Οι απίθανες μέλισσες, το Αpiθανο μέλι και ένα μουσείο μελιού στην Κρήτη!

Ένα Σαββατοκύριακο στις αρχές Απριλίου κάναμε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με προορισμό να επισκεφθούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, το Superfoods Festival στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου. Εκεί συναντήσαμε παλιούς φίλους και κάναμε πολλές νέες γνωριμίες με εταιρείες με πολύ αξιόλογα προϊόντα. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που συναντήσαμε ξεχωρίσαμε την εταιρεία Apiθανο με προϊόντα μελιού, τα οποία δοκιμάσαμε και πραγματικά ξετρελαθήκαμε! Έτσι, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε ένα άρθρο μας στο απίθανο Apiθανο μέλι τους και στις άλλες, πολύ δημιουργικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Δοκιμάζοντας τα προϊόντα Apiθανο στο μπαλκόνι μας! Ευχαριστούμε για τα δωράκια!

Στο νέο μας άρθρο μαθαίνουμε για την εξαιρετική κρητική εταιρεία Apiθανο των μελισσοκόμων Κωνσταντίνου Δαφνομήλη και Χρήστου Ανδρίκου και τα προϊόντα της, το μέλι της, τα spreads μελιού της, την τσικουδιά και το ρακόμελό της. Συζητάμε για την εξέλιξη της επιχείρησης, το πρωτότυπο εργαστήριο-μουσείο μελιού τους στο χωριό Μελιδόνι Ρεθύμνου, το κρητικό μέλι, την τεράστια ιστορία της μελισσοκομίας στην Κρήτη και τη σημερινή μεγάλη ενασχόληση των κατοίκων της με τη μέλισσα. Ακόμα, αποκτάμε γνώσεις για τις μέλισσες και την τεράστια σημασία τους για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, όπως και για τους κινδύνους που διατρέχουν σήμερα.

Ο Χρήστος Ανδρίκος και ο Κωνσταντίνος Δαφνομήλης, οι ιδιοκτήτες και μελισσοκόμοι του Apiθανο
Μερικά από τα εξαιρετικά προϊόντα Apiθανο!

Για να μάθουμε τα πάντα για το Apiθανο μιλήσαμε με την Αθηνά Λυρώνη. Η Αθηνά εργάζεται ανά περιόδους στο μουσείο μελιού τους ως ξεναγός και ήταν η πλέον κατάλληλη για να μας αναλύσει όλα αυτά τα φανταστικά πράγματα που κάνουν στην Κρήτη. Η τηλεφωνική συζήτησή μας είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον και πραγματικά οι γνώσεις που αποκτήσαμε ήταν πολύ σημαντικές.

Πρώτα από όλα θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα όλα τα προϊόντα της επιχείρησης. Το όνομα τους, το Apiθανο, προέρχεται από το πάντρεμα δύο λέξεων: το apis που σημαίνει μέλισσα στα λατινικά και το ελληνικό επίθετο απίθανο. Το βασικό τους προϊόν είναι το κρητικό μέλι. Το Apiθανο έχει τρεις βασικές ποικιλίες μελιού, τις πιο γνωστές στην Κρήτη: θυμαρίσιο μέλι, μέλι από θυμάρι, βότανα και κωνοφόρα (πευκοθύμαρο) και μέλι χαρουπιάς. Το μέλι χαρουπιάς είναι η μικρότερη ποικιλία τους και, όπως μας τόνισε η Αθηνά, δεν πρέπει να το συγχέουμε με το χαρουπόμελο -είναι μέλι που μαζεύουν οι μέλισσες από άγριες χαρουπιές στα τέλη του Σεπτεμβρίου, όταν ανθίζουν.

Μέλι από θυμάρι
Μέλι από θυμάρι, βότανα και κωνοφόρα

Το Apiθανο, όπως και όλα τα κρητικά μέλια, προέρχεται από νομαδική μελισσοκομία. Αυτό σημαίνει πως τα μελίσσια ακολουθούν τις ανθοφορίες. Το καλοκαίρι, από τον Μάρτιο-Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, μετακινούν τα μελίσσια τους από το Μελιδόνι όπου βρίσκονται τον χειμώνα και τα πάνε στον Ψηλορείτη και σε άλλα βουνά όπου υπάρχει μεγαλύτερη άνθιση θυμαριού. Έπειτα τα μεταφέρουν στο Σελάκανο, κοντά στο Λασίθι, και στην Ανώπολη Χανίων, όπου υπάρχουν δάση με πεύκα για να φτιάξουν το πευκοθύμαρο. Προς το τέλος του καλοκαιριού, προς τον Σεπτέμβριο, φέρνουν τις μέλισσες κοντά στον Μυλοπόταμο, όπου έχει πολλές άγριες χαρουπιές για να βγάλουν το μέλι χαρουπιάς.

Μελισσοκόμος εν δράσει
Ένας θησαυρός της Κρήτης!

Η επεξεργασία του μελιού γίνεται με έναν σύγχρονο μελιτοεξαγωγέα. Σε αυτόν βάζουν αποκλειστικά τις κηρήθρες που είναι γεμάτες με μέλι και δεν έχουν επάνω τους γόνους, δηλαδή τα μωρά των μελισσών. Όπως μας είπε η Αθηνά, το έμπειρο μάτι των μελισσοκόμων ξέρει να τις ξεχωρίζει. Αφού βγει το μέλι από τις κηρήθρες μεταφέρεται στις δεξαμενές, όπου φυλάσσεται, χωρίς κάποια θερμική επεξεργασία. Για να συσκευαστεί έπειτα το μέλι είναι απαραίτητο να θερμανθεί στους 30-32°C, ώστε να αργήσει η διαδικασία της κρυστάλλωσης. Η θέρμανση πρέπει να δίνεται με μεγάλη προσοχή, διότι αν θερμανθεί περισσότερο κινδυνεύει να χάσει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Η κρυστάλλωση του μελιού οφείλεται στην υγρασία -οι μέλισσες στις κηρήθρες ακολουθούν μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία για να κρατήσουν το μέλι ρευστό, εξάγουν την υγρασία από την κυψέλη πριν τη σφραγίσουν με το κερί. Το κρυσταλλωμένο μέλι, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν έχει χαλάσει, αλλά μπορεί να επανέλθει αν θερμανθεί ελαφρώς σε ένα μπεν μαρί.

Κηρήθρα στον μελιτοεξαγωγέα
Συσκευάζοντας το μέλι

Το Apiθανο μέλι περνάει λοιπόν από τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, και έτσι διατηρεί την υψηλή θρεπτική του αξία. Το θυμαρίσιο μέλι, μας επισήμανε η Αθηνά, έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μέλι χαρουπιάς έχει χαμηλή περιεκτικότητα γλυκόζης και είναι κατάλληλο για διαβητικούς. Στην εταιρεία Apiθανο βασίζονται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, και έχουν ως προτεραιότητα να διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους. Το θυμαρίσιο μέλι τους μάλιστα πολύ πρόσφατα διακρίθηκε στα Mediterranean Taste Awards του Λονδίνου με το χρυσό βραβείο!

πηγή
Χρυσή διάκριση στα Mediterranean Taste Awards 2022

Στο κατάστημά του Apiθανο έχουν επίσης κεραλοιφές, βάμμα πρόπολης και μελισσοκέρια. Το μελισσοκέρι τους είναι χυτό κερί με κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, με χειροποίητο καλούπι σε μοτίβο κηρήθρας, πραγματικά πανέμορφο! Είναι ένα 100% καθαρό κερί μέλισσας, χωρίς πρόσθετα και χρωστικές, το οποίο καθαρίζει την ατμόσφαιρα από σκόνη, μούχλα, γύρη, οσμές, βακτήρια και ιούς, χωρίς να εκπέμπει τοξικές ουσίες κατά την καύση του. Με ζεστό φως και διακριτική μυρωδιά θα μας ταίριαζε τέλεια στο σπίτι, αλλά θα το φανταζόμασταν και να φωτίζει όμορφα ένα εστιατόριο, για παράδειγμα.

Βάμμα πρόπολης
Κεραλοιφή
Το μελισσοκέρι του Apiθανο

Το brand Apiθανο περιλαμβάνει και δύο spreads, τα οποία είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε στο Superfoods Festival και είναι πραγματικά πεντανόστιμα, ένα φουντουκόμελο και μια πραλίνα μελιού, φτιαγμένα χωρίς συντηρητικά, μόνο με αγνά προϊόντα, με μέλι και ελληνικούς ξηρούς καρπούς. Το φουντούκι το προμηθεύονται ολόκληρο και όχι καβουρδισμένο, και το πολτοποιούν οι ίδιοι. Η Αθηνά μας είπε πως είναι πολύ συνηθισμένο στους μελισσοκόμους να πειραματίζονται με τα μέλια τους και να φτιάχνουν νέα προϊόντα, ειδικά σήμερα που υπάρχει μια μεγάλη στροφή προς την υγιεινή διατροφή. Τα δύο τελευταία προϊόντα που έχουν δημιουργήσει είναι η τσικουδιά και το ρακόμελο, δικής τους παραγωγής. Όλα αυτά τα εξαιρετικά προϊόντα μπορούμε να τα βρούμε σε όλη την Ελλάδα μέσω του e-shop τους!

Φουντουκόμελο
Πραλίνα μελιού
Τσικουδιά και ρακόμελο

Το Apiθανο δεν είναι όμως μόνο τα προϊόντα του. Είναι και το μουσείο μελιού του! Πρόκειται στην ουσία για το επισκέψιμο εργαστήριό τους -με δωρεάν είσοδο- στο χωριό Μελιδόνι, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στον χώρο παραγωγής, τυποποίησης και συσκευασίας των μελισσοκομικών προϊόντων, να μάθουν για τη ζωή των μελισσών, την ιστορία της μελισσοκομίας στην Κρήτη και τη σημασία των μελισσών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, καθώς και να δοκιμάσουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες μελιού από την Κρήτη και άλλα μοναδικά προϊόντα. Φυσικά όταν ταξιδέψουμε στην Κρήτη θα είναι από τα πρώτα μέρη που θα επισκεφθούμε!

Το μουσείο μελιού του Apiθανο στο Μελιδόνι

Η Αθηνά στη συνέχεια μας μίλησε για την ιστορία της επιχείρησης. Το Apiθανο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2021. Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία στην αγορά των προϊόντων τους άνοιξε και το μουσείο μελιού τους. Οι ιδιοκτήτες, ο Κωνσταντίνος Δαφνομήλης και ο Χρήστος Ανδρίκος, είχαν μεγάλη εμπειρία, καθώς είχαν ξεκινήσει πριν δώδεκα χρόνια να ασχολούνται με την μελισσοκομία. Ο Κωνσταντίνος και ο Χρήστος είναι παιδικοί φίλοι, οι οποίοι από μικροί αγαπούσαν την κρητική γη και τις μέλισσες· έτσι, έκαναν την αγάπη τους επάγγελμα. Όπως μας είπε η Αθηνά εκείνοι της έμαθαν όλα όσα ξέρει για τις μέλισσες. Ξεκίνησαν να ασχολούνται με τη μέλισσα ως χόμπι, αλλά όπως λένε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να μην παθιαστούν με όλα όσα κάνουν αυτά τα πλάσματα. Σιγά σιγά άρχισαν να σκέφτονται πως θα μπορούσαν να ενημερώσουν τον κόσμο για τις μέλισσες που τόσο θαυμάζουν. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα για το Apiθανο και το μουσείο μελιού τους.

Αυτό το απίθανο πλάσμα, η μέλισσα!
Στο μουσείο μελιού

Το Apiθανο ξεκίνησε λοιπόν τον περασμένο Ιούλιο. Ο Κωνσταντίνος και ο Χρήστος είχαν ήδη πολλούς πελάτες που τους προτιμούσαν για το ποιοτικό μέλι τους και τους γνώριζαν πολλά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, όταν ξεκίνησε το brand Apiθανο και το μουσείο τους υπήρχαν κάποιες δυσκολίες μέχρι να καταλάβει ο κόσμος τι είναι αυτό που θέλουν να κάνουν. Τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μουσείου οι περαστικοί τουρίστες ήταν διστακτικοί να μπουν μέσα. Οι άνθρωποι, όμως, που σταμάτησαν τους εμπιστεύτηκαν και μάλιστα τους πρόσθεσαν μόνοι τους στο TripAdvisor, στο οποίο έχουν εξαιρετικές κριτικές. Οι επισκέπτες κατανόησαν πως το εγχείρημα έχει γίνει με μεγάλη αγάπη και εκτίμησαν την ποιότητα των προϊόντων τους.

Από τη σελίδα του Apiθανο στο TripAdvisor

Φέτος, η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και όπως μεταφέρει στην Αθηνά η αδερφή της, η οποία εργάζεται αυτή την περίοδο ως ξεναγός στο μουσείο, έχουν πάρα πολλούς επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. Πλέον το μουσείο μελιού λειτουργεί και με γκρουπ, το επισκέπτονται σχολεία με μαθητές όλων των τάξεων. Αλλά ακόμα και οι ντόπιοι, οι οποίοι έχουν προσωπική εμπειρία με τις μέλισσες, όταν επισκέπτονται το μουσείο ξαφνιάζονται με όλα όσα μαθαίνουν εκεί για την κοινωνία της μέλισσας και την ιστορία της μελισσοκομίας στην Κρήτη.

Εκθέματα από το μουσείο μελιού του Apiθανο

Το μουσείο μελιού βρίσκεται στο χωριό Μελιδόνι Ρεθύμνου. Είναι ένας τόπος με πολύ μεγάλη μελισσοκομική παράδοση. Το Μελιδόνι είναι επίσης ένα παραδοσιακό χωριό της Κρήτης με πολύ τουρισμό κάθε καλοκαίρι. Ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο είναι το σπήλαιο Γεροντόσπηλιος, με πολύ όμορφο διάκοσμο και ιστορική σημασία λόγω ενός μνημείου για ένα ολοκαύτωμα που είχε γίνει από τους Τούρκους. Στο χωριό υπάρχει επίσης, εκτός από το εργαστήριο-μουσείο μελιού του Apiθανο και ένα επισκέψιμο ελαιουργείο, το ελαιουργείο Παρασχάκης, όπως και ένα εκθετήριο ερπετών, το Reptisland. Φυσικά δεν λείπουν τα όμορφα καφενεία και ταβερνάκια… Το Apiθανο εκτός από το να παράγει τα προϊόντα του έχει ως βασικό στόχο να αναδείξει το χωριό και τις ομορφιές του, και να προάγει τον αγροτουρισμό στον τόπο του· αυτό κάνει στο εργαστήριο-μουσείο μελιού του με μεγάλη επιτυχία!

Το χωριό Μελιδόνι Ρεθύμνου
Το σπήλαιο Γεροντόσπηλιος στο Μελιδόνι (πηγή)
Στο εκθετήριο ερπετών Reptisland στο Μελιδόνι (πηγή)

Η μελισσοκομία στην Κρήτη, όπως μας εξήγησε η Αθηνά, έχει τεράστια ιστορία, από τη μινωική εποχή. Με βάση αρχαιολογικά ευρήματα, οι μέλισσες από την αρχαιότητα τιμούνταν και θεωρούνταν θεϊκά πλάσματα. Όλα αυτά μπορούμε να τα μάθουμε στο μουσείο μελιού του Apiθανο. Εκεί θα δούμε παλιές πήλινες κυψέλες που έχουν κάνει δωρεά κάτοικοι της περιοχής, όπως και μακέτες από ευρήματα της μινωικής εποχής με αναφορά στα μουσεία της Κρήτης όπου μπορούν να πάνε οι επισκέπτες για να τα δουν από κοντά. Στο μουσείο μελιού, εκτός από τον τόπο τους, το Μελιδόνι, προβάλλονται και άλλα μέρη του νησιού, όπως το κοντινό χωριό Μαργαρίτες με μεγάλη παράδοση στην κεραμική, από το οποίο προέρχονται οι πήλινες κηρήθρες που εκτίθενται στο εργαστήριο. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική η προσπάθεια να αναδεικνύουν τον τόπο τους, αλλά και τις γύρω περιοχές!

Κόσμημα με μέλισσες της μινωικής εποχής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (πηγή)

Φτάνοντας στις μέρες μας, η Αθηνά μας ανέλυσε το πόσο διαδεδομένη παραμένει στις μέρες μας η μελισσοκομία στην Κρήτη. Οι μελισσοκόμοι είναι πάρα πολλοί, και είναι πολύ όσοι ξεκινάνε ερασιτεχνικά και σιγά σιγά το εξελίσσουν σε επάγγελμα. Το μέλι είναι ένα πολύ βασικό τοπικό προϊόν της Κρήτης και αναδεικνύεται μάλιστα από τα καλύτερα. Αυτό οφείλεται στον τόπο, ο οποίος είναι αγνός· στα βουνά και στα μέρη που δεν έχουν καλλιεργηθεί ανθίζουν βότανα τα οποία δίνουν πολύ καλές ποιότητες στο μέλι. Το κλίμα επίσης βοηθάει πολύ, μιας και οι μέλισσες στην Κρήτη μπορούν να είναι παραγωγικές από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα για παράδειγμα το διάστημα αυτό περιορίζεται στους τρεις-τέσσερις μήνες του καλοκαιριού.

Μελίσσια στα αγνά τοπία της Κρήτης

Για την Αθηνά το κρητικό μέλι, αν και είναι πολύ γνωστό στη χώρα μας, θα μπορούσε να προβληθεί καλύτερα στο εξωτερικό, όπου δεν γνωρίζουν το πόσο καλές ποιότητες έχουν τα μέλια μας. Ο αγροτικός είναι ο τομέας στον οποίο θα μπορούσαμε να είμαστε πρώτοι. Το μέλι, όπως και άλλα αγροτικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, το κρασί, θα έπρεπε να αναδειχθούν περισσότερο. Εκεί βρίσκεται η δύναμή μας!

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που προβάλλουν στο μουσείο μελιού του Apiθανο και το οποίο συζητήσαμε με την Αθηνά είναι η τεράστια ανάγκη για την προστασία των μελισσών. Μας είπε πως αν μια μέρα οι μέλισσες χαθούν, ο άνθρωπος έχει μονάχα δύο χρόνια ζωής στον πλανήτη μας! Οι μέλισσες είναι οι επικονιαστές της φύσης και ό,τι έχουμε σήμερα το οφείλουμε σε αυτές, από τα ρούχα που φοράμε έως το φαγητό που τρώμε. Δυστυχώς σήμερα οι μέλισσες έχουν αρχίσει να μειώνονται παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στις αρρώστιες των μελισσών, στην ακτινοβολία η οποία τις αποσυντονίζει και χάνουν τον προσανατολισμό τους για να γυρίσουν πίσω στην κυψέλη, στις καλλιέργειες και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούν τα οποία δηλητηριάζουν τις μέλισσες. Η Αθηνά μας επισήμανε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τις μέλισσες. Πρόσθεσε επίσης πως η μελισσοκομία είναι μια πολύ σημαντική δραστηριότητα, μιας και οι μελισσοκόμοι φροντίζουν, προστατεύουν και βοηθάνε τις μέλισσες.

Μέλισσες, οι επικονιαστές της φύσης

Από τη γνωριμία μας με το Apiθανο πήραμε, λοιπόν, παρά πολλές γνώσεις, τις οποίες συνοδεύουν οι πεντανόστιμες γεύσεις των προϊόντων τους. Η απίθανη μέλισσα είναι βέβαια παντού ο πρωταγωνιστής και νιώθουμε πως την έχουμε γνωρίσει πλέον πολύ καλύτερα! Κλείνοντας τη συζήτησή μας με την Αθηνά μας ανέφερε τα μελλοντικά τους σχέδια: σκοπεύουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχέση με τις μέλισσες και την επικονιαστική τους δράση, όπως και να δημιουργήσουν και άλλα προϊόντα. Τα περιμένουμε όλα με ανυπομονησία και ευχόμαστε στους ανθρώπους του Apiθανο να συνεχίσουν την υπέροχη προσπάθειά τους που γίνεται με τόση αγάπη και μεράκι! Να έχετε μια γλυκιά, μελένια μέρα φίλες και φίλοι!

Apiθανο μέλι
Μελιδόνι Μυλοποτάμου,
Ρέθυμνο Κρήτης Τ.Κ:74052
www.apithano-meli.gr
Τηλ: 6934290030 / 6934728545
Email: apithanomeli@gmail.com
Facebook, Instagram

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Instagram 1: @eatdessertfirstgreece 
Instagram 2: @elizaneofytou
Facebook 1: Γιώργος Βλαχάκης Ελίζα Νεοφύτου
Facebook 2: Giorgos Eliza Vlachakis
Facebook page: eatdessertfirstgreece
Pinterest: eatdessert1stGr
Twitter: @eatdessert1stGr
LinkedIn: Eliza Neofytou
WordPress 1: Eat Dessert First Greece
WordPress 2: Ελλάδα μου γλυκιά

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s