Γουβ, νιάου και άλλες ιστορίες καλής ψυχολογίας…

Ναι, καλά υποψιαστήκατε, ήρθε η ώρα για το πρώτο μας φιλοζωικό άρθρο! Πώς μας ήρθε; Θέλουμε τα γλυκά πράγματα στη ζωή να έχουν προτεραιότητα! Και τι πιο γλυκό από ένα ζωάκι;

Το πρώτο μας φιλοζωικό άρθρο θα το αφιερώσουμε στους καλύτερους φίλους μας, τα ζωάκια. Θα μάθουμε για τα οφέλη των κατοικιδίων στο σπίτι από την εξελικτική ψυχολόγο Μάγδα Δασκαλάκη και θα μοιραστούμε τη δική μας προσωπική ιστορία μαζί με μια συνταγή έκπληξη, υγιεινά μπισκότα για σκύλους και ανθρώπους!

Από εδώ ο Champi! Ήταν ο καλύτερος φίλος της οικογένειας του Γιώργου. Ήταν ένας πραγματικός champion, μιας και πέρασε όλη τη ζωή του φροντίζοντάς τους. Ο Γιώργος τον βρήκε τον χειμώνα του 1999, σε ένα χωματόδρομο κάτω από το σπίτι τους στην κέντρο της Αθήνας, μέσα στις λάσπες. Ήταν ένα ημίαιμο Πίτμπουλ με Λαμπραντόρ, μόλις ενός μήνα. Η ανταμοιβή, αγάπη και πίστη που έδωσε στο Γιώργο και στην οικογένειά του για το ότι τον έσωσαν από το δρόμο ήταν χιλιαπλάσια μέχρι το τέλος…

Ο Γιώργος, συνδημιουργός του Eat Dessert First Greece με τον καλύτερό του φίλο Champi (1999-2015).

Και από εδώ ο Οδυσσέας! Είναι ένας από τους καλύτερους φίλους μας σήμερα, πιστός φίλος του φίλου μας του Γιάννη. Τον επισκεπτόμαστε συχνά για παιχνίδι και για να του πάμε δωράκια και μεζεδάκια. Είναι το πιο χαρούμενο και παιχνιδιάρικο Κόκερ που έχουμε γνωρίσει! Παρά τα δέκα χρόνια ηλικίας του είναι το ίδιο πρόθυμος για παιχνίδια, χάδια και αγκαλιές όπως ήταν κουτάβι. Με τον Γιάννη είναι ένα αχώριστο δίδυμο που εκτός από τις βόλτες τους, ξαπλώνουν και βλέπουν μαζί τις εκπομπές τους στην τηλεόραση, μαγειρικές και μη…

Ο Οδυσσέας (2010-), καμαρωτός όπως ταιριάζει στο όνομά του!
Με τον φίλο μας τον Γιάννη και τον κολλητό του Οδυσσέα.
Δε στη δίνω τη μπάλα μου όσα χάδια και να μου κάνεις… Γκρρρρ!

Οι σκύλοι είναι ο συνδετικός μας κρίκος με τον παράδεισο. Δεν ξέρουν το κακό ή τη ζήλια ή τη δυσαρέσκεια. Το να κάθεσαι με ένα σκύλο στην πλαγιά ενός λόφου ένα όμορφο απόγευμα είναι σαν να βρίσκεσαι ξανά πίσω στην Εδέμ, εκεί όπου το να μην κάνεις τίποτα δεν ήταν πληκτικό, ήταν γαλήνη.

Μίλαν Κούντερα, συγγραφέας

Αφού σας συστήσαμε τους καλύτερους φίλους μας, θα θέλαμε να μιλήσουμε λίγο θεωρητικά για την αξία του να έχει κανείς ένα κατοικίδιο για συντροφιά, τόσο για μεμονωμένα άτομα όσο και για οικογένειες. Για να μας βοηθήσει σε αυτό μιλήσαμε με την κ. Μάγδα Δασκαλάκη, εξαιρετική εξελικτική ψυχολόγο, συνεργάτιδα γνωστών τηλεοπτικών εκπομπών και φίλη μας. Όσα συζητήσαμε στη συνάντησή μας της ζητήσαμε να μας τα γράψει, και μας έστειλε μια επιστολή την οποία θα παραθέσουμε αυτούσια, όπως τη λάβαμε με μεγάλη μας χαρά! Ανάμεσα στο κείμενό της παρεμβάλουμε και κάποιες δικές μας φωτογραφίες με άλλους φίλους που κάναμε στα ταξίδια μας, για να τους τιμήσουμε κι αυτούς!

Κοκτέιλ, μπίρα και όμορφες συζητήσεις με την φίλη μας, εξελικτική ψυχολόγο Μάγδα Δασκαλάκη!

Εμείς και εκείνα μαζί!!!

Όταν συναντήθηκα, το τελευταίο απόγευμα του Φεβρουαρίου, με την Ελίζα και τον Γιώργο του ξεχωριστού Eat Dessert First, διαπίστωσα και προσωπικά τον ενθουσιασμό τους για καλή δουλειά στην ιστοσελίδα τους, το φιλόδοξο και ταυτόχρονα τόσο προσιτό και οικείο δημιούργημά τους. Με έρευνα, δημιουργικότητα, μελέτη και διάδραση με άτομα που κάτι έχουν να μεταλαμπαδεύσουν, φορείς, οργανισμούς, επιστήμονες καθώς επίσης και με την ανάδειξη τόπων μέσω της γαστρονομίας και των προϊόντων τους, μας έχουν «βάλει» στο γλυκό τους κόσμο! Η αφοσίωσή τους σε αυτό συνδυάζεται και συνδέεται με πράξεις, διαδράσεις, συνεργασίες από τις οποίες θα προκύπτει πάντα το αντικειμενικά «καλό»! 

Συναντηθήκαμε ένα ωραίο απόγευμα του Φλεβάρη…
… και μέχρι να πούμε όλα τα όμορφα που είχαμε στο νου, νύχτωσε!

Ένα από τα θέματα της βραδιάς μας ήταν η κοινή μας υπέροχη εμπειρία να έχουμε ή να είχαμε ζήσει με κάποιο ζωάκι. Και έτσι μας προέκυψε η ιδέα να μιλήσω, με την ιδιότητά μου, για τη θετική επίδραση στη ψυχολογία μας και όχι μόνο, των φίλων μας ζώων όταν ζούμε μαζί τους και εκείνα με εμάς!

Τα παρακάτω θα φανούν χρήσιμα σε όσους δεν είχαν μέχρι τώρα την ευ-τυχία να έχουν συμβιώσει με ένα ζωάκι στο σπίτι ή έχουν την πρόθεση να αναλάβουν τη φροντίδα ενός κατοικιδίου. Σε όσους από εμάς έχουμε αυτή την τύχη ίσως να μας φανούν και πολύ λιγότερα από όσα κάποιος βιώνει ζώντας με ένα ζωάκι! Όπως και για όλες τις σημαντικές σχέσεις της ζωής μας, μια «ανάλυσή» της σχέσης με ένα ζωάκι δε θα μπορέσει να περιγράψει το μεγαλείο της!

Μερικά οφέλη από το να ζούμε με ένα ζωάκι στο σπίτι είναι ότι αυτό:

Α. Συμβάλλει στη μείωση συναισθημάτων κατάθλιψης, καθώς τα κατοικίδια αποτελούν συντροφιά και παρέα για τους μοναχικούς ανθρώπους, η οποία συμβάλλει στο «σβήσιμο» των συναισθημάτων μελαγχολίας από την έλλειψη άλλων συναναστροφών. Το άτομο ενεργοποιείται σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα του κατοικιδίου, η οποία δρα ως θεραπευτικό κίνητρο. Τα παιχνίδια και η ενέργεια των ζώων δημιουργούν μια ανάλαφρη, ευχάριστη ατμόσφαιρα και παρασύρουν τον άνθρωπο στα παιχνιδίσματά τους.

Σαν το σκύλο με τη γάτα, από την επίσκεψη μας στον οικοτουριστικό ξενώνα Ρόκκα. Δείτε το άρθρο μας «Αγροτουρισμός και παραδοσιακό zero waste στον Ελαφότοπο Ζαγορίου».

Β. Συμβάλλει στη μείωση του άγχους, καθώς η φροντίδα των κατοικιδίων δρα αγχολυτικά, μετατοπίζοντας την προσοχή του ανθρώπου ώστε να σταματά έστω και για λίγο να σκέφτεται ό,τι τον προβληματίζει και έτσι αποσυμπιέζεται. Από μελέτες έχει φανεί πως η επαφή με τα ζώα, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες).

Το χουζούρι στον ξενώνα Ρόκκα συνεχίζεται…

Γ. Είναι η καλύτερη σχέση που μπορεί ένα παιδί να έχει, καθώς εκτός από την ανεμελιά που εκ των πραγμάτων τα ζωάκια μας χαρίζουν, τα παιδιά γίνονται υπεύθυνα και αναπτύσσουν την ενσυναίσθησή τους με τη συνεργασία, τη χαρά, την αγάπη και την αποφυγή ατυχημάτων. Εξαλείφεται ο όποιος ανταγωνισμός και η ανασφάλεια που εκ των πραγμάτων προκύπτει από τη διάδραση με τους άλλους και ισχυροποιείται η αυτοπεποίθησή τους. Ειδικά για παιδάκια με κάποια προβλήματα, όπως αυτά της Διάσπασης Προσοχής ή του αυτισμού, έχει αποδειχτεί ότι η απόκτηση του κατάλληλου ζώου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του και ανάλογα με την περίπτωση, λειτουργεί αν όχι θεραπευτικά, τουλάχιστον ως στήριγμα των παιδιών, καθώς παρουσιάζεται βελτίωση σε πολλά επίπεδα.

Φωτογραφία της Brigitte Bardot με το Κόκερ της από παλιά εφημερίδα, στολίζει το σπίτι των φίλων μας Γιάννη και Οδυσσέα.

Δ. Συμβάλλει στη βελτίωση της προσωπικότητας του ατόμου, καθώς αποκτά ή ενισχύει το αίσθημα ευθύνης του απέναντι στις ανάγκες του ζώου που πρέπει να καλύψει και έτσι ενισχύονται τα στοιχεία φροντίδας. Μέσα από τη δύσκολη στιγμή της απώλειας, βιώνεται αυτό το δύσκολο αίσθημα που όμως μας εξοικειώνει με την ιδέα του θανάτου. Επίσης, η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να αποτελέσει ενα προστάδιο προετοιμασίας για την έλευση ενός παιδιού. Ένα ζωάκι μας δείχνει το μεγαλείο της φύσης και μας φέρνει κοντά σε αυτήν με ό,τι ευεργετικό για τον άνθρωπο σημαίνει αυτό.

Η συμπεριφορά του ζώου καθρεφτίζει και την προσωπικότητα αυτών που το έχουν αναλάβει. Ο τρόπος που κάποιος αποφασίζει να φροντίσει το ζωάκι του είναι μια προσωπική απόφαση που παίρνει ο ίδιος και σχετίζεται με το πώς αντιλαμβάνεται την ισχύ του έναντι του ζώου το οποίο είναι σε πλήρη εξάρτηση απο εκείνον.

Οι γάτες που έχουμε συναντήσει σε μοναστήρια είναι πάντα εντελώς γαλήνιες… Από το ταξίδι μας στη Λίμνη Πλαστήρα, σε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής. Δείτε το άρθρο μας «Be fit to eat sweet! Γλυκό ταξίδι στη Λίμνη Πλαστήρα».

Το ίδιο το ζωάκι είναι μια πηγή έμπνευσης για την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, μας δείχνει την αξία της αφοσίωσης, της χωρίς όρια πίστης, της αποδεδειγμένης ενσυναίσθησης, του απόλυτου συντονισμού με την κατάσταση υγείας, ψυχολογίας και χωροταξικών συνθηκών του ατόμου φροντίδας του, της ανεξαρτησίας και της έμφυτης ικανότητας να νιώθουν «οι προστάτες» και φύλακες του σπιτιού.

Ο σκύλος του χωριού αγναντεύει από τις σκεπές στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου… Δείτε το άρθρο μας «Το δικό μας γλυκό «ψηφιδωτό» των Άνω Πεδινών Ζαγορίου».

Δ. Προσφέρει αγάπη! Όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα σκυλιά τους, τα επίπεδα της οξυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης η οποία εκλύεται και από την αγκαλιά, τον οργασμό και τη γαλουχία, αυξάνονται τόσο στα ζώα όσο κ στους ανθρώπους. 

Τα παραπάνω ειναι ορισμένα μόνο απο τα μεγαλειώδη που προκύπτουν σε όσους αναλαμβάνουν τη φροντίδα κάποιου ζώου.

Η γιαγιά Μπέρσκα, πιστή φίλη εδώ και χρόνια των ανθρώπων του ξενώνα Ρόκκα.

Όμως, επειδή όπου φροντίδα εκ των πραγμάτων προκύπτει και ευθύνη, όποιος αποφασίσει να την αναλάβει πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος για αυτό. Να υπάρχει η δυνατότητα οι ανάγκες του ζώου να ενταχθούν στη καθημερινότητά μας. Θα πρέπει να έχει υπολογιστεί το κόστος της φροντίδας τους. Και φυσικά το ζωάκι να είναι ισότιμο μέλος της οικογένειας, με απόλυτο σεβασμό στην ύπαρξή του και τις ανάγκες του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις το ζωάκι μας θα φανεί πολύ ανώτερο απο εμάς, με την αγάπη και την αφοσίωσή του.

Ο Πεπίτο, ο σκύλος της καλλιτέχνη-μοναχής Ευφημίας που γνωρίσαμε στο ταξίδι μας στα Ζαγοροχώρια. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Το δικό μας γλυκό «ψηφιδωτό» των Άνω Πεδινών Ζαγορίου».

Και αν μου επιτρέπεται, το κλείσιμο αυτού του κειμένου θα το αφιερώσω στη Μόκα μου , την «αδερφή» μου, η οποία με το μεγαλείο της είναι για εμένα η έμπνευσή μου, η ενέργειά μου, η παρηγοριά μου, η παιδικότητα που αναβιώνω, η γέφυρά μου με την απεραντοσύνη της φύσης! Μου αρέσει ο εαυτός μου όταν είμαι μαζί της γιατί με κάνει πάντα καλύτερη!!! 

H Μάγδα και η «αδερφή» της Μόκα!

Ευχαριστώ θερμά το Εat Dessert First και την εξαίρετη ομάδα για αυτή τη δυνατότητα επικοινωνίας με ένα τόσο υπέροχο θέμα! Ας γίνουμε καλύτεροι προσφέροντας σε όποιο πλάσμα του πλανήτη μας χρειάζεται! 

Με εκτίμηση σε όλους,

Μάγδα Δασκαλάκη, Εξελικτική Ψυχολόγος

Ως αμετανόητοι γλυκατζήδες, θα προσθέσουμε ότι εκτός από την απέραντη αγάπη και όλα όσα αυτή επιφέρει, τα ζωάκια μας προσφέρουν και ένα δυνατό κίνητρο για σωματική άσκηση. Μας σηκώνουν από τον καναπέ μας, σωματικά και ψυχολογικά, για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους. Ειδικά τα σκυλάκια που μας σηκώνουν πολλές φορές την ημέρα για τη βόλτα τους, μας αναγκάζουν να κάνουμε και τη γυμναστική μας. Έτσι, μπορούμε μετά να φάμε χωρίς πολλές τύψεις τα γλυκάκια μας!

Και για να τους το ανταποδώσουμε, φτιάξαμε μια συνταγή για μπισκότα που μπορούν να απολαύσουν και οι σκύλοι και οι άνθρωποι μαζί! Υγιεινά και για τους δύο, τα μπισκοτάκια μας φτιάχνονται με φυστικοβούτυρο, μήλο και καρότο και φυσικά πολλή αγάπη για τους πιστούς μας φίλους. Και είναι και νηστίσιμα! Αν θέλετε να κάνετε σκανταλιά και να τα απολαύσετε πιο γλυκά, πασπαλίστε τα δικά σας με λίγη ζάχαρη άχνη.

Μπισκοτάκια για να φάμε παρέα με τους πιστούς μας φίλους, τους σκύλους!

H συνταγή μας

Μπισκότα για σκύλους και όχι μόνο

Υλικά για τα σκυλομπισκότα

Πέντε απλά υλικά για τέλεια σκυλομπισκοτάκια!
Φυστικοβούτυρο0,5 κούπα
Μήλο1
Καρότο2 μικρά
Αλεύρι (καλύτερα ολικής)2 κούπες ή όσο πάρει
Μέλι1 ή 2 κ.σ.

Πώς φτιάχνουμε τα σκυλομπισκότα

Πιο εύκολη συνταγή για μπισκότα δεν υπάρχει! Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε στο μπλέντερ το μήλο και τα καρότα, τα ανακατεύουμε με το φυστικοβούτυρο και το μέλι, προσθέτουμε το αλεύρι και έτοιμα! Η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από τα μεγέθη του μήλου και των καρότων και την υγρασία που θα έχει το μείγμα, αλλά υπολογίστε ότι θα προσθέσετε αλεύρι και στο άπλωμα.

Ανακατεύουμε το τριμμένο μήλο και καρότο με το φυστικοβούτυρο και το μέλι.
Προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ζυμαράκι.

Μόλις το μείγμα μας γίνει ένα ζυμαράκι, το απλώνουμε με τον πλάστη σε πάχος 0,5 εκατοστού περίπου και κόβουμε τα μπισκοτάκια μας με κουπάτ. Επειδή δεν είχαμε κουπάτ σε σχήμα κόκκαλου, σχεδιάσαμε το σχήμα σε ένα χαρτονάκι και το χρησιμοποιήσαμε ως οδηγό για να κόψουμε με μαχαίρι τα μπισκότα μας. Προσοχή όμως, καλό είναι το χαρτονάκι να είναι γυαλιστερό στη υφή, για να ξεκολλάει η ζύμη από πάνω του! Ψήνουμε τα μπισκότα μας 12 με 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα. Μόλις πάρουν ωραίο χρωματάκι είναι έτοιμα!

Ευχαριστούμε Ρούπερτ, το άπλωσες τέλεια!
Κόψαμε μπισκοτάκια σε σχήμα κόκαλου με τη βοήθεια ενός χαρτονιού που φτιάξαμε.
Κόψαμε και ανθρωπάκια και αρκουδάκια, γιατί ο Ρούπερτ είναι και ζηλιάρης!
Έτοιμα για ψήσιμο!

Και μιας και το έφερε η κουβέντα, ξέρετε την ιστορία των μπισκότων για σκύλους σε σχήμα κόκαλου; Στοιχηματίζουμε πως όχι, εμείς πάντως δεν την ξέραμε! Σε άρθρο των New York Times διαβάσαμε, λοιπόν, πως υπεύθυνος ήταν ο σκύλος ενός χημικού και οι παραξενιές του…

Τα μπισκότα για σκύλους φτιάχτηκαν για πρώτη φορά το 1860 και το σχήμα τους ήταν τετράγωνο. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε η έννοια της τροφής για σκύλους, οι σκύλοι έτρωγαν απλώς τα αποφάγια από τα γεύματα των αφεντικών τους. Όμως, ο Αμερικανός ηλεκτρολόγος James Spratt, παρατηρώντας σκύλους να τρώνε ξερά μπισκότα με τα οποία τρέφονταν οι ναυτικοί στα ταξίδια τους, εμπνεύστηκε τα μπισκότα Meat Fibrine Dog Cakes με λαχανικά, σιτάρι, παντζάρια και κρέας και πέτυχε! Μέχρι τα τέλη του 19ου αι. είχε κάνει τα σκυλομπισκότα μόδα, ειδικά για σκύλους που πήγαιναν σε διαγωνισμούς, αν και η τιμή τους ήταν ακριβή.

Παλιά αφίσα για τα πρώτα μπισκότα σκύλων (πηγή)

Το 1907 ο χημικός και εφευρέτης της μαργαρίνης -και πολλών άλλων- Carleton Ellis έλαβε μια «επείγουσα» παραγγελία… να βρει μια λύση σε έναν ιδιοκτήτη σφαγείου για το παραπανίσιο γάλα που του περίσσευε. Αυτό που σκέφτηκε ήταν να το αναμείξει με βύνη, σιτηρά και άλλα συστατικά και να φτιάξει μπισκότα για το σκύλο του. Όμως, ο σκύλος του αρνιόταν να τα δοκιμάσει. Ο χημικός σκέφτηκε πως ίσως να έφταιγε το στρογγυλό τους σχήμα, μιας και τα συστατικά του αποκλείεται να μην άρεσαν στον πιστό του φίλο. Έτσι, έφτιαξε μπισκότα σε σχήμα κόκαλου και ο σκύλος του τα λάτρεψε! Ο Ellis πούλησε την πατέντα του στην εταιρεία Bennet Biscuit Company η οποία τα κυκλοφόρησε στην αγορά με μεγάλη επιτυχία το 1908. Αργότερα η εταιρεία εξαγοράστηκε από την National Biscuit Company και μέχρι το 1940 τα μπισκότα Milk-Bone είχαν γίνει πασίγνωστα.

Μπισκοτάκια σε σχήμα κόκαλου Milk-Bone (πηγή)

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα μπισκότα για σκύλους μετατράπηκαν σταδιακά από βασική τροφή σε επιδόρπιο, κάτι που δυστυχώς έχει οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους σκύλους. Εδώ πρέπει να πούμε πως, όπως και με όλα τα γλυκά, είναι σημαντικό να τα απολαμβάνουμε με μέτρο!

Ελπίζουμε οι μικρές, γλυκές ιστορίες για τους αγαπημένους μας φίλους που μοιραστήκαμε να ενθαρρύνουν κάποιους να εντάξουν και αυτοί ένα ζωάκι στη ζωή τους. Η δική μας πρόταση είναι όποιος θέλει και μπορεί να αποκτήσει ένα κατοικίδιο, να υιοθετήσει ένα ζωάκι από κάποια φιλοζωική οργάνωση ή να πάρει στο σπίτι του κάποιο αδέσποτο που θα συναντήσει στο δρόμο του. Η αγάπη, η πίστη και η ευγνωμοσύνη που θα δώσουν τα ζωάκια πίσω θα διαρκέσει για μια ζωή, δε θα το ξεχάσουν ποτέ! Και φυσικά θα έχουμε κάνει μια καλή, γλυκιά πράξη από αυτές που μας αρέσουν τόσο!

Aγαπησιάρικα σκυλάκια στο χωριό Πεζούλα της Λίμνης Πλαστήρα.

Ένα φιλοζωικό σωματείο το οποίο αποτελείται από εθελοντές που περιθάλπουν και φιλοξενούν στα σπίτια τους αδέσποτα ζώα μέχρι κάποιος να τα υιοθετήσει είναι το stray.gr. Το σωματείο είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. Επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνη κ. Μυρτώ Ξανθοπούλου και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα ακόμα ένα φιλοζωικό άρθρο… Μέχρι τότε, επισκεφθείτε τη σελίδα τους για να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στον Champi που σώθηκε κουτάβι από το δρόμο και έζησε δεκαέξι χρόνια σαν βασιλιάς…

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

9 Comments Add yours

 1. … waiting for the English version…

  Liked by 1 person

  1. Thank you very much, the English version will be ready tomorrow!

   Like

   1. 🤗😘🤗😘🤗

    Liked by 1 person

 2. bernard25 says:

  Bonjour mon Ami

  Je te souhaite une belle semaine et une belle journée pleine d’espoir ?
  de joie , de bonheur
  Ne te laisse pas aller au découragement, vu cette mauvaise actualité à la télévision journaux média
  Qui nous saoule de jours en jours

  il y a toujours quelque chose de meilleur , une petite lumière qui brille au fond
  de ton cœur, pour te réchauffer
  Reste à l’écoute des petits bonheurs
  qui te sont présent tous les jours autour de toi
  Avec de la joie dans tes yeux , de l’amour dans le cœur
  Ta vie te sera plus belle, pleine d’espoir
  Merci de tes passages sur mon univers tout au long des saisons

  Je laisse sur cette page un peu de moi , de ce petit écris
  Qui me sorte du coeur
  Bisous.
  BERNARD

  Like

  1. Thank you very much my friend Bernard for your kind comment! Greetings from Greece! 💖

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s