Ο Δεκέμβρης έχει μπει για τα καλά, το κρύο σιγά σιγά «βαρβαρώνει» όπως έλεγαν παλιά και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Τα λαμπάκια στο δεντράκι μας λαμπυρίζουν και η διάθεσή μας είναι ήδη γιορτινή! Οπότε, θέλουμε να κάνουμε κάποια πρώτα δωράκια σε όσους αγαπάμε… και τι πιο γλυκό από ένα σακουλάκι χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα; Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες ίσως, αλλά αυτά θα τα αφήσουμε για λίγο αργότερα… Στο νέο γλυκό μας άρθρο, λοιπόν, θα φτιάξουμε ένα χειροποίητο Χριστουγεννιάτικο σκούφο του σεφ -για να είμαστε πλήρως εξοπλισμένοι για τις εορταστικές μας δημιουργίες- και θα ψήσουμε Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια φορώντας τον καμαρωτά! Θα μιλήσουμε επίσης για τα οφέλη του να συμμετέχουν τα μικρά παιδιά σε δραστηριότητες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στο σπίτι και στο σχολείο, για τους τολμηρούς γονείς και εκπαιδευτικούς που δε φοβούνται να λερώσουν και να λερωθούν.
Έχουμε γλυκιά διάθεση, έχουμε τα υλικά που μας χρειάζονται, θα σας δώσουμε και τη συνταγή για τα μπισκότα, αλλά πρώτα απ’ όλα μας λείπει κάτι ακόμα πιο σημαντικό… ένας σκούφος! Τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι επίδοξοι ζαχαροπλάστες σαν εμάς αξίζουν τουλάχιστον ένα ημίψηλο καπέλο του σεφ. Εμείς, μιας και μας αρέσουν και οι κατασκευές, φτιάξαμε ένα πατρόν και σας το χαρίζουμε για να το κατεβάσετε και να το φτιάξετε κι εσείς. Είναι πανεύκολο και μόλις το αποκτήσετε θα μπείτε με άλλον αέρα στην κουζίνα σας, θα δείτε!

Σύμφωνα με άρθρο της μαγειρικής σχολής Auguste Escoffier, το καπέλο ενός σεφ είναι πολύ σημαντικό μιας και δείχνει πολλά για το χαρακτήρα, το στιλ και το επίπεδό του. Ο λευκός σκούφος του σεφ κατάγεται από τη Γαλλία. Aρχικά λεγόταν toque blanche (λευκό καπέλο) από την αραβική λέξη για το καπέλο.

Το χρώμα του είναι πάντα λευκό, επειδή στις αρχές του 19ου αι. ο σπουδαίος Γάλλος σεφ Marie-Antoine Carême πίστευε πως το λευκό προσδίδει μια αίσθηση καθαριότητας στην κουζίνα. Οι πτυχές στο σκούφο του σεφ έχουν κι αυτές το λόγο ύπαρξής τους: συμβόλιζαν την ικανότητα του σεφ -αν δηλαδή υπάρχουν εκατό πτυχές αυτό σήμαινε πως ο σεφ ήξερε εκατό τρόπους να βράσει ένα αυγό. Επίσης, όσο πιο ψηλός ο σκούφος τόσο ανώτερος ο ρόλος του σεφ. Λέγεται, μάλιστα, πως μια φορά ο Carême φόρεσε έναν σκούφο 18 ιντσών, σχεδόν μισού μέτρου δηλαδή για να δείξει το κύρος του!
Η χρήση του σκούφου του σεφ εδραιώθηκε τον 20ο αι. Μάθαμε πως ο Auguste Escoffier, άλλος σπουδαίος Γάλλος σεφ που έμεινε στην ιστορία, τον καθιέρωσε στο πλαίσιο της καινοτομίας που έφερε στην οργάνωση της επαγγελματικής κουζίνας με το μοίρασμα των καθηκόντων, την υποδειγματική συμπεριφορά των εργαζομένων και το αψεγάδιαστο ντύσιμο.

Εμείς δηλαδή γιατί να μην είμαστε άψογα ντυμένοι στην κουζίνα μας; Πεταχτείτε σε ένα εκτυπωτήριο, εκτυπώστε το αρχείο μας (σε χαρτί Α3 για μικρό μέγεθος ή σε Α2 για μεγαλύτερο και ζητήστε το χαρτί να είναι λίγο χοντρό, το δικό μας είναι Α3), πάρτε ένα ψαλίδι και μια κόλλα και ετοιμάστε το!







Οι γιορτές είναι μια τέλεια ευκαιρία οι μικροί μας φίλοι να αναλάβουν και αυτοί δράση στην κουζίνα. Τα παιδιά μπορούν να κερδίσουν πολλά συμμετέχοντας στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Στη σελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας του Carnegie Mellon University βρήκαμε πως οι δραστηριότητες μαγειρικής προσφέρουν πολλά στη συναισθηματική, κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη των μικρών παιδιών (3-6 ετών).
Καταρχάς, ενισχύεται η ανεξαρτησία και η αυτοεκτίμησή τους, νοιώθοντας ένα αίσθημα προσωπικής ολοκλήρωσης για το φαγητό που έφτιαξαν και έφαγαν. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν στην πράξη την αξία της σωστής υγιεινής διατροφής. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό φτιάχνοντας τα μπισκοτάκια μας να μιλήσουμε για το ότι πρέπει να απολαμβάνουμε τα γλυκά μας με μέτρο. Επίσης, η μαγειρική βοηθάει στο να αναπτύξουν ένα αίσθημα περηφάνειας για τις οικογενειακές καταβολές και παραδόσεις μέσα από τη γνωριμία με τις οικογενειακές συνταγές, τις διατροφικές συνήθειες και τους ρόλους στο σπίτι. Σίγουρα όλοι έχουμε μια παραδοσιακή συνταγή για μπισκότα, μελομακάρονα ή κουραμπιέδες από τη μαμά, τη γιαγιά, τη θεία, ας την τιμήσουμε κι αυτή!

Μαγειρεύοντας, τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τους άλλους και μαθαίνουν να συνεργάζονται, μέσα από το να ακολουθούν τη συνταγή, να φροντίζουν για την καθαριότητα, να σέβονται και να συμπεριφέρονται σωστά στην κουζίνα και στο τραπέζι, να επιλύουν διαφωνίες τόσο με ενηλίκους (γονείς στο σπίτι, δασκάλους στο σχολείο) όσο και με συνομηλίκους (αδέρφια στο σπίτι, συμμαθητές στο σχολείο). Ασκούνται στην επικοινωνία καταρχάς με προφορικό και στη συνέχεια με γραπτό τρόπο, μαθαίνουν νέο λεξιλόγιο σχετικά με το φαγητό και τη μαγειρική, όπως και τη λειτουργία των συμβόλων και των αριθμών στις συνταγές. Βλέποντας και διαβάζοντας τη συνταγή, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος κειμένων και τα χαρακτηριστικά του. Επίσης, η ώρα της μαγειρικής και του φαγητού είναι μια ωραία στιγμή τα παιδιά να αφηγηθούν ιστορίες, εμπειρίες και βιώματα, όπως και να ακούσουν τις ιστορίες των άλλων, γονιών, συγγενών, δασκάλων ή φίλων. Στα μπισκότα μας, το κόψιμο των σχημάτων παίρνει αρκετή ώρα οπότε ας την αξιοποιήσουμε συζητώντας, όχι μόνο με τα παιδιά αλλά με όποιον βρίσκεται στην παρέα μας!

Επίσης, ετοιμάζοντας μια συνταγή τα παιδιά παρατηρούν, προβληματίζονται και πειραματίζονται, κάνουν ανακαλύψεις… Μπορούν με την καθοδήγηση των ενηλίκων να μάθουν τα διάφορα είδη τροφών και υλικών και τα χαρακτηριστικά τους, το τι προσφέρει η τροφή στον άνθρωπο, γιατί πρέπει να τρώμε υγιεινά, ποιά θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν τα υλικά που χρησιμοποιούν, τα διάφορα επαγγέλματα που σχετίζονται με το φαγητό και πολλά άλλα. Φυσικά όταν τα παιδιά μαγειρεύουν πρέπει να έχουν χώρο για έκφραση και δημιουργία, τόσο δίνοντας σχήματα και διακοσμώντας τα φαγητά που ετοιμάζουν, όσο και χρησιμοποιώντας υλικά σε καλλιτεχνικές δημιουργίες, όπως διάφορες κατασκευές με ωμά ζυμαρικά και όσπρια. Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να διακοσμήσουν τα μπισκότα τους και σίγουρα θα έχετε μοναδικά αποτελέσματα – σωστά έργα παιδικής τέχνης!

Τέλος, μέσα από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, τα παιδιά εξελίσσουν τις μαθηματικές τους ικανότητες. Όπως διαβάσαμε, τα παιδιά μπορούν να μάθουν την έννοια της ποσότητας και του βάρους και να προσπαθήσουν να κάνουν εκτιμήσεις, προβλέψεις και συγκρίσεις. Μπορούν να μετρήσουν, να διαβάσουν αριθμούς και να έρθουν σε επαφή με σχήματα, ενώ μπορούν να ασχοληθούν και με χρονομετρήσεις (πχ. χρόνους ψησίματος). Επίσης, εμπλουτίζεται το μαθηματικό τους λεξιλόγιο με φράσεις που σχετίζονται με τη μέτρηση (πόσο, αρκετό, σχεδόν, τόσο…όσο, βαρύ, ελαφρύ, γεμάτο, μισό, ένα τέταρτο κλπ.), τη σύγκριση (μεγαλύτερο, μικρότερο, λιγότερο, περισσότερο, τελευταίο, πρώτο, δεύτερο κλπ.), τις αριθμητικές πράξεις (πρόσθεσε, αφαίρεσε, λίγο ακόμα, πόσο έμεινε, πόσα ακόμα να φτιάξουμε κλπ.), τα σχήματα (στρογγυλό, τετράγωνο, αστέρι, πλευρές, άκρη κλπ.) και τις θέσεις (πάνω, κάτω, δίπλα, μέσα, απλώνω, τυλίγω κλπ.). Ζητήστε από τα παιδιά να οργανώσουν τα έτοιμα μπισκότα σε στίβες, να μετρήσουν, να μοιράσουν, να προβληματιστούν, να συσκευάσουν τα μπισκότα ανά πεντάδες ή δεκάδες για δωράκια και ότι άλλο φανταστείτε…
Όλα αυτά ψήνοντας ένα ταψί πεντανόστιμα μπισκοτάκια! Και το πιο σημαντικό, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική στο σπίτι αποτελεί ποιοτικό χρόνο όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες μεταξύ τους. Ξεσηκώστε λοιπόν τους συζύγους, τους γονείς, τα παιδιά, τους συγγενείς, τους φίλους σας, βάλτε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια να παίζουν και πάμε για γλυκές δημιουργίες… Α, και το καπέλο σας μην ξεχάσετε!

Η συνταγή μας
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Υλικά για τα μπισκότα
Αλεύρι μαλακό (κοσκιν.) | 180 γρ. |
Αλεύρι γοχ (κοσκιν.) | 180 γρ. |
Baking powder | 1/2 κ.γ. |
Βούτυρο (θερμ. δωμ.) | 270 γρ. |
Αυγό | 1 |
Ζάχαρη | 150 γρ. |
Ζάχαρη άχνη | 90 γρ. |
Αλάτι | 1/2 κ.γ. |
Βανίλια | 2 κάψουλες |
Ξύσμα λεμονιού |

Πώς φτιάχνουμε τα μπισκότα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Χρησιμοποιούμε μισό μαλακό – μισό για όλες τις χρήσεις, γιατί με μόνο μαλακό αλεύρι θα γίνει πολύ τριφτή η ζύμη, ενώ με μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις θα γίνουν πιο σκληρά τα μπισκότα, οπότε επιλέξαμε το ενδιάμεσο. Βάζουμε το βούτυρο με τις ζάχαρες στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα να αφρατέψει για περίπου πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι, το αυγό, τη βανίλια και το ξύσμα και χτυπάμε να ενσωματωθούν.


Βγάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα και μετά με τα χέρια μας, αλλά όχι πολύ για να μην αναπτυχθεί η γλουτένη και σκληρύνουν τα μπισκότα μας. Η ζύμη θα βγει κολλώδης αλλά μην ανησυχείτε θα σφίξει στο ψυγείο. Απλώς σίγουρα θα γεμίσουν τα χεράκια, ο πάγκος, οι τοίχοι και ποιός ξέρει τι άλλο… εμείς προειδοποιήσαμε! Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για δύο ώρες τουλάχιστον.


Όταν περάσουν οι δύο ώρες, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, πασπαλίζουμε τον πάγκο (εμείς βάλαμε και μια επιφάνεια σιλικόνης) με μια γενναία δόση αλεύρι, πασπαλίζουμε και τη ζύμη από πάνω και απλώνουμε με τον πλάστη. Γι’ αυτό η ζύμη ήταν μαλακή και κολλώδης, ώστε να έχουμε περιθώριο να προσθέσουμε αρκετό αλεύρι στο άπλωμα και τα μπισκότα μας να παραμείνουν βουτυρένια. Κόβουμε σχήματα με τα Χριστουγεννιάτικα κουπάτ μας και τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλες ή επιφάνειες σιλικόνης. Η ποσότητα των υλικών μας έβγαλε μπισκοτάκια για τρία ταψιά, μπόλικα δηλαδή! Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 12-15 λεπτά, ανάλογα και με τον φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα διακοσμήσουμε με γλάσο.





Υλικά για το γλάσο
Ζάχαρη άχνη | 1 κούπα |
Nερό | 2 κ.σ. |
Χρώμα ζαχαροπλαστικής | μερικές σταγόνες |
Πώς φτιάχνουμε το γλάσο
Ανακατεύουμε την άχνη με το νερό με μια σπάτουλα και προσθέτουμε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής, ανάλογα πόσο έντονο το θέλουμε. Αν θέλουμε πολλά χρώματα, μοιράζουμε το γλάσο σε μπωλάκια και τα χρωματίζουμε (θα χρειαστεί διπλή ποσότητα των υλικών για να μας φτάσει). Η υφή του γλάσου πρέπει να είναι πηχτή αλλά ρευστή, οπότε κάνουμε δοκιμές και αναλόγως προσθέτουμε ή λίγη άχνη για να γίνει πιο πηχτό ή λίγο νεράκι για να αραιώσει.


Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής (εμείς χρησιμοποιήσαμε μπουκαλάκι), στην οποία έχουμε βάλει μια μύτη κορνέ με μικρό άνοιγμα. Διακοσμούμε τα μπισκοτάκια μας και αφήνουμε να στεγνώσουν για 24 ώρες. Μετά μπορούμε να τα φυλάξουμε σε ένα κλειστό κουτί ή και να τα καταψύξουμε, για να μας μείνουν για τις ημέρες των γιορτών.



Ένα -ή τρία καλύτερα- ταψιά γλυκά μπισκοτάκια, λοιπόν, από το Eat Dessert First για τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους και μια ευχή, οι γιορτές που έρχονται να φέρουν σε όλους υγεία, αγάπη και γαλήνη και να γεννηθεί πραγματικά ο Χριστός στις καρδιές μας… αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα!
Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
- Reddit: eatdessertfirstgr
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.
4 Comments Add yours