Στο Πετέκ στο κέντρο της Αθήνας τότε και τώρα

Για γλυκάκι στην Αθήνα… Ξέραμε ακριβώς που να πάμε! Στο ζαχαροπλαστείο Πετέκ, 3ης Σεπτεμβρίου 81 στην Αθήνα, ανάμεσα στην πλατεία Βικτωρίας και την πλατεία Ομονοίας, κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στο νέο μας άρθρο κάνουμε μια επίσκεψη στο ζαχαροπλαστείο Πετέκ στο κέντρο της Αθήνας. Δοκιμάζουμε τα φοβερά γλυκά του, πολλά από τα οποία είναι αυτή την εποχή νηστίσιμα, και συζητάμε με την ιδιοκτήτρια Έρη Μαγκλάρα και τη μητέρα της κ. Δήμητρα για την ιστορία του ζαχαροπλαστείου από όταν το έφτιαξε ο Κωνσταντινουπολίτης παππούς, για την παλιά γειτονιά με τον ξεχωριστό μποέμ χαρακτήρα της και τους ανθρώπους της των τεχνών και του πολιτισμού, όπως και για τη σημερινή εικόνα που βλέπουν να αναβαθμίζεται, με αισιοδοξία για το μέλλον.

Φτάνοντας στο Πετέκ

Μόλις φτάσαμε στο Πετέκ και είδαμε τη βιτρίνα του ξέραμε πως θα δοκιμάσουμε απίστευτα γλυκάκια… Φαινόταν με την πρώτη ματιά! Ένα φροντισμένο μικρό μαγαζάκι, σε κεντρικό σημείο σε μια από τις μεγάλες οδούς του κέντρου της Αθήνας με ανθρώπους να μπαίνουν διαρκώς και να βγαίνουν με σακούλες που σίγουρα περιείχαν πολλές νοστιμιές. Η ιδιοκτήτρια, η Έρη, μας υποδέχθηκε με χαμόγελο και ξεκινήσαμε μια γλυκιά κουβέντα, μιας και θέλαμε να μάθουμε τα πάντα για την οικογενειακή επιχείρηση.

Η Έρη Μαγκλάρα μας δείχνει τα νηστίσιμα γλυκά τους
Σιροπιαστά και βουτήματα
Πάστες και γλυκά σε ποτήρια

Το Πετέκ, που σημαίνει κηρήθρα στα τουρκικά, το άνοιξε ο παππούς, ο οποίος ήρθε από την Κωνσταντινούπολη, το 1964 στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, μετά το 1990, ανέλαβε η μαμά στο μαγαζί και ο μπαμπάς στο εργαστήριο, και πλέον στη λειτουργία τους συμμετέχει η Έρη. Η κ. Δήμητρα, η μαμά της Έφης, μας αφηγήθηκε με συντομία την ιστορία του παππού. Ήταν μάγειρας και είχε κάνει τα χαρτιά του για να φύγει για την Ελβετία, όπου τον είχαν καλέσει στο ξενοδοχείο Hilton. Έτσι, άφησε την Κωνσταντινούπολη με πρώτο σταθμό την Ελλάδα. Με το που ήρθε, όμως, ένιωσε πως εδώ ήταν η πατρίδα του και αποφάσισε να μείνει. Ακύρωσε τα πάντα, λοιπόν, και έμεινε. Μαζί με τη γιαγιά δούλευαν στο ζαχαροπλαστείο οι δύο τους μέχρι που πέρασε στα χέρια του γιου του.

Συζητώντας με την Έρη και την κ. Δήμητρα
Με την Έρη και την κ. Δήμητρα
Η κ. Δήμητρα και η θεία κ. Αθανασία, η οποία βοηθάει στο ζαχαροπλαστείο

Ο παππούς ήταν πολύ γνωστός για το παγωτό του· οι πελάτες έκαναν ουρές έξω από το Πετέκ κι ερχόταν η αστυνομία για να τους βάλει σε σειρά. Το μαγαζί δεν έκλεινε καθόλου, ήταν 24ωρο, και έφτιαχνε παγωτό και σιροπιαστά, τίποτα άλλο. Παγωτό είχε από τον Μάρτη μέχρι τέλος του Οκτώβρη και μετά δούλευε με σιροπιαστά. Είχε γλυκά του κιλού, γλυκά σε μεγάλα κομμάτια και έφτιαχνε μόνος του κρέμες, ρυζόγαλο και ό,τι άλλο του ερχόταν στο νου, μιας και ήταν πολύ ευρηματικός.

Σιροπιαστά γλυκάκια
Με τα σιροπιαστά του Πετέκ

Η Έρη μας ανέφερε πως ο πατέρας της, ο κ. Γιώργος, δουλεύει στο εργαστήριο, το οποίο βρίσκεται στα Πατήσια. Είναι αποκλειστικά εργαστήριο, χωρίς να πουλάει τα προϊόντα. Όλα όσα θα βρούμε στο Πετέκ είναι αποκλειστικά δικά του, έρχονται κάθε μέρα από το εργαστήριο με φορτηγό και είναι πάντα ολόφρεσκα. Φτιάχνονται με αγνές πρώτες ύλες, όλες ελληνικές, χωρίς χημικά, συντηρητικά και τυποποιημένα συστατικά. Ο κ. Γιώργος ψάχνει πολύ τους προμηθευτές του. Για παράδειγμα, για να φτιάξει μελομακάρονα τα Χριστούγεννα ξεκινάει από τον Αύγουστο στις διακοπές να ψάχνει τοπικούς παραγωγούς με μέλι.

Σοκολατόπιτες και άλλα ταψάκια

Αυτό που πρέπει να δοκιμάσει κανείς οπωσδήποτε στο Πετέκ είναι το πολίτικο τσουρέκι του, που βγαίνει και γεμιστό με σοκολάτα και βύσσινο· θα το βρούμε στο ζαχαροπλαστείο όλο τον χρόνο. Έχουν πολλά σιροπιαστά και εποχιακά με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες γίνεται χαμός. Αυτή την περίοδο της Σαρακοστής έχουν πολλά νηστίσιμα γλυκά, ταχινοπιτάκια, μηλοπιτάκια, ροξάκια, βουτηματάκια, με επιλογές ακόμα και χωρίς λάδι, όπως τα σκαλτσουνάκια και το κανταϊφάκι. Προσέξαμε και κάποια μικρά πρωτότυπα νηστίσιμα γλυκάκια, τα οποία ονομάζουν Black Forest, και είναι φτιαγμένα με αμυγδαλόπαστα και μέσα βύσσινο, μια έμπνευση του κ. Γιώργου.

Πολίτικο τσουρέκι
Τσουρέκια και ταψάκια με σιροπιαστά
Νηστίσιμα σκαλτσουνάκια και Black Forest
Νηστίσιμα Black Forest

Ακόμα, έχουν πολλές επιλογές σε πάστες και γλυκά σε ποτήρια, τα οποία βλέπαμε στα ψυγεία γύρω μας και φαίνονταν τέλεια! Μια καινούρια τους γεύση η οποία μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι ένα ποτήρι με passion fruit και λευκή σοκολάτα -έπρεπε να το δοκιμάσουμε οπωσδήποτε! Έχουν ακόμα σοκολατάκια, ταρτάκια, εργολάβους, μακαρόν, αμυγδαλωτά, αλλά και τούρτες…

Πάστες και γλυκά σε ποτήρια
Passion fruit
Εργολάβοι

Το καλοκαίρι έχουν το δικό τους παγωτό, χειροποίητο, με παραδοσιακές γεύσεις τις οποίες αγαπάει ο κόσμος, αλλά και πιο σύγχρονες με τις οποίες πειραματίζονται. Ο κ. Γιώργος έχει μάλιστα και ένα ιταλικό δίπλωμα στον τοίχο του μαγαζιού για το παγωτό του. Η κ. Δήμητρα μας αφηγήθηκε την ιστορία του. Μια ελληνική εταιρεία είχε ζητήσει να κάνει μια επίδειξη με σύγχρονες γεύσεις παγωτών στο εργαστήριό τους. Ο κ. Γιώργος πρότεινε στον Ιταλό μάστορα που είχε η εταιρεία να του δείξει πως φτιάχνει το δικό του παραδοσιακό καϊμάκι. Ο Ιταλός εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ, ώστε του έστειλε το δίπλωμα!

Tο ιταλικό δίπλωμα του κ. Γιώργου
Ακούγοντας τις αφηγήσεις της κ. Δήμητρας

Ρωτήσαμε την κ. αν έχουν διατηρήσει παλιές συνταγές και μας είπε πως βεβαίως τις έχουν κρατήσει. Έχουν μάλιστα ένα βιβλίο περίπου από το 1870, από το οποίο είχε πάρει πολλές συνταγές ο παππούς. Ο κόσμος τους αγαπάει για τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα που έχουν κρατήσει -τους αρέσει το τσουρέκι, τα σιροπιαστά, το παγωτό καϊμάκι, το παγωτό φιστίκι.

Με τα σιροπιαστά του Πετέκ
Με την Έρη και την κ. Δήμητρα

Ένα γλυκό που δεν συναντάμε συχνά και μας έχει κάνει εντύπωση στο Πετέκ είναι η Πάβλοβα. Η Έρη μας αφηγήθηκε πως ήταν ιδέα της μητέρας της. Όταν σπούδαζε στο Λονδίνο και είχε έρθει να την δει στην αποφοίτηση, είχαν πάει στο ζαχαροπλαστείο στα Harrods. Εκεί η μαμά μαγεύτηκε από την Πάβλοβα και όταν γύρισε άρχισε να την φτιάχνει· πλέον την παράγουν εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.  Είναι από τα πολύ πετυχημένα γλυκά τους, το οποίο έχει πιστούς πελάτες. Το καλοκαίρι, μάλιστα, έφτιαξαν και παγωτό Πάβλοβα με τραγανές μαρέγκες, το οποίο ήταν σίγουρα πεντανόστιμο.

Πάβλοβα

Θέλαμε, όπως συνηθίζουμε, να μάθουμε και την προσωπική ιστορία της Έρης. Μας είπε πως εκείνη σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ η αδερφή της, η Βίκυ, είναι σεφ. Η Έρη έμεινε αρκετά χρόνια και εργάστηκε στο Λονδίνο. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και ασχολείται με το Πετέκ. Προσπαθεί να το εξελίσσει με το μάρκετινγκ και με τα διαδικτυακά μέσα, ενώ εργάζεται επίσης στην πώληση.

Με την Έρη Μαγκλάρα

Το Πετέκ είναι ανοιχτό όλο τον χρόνο, εκτός από τον Αύγουστο όταν κλείνουν για διακοπές. Την περισσότερη πελατεία την έχει το πρωί, πριν πάνε οι άνθρωποι στις δουλειές τους και το απόγευμα που γυρίζουν σπίτι, μέχρι το βράδυ. Έχει πολλούς περαστικούς, μιας και βρίσκεται ανάμεσα στους σταθμούς του τραίνου της Ομόνοιας και της Βικτώριας. Πριν την πανδημία είχε και πολλούς τουρίστες στην γειτονιά που περνούσαν από το ζαχαροπλαστείο. Οι Ρώσοι και οι Πολωνοί, μάλιστα, μας είπε η κ. Δήμητρα πως αγόραζαν μεγάλες ποσότητες γλυκών, με το κιλό. Η περιοχή έχει πολλά ξενοδοχεία, και ανοίγουν και καινούρια, μας επισήμανε.

Ταρτάκια και σοκολατάκια
Τούρτες

Όσο για την περιοχή, το Πετέκ άνοιξε σε μια άλλη εποχή για την Αθήνα, πολύ διαφορετική από σήμερα, σκεφτήκαμε. Το μαγαζί έχει σταθερή πελατεία και, όπως μας είπε συγκινημένη η Έρη. Πολλοί άνθρωποι που έρχονται θυμούνται τον παππού και της λένε ιστορίες. Η περιοχή έχει αλλάξει πολύ· μεγάλο ρόλο έπαιξε το κλείσιμο του ΟΤΕ. Πλέον όμως έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω της ξανά, τόνισε αισιόδοξα η Έρη.

Μια πελάτισσα μας άκουσε να μιλάμε και μπήκε στην κουβέντα μας. Μας είπε πως είναι κάτοικος της περιοχής· μάλιστα στην πολυκατοικία της είχε έρθει για γύρισμα η εκπομπή «Κλεινόν άστυ» της ΕΡΤ. Ο γιος της, ο Φοίβος Ζώης, φοιτητής Νομικής και εκτιμητής έργων τέχνης, ασχολείται πάρα πολύ με την περιοχή και συνεργάζεται με γνωστούς ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Η οικογένεια ήρθε από το εξωτερικό και επέλεξε να αγοράσει σπίτι εκεί, μιας και θεωρεί πως είναι η πιο όμορφη περιοχή του κέντρου, η οποία αναβαθμίζεται συνεχώς. Η κατασκευαστική ποιότητα των κτιρίων είναι δε εξαιρετική. Το σπίτι τους βρίσκεται στην ιστορική πολυκατοικία με το θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στην οδό Μαυρομματαίων. Στην περιοχή έρχονται ξανά άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, όπως στο παρελθόν, μας είπε η πελάτισσα. Αυτό ήθελε να τονίσει η νέα μας φίλη, πως το μέρος που επέλεξε να ζει αναβαθμίζεται και αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία. Η περιοχή, μας τόνισε, έχει μια αύρα, σαν αυτοί που έφυγαν να άφησαν κάτι πίσω τους.

Το θέατρο Μαρίκας Κοτοπούλη (πηγή)

Η κ. Δήμητρα, με τη σειρά της, μοιράστηκε μαζί μας μια ανάμνησή της. Τα παλιά χρόνια περνούσαν από το Πετέκ ζευγάρια, κύριοι και κυρίες, και οι κύριοι έβγαζαν το καπέλο τους και έλεγαν την καλημέρα τους. Μια ευγένεια χαρακτήριζε εκείνη την εποχή. Και σήμερα όμως, βλέπαμε συνέχεια να έρχεται κόσμος στο μαγαζί, να χαιρετάει την Έρη και την κ. Δήμητρα. Πολλά χρόνια στην περιοχή, το Πετέκ έχει τους πιστούς του πελάτες και γενικότερα ο κόσμος επιστρέφει. Με τους άλλους καταστηματάρχες της γειτονιάς υπάρχει επίσης μια αλληλοστήριξη. Για το σπίτι της η κ. Δήμητρα ψωνίζει φυσικά από τα μαγαζιά τριγύρω.

Η Έρη μας είπε πως παρά το ότι γεννήθηκε στα Πατήσια, κοντά στο Πετέκ είναι το μέρος όπου έχει προσωπικές σχέσεις με τους ανθρώπους, ο τόπος της. Από μικρή θυμάται της άρεσε να βλέπει τους ηθοποιούς και τραγουδιστές που μπαινόβγαιναν στο ζαχαροπλαστείο… Η κ. Δήμητρα ανέφερε πως θυμάται τη Σπεράντζα Βρανά να περνάει απ’έξω και να φωνάζει τον άντρα της «Πετεκάκη…!». Η Ρένα Βλαχοπούλου ερχόταν κι έπαιρνε τουλουμπάκια. Η Έρη τότε θυμήθηκε τον Σπύρο Καλογήρου που την έπαιρνε μικρή αγκαλιά και της έκανε το χαρακτηριστικό γέλιο του. Το ζαχαροπλαστείο έχει αναφερθεί  και σε βιβλία, όπως το «Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας» του Γιάννη Ξανθούλη, ο οποίος επισκεπτόταν και έτρωγε γλυκά από το Πετέκ.

Η Σπεράντζα Βρανά (πηγή)
Η Ρένα Βλαχοπούλου (πηγή)
Ο Σπύρος Καλογήρου (πηγή)

Ο κόσμος που ερχόταν τότε ήταν ευγενικός, σε κέρδιζε, σου μίλαγε, σε ρωτούσε για τη γειτονιά, αναπόλησε η κ. Δήμητρα. Ήταν μια γειτονιά μποέμ, εξήγησε η Έρη. Σήμερα έχει αλλάξει αρκετά. Αλλά είναι αισιόδοξες και βλέπουν την κατάσταση να αλλάζει όλο και περισσότερο προς το καλύτερο. Αυτό ευχόμαστε κι εμείς ολόψυχα!

Οδός 3ης Σεπτεμβρίου, 1965 (πηγή)

Κλείνοντας θέλαμε να μάθουμε τα αγαπημένα τους γλυκά. Η κ. Δήμητρα μας είπε πως δεν έχει αγαπημένο, λατρεύει όλα τα γλυκά, από μικρό παιδί. Η Έρη μας είπε πως προτιμάει οτιδήποτε έχει σοκολάτα, και μαύρη ειδικά. Στο τέλος της όμορφης κουβέντας μας, δεν ήθελαν να μας αφήσουν να φύγουμε χωρίς ένα κέρασμα και μας έβαλαν ένα σωρό γλυκάκια, Πάβλοβα, passion fruit, και άλλα, μαζί με τα μόνα αλμυρά κουλουράκια που έχουν στο Πετέκ, τα γιαγλίδικα παραδοσιακά κουλουράκια, τα οποία τα συνδυάζουν κυρίως με ουίσκι. Ήταν όλα υπέροχα και τις ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα δωράκια!
Passion fruit
Πάβλοβα
Γιαγλίδικα κουλουράκια

Το γλυκό ταξίδι που κάναμε στην ιστορία του Πετέκ και της γειτονιάς συνδυάστηκε με τις υπέροχες γεύσεις που δοκιμάσαμε και μας γέμισε νοσταλγία, αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον των γειτονιών μας στο κέντρο της Αθήνας. Κάθε γειτονιά αποτελείται από επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν τον μοναδικό της χαρακτήρα -σπίτια, καταστήματα, ανθρώπους, σχέσεις, αναμνήσεις, διηγήσεις, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές… Όλα αυτά τα βρήκαμε στο Πετέκ, και θα τα βρείτε κι εσείς αν περάσετε μια βόλτα από τα μέρη τους!

Ζαχαροπλαστείο Πετέκ
3ης Σεπτεμβρίου 81, Αθήνα
Τηλ: 2108223955
Email: petek.zaharoplasteio@gmail.com
Facebook, Instagram

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Instagram: @eatdessertfirstgreece 
Facebook 1: Γιώργος Βλαχάκης Ελίζα Νεοφύτου
Facebook 2: Giorgos Eliza Vlachakis
Facebook page: eatdessertfirstgreece
Pinterest: eatdessert1stGr
Twitter: @eatdessert1stGr
LinkedIn: Eliza Neofytou
WordPress: Eat Dessert First Greece
WordPress: Ελλάδα μου γλυκιά

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s