Ζελέ με γεύση από καλοκαίρι…

Ένα ακόμα από τα αγαπημένα του καλοκαιριού, εκτός από το παγωτό και τα γλυκά ψυγείου, είναι και το δροσιστικό και ανάλαφρο ζελέ φρούτων. Μπορούμε να το απολαύσουμε είτε μόνο του σε μπωλάκι, είτε ως συστατικό ενός πιο περίπλοκου γλυκίσματος. Στο νέο καλοκαιρινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με το ζελέ, θα μάθουμε την ιστορία του, θα δούμε διάφορες εντυπωσιακές χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική και θα φτιάξουμε το δικό μας ζελέ καρύδα-πεπόνι.

Το ζελέ καρύδα-πεπόνι με ακτινίδιο θα το σερβίρουμε μέσα σε ένα αυτοσχέδιο μπωλ από πεπόνι!
Το ζελέ καρύδα-πεπόνι μας σε ποτήρι… Βρείτε τη συνταγή στο τέλος του άρθρου!

Η ιστορία του ζελέ όπως το ξέρουμε είναι σχετικά πρόσφατη, μιας και συνδέεται με την ανακάλυψη της ζελατίνης. Το ζελέ διαβάσαμε πως ήρθε αιώνες μετά τη μαρμελάδα. Από τα αρχαία χρόνια παρήγαγαν ένα είδος ζελέ βράζοντας κόκκαλα και ιστούς ψαριών. Η πρώτη του χρήση ήταν ως κόλλας. Ήταν όμως μια απαιτητική εργασία η οποία λάμβανε χώρα μόνο στις κουζίνες των πλουσίων. Επομένως, το να σερβίρει κάποιος ζελέ ήταν ένδειξη πλούτου και γοήτρου.

Στην ιστοσελίδα του καναλιού History διαβάσαμε πως υπήρχαν μεσαιωνικές παρασκευές με ζελέ ήδη από το 1400, οι οποίες ήταν αλμυρές και ονομάζονταν “jellies”. Φτιάχνοντας με το βράσιμο χοιρινών αυτιών και ποδιών, τα οποία φιλτράρονταν και αποθηκεύονταν σε ειδικές σακούλες. Τα ζελέ αυτά λειτουργούσαν και ως συντηρητικά για τα κρέατα και τα λαχανικά που περιείχαν μέσα τους. Δεδομένου ότι οι Καθολικοί νήστευαν συχνά το κρέας, αναπτύχθηκε ένα είδος ζελέ από ψάρι.

Ο πιο γνωστός παγκόσμιος ανταγωνιστής της ζελατίνης ανακαλύφθηκε περί το 1660 στην Ιαπωνία. Ο Minoya Tarozaemon παρατήρησε πως η ψαρόσουπα που είχε πετάξει διατηρούνταν καλά. Έτσι, μοιράστηκε την ανακάλυψη με έναν συγγενή του, ο οποίος άρχισε να παράγει ένα προϊόν από κόκκινα φύκια γνωστό εκεί ως “kanten”, και σε εμάς ως άγαρ άγαρ. Είναι το φυτικό πηκτικό συστατικό που χρησιμοποιείται σε vegan συνταγές!

Κόκκινα φύκια (πηγή)

Το 1682 ο Γάλλος μαθηματικός Denis Papin ανακάλυψε μια μηχανή η οποία ήταν ο πρόδρομος της ατμομηχανής και της χύτρας ταχύτητας. Με αυτήν μπόρεσε να παράξει ζελατίνη από τον έντονο βρασμό ζωικών κοκκάλων.

Μια παρασκευή από ζελατίνη που λεγόταν “aspic”, ένα είδος πηκτής, ήταν πολύ διαδεδομένη στο τέλος του 18oυ αι. στα ευρωπαϊκά τραπέζια. Επρόκειτο για διαυγή, αλμυρά ζελέ τα οποία είχαν περίτεχνες μορφές και περιείχαν ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες συστατικά. Μάλιστα, ο Antonin Carême, ο φημισμένος Γάλλος σεφ του 19ου αι. ήταν μεγάλος θαυμαστής του φαγητού αυτού.

Σύγχρονη εκδοχή του “aspic”, του αλμυρού ζελέ. (πηγή)
Ριγέ ζελεδάκια μέσα σε φλούδες πορτοκαλιού, μια εφεύρεση του Antonin Carême (πηγή)

Άλλες παρασκευές που χρησιμοποιούσαν ζελατίνη ήταν επιδόρπια από χυμούς φρούτων ανακατεμένων με ζάχαρη και ζελατίνη. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο όρος “jelly” βρήκαμε πως ήταν σε βιβλίο μαγειρικής του 18ου αι., στο The art of cookery made plain and easy της Hannah Glasse. To ζελέ αποτελούσε μία στρώση από το γλυκό με στρώσεις που οι Βρετανοί ονομάζουν “trifle”.

Σελίδες από το βιβλίο The art of cookery made plain and easy της Hannah Glasse σε έκδοση του 1777 (πηγή)
Αναπαραστάσεις επιδορπίων από ζελέ (η πάνω σειρά) σε βιβλίο μαγειρικής του 19ου αι. (πηγή)

Υπήρχε λοιπόν η ζήτηση και η ανάγκη για την παραγωγή ζελέ με έναν πιο εύκολο τρόπο από το βράσιμο χοιρινών ποδιών. Το 1845 μάθαμε πως στην Σκωτία η εταιρεία J and G Company of Edinburgh παρήγαγε αποξηραμένη άγευστη ζελατίνη και την ίδια χρονιά ξεκίνησε να την εξάγει στην Αμερική. Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, το 1845 ο βιομήχανος και εφευρέτης Peter Cooper πατεντάρισε το πρώτο μείγμα σε σκόνη για επιδόρπιο με ζελατίνη, το οποίο χρειαζόταν μόνο προσθήκη ζεστού νερού. Το προϊόν, και άλλα αντίστοιχα, δεν είχαν την επιθυμητή επιτυχία, μιας και τα επιδόρπια είχαν παράξενη όψη και γεύση.

Σχέδια ζελέ τα οποία ήταν πολύ δημοφιλή κατά το δεύτερο μισό του 19ου αι. (πηγή)

Από τότε, διάφορες εταιρείες έβγαλαν τα δικά τους μείγματα, με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία έως ότου φτάσαμε στις μέρες μας το ζελέ να είναι ένα φτηνό και προσβάσιμο σε όλους γλύκισμα. Ας ξαναγυρίσουμε στο σήμερα, λοιπόν, για να δούμε πρωτότυπες ιδέες για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ζελέ στις ζαχαροπλαστικές μας δημιουργίες!

Κύβοι ζελέ με φρούτα

Μια ωραία ταϊλανδέζικη ιδέα είναι οι κύβοι με ζελέ από νερό καρύδας και φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα. Τα μόνα που θα χρειαστείτε είναι μια μεγάλου μεγέθους παγοθήκη, νερό καρύδας (ή απλό νεράκι), φρουτάκια και ζελατίνη -ή άγαρ άγαρ για μια vegan εκδοχή- και έτοιμα τα κυβάκια σας!

Κύβοι από ζελέ με νερό καρύδας και φρούτα (πηγή)

Τούρτα από ζελέ με φρούτα και γάλα καρύδας

Μια εξέλιξη της παραπάνω ιδέας αποτελεί η τούρτα από ζελέ. Μία στρώση ζελέ μάνγκο, μια στρώση ζελέ από γάλα καρύδας και μία στρώση ζελέ από νερό καρύδας με φρέσκα φρούτα για μία εντυπωσιακή τούρτα! Εσείς, φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια υλικά θέλετε, μόνο να έχετε στο νου πως κάθε στρώση χρειάζεται αρκετές ώρες για να σταθεροποιηθεί, προτού μπει η επόμενη.

Τούρτα με στρώσεις από ζελέ, vegan και χωρίς γλουτένη (πηγή)

Ζελέ ως στρώση πάνω από κέικ

Μια πιο σύνθετη χρήση του ζελέ είναι ο συνδυασμός του με κάποιο κέικ ή παντεσπάνι. Ένας λαχταριστός συνδυασμός είναι το κέικ σοκολάτας με ζελέ και φρέσκα φρούτα του δάσους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο μείγμα για ζελέ ή να φτιάξετε το δικό σας με χυμό φρούτων στον οποίο θα προσθέσετε ζελατίνη. Δείτε τη συνταγή μας για ζελέ από πεπόνι στο τέλος του άρθρου!

Κέικ σοκολάτας με υφή μπράουνι και ζελέ κεράσι με φρέσκιες φράουλες και μούρα (πηγή)

Ζελέ ως στρώση σε τούρτα

Θα θυμάστε ίσως την τούρτα γενεθλίων μας… Eat Dessert First Layer Cake με ντακουάζ καρυδιού, μους καραμέλα, ζελέ μήλο, crème diplomate και τραγανή νουγκατίνα με καρύδια. Το ζελέ μήλο, αρωματισμένο με κανέλα και γλυκάνισο προσέθετε νότες μηλόπιτας στην τούρτα μας. Γενικά, η δημιουργία μια ή περισσότερων στρώσεων από ζελέ σε μια τούρτα προσθέτει μια επιπλέον υφή και γεύση, και κάνει το γλυκό μας πιο ενδιαφέρον και εντυπωσιακό!

Eat Dessert First Layer Cake, τούρτα με γεύση μήλο-καραμέλα

Ζελέ ως εσωτερική στρώση σε σύνθετο γλύκισμα (entremet)

Μια πιο εξεζητημένη χρήση του ζελέ φρούτων είναι ως εσωτερική στρώση σε σύνθετο γλύκισμα από μους και κρέμες. Δίνει μια αίσθηση οξύτητας και φρεσκάδας που ταιριάζει πολύ με τις ανάλαφρες υφές των μους. Θα χρειαστείτε τις κατάλληλες φόρμες και αρκετή προσοχή και υπομονή, για να έχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα…

Μίνι entremet με μους από τσάι Matcha και ζελέ από ρόδι (πηγή)

Τρισδιάστατη τούρτα από ζελέ

Κάτι υπέροχο που ανακαλύψαμε είναι οι τούρτες από ζελέ με τρισδιάστατα σχέδια, πραγματικά έργα τέχνης! Η τεχνοτροπία για να φτιάξεις μια τρισδιάστατη τούρτα από ζελέ είναι αρκετά περίπλοκη και θέλει σίγουρα πολύ εξάσκηση για να πετύχεις ένα όμορφο αποτέλεσμα. Ο τρόπος που φτιάχνεται μια τέτοια τούρτα είναι με την προσθήκη χρωματιστών σχεδίων με τη χρήση ειδικών εργαλείων, όπως μιας σύριγγας με πολύ λεπτή μύτη. Το χρώμα χύνεται μέσα στο ζελέ δίνοντας μια τρισδιάστατη αίσθηση στα σχέδια. Απλά πανέμορφο!

Τρισδιάστατη τούρτα από ζελέ (πηγή)

Τρισδιάστατα έργα τέχνης σε ζελέ μπορεί να μην ξέρουμε να κάνουμε, αλλά θα φτιάξουμε το δικό μας ζελέ καρύδα-πεπόνι με ακτινίδιο και θα το σερβίρουμε με έναν εντυπωσιακό τρόπο, μέσα στη φλούδα του. Πάρτε φρέσκα φρούτα και ζελατίνη και πάμε να δημιουργήσουμε!

H συνταγή μας

Ζελέ καρύδα-πεπόνι

Υλικά για το ζελέ

Γάλα καρύδας400 ml
Ζελατίνη (σκόνη)30 γρ.
Καστανή ζάχαρη (ή λευκή)3 κ.σ.
Πεπόνιμισό
Ακτινίδιο1

Πώς φτιάχνουμε το ζελέ

Ετοιμάζουμε το αυτοσχέδιο μπωλ μας:

Κόβουμε το πεπόνι στη μέση.

Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε προσεχτικά τη σάρκα του πεπονιού.

Ισιώνουμε την εσωτερική επιφάνεια με ένα κουτάλι.

Έτοιμο το αυτοσχέδιο μπωλ μας!

Ετοιμάζουμε το ζελέ καρύδα:

Βάζουμε το γάλα καρύδας σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί.

Προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη.

Ταυτόχρονα, βάζουμε τα 10 γρ. ζελατίνης σε ένα μπωλάκι και προσθέτουμε λίγο 4 κουταλιές της σούπας νερό για να μαλακώσει. Αν θέλουμε να κάνουμε το ζελέ μας vegan, θα χρησιμοποιήσουμε άγαρ άγαρ αντί για ζελατίνη.

Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα καρύδας, σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε τη μαλακωμένη ζελατίνη.

Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί το γάλα καρύδας με τη ζελατίνη.

Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο αυτοσχέδιο μπωλ μας.

Προσθέτουμε το ακτινίδιο κομμένο σε κυβάκια και βάζουμε το αυτοσχέδιο μπωλ στο ψυγείο για πολλές ώρες να πήξει. Εμείς το βάλαμε για όλη τη νύχτα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να γεμίσουμε ποτηράκια, τοποθετώντας τα σε κλίση για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση! Μπορούμε να γεμίσουμε και παγοθήκες, για να φτιάξουμε ζελέ σε κυβάκια.

Ετοιμάζουμε το ζελέ πεπόνι:

Την επόμενη μέρα κόβουμε το πεπόνι που είχαμε αφαιρέσει σε κομμάτια και το βάζουμε να βράσει σε ένα κατσαρολάκι μαζί με μια κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη. Μην στραγγίξετε το πεπόνι αλλά βάλτε το μαζί με όσα υγρά έχει βγάλει.

Από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει, αφήστε το για πέντε λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας και πολτοποιώντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Ετοιμάζουμε 20 γρ. ζελατίνη μαζί με 8 κουταλιές της σούπας νερό όπως κάναμε και για το ζελέ καρύδας.

Πολτοποιούμε το πεπόνι μας με ένα ραβδομπλέντερ ή με ένα απλό μπλέντερ.

Προσθέτουμε τη μαλακωμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Βάζουμε το ζελέ για μισή ώρα στην κατάψυξη, ώστε να πέσει η θερμοκρασία του, χωρίς όμως να πήξει. Έπειτα, γεμίζουμε το αυτοσχέδιο μπωλ και τα ποτηράκια μας.

Τοποθετούμε το μπωλ και τα μπωλάκια στο ψυγείο για αρκετές ώρες, καλύτερα και για όλη τη νύχτα για να σταθεροποιηθεί το ζελέ πεπόνι. Αν θέλουμε, μπορούμε ακόμα να βάλουμε το μπωλ στην κατάψυξη, για να γίνει σαν σορμπέ!

Αφού σταθεροποιηθεί το ζελέ μας, πρέπει να κόψουμε το πεπόνι σε φέτες, ενώ τα ποτηράκια είναι ήδη έτοιμα για να τα καταβροχθίσουμε!

Καλή ζελεδένια απόλαυση σε όλους!

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s