Διασκεδαστικές, δημιουργικές «Κυριακές στην Αθήνα» για τους μικρούς μας φίλους!

Την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, στις 5 του μήνα, γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στην Αθήνα γίνονταν πολλές όμορφες εκδηλώσεις. Ως μουσειολόγος και νηπιαγωγός, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες τις εκπαιδευτικές δράσεις με τίτλο «Η γη… το σπίτι μας!» στα πλαίσια των «Κυριακών στην Αθήνα» που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του ΟΠΑΝΔΑ και του Culture Is Athens. Έτσι, την Κυριακή το πρωί αποφασίσαμε να πάμε μια βόλτα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και να μάθουμε περισσότερα για τη δράση «Μια σταγόνα στο εργοστάσιο» στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου!

Στη δράση «Μια σταγόνα στο εργοστάσιο»

Στο νέο μας άρθρο παρακολουθούμε την εκπαιδευτική δράση «Η γη… το σπίτι μας!» στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Παίρνουμε, έτσι, την ευκαιρία να τονίσουμε τους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης μας, ο οποίος σύμφωνα με τον ΟΗΕ βρίσκεται σε τριπλή έκτακτη ανάγκη! Παράλληλα, μαθαίνουμε για τις «Κυριακές στην Αθήνα», μια όμορφη πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, με δωρεάν ψυχαγωγικές δραστηριότητες δημιουργικής μάθησης για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας, η οποία έχει ξεκινήσει από το Μάρτιο και θα συνεχιστεί το φθινόπωρο. Μια υπέροχη ευκαιρία για τους μικρούς μας φίλους να παίξουν, να μάθουν και να δημιουργήσουν!

Στη δράση «Μια σταγόνα στο εργοστάσιο»

Κυριακή 5 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η οποία ξεκίνησε το 1973. Φέτος το σύνθημα είναι «Μόνο Μία Γη», το ίδιο με το πρώτο σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης το 1972. στην οποία καθιερώθηκε ο εορτασμός της ημέρας αυτής. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ η Γη μας βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη και εκπέμπει ένα τριπλό σήμα SOS! Το κλίμα θερμαίνεται πάρα πολύ γρήγορα για να προσαρμοστούμε κι εμείς και η φύση, περίπου ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της απώλειας οικοτόπων και άλλων πιέσεων, και η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, το νερό και τη γη μας.

Ένας πρακτικός οδηγός του ΟΗΕ για να ζούμε αειφόρα σε αρμονία με τη φύση, που δημιουργήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022. Βρείτε τον εδώ!

Για να τιμήσει τη μέρα αυτή ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ αφιέρωσαν την πρώτη Κυριακή του καλοκαιριού στον πλανήτη μας. Ήταν μια από τις «Κυριακές στην Αθήνα», δωρεάν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά 3-17 ετών και γονείς. Μία Κυριακή κάθε μήνα μουσεία και πολιτιστικοί χώροι της Αθήνας φιλοξενούν μουσειοπαιδαγωγικά και θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, εικαστικά εργαστήρια, εργαστήρια χορού και κίνησης και άλλα πολλά. Κάθε Κυριακή έχει μια συγκεκριμένη θεματική και στοχεύει στη δημιουργική μάθηση, τη διασκέδαση, την ανακάλυψη, την ευαισθητοποίηση, την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Μια ευκαιρία για παιδιά και γονείς να επισκεφθούν μουσεία και πολιτιστικούς χώρους και να περάσουν όμορφα και δημιουργικά ένα κυριακάτικο πρωινό.

πηγή

Εμείς, λοιπόν, πήγαμε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη για να δούμε -από μακριά βέβαια- τη δράση «Μια σταγόνα στο εργοστάσιο». Εκεί, σε έναν προαύλιο χώρο με σκιά είχαν στηθεί πολύχρωμα τραπέζια με καρεκλάκια, τα οποία είχαν γεμίσει με μικρά παιδιά, παρά την πολύ ζεστή ημέρα. Οι γονείς κάθονταν μαζί τους ή στέκονταν σε κοντινή απόσταση. Στα παιδιά είχαν δοθεί ανακυκλώσιμα υλικά και μπλε διαφανή φίλτρα για να κατασκευάσουν τον δικό τους υδάτινο κόσμο, ώστε να κατανοήσουν και να εκφράσουν το πόσο σημαντικό είναι το νερό για το περιβάλλον και τη ζωή μας. Από όσα είδαμε στις αναρτήσεις του μουσείου τα έργα τους βγήκαν καταπληκτικά!

πηγή
πηγή

Την ίδια ώρα, σε έναν άλλον χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά συμμετείχαν στη δράση «Στα έγκατα της γης», ένα εργαστήριο body music στο οποίο τα διερεύνησαν τους ήχους που μπορούν να κάνουν διάφορα σημεία του σώματός μας, δοκίμασαν ήχους από το σώμα και το στόμα που αναπαράγουν φυσικά φαινόμενα, έμαθαν πώς από την φροντίδα της γης γεννιούνται τραγούδια και παραδόσεις.

πηγή
πηγή

Αλλά και σε άλλους χώρους της πόλης γίνονταν εκείνο το πρωί όμορφα πράγματα! Η Κεντρική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» διοργάνωσαν το πρόγραμμα «Μυρίζοντας τη Γη», στο οποίο τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μυρίσουν βότανα και αρωματικά φυτά και να ανακαλύψουν τις ιαματικές τους ιδιότητες, μαθαίνοντας παράλληλα για τον Ασκληπιό, τον θεό της Ιατρικής της αρχαιότητας.

πηγή

Στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας έγινε η δράση «Ένα σποράκι… μια ζωή!» στον εξωτερικό χώρο και στην έκθεση ”Burning Issues – Merimbula” της Δανάης Στράτου με θέμα τη φωτιά και τις καταστροφικές της συνέπειες. Τα παιδιά είδαν την έκθεση, γνώρισαν την εικαστικό, συζήτησαν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις οικολογικές καταστροφές και πρότειναν τις δικές τους λύσεις. Στη συνέχεια φύτεψαν σπόρους σε γλαστράκια και τα διακόσμησαν με χρώματα.

πηγή
πηγή

Στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, διοργανώθηκε το εικαστικό βιωματικό εργαστήριο «Η γη… το σπίτι μας», κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά εμπνεύστηκαν από έργα με τοπία της Πινακοθήκης, δημιούργησαν εικαστικά λουλούδια από ανακυκλώσιμα υλικά και ζωγράφισαν γλαστράκια, στα οποία μετά φύτευσαν σποράκια. Δεσμεύτηκαν, φυσικά, να τα φροντίζουν ώστε να μεγαλώσουν τα φυτά τους!

Και αυτές ήταν μόνο οι δράσεις της μίας Κυριακής στην Αθήνα… Έχουν προηγηθεί άλλες τρεις, τον Μάρτιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, τον Απρίλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης και τον Μάιο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Ας δούμε μερικές ακόμα από τις δημιουργικές δραστηριότητες που περιλάμβαναν!

Την Κυριακή 22 Μαΐου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στο παλιό Πιλοποιείο Πουλόπουλου τα παιδιά περιηγήθηκαν στην μόνιμη έκθεση «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα» και έμαθαν για τα «δωμάτια των θαυμάτων» (cabinets of curiosities), ντουλάπια στα οποία οι άνθρωποι της Αναγεννησιακής Ευρώπης συγκέντρωναν αξιοπερίεργα και εξωτικά αντικείμενα, αντίκες, αντικείμενα φυσικής ιστορίας, έργα τέχνης και χειροτεχνήματα. Έπειτα, με έμπνευση από τα αντικείμενα της έκθεσης δημιούργησαν το δικό τους «δωμάτιο θαυμάτων».

πηγή
Cabinet of curiosities του τέλους του 17ου αιώνα (πηγή)

Τον προηγούμενο μήνα, την Κυριακή 17 Απριλίου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» επέλεξαν την τέχνη του χορού και κάλεσαν έναν χοροδιδάσκαλο για να παραδώσει μαθήματα βαλς. Το βαλς είναι ένας χορός που γεννήθηκε στη Βιέννη, στην Αυστρία τον 13ο αιώνα, αλλά έγινε πολύ γνωστό τον 18ο αιώνα. Στο μουσείο παιδιά και γονείς έμαθαν τα βήματα και χόρεψαν στην κεντρική αίθουσα του μουσείου!

πηγή
πηγή

Στο Κέντρο Τεχνών, από την άλλη, τα παιδιά πέρασαν το πρωινό της Κυριακής «Ζωγραφίζοντας παρέα μ’ ένα ζωγράφο!». Με αφορμή την εικαστική έκθεση «Ήσυχη Ζωή» του Βασίλη Βασιλακάκη και με την καθοδήγηση του καλλιτέχνη τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα εικαστικό εργαστήρι με θέμα τη ζωγραφική. Τα παιδιά συνομίλησαν με τον κ. Βασιλακάκη, έμαθαν από έναν ειδικό για ζητήματα όπως το χρώμα, το φως, οι διαστάσεις στη ζωγραφική και δημιούργησαν τα προσωπικά τους έργα με ακρυλικά χρώματα πάνω σε καμβάδες.

πηγή
πηγή

Αλλά και στην πρώτη από τις «Κυριακές στην Αθήνα», την Κυριακή 13 Μαρτίου, αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, οι δράσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες! Για παράδειγμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» τα παιδιά εμπνεύστηκαν από την ξενάγηση στη Συλλογή με Φιγούρες θεάτρου Σκιών της Οικογένειας Χαρίδημου, τη μια από τις δύο μόνιμες εκθέσεις του χώρου, και έφτιαξαν το δικό τους μικρό θεατρικό σενάριο με θέμα τον Καραγκιόζη στην Αρχαία Ελλάδα, όπως και το δικό τους βίντεο για τις αγαπημένες τους φιγούρες.

πηγή

Στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ιδιαίτερη θεατρική performance, τις «Ιστορίες Φωταερίου». Ένας επιχειρηματίας του παλιού εργοστασίου, ένας εργάτης παραγωγής, ένας γκαζιέρης κι ένας γιατρός «ζωντάνεψαν» μπροστά στα μάτια τους και αφηγήθηκαν συναρπαστικές ιστορίες. Μέσα από τις τεχνικές του museum theater, τη διάδραση και το παιχνίδι τα παιδιά αφουγκράστηκαν τη νεότερη ιστορία της πόλης μέσα από ένα ταξίδι στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου.

πηγή
πηγή

Ακόμα, στο Κέντρο Τεχνών διοργανώθηκε το εικαστικό εργαστήρι «Δημιουργούμε το δικό μας θεατρικό προσωπείο». Τα παιδιά έμαθαν για το αρχαίο θέατρο και τους υποκριτές, οι οποίοι ήταν άνδρες ηθοποιοί που φορούσαν πάντα προσωπεία και έπαιζαν όλους τους ρόλους, ανδρικούς και γυναικείους, όπως και για τα προσωπεία, δηλαδή τις θεατρικές μάσκες, και τους σκευοποιούς, τους τεχνίτες που κατασκεύαζαν τα κοστούμια και τα προσωπεία. Έπειτα, δημιούργησαν τις δικές τους θεατρικές μάσκες.

πηγή

Και αυτά ήταν μόνο μερικά από όλα τα ωραία που έγιναν σε αυτές τις τέσσερις πρώτες Κυριακές. Το φθινόπωρο οι δράσεις θα συνεχιστούν! Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου σε πολιτιστικούς χώρους του ΟΠΑΝΔΑ και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα γίνουν εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα «Πάνω απ’ όλα… το βιβλίο!». Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ο τίτλος των δράσεων θα είναι «Περισσότερο αλάτι… στο μουσείο!». Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου οι διοργανώσεις θα έχουν το σύνθημα «Όλοι μοναδικοί… όλοι ίσοι». Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις ιστοσελίδες και τα social media του ΟΠΑΝΔΑ και του Culture Is Athens:

www.opanda.gr
Facebook, Instagram

www.cultureisathens.gr
FacebookInstagram

Θα υπάρχουν σίγουρα πολλές δημιουργικές και πρωτότυπες επιλογές, για να βρουν όλοι οι μικροί μας φίλοι κάτι που θα ταιριάζει στα ενδιαφέροντα και τις ασχολίες τους… Μέχρι τότε, ευχόμαστε σε όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας ένα χαρούμενο καλοκαίρι!

Από τα τα αθλητικά και ψυχαγωγικά Summer Camps του Δήμου Αθηναίων (πηγή)

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Instagram 1: @eatdessertfirstgreece 
Instagram 2: @elizaneofytou
Facebook 1: Γιώργος Βλαχάκης Ελίζα Νεοφύτου
Facebook 2: Giorgos Eliza Vlachakis
Facebook page: eatdessertfirstgreece
Pinterest: eatdessert1stGr
Twitter: @eatdessert1stGr
LinkedIn: Eliza Neofytou
WordPress 1: Eat Dessert First Greece
WordPress 2: Ελλάδα μου γλυκιά

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s