Καλή Ανάσταση με ένα κόκκινο κι ένα σοκολατένιο αυγό!

Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε στο τέλος της και λίγο πριν αναστηθεί ο Χριστός στις καρδιές μας, ετοιμάζουμε τα σπίτια μας για να Τον υποδεχτούμε, ακόμα κι αν είμαστε ο καθένας στο δικό του σπίτι αυτή τη χρονιά… Φέτος όπως κάθε χρονιά θα τσουγκρίσουμε τα αυγά μας, ακόμα κι αν είναι μέσα από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή μας… Επομένως, στο Πασχαλινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τα κόκκινα, αλλά και τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά, θα μάθουμε τους συμβολισμούς και την ιστορία τους και θα φτιάξουμε τρουφαυγουλάκια με γκανάζ σοκολάτας, μπισκότα, μέλι και σουμάδα!

Καλό Πάσχα από το Eat Dessert First Greece με κόκκινα και σοκολατένια αυγά!
Τα τρουφαυγουλάκια μας και τα κόκκινα αυγά που θα τσουγκρίσουμε την Ανάσταση!

Την Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με το έθιμο βάφουμε τα κόκκινα αυγά. Ξέρουμε όμως γιατί; Το αυγό, σύμφωνα με τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, συνδέεται με ειδωλολατρικά έθιμα και ήταν σύμβολο γονιμότητας κάποιας θεάς των Αρχαίων Φοινίκων. Από εκεί λέγεται πως πέρασε στους Έλληνες και τους Εβραίους.

Ο θεός Διόνυσος με μια κότα και ένα αυγό στα χέρια, περίπου 350 π.Χ., από την Τανάγρα Βοιωτίας (πηγή)

Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν τη θυσία και το αίμα του Χριστού. Για την προέλευση του εθίμου διαβάσαμε διάφορες εκδοχές. Μια από αυτές λέει πως η Παναγία προσέφερε ένα καλάθι με αυγά στους φρουρούς του Υιού της, ικετεύοντας να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τα αυγά βάφτηκαν κόκκινα.

Τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν τη θυσία του Χριστού.

Άλλη εκδοχή συνδέει τα κόκκινα αυγά με ένα άλλο θαύμα. Όταν η Αγία Μαρία Μαγδαληνή ενημέρωσε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο για την Ανάσταση του Χριστού και κατήγγειλε τις αυθαιρεσίες του Πιλάτου, Άννα καί Καϊάφα εναντίον τού Χριστού, ο Καίσαρας δεν μπορούσε να πιστέψει στην Ανάσταση, λέγοντας πως αν τα αυγά γίνουν κόκκινα τότε μόνο θα πιστέψει. Η Αγία Μαρία Μαγδαληνή ακούμπησε τα αυγά και αμέσως θαυματουργικά έγιναν κόκκινα. Τότε ο αυτοκράτορας ομολόγησε πως ο Χριστός «Αληθώς Ανέστη» και τιμώρησε τους πρωταίτιους της Σταύρωσης.

Η Αγία Μαρία Μαγδαληνή και το θαύμα των κόκκινων αυγών (πηγή)

Είναι, αλήθεια, το χρώμα της χαράς, όπως το μαύρο είναι της λύπης. Φτάνει να ιδούμε μπροστά μας ένα μόνο κόκκινο αυγό, για να αιστανθούμε πως κάτι ευχάριστο, κάτι χαρούμενο ήρθε ή πλησιάζει. Και μου φαίνεται πως αυτός είναι κι ο μόνος λόγος που αγαπήθηκε, γενικεύτηκε κι επικράτησε το έθιμο, απ’ όποιο θαύμα κι αν γεννήθηκε, απ’ όποια άλλη θρησκεία κι αν πέρασε στη δική μας. Είναι όμορφο κι αθώο. Κι αποτελεί μια απ’ τις μεγαλύτερες παιδιάτικες χαρές του χρόνου!

Τα κόκκινα αυγά, Γρηγόριος Ξενόπουλος (πηγή)

Τα σοκολατένια αυγά, που με τόση χαρά περιμέναμε μικροί το Πάσχα, από που μας ήρθαν όμως; Το πρώτο σοκολατένιο αυγό παρασκευάστηκε τον 19ο αι., είχε όμως μακρά ιστορία πριν να γίνει λιχουδιά! Στην ιστοσελίδα της εταιρείας Cadbury διαβάσαμε πως τα πρώτα Πασχαλινά αυγά που προσφέρονταν ως δώρα ήταν αυγά πάπιας ή κότας που διακοσμούνταν με φυσικές βαφές και κάρβουνο. Δεν ήταν όμως όλα τα αυγά τόσο φτωχικά! Αλλού βρήκαμε πως μια χρονιά των αρχών του 14ου αι. στο παλάτι του βασιλιά Εδουάρδου Α’ της Αγγλίας μοιράστηκαν 459 αυγά, βρασμένα και καλυμμένα με φύλλα χρυσού!

Πασχαλινό αυγό που βρέθηκε σε ανασκαφές σε σύστημα ύδρευσης του 15ου-16ου αι. στην Ουκρανία (πηγή)

Τον 17ο και τον 18ο αι. παρασκευάζονταν παιδικά παιχνίδια σε σχήμα αυγού. Οι Βικτωριανοί δώριζαν αυγά από χαρτόνι καλυμμένα με σατέν ύφασμα, γεμάτα Πασχαλινά δωράκια και γλυκά. Το 19ο αι., σύμφωνα με την ερευνήτρια Mimi Matthews, έβρισκε κανείς αυγά από μια μεγάλη ποικιλία υλικών, από ξύλο, από ύφασμα, βαμμένα στο χέρι και διακοσμημένα με φτηνές κορδέλες, από πορσελάνη ή γυαλί, αλλά και από ζάχαρη ή σοκολάτα.

Ρώσικο Πασχαλινό αυγό του 19ου αι. από πορσελάνη με ζωγραφισμένη στο χέρι σκηνή της Ανάστασης (πηγή)
Πασχαλινό αυγό από χαρτόνι, της εποχής 1920-1925 (πηγή)

Στα τέλη του 19ου αιώνα ένα από τα πιο εντυπωσιακά αυγά φτιαχνόταν από ξύλο και όταν το άνοιγες έβρισκες μέσα ένα σωρό ανοιξιάτικα λουλούδια. Την εποχή εκείνη, αρχικά στη Γερμανία και αργότερα στην Αγγλία και την Αμερική, τα παιδιά πίστευαν πως τα αυγά τα φέρνει στα καλάθια τους ο Πασχαλινός λαγός την παραμονή της Ανάστασης.

Από Πασχαλινή ευχετήρια κάρτα του 1908 (πηγή)
Τα vintage ξύλινα Πασχαλινά αυγά μας!

Και αν θέλουμε κάτι λίγο ακόμα πιο πολυτελές, υπάρχουν και τα περίφημα αυγά Fabergé της σειράς “Imperial”, μια σειρά από 50 Πασχαλινά αυγά από πολύτιμα υλικά που έφτιαξε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι. η εταιρεία του Peter Carl Fabergé για την αυτοκρατορική οικογένεια της Ρωσίας. Τα αυγά αυτά θεωρούνται η τελευταία τεράστιας χρηματικής αξίας παραγγελία έργων τέχνης στην ιστορία.

The Hen Egg, 1885
Λευκό περίβλημα αυγού με έναν χρυσό κρόκο μέσα, ο οποίος άνοιγε και περιείχε μια χρυσή κότα, η οποία κάποτε κρατούσε μια αναπαραγωγή του αυτοκρατορικού στέμματος με ένα πολύτιμο μενταγιόν από ρουμπίνι μέσα (έχουν χαθεί). (πηγή)
Bay-Tree Egg, 1911
Το δέντρο περιέχει 325 φύλλα νεφρίτη, 110 λευκά λουλούδια σμάλτου, 25 διαμάντια, 20 ρουμπίνια, 53 μαργαριτάρια, 219 διαμάντια και ένα μεγάλο διαμάντι. Περιέχει επίσης αυτοματισμό που όταν ενεργοποιηθεί, εμφανίζεται ένα πουλί που κουνάει τα φτερά του, στρίβει το κεφάλι του, ανοίγει το ράμφος του και τραγουδάει! (πηγή)

Το 1873 η βρετανική εταιρεία Fry’s κυκλοφόρησε τα πρώτα σοκολατένια αυγά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πρώτα Πασχαλινά αυγά της Cadbury κυκλοφόρησαν το 1875. Αργότερα οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν. Η εξέλιξη των Πασχαλινών αυγών στην αγορά ήταν αργή, μέχρι να βρεθεί η τεχνολογία για το μαζικό γέμισμα των φορμών με σοκολάτα.

Σοκολατένιο Πασχαλινό αυγό της βρετανικής εταιρείας Fry’s (πηγή)

Οι πιο σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που έκαναν δυνατή την ανάπτυξη της παραγωγής των σοκολατένιων αυγών είναι η ολλανδική εφεύρεση μιας πρέσας που ξεχώριζε το βούτυρο κακάο από τον καρπό του κακάο το 1828 και η παραγωγή καθαρού κακάο από την εταιρεία Cadbury το 1866. Η διαδικασία για τον διαχωρισμό του καθαρού κακάο έδινε και μεγάλες ποσότητες βουτύρου κακάο, το οποίο ήταν και το μυστικό για τη μαζική παραγωγή σοκολάτας σε καλούπια.

Γυναίκες διακοσμούν κούφια σοκολατένια αυγά με σχέδια από σοκολάτα και λουλούδια αμυγδαλόπαστας στο εργοστάσιο της Cadbury (πηγή)

Τα πρώτα σοκολατένια αυγά της εταιρείας Cadbury φτιάχνονταν από μαύρη σοκολάτα, με λεία επιφάνεια, και περιείχαν αμύγδαλα. Οι διακοσμήσεις εξελίχθηκαν ραγδαία, προσαρμόζοντας γαλλικά, γερμανικά και ολλανδικά σχέδια βικτωριανού ύφους. Στη Γερμανία εφευρέθηκε η επιφάνεια που έμοιαζε με δέρμα κροκόδειλου, η οποία βόλευε πολύ για να κρυφτούν τυχόν ατέλειες… Το 1905 κυκλοφόρησε στην αγορά η σοκολάτα γάλακτος της Cadbury, η οποία αύξησε τις πωλήσεις των Πασχαλινών αυγών και συνέβαλε στην καθιέρωσή τους ως εποχιακού best seller.

Η επιφάνεια σαν δέρμα κροκόδειλου «κρύβει» τις ατέλειες!

Όσο για το πότε έφτασαν τα σοκολατένια αυγά στη χώρα μας, αυτό είναι άγνωστο. Όπως διαβάσαμε, είναι πιθανό να έφτασαν μαζί με τα μεγάλα ζαχαροπλαστεία που άνοιξαν στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Πανεπιστημίου στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αι., όταν ήρθαν στη χώρα μας, και ειδικά στην Αθήνα, πολλές ευρωπαϊκές συνήθειες.

Τα Ηνωμένα Βουστάσια ήταν ένα από παλιά ζαχαροπλαστεία της Πανεπιστημίου που έφερε τον ευρωπαϊκό αέρα στην Αθήνα (πηγή)

Φτάνοντας στο σήμερα, τα σοκολατένια Πασχαλινά αυγά δε θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν αφορμή για πειραματισμούς και για τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική…

Σοκολατένια αυγά με πολυεδρικές επιφάνειες του Γάλλου pastry chef Arnaud Larher, 2019 (πηγή)

Θέλοντας κι εμείς να φτιάξουμε τα δικά μας σοκολατένια αυγά, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πρόβλημα. Δεν είχαμε καλούπια σε σχήμα αυγού στο σπίτι… Σκεφτήκαμε λοιπόν να κινηθούμε με τον πρωτόγονο τρόπο και να φτιάξουμε συμπαγή αυγουλάκια από μείγμα για σοκολατένιες τρούφες, τρουφαυγουλάκια δηλαδή! Άλλωστε, ένα συμπαγές αυγό έχει περισσότερη λαχταριστή σοκολάτα από ένα κούφιο, οπότε μόνο κερδισμένοι θα βγούμε!

Τα τρουφαυγουλάκια με μέλι και σουμάδα του Eat Dessert First Greece!

H συνταγή μας

Πασχαλινά τρουφαυγουλάκια με μέλι και σουμάδα

Υλικά για τα τρουφάκια

Κουβερτούρα300 γρ.
Κρέμα γάλακτος (πλήρης)250 γρ.
Μέλι40 γρ. (2 κ.σ.)
Σουμάδα (ή λικέρ)50 γρ. (2,5 κ.σ.)
Τριμμένο μπισκότο100 γρ.
Υλικά για την επικάλυψη (τρούφα, άχνη, κανέλα, κακάο, πέρλες κλπ.)
Λαχταριστά τρουφάκια με πέντε υλικά
Άχνη με κανέλα, πέρλες και τρούφα λευκής σοκολάτας για να καλύψουμε τα τρουφάκια μας!

Πώς φτιάχνουμε τα τρουφάκια

Για να φτιάξουμε τα τρουφάκια μας θα ετοιμάσουμε μια γκανάζ σοκολάτας. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα για να λιώσει εύκολα και την ρίχνουμε σε ένα μπωλ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι μέχρι να αρχίσει ο βρασμός, δηλαδή να βγάλει τις πρώτες φουσκάλες. Περιχύνουμε την κουβερτούρα και σκεπάζουμε το μπωλ με μια μεμβράνη για ένα λεπτό. Έπειτα, ανακατεύουμε σιγά σιγά καλά την κουβερτούρα με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία και γυαλιστερή. Προσθέτουμε τη σουμάδα (ή το λικέρ, πχ. Αμαρέτο) και ανακατεύουμε.

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα μας.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι η γκανάζ μας να γίνει λεία και γυαλιστερή.

Τέλος, προσθέτουμε το τριμμένο μπισκότο -εμείς τρίψαμε στο μπλέντερ μισό πακέτο μπισκότα πτι-μπερ- και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα μας σε μια αντικολλητική φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες να σφίξει -εμείς το αφήσαμε 4 ώρες.

Το μείγμα μας είναι έτοιμο όταν γίνει σαν μαλακή πάστα που μπορεί να πλαστεί. Καλό είναι να φοράμε γάντια όταν θα πλάσουμε τα τρουφάκια μας, για να μη λιώνει το μείγμα η θερμοκρασία των χεριών μας. Πλάθουμε το μείγμα σε σχήμα αυγών για να φτιάξουμε τρουφαυγουλάκια ή σε μπαλάκια για κλασικά τρουφάκια. Τέλος, βουτάμε τα τρουφάκια μας σε ό,τι μας αρέσει για επικάλυψη. Εμείς κάναμε τρεις εκδοχές: άχνη ανακατεμένη με κανέλα, τρούφα λευκής σοκολάτας και γαλάζιες πέρλες. Διατηρούμε τα τρουφάκια μας στο ψυγείο, αλλά τα βγάζουμε για λίγη ώρα έξω πρωτού τα απολαύσουμε για να αποκτήσουν ωραία, κρεμώδη υφή.

Για να έχουν τα τρουφάκια μας ίδιο μέγεθος χρησιμοποιήσαμε ένα εργαλείο κοπής σφαιριδίων, αλλά μπορείτε και με κουταλάκι.
Καλύπτουμε τα τρουφάκια μας με όποιο διακοσμητικό μας αρέσει.
Τρουφαυγουλάκια τριών ειδών, με άχνη και κανέλα, πέρλες και τρούφα λευκής σοκολάτας.

Ευχόμαστε σε όλους μέσα από την καρδιά μας καλή Ανάσταση καλό Πάσχα, με υγεία, αγάπη και αισιοδοξία! Του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί με όσους αγαπάμε!

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

5 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s