Μετά από τα γιορτινά γεύματα και τα άπειρα γλυκάκια που καταβροχθίσαμε, είναι η ώρα να φτιάξουμε κάτι πιο υγιεινό… Φυσικά το να μη φτιάξουμε γλυκό δε μπαίνει καν στη συζήτηση! Έτσι, δανειστήκαμε μια συνταγή για ένα πρωτότυπο κέικ με ελληνικό καφέ και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βάλαμε τις δικές μας πινελιές και το απολαύσαμε με ένα φλιτζάνι μερακλίδικου καφέ με μπόλικο καϊμάκι. Διαβάσαμε για την ιστορία του ελληνικού καφέ και μάθαμε για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα υλικά με τα οποία φτιάξαμε το λαχταριστό κέικ μας.

Το κέικ μας είχε γεύση από παράδοση και άρωμα μερακλίδικο… Το σερβίραμε την Πρωτοχρονιά, μετά από τη βασιλόπιτα, μιας και τι καλύτερο από το να κλείσεις ένα ωραίο εορταστικό γεύμα με ένα ζουμερό και μυρωδάτο κέικ. Ήταν η κατάλληλη συνταγή για μια εορταστική ημέρα όπου οι δουλειές είναι πολλές, μιας και φτιάχνεται πανεύκολα (αν και δεν του φαίνεται καθόλου). Το τίμησαν όλοι και ενθουσιάστηκαν με την πρωτότυπη γεύση του. Αφήστε που είναι και εντυπωσιακό στην εμφάνιση, με το γυαλιστερό γλάσο καφέ και τα ρόδια που του προσθέσαμε για γευστική πινελιά και εορταστική διακόσμηση. Αλλά και το πρωί ή το απογευματάκι, παρέα με το καφεδάκι μας είναι ό,τι πρέπει!

Το πώς ανακαλύφθηκε ο καφές είναι ένα μυστήριο… Ο μύθος λέει πως ένας Αιθίοπας βοσκός, ο Κάλντι, ανακάλυψε τις διεγερτικές ιδιότητες του καφέ παρατηρώντας τις κατσίκες του. Οι κατσίκες, όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός συγκεκριμένου δέντρου, είχαν τόση ενέργεια που δεν κοιμόντουσαν τη νύχτα! Ο Κάλντι διηγήθηκε την ανακάλυψή του σε έναν μοναχό του τοπικού μοναστηριού. Εκείνος έφτιαξε ένα ρόφημα με τους καρπούς αυτούς, το οποίο τον κρατούσε ξύπνιο κατά τη διάρκεια της βραδινής προσευχής. Μίλησε για την εφεύρεση του στους υπόλοιπους μοναχούς, και στη συνέχεια διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Ήταν οι κατσίκες του Κάλντι λοιπόν οι εφευρέτες του καφέ; Μάλλον δε θα το μάθουμε ποτέ…

Στην Ελλάδα διαβάσαμε πως ο καφές ήρθε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πρώτοι απολάμβαναν τον καφέ οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βορείου Ελλάδος. Το 17ο αι. στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν πάνω από τριακόσια καφενεία όπου σύχναζαν Έλληνες και Τούρκοι. Σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη, από το 1760 η συνήθεια του καφέ διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, μάθαμε πως ο καφές λεγόταν τούρκικος. Έκτοτε, μετονομάστηκε σε ελληνικός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή. Μπορεί ο καφές μας να φτιάχνεται στο μπρίκι, που προέρχεται από τούρκικη λέξη, αλλά περιγράφεται με λέξεις ελληνικές, με προέλευση μεσαιωνική και καθαρεύουσα. Ο ελληνικός καφές είναι «γλυκύς», «βαρύς» ή «με ολίγη», και είναι μέρος της νοοτροπίας και των συνηθειών μας.
Πώς τον λέτε τον καφέ; Εμείς τον λέμε ελληνικό!
Διαφημιστική καμπάνια εταιρείας καφέ
Ο καφές, και ειδικά ο ελληνικός, προσφέρει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας, φυσικά όταν καταναλώνεται με μέτρο. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο M.Sc. – MMedSci Παρασκευή Κουστουράκη, έρευνες έχουν δείξει πως ο καφές είναι ένα από τα πιο πλούσια ροφήματα σε αντιοξειδωτικά, και ο ελληνικός καφές ειδικά μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Επίσης, μελέτη σε υπερτασικούς ηλικιωμένους στην Ικαρία έδειξε πως η μέτρια κατανάλωση ελληνικού καφέ βοηθάει στην αορτική ελαστικότητα.

Η καφεΐνη, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Η συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης στους ενήλικες είναι έως 400 mg την ημέρα και ένα φλιτζανάκι ελληνικού καφέ περιέχει μόνο 40! Και κάτι που αφορά ακόμα πιο πολύ το γλυκάκι μας: ο ελληνικός καφές έχει πολύ λίγες θερμίδες… ένα φλιτζανάκι, χωρίς ζάχαρη ή γάλα έχει μόνο 1 θερμίδα (kcal)!
Στο κέικ μας ο ελληνικός καφές συναντάει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το χρησιμοποιούμε πολύ στις συνταγές μας, καθώς είναι η δική μας ελληνική εναλλακτική στο βούτυρο και προσφέρει τόσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που είναι πραγματικά κρίμα να μην το χρησιμοποιούμε όπου μπορούμε. Ξέρουμε όμως ακριβώς τι είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;
Όπως διαβάσαμε, παραδοσιακά παράγεται με το πάτημα των ελιών και το μάζεμα των χυμών τους, από τους οποίους φτιάχνεται το ελαιόλαδο. Δεν είναι όμως όλα τα λάδια το ίδιο: συχνά κακής ποιότητας λάδια εξάγονται από τον χυμό της ελιάς με χημικά. Επίσης, πολλές φορές στο λάδι υπάρχουν προσμίξεις από φθηνότερα έλαια. Μην κοιτάμε που στη χώρα μας είμαστε ευλογημένοι με αγνά τοπικά προϊόντα όπως το καλής ποιότητας -και σε προσβάσιμη τιμή- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο… σε πολλές χώρες του εξωτερικού είναι πανάκριβο και τα περιστατικά νοθείας πολύ συχνά.

Επομένως, δεν είναι όλα τα λάδια ελιάς το ίδιο ποιοτικά. Το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το εξαιρετικό παρθένο, το οποίο έχει τα περισσότερα οφέλη στην υγεία μας χάρη στις φαινόλες (ομάδα αντιοξειδωτικών) που περιέχει. Μάθαμε πως αποδεδειγμένα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει μια σειρά από ευεργετικά οφέλη, καθώς περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες Ε και Κ. Έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, ειδικά σε βλάβες του καρδιαγγειακού συστήματος και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόληψη εμφραγμάτων. Χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από την «κακή» LDL χοληστερόλη.

Πρόσφατες μελέτες έχουν ακόμα δείξει πως η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έχει ευεργετική επίδραση στα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο, αλλά και στη νόσο του Alzheimer. Μπορεί ακόμα να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου Β και να βοηθήσει στη μείωση των πόνων από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία, και μάλιστα σε μικρές ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι παλιοί, που ήξεραν, έπιναν κάθε πρωί ένα κουταλάκι του γλυκού ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για την καλή λειτουργία του οργανισμού… Eίναι πραγματικά κρίμα να το έχουμε στη χώρα μας σε αφθονία και να μην αποτελεί βασικό συστατικό των γλυκών συνταγών μας. Γι’ αυτό και εμείς εμπνευστήκαμε από τη συνταγή που βρήκαμε στη σελίδα της εταιρείας Nature Blessed και φτιάξαμε ένα κέικ με ελληνικό καφέ, μήλο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Είναι πανεύκολο και νηστίσιμο, όπως και κατάλληλο για vegan και χορτοφάγους.

Η συνταγή μας
Κέικ με ελληνικό καφέ και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Υλικά για το κέικ

Φαρίνα | 390 γρ. |
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο | 210 ml |
Ζάχαρη | 300 γρ. |
Μήλο τριμμένο | 1 |
Ελληνικός καφές βρασμένος (χωρίς ζάχαρη) | 1 κούπα με 2 κ.γ. καφέ |
Baking powder | 1 κ.γ. |
Σόδα | 1/2 κ.γ. |
Ξύσμα λεμονιού |
Πώς φτιάχνουμε το κέικ
Τρίβουμε το μήλο στο μπλέντερ, καλά αλλά χωρίς να γίνει εντελώς πολτός. Βάζουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τον ελληνικό καφέ (κρατάμε στην άκρη 2 κ.σ. για το γλάσο) χωρίς το κατακάθι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 3-4 λεπτά. Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε τη φαρίνα με το baking powder, τη σόδα και το ξύσμα λεμονιού. Αφαιρούμε από το μίξερ το μείγμα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και προσθέτουμε τη φαρίνα. Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο μήλο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Γεμίζουμε μια φόρμα (εμείς χρησιμοποιήσαμε τσέρκι) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C στον αέρα για 45 λεπτά. Όταν το βγάλουμε για να δούμε αν έχει ψηθεί καλά, βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και αν βγει σχεδόν στεγνή τότε είναι ψημένο. Αν έχει ζύμη πάνω, το βάζουμε πίσω στο φούρνο για ακόμα 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, ώστε να έχουμε μια επίπεδη επιφάνεια να γλασάρουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο.


Υλικά για το γλάσο
Ζάχαρη άχνη | 100 γρ. |
Ελληνικός καφές | 1 1/2 – 2 κ.σ. |
Πώς φτιάχνουμε το γλάσο
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με τον ελληνικό καφέ, προσθέτοντας τον καφέ σταδιακά για να πετύχουμε την κατάλληλη πυκνότητα, να είναι ρευστό αλλά όχι νερουλό. Έπειτα περιχύνουμε το κέικ και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.

Στο τέλος, μιας και είναι η εποχή του, στολίσαμε το κέικ με ρόδι, για να μας φέρει τύχη για τη νέα χρονιά που ήρθε! Ευχόμαστε για άλλη μια φορά καλή και ευλογημένη νέα χρονιά σε όλους και ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Nature Blessed που μας έστειλε τα προϊόντα της και μας έδωσε την έμπνευση για τη συνταγή μας:

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
- Reddit: eatdessertfirstgr
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.
Reblogged this on worldtraveller70.
LikeLike