόκους από τα ασπράδια με προσοχή. Με τους κρόκους θα φτιάξουμε μια pâte à bombe, κάτι ανάλογο της μαρέγκας, αλλά με κρόκους που μαγειρεύονται μαζί με ζάχαρη σε μπεν μαρί.

Αρχικά ετοιμάζουμε το μπεν μαρί. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με ένα εκατοστό νερό και το φέρνουμε σε βρασμό. Έπειτα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, ώστε να βγάζει ατμούς αλλά να μην κοχλάζει -αυτό το κάνουμε για να μην φτάσουν απότομα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία οι κρόκοι και ψηθούν.

Οι κρόκοι στην αρχή της διαδικασίας

Βάζουμε τους κρόκους μαζί με 80 γρ. ζάχαρη σε ένα μεταλλικό μπωλ (όχι πλαστικό γιατί θα μπει στο μπεν μαρί) και το τοποθετούμε πάνω από την κατσαρόλα με τους ατμούς. Χτυπάμε συνεχώς τους κρόκους με έναν αυγοδάρτη· είναι πολύ σημαντικό να μην σταματάμε για να μην ψηθούν. Για να παστεριωθούν τα αυγά πρέπει να φτάσουν στους 60°C. Καλό είναι να έχουμε ένα απλό θερμόμετρο κουζίνας για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία. Αν δεν έχουμε, θα υπολογίσουμε με το μάτι να ασπρίσει το μείγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 4 λεπτά.

Οι κρόκοι μετά από 4 λεπτά συνεχές χτύπημα στο μπεν μαρί

Στη συνέχεια, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα ασπράδια. Βάζουμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεταλλικό μπολ και τα χτυπάμε πάνω από το μπεν μαρί μέχρι να φτάσουν και αυτά στους 60°C. Η διαδικασία μας πήρε περίπου 3 λεπτά και ο στόχος ήταν να γίνουν τα ασπράδια ένας λευκός αφρός.

Τα ασπράδια μετά από 3 λεπτά χτύπημα στο μπεν μαρί

Τώρα θέλουμε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μας σε μια γυαλιστερή, λευκή μαρέγκα. Αφαιρούμε το μπολ από το μπεν μαρί και χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ· γίνεται και με το χέρι αλλά θα χρειαστεί υπομονή και δύναμη!

Η μαρέγκα

Το τρίτο συστατικό που θα προσθέσουμε στο μείγμα μας είναι κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε υφή που να μοιάζει με πηχτό γιαούρτι. Για να χτυπηθεί καλά η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι καλά παγωμένη στο ψυγείο και τα σκεύη να είναι κρύα -μπορούμε να τα τοποθετήσουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο.

Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τα συστατικά μας: ανακατεύουμε τη μαρέγκα με τους χτυπημένους κρόκους και έπειτα προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ελαφρά, διπλώνοντας με μια σπάτουλα, για να μη χάσει το μείγμα τον όγκο του. Στο τέλος, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε απαλά.

Οι χτυπημένοι κρόκοι με τη μαρέγκα
Οι χτυπημένοι κρόκοι με τη μαρέγκα και τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος

Το μείγμα μας, αν το παγώσουμε όπως είναι, θα είναι ένα σεμιφρέντο βανίλιας. Εμείς, όμως, θέλουμε να του προσθέσουμε μια φρουτένια διάσταση, κι έτσι θα βάλουμε και φρέσκιες φράουλες. Χτυπάμε, λοιπόν, τις φράουλες στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένας πολτός. Τον πολτό αυτόν θα τον προσθέσουμε μέσα στο μείγμα του σεμιφρέντο και θα ανακατέψουμε απαλά, διπλώνοντας με τη σπάτουλα.

Προσθέτοντας τον πολτό φράουλας στο μείγμα του σεμιφρέντο

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου μας, το σεμιφρέντο παγώνει μέσα σε μια φόρμα, την οποία πρέπει να στρώσουμε με μεμβράνη, για να ξεφορμάρεται εύκολα. Εμάς η φόρμα μας είχε σχήμα καρδιάς, μιας και ήταν του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά συνήθως το σεμιφρέντο φτιάχνεται σε μακρόστενη φόρμα για κέικ.

Έτοιμο για την κατάψυξη! Πρέπει το μείγμα να μπει στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες ή ακόμα καλύτερα για όλη τη νύχτα. Αυτό κάνει το σεμιφρέντο ένα γλυκό που μπορεί να ετοιμαστεί εκ των προτέρων για μια γιορτή!

Για να απολαύσουμε το σεμιφρέντο στη σωστή του υφή, προτείνεται να το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά. Αν δεν έχουμε την υπομονή, βέβαια, μπορούμε να το καταβροχθίσουμε και αμέσως! Καλή απόλαυση φίλες και φίλοι, να είστε καλά! ❤️

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Instagram: @eatdessertfirstgreece 
Facebook 1: Γιώργος Βλαχάκης Ελίζα Νεοφύτου
Facebook 2: Giorgos Eliza Vlachakis
Facebook page: eatdessertfirstgreece
Pinterest: eatdessert1stGr
Twitter: @eatdessert1stGr
LinkedIn: Eliza Neofytou
WordPress: Eat Dessert First Greece
WordPress: Ελλάδα μου γλυκιά

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

5 Comments Add yours

  1. Vasiliki says:

    υπέροχο άρθρο!

    Liked by 1 person

    1. Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας!! ❤️

      Like

  2. Giannis Pit says:

    Γευστική απόλαυση. Έτσι θεωρώ ότι είναι. Μπράβο παιδιά.

    Liked by 1 person

    1. Σε ευχαριστούμε ολόθερμα φίλε μας!! 🙏❤️❤️

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s