Θυμάστε τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα που φτιάξαμε; Αυτά τα βουτυρένια, με το πράσινο γλάσο… Είχαμε βάλει μερικά στην άκρη, χωρίς να τα στολίσουμε και να που θα μας χρειαστούν!
Η νέα γλυκιά ιδέα μας ήρθε ψάχνοντας να βρούμε τα διάφορα είδη Χριστουγεννιάτικων μπισκότων ανά τον κόσμο. Όπως φαντάζεστε είναι πάρα πολλά! Αυτή τη φορά μας κίνησαν το ενδιαφέρον τα alfajores, αργεντίνικα μπισκότα με γέμιση από καραμέλα. Και κάπως έτσι μας ήρθε η ιδέα: θα συνδυάσουμε τα μπισκοτάκια που είχαμε φυλάξει με ένα πολύ πρωτότυπο προϊόν που βρήκαμε πρόσφατα στην Έκθεση Μελιού 2019, το μέλι κρέμα, και θα τα κάνουμε κι εμείς σάντουιτς!

Τα μπισκότα που ζηλέψαμε και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως έμπνευση λέγονται alfajores και προέρχονται από την Αργεντινή. Είναι βουτυράτα μπισκότα (όπως τα δικά μας) με γέμιση από dulce de leche, ένα καραμελένιο άλλειμμα που αγαπάνε πολύ στις λατινοαμερικάνικες χώρες. Καμιά φορά οι λατινοαμερικάνοι προσθέτουν και τριμμένη καρύδα τριγύρω από τη γέμιση.


Το dulce de leche είναι στην ουσία μια καραμέλα γάλακτος, την οποία μπορούμε να φτιάξουμε βάζοντας μια κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα να βράσει για τρεις ώρες μέσα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Μπορούμε όμως να το αγοράσουμε και έτοιμο, σε κονσέρβες που μοιάζουν με του ζαχαρούχου γάλακτος.

Μας άρεσε πολύ η ιδέα του γεμιστού Χριστουγεννιάτικου μπισκότου και έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε τα δικά μας ελληνικά μπισκότα-σάντουιτς… Πήραμε τα βουτυρένια μπισκότα μας (βρείτε τη συνταγή στο άρθρο μας) και αντί για καραμέλα χρησιμοποιήσαμε το Μέλι Κρέμα της εταιρείας Μελισσόκηπος Αξιού. Πασπαλίσαμε και με λίγη κανέλα και το αποτέλεσμα ήταν ένα μπισκότο πιο υγιεινό από τα alfajores και ακόμα πιο εορταστικό!

Με ένα πιατάκι από τα λαχταριστά μας Χριστουγεννιάτικα μπισκότα-σάντουιτς στο χέρι θα πάμε, λοιπόν, ένα γλυκό ταξιδάκι στην Αργεντινή για να μάθουμε περισσότερα για την πηγή έμπνευσής μας. Τα alfajores είναι χαρακτηριστικά μπισκότα της Αργεντινής, όπου τα απολαμβάνουν όλο το χρόνο ως συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι. Ειδικά τα Χριστούγεννα, όμως, αποτελεί παράδοση για τις νοικοκυρές να φτιάχνουν σπιτικά alfajores με την οικογενειακή τους συνταγή. Θα τα συναντήσουμε και σε πολλές άλλες χώρες, στην Χιλή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη, την Κολομβία, το Περού, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, την Ανδόρα, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, αλλά και στην Ευρώπη στην Ισπανία και στη νότια Γαλλία, όπως και στις Φιλιππίνες.
Όπως πάντα, ψάξαμε για την ιστορία των alfajores, η οποία ξεκινάει στην Ισπανία. Σε άρθρο της δημοσιογράφου και σομελιέ Sorrel Moseley-Williams διαβάσαμε πως το όνομα τους έχει αραβική ρίζα: προέρχεται από την ισπανο-αραβική λέξη al-hasú που σημαίνει γέμιση. Στην Αργεντινή τα έφεραν το 16ο αι. οι έποικοι από τη νότια Ισπανία. Επίσης, έκαναν την εμφάνισή τους και στο Περού, όπου τα κατανάλωναν οι Ισπανοί στρατιώτες. Αλλού διαβάσαμε πως Ισπανοί ιστορικοί συσχετίζουν τα alfajores με τα mamoul, γλυκά της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, από βουτυρένια ζύμη με γέμιση από μια πάστα από χουρμάδες, πασπαλισμένα με άχνη.

Το ισπανικό γλύκισμα που λεγόταν alfajor, βέβαια, ήταν πολύ διαφορετικό από το λατινοαμερικάνικο: είχε κυλινδρικό σχήμα και φτιαχνόταν με αμύγδαλα, καρύδια και μέλι, γλυκάνισο και μπαχαρικά. Τα ισπανικά alfajores μάθαμε πως προέρχονται από την περιοχή της Ανδαλουσίας και είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο κέρασμα μέχρι και σήμερα. Όλο το χρόνο θα τα βρούμε στην πόλη Medina-Sidonia, το μέρος όπου δημιουργήθηκαν.

Οι Αργεντίνοι αφαίρεσαν τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά και πρόσθεσαν τη λαχταριστή καραμελένια γέμιση, και συχνά επικάλυψη σοκολάτας, δίνοντάς τους το δικό τους χαρακτήρα. Τη σύγχρονη μορφή τους όπως την ξέρουμε, την απέκτησαν στη διάρκεια του 19ο αι. Όπως αναφέρει η Moseley-Williams, στην Αργεντινή η δημοτικότητα των alfajores εκτοξεύθηκε κατά τη δεκαετία του ’50, όταν άρχισαν να παράγονται μαζικά και σε συσκευασμένη μορφή.



Σε άρθρο των New York Times, η δημοσιογράφος επισημαίνει πως σήμερα πολλές διαδικτυακές συνταγές για alfajores είναι λάθος, καθώς περιλαμβάνουν βουτυρένια μπισκότα (shortbread)… σαν τα δικά μας δηλαδή…! Ισχυρίζεται πως ο φταίχτης είναι ένα κουτί από κορν φλάουρ που την είχε τυπωμένη στο πίσω μέρος του. Η αυθεντική εκδοχή των γλυκισμάτων, αντιθέτως, περιλαμβάνει μπισκότα με υφή που μοιάζει περισσότερο με κέικ.
Στο Περού φτιάχνουν μια παραλλαγή που ονομάζεται alfajores de miel. Σε αυτή την εκδοχή τα μπισκότα γεμίζονται με ένα σιρόπι που λέγεται miel de chancaca και φτιάχνεται με ζάχαρη, κανέλα και φλούδα πορτοκαλιού. Το σιρόπι αυτό χρησιμοποιείται σε περουβιανά γλυκά όπως τα sopaipillas (τηγανητά πιτάκια) και τα picarones (είδος ντόνατ).

Μια άλλη παραλλαγή αποτελούν τα alfajores de maicena (ή maizena). Maicena είναι το κορν φλάουρ στα ισπανικά, και αυτή είναι η διαφορά τους: η ζύμη των μπισκότων φτιάχνεται με κορν φλάουρ και το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο και αέρινο μπισκότο.

Tα alfajores είναι τόσο πολύ αγαπητά στις λατινοαμερικάνικες χώρες, που υπάρχουν εξειδικευμένες καφετέριες ειδικά αφιερωμένες στα μπισκοτάκια αυτά. Η σύγχρονη ζαχαροπλαστική τα λατρεύει επίσης και τα προσφέρει σε γκουρμέ εκδοχές σε κομψές συσκευασίες, που τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από τα γαλλικά μακαρόν!

Από τα μίνι alfajor πάμε τώρα σε κάτι πιο χορταστικό… Το 2010 στην Ουρουγουάη έφτιαξαν το μεγαλύτερο alfajor στον κόσμο για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια από το πρώτο alfajor που παρασκευάστηκε στη χώρα και κέρδισαν επάξια μια θέση στα βραβεία Guinness. Ζύγιζε 464 κιλά -όσο δηλαδή 15.000 κλασικά alfajores- και φτιάχτηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης Minas. Για να το παρασκευάσουν διαβάσαμε πως χρειάστηκαν 60 κιλά αλεύρι, 2000 ασπράδια για μαρέγκα, 5 κιλά μέλι και 212 κιλά dulce de leche.

Καλά που φτιάξαμε τα μπισκοτάκια μας δηλαδή, γιατί για γιγάντιο alfajor λίγο δύσκολο το βλέπουμε προς τον παρόν… Κλείνοντας αυτό το νοητικό ταξίδι σε χώρες μακρινές, θα θέλαμε να ευχηθούμε καλές γλυκές προετοιμασίες για τις γιορτές που πλησιάζουν και οι γλυκές μας ιστορίες να δίνουν έμπνευση για τις δικές σας μοναδικές δημιουργίες!
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Μελισσόκηπος Αξιού για τα προϊόντα που μας έδωσε για να υποστηρίξει τις παρασκευές μας.

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
- Reddit: eatdessertfirstgr
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.
One Comment Add yours