Κρέπες στην Ελλάδα, pancakes στις ΗΠΑ, pfannkuchen στη Γερμανία, blini στη Ρωσία, naleśniki στην Πολωνία, lefse στη Νορβηγία, pönnukaka στην Ισλανδία, pikelets στην Αυστραλία, cong yu bing στην Κίνα, injera στην Αιθιοπία…


Οι κρέπες είναι μια αγαπημένη, αλμυρή ή γλυκιά λιχουδιά σε όλο τον κόσμο! Με την ιστορία και τις παραλλαγές τους είχαμε ασχοληθεί στο παλιότερο άρθρο μας «Το πρωί τρώμε pancakes σαν βασιλιάδες!». Αυτή τη φορά, στο νέο, γλυκό μας άρθρο θα φτιάξουμε μια φανταστική τούρτα με κρέπες, κρέμα πορτοκάλι με sangria και φράουλες, και θα μάθουμε την ιστορία των γαλλικών Crêpes Suzette, αλλά και του Mille Crepe, ενός ιαπωνέζικου γλυκού από γαλλικές κρέπες!

Στο επαγγελματικό βιβλίο «Τεχνικές Ζαχαροπλαστικής και Επιδόρπια» της σπουδαίας σχολής μαγειρικής Le Cordon Bleu που μας έστειλαν οι Επαγγελματικές Εκδόσεις Μαγειρικής Α. Τσιτσιλώνης βρήκαμε μια ιδέα που μας έδωσε την αφορμή να ψάξουμε τα δύο γλυκίσματα που θα μελετήσουμε. Και φυσικά θα να την δοκιμάσουμε κιόλας!

Οι Crêpes Suzette είναι κρέπες που συνήθως σερβίρονται ζεστές, περιχυμένες με μια σως από βούτυρο, ζάχαρη, χυμό πορτοκάλι και λικέρ, συνήθως Grand Marnier. Το σερβίρισμα τους γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό όταν στο τέλος το λικέρ παίρνει φωτιά, κάνοντάς τις φλαμπέ. Συνοδεύονται από φέτες πορτοκαλιού και συχνά μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Ψάχνοντας τη ιστορία του γλυκίσματος αυτού, βρήκαμε πως ανακαλύφθηκαν κατά λάθος -συμβαίνει συχνά τελικά στη ζαχαροπλαστική- από τον σεφ Carpentier το 1895 στο Café de Paris Monte-Carlo στο Μονακό. Ο πρίγκηπας της Ουαλίας, που αργότερα έγινε ο βασιλιάς Εδουάρδος ΣΤ’ της Αγγλίας ήταν συχνός επισκέπτης του Μονακό. Μια ημέρα ο πρίγκηπας δειπνούσε στο Café de Paris, ενώ ο σεφ Carpentier έφτιαχνε κρέπες με λικέρ. Ξαφνικά το τηγάνι πήρε φωτιά!

Έγινε τυχαία, καθώς δούλευα μπροστά από ένα σκεύος με καμινέτο όταν το ποτό πήρε φωτιά. Σκέφτηκα πως καταστράφηκα. Ο Πρίγκηπας και οι φίλοι του περίμεναν. Πώς μπορούσα να ξεκινήσω από την αρχή; Το δοκίμασα. Ήταν, σκέφτηκα, η πιο νόστιμη μελωδία γλυκών γεύσεων που είχα ποτέ δοκιμάσει. Ακόμα το πιστεύω. Το ατύχημα με τη φλόγα ήταν αυτό που χρειαζόταν για να φέρει όλα αυτά τα διαφορετικά όργανα σε μια αρμονία γεύσης. …Έφαγε τις κρέπες με πιρούνι, αλλά χρησιμοποίησε κουτάλι για να πιάσει το περισσευόμενο σιρόπι. Με ρώτησε το όνομα αυτού που είχε φάει με τόση απόλαυση.
Μετάφραση από το Eat Dessert First Greece αποσπάσματος από το βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Henri Charpentier Life à la Henri (πηγή)

Ο πρίγκηπας ενθουσιάστηκε και ρώτησε πως λεγόταν η συνταγή. Ο σεφ αιφνιδιάστηκε, όμως δήλωσε πως οι κρέπες εφευρέθηκαν για την περίσταση και πρότεινε να τις ονομάζουν «πριγκηπικές κρέπες». Ο πρίγκηπας αντιπρότεινε να ονομάζουν τις κρέπες με το όνομα της γυναικείας παρέας του, η οποία λεγόταν Suzette. Έτσι το εντυπωσιακό γλύκισμα οφείλει το όνομά του σε μια γοητευτική νεαρή κυρία.

Ίσως στις Crêpes Suzette να αναφέρεται η Ιαπωνέζα ζαχαροπλάστης Emy Wada όταν λέει πως τα περισσότερα είδη γλυκών με κρέπες δεν μπορείς να τα πάρεις στο σπίτι για να τα απολαύσεις αργότερα.



To να μπορείς να παίρνεις τις κρέπες στο σπίτι ήταν και ο λόγος που η Emy Wada δημιούργησε την τούρτα Mille Crepe, όπως δήλωσε στους Manila Times. Στην κυριολεξία το όνομα σημαίνει χίλιες κρέπες, όπως και το millefeuille σημαίνει χίλια φύλλα. Στην πραγματικότητα η τούρτα αποτελείται από τουλάχιστον είκοσι κρέπες τοποθετημένες σε στίβα με γέμιση ανάμεσα σε κάθε στρώση.

Μια τόσο απλή ιδέα που όμως μπορεί να δώσει άπειρους γευστικούς συνδυασμούς! Για να δοκιμάσουμε την αυθεντική τούρτα Mille Crepe -ή Crepe Cake όπως συνήθως λέγεται- θα πρέπει να φτάσουμε μακριά, στο Τόκυο ή στη Μανίλα στις Φιλιππίνες. Εκεί, στο ζαχαροπλαστείο Paper Moon θα βρούμε τις δημιουργίες της Emy Wada.

Ψάξαμε λίγο την ιστορία της Ιαπωνέζας Εmy Wada -γνωστή και ως Lady M- και βρήκαμε πως ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του ’70 προμηθεύοντας με τα γλυκά της τις εφτά από τις δέκα καλύτερες καφετέριες στο Τόκυο. Αλλού διαβάσαμε πως το 1985 ξεκίνησε στο Tokyo την αλυσίδα των Paper Moon Cafés. Το 2001 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στη Νέα Υόρκη προμηθεύοντας γνωστές αλυσίδες και ανοίγοντας την Lady M Boutique την οποία όμως αργότερα πούλησε. Τότε επικεντρώθηκε στην αλυσίδα Paper Moon στο Τόκυο, ανοίγοντας καταστήματα και στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και πιο πρόσφατα στη Μανίλα στις Φιλιππίνες.

Η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει τουλάχιστον είκοσι ντελικάτες κρέπες, λεπτές σαν φύλλα χαρτιού, με κρέμα πατισερί ανάμεσα και επικάλυψη καραμέλας. Άλλες γεύσεις που βρήκαμε στην ιστοσελίδα του ζαχαροπλαστείου είναι σοκολάτα γάλακτος, τσιζκέικ φραγκοστάφυλο, τιραμισού, φράουλα, red velvet κ.α.

Ακόμα και όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα, το Τόκυο και οι Φιλιππίνες θα μας πέφτουν λίγο μακριά… Τίποτα, βέβαια, δε μας εμποδίζει να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κάτι ανάλογο μόνοι μας!


Στο βιβλίο «Τεχνικές ζαχαροπλαστικής και επιδόρπια» της πλέον διάσημης σχολής μαγειρικής στον κόσμο Le Cordon Bleu από τις Επαγγελματικές Εκδόσεις Μαγειρικής Α. Τσιτσιλώνης μπορείς πραγματικά να βρεις τα πάντα! Εμείς επιλέξαμε μια τούρτα από κρέπες, κάνοντας μια μικρή παραλλαγή -αντικαταστήσαμε το πορτοκάλι με φράουλες που είναι και η εποχή τους. Παραθέτουμε τη συνταγή αυτούσια, όπως είναι δημοσιευμένη στο βιβλίο και μετά θα σας δείξουμε πως βγήκε η μικρή παραλλαγή μας!
Τούρτα με Κρέπες Πορτοκάλι
*Παραθέτουμε τη συνταγή αυτούσια, όπως περιλαμβάνεται στο βιβλίο.
Υλικά
Για το Κουρκούτι για Κρέπες |
100 γρ. αλεύρι |
4 αυγά |
1/2 κ.γ. αλάτι |
70 γρ. ζάχαρη |
200 ml γάλα |
100 ml κρέμα γάλακτος |
30 γρ. λιωμένο βούτυρο |
2 κ.σ. μπίρα |
Για την Κρέμα Πορτοκάλι |
200 ml κρέμα γάλακτος |
20 γρ. ζάχαρη άχνη |
ξύσμα μισού πορτοκαλιού |
1 κ.σ. Cointreau |
Για το Γλάσο Βερίκοκου |
100 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο |
50 ml νερό |
— |
4 πορτοκάλια |
2 κ.σ. λικέρ Cointreau |


Στάδια προετοιμασίας
Ετοιμάζετε το κουρκούτι από πριν και το βάζετε στο ψυγείο για 24 ώρες το πολύ, μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.
Αφαιρείτε από ένα πορτοκάλι τη φλούδα για την κρέμα πορτοκάλι και την φυλάτε σκεπασμένη για να μη στεγνώσει.
Εκτέλεση
1. Φτιάχνετε το κουρκούτι για κρέπες. Αναμιγνύετε το αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Σταδιακά προσθέτετε το γάλα και την κρέμα και στη συνέχεια το λιωμένο βούτυρο. Στο τέλος, προσθέτετε τη μπίρα, την αναμιγνύετε καλά και αφήνετε το μείγμα κατά μέρος.
2. Για την κρέμα πορτοκάλι, βάζετε την κρέμα σε ένα κρύο μπολ και αναμιγνύετε τη ζάχαρη άχνη. Λίγο πριν αρχίσει να σφίγγει η κρέμα, προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού και στη συνέχεια το λικέρ Cointreau. Τα αναμιγνύετε καλά και το βάζετε στο ψυγείο.


3. Αφαιρείτε το φλούδι του πορτοκαλιού και μοιράζετε το φρούτο σε φέτες. Αφαιρείτε τα κουκούτσια και τις μεμβράνες. Τα αφήνετε κατά μέρος και το σκεπάζετε με μια πετσέτα ή ένα μπολ.
4. Τηγανίζετε τις κρέπες σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αν το κουρκούτι είναι πολύ παχύρρευστο, μπορείτε να το αραιώσετε προσθέτοντας λίγο γάλα και να ανακατέψετε πριν τηγανίσετε. Ζεσταίνετε μια μικρή ποσότητα βουτύρου κλαριφιέ στο τηγάνι. Ρίχνετε 1-2 κ.σ. κουρκούτι στο ζεστό τηγάνι και το κινείστε για να απλωθεί ομοιόμορφα στη βάση του τηγανιού. Ψήνετε για 2-3 λεπτά, μέχρι οι άκρες της κρέπας να σηκώνονται εύκολα από το τηγάνι και η κάτω πλευρά της να ροδίσει. Γυρίζετε την κρέπα από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το υπόλοιπο κουρκούτι, φτιάχνοντας 12-14 συνολικά κρέπες, τις οποίες βάζετε σε αναμονή σε χλιαρό φούρνο μέχρι να ετοιμαστεί το καλούπι.



5. Αφήνετε στην άκρη 3-4 κρέπες και αρκετές φέτες πορτοκαλιού για το τελικό φινίρισμα. Ετοιμάζετε μια φόρμα για σαρλότα. Για να είναι πιο εύκολη η αφαίρεση από τη φόρμα, στρώνετε στο εσωτερικό της πλαστική μεμβράνη, φροντίζοντας να αφήσετε αρκετή και έξω από το χείλος για να σκεπάσετε το έτοιμο γλύκισμα. Παίρνετε 2 κρέπες και τις στρώνετε στη φόρμα, αφήνοντας τις άκρες τους να κρέμονται έξω από το χείλος της φόρμας.

6. Γεμίζετε τη σακούλα του κορνέ με την κρέμα πορτοκάλι και στρώνετε μια στρώση στη βάση της φόρμας. Ακουμπάτε 3-4 φέτες πορτοκαλιού στην κρέμα και από πάνω βάζετε μια κρέπα, διπλώνοντας κατάλληλα τις άκρες της. Επαναλαμβάνετε μέχρι να φτάσει στο χείλος της φόρμας και μετά διπλώνετε τις χαλαρές άκρες από τις δύο κρέπες από πάνω. Σκεπάζετε με τη διάφανη μεμβράνη και βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να κρυώσει καλά.

7. Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, ετοιμάζετε το γλάσο βερίκοκου. Ζεσταίνετε ελαφρώς τη μαρμελάδα βερίκοκου σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι να αρχίσει να ρευστοποιείται και στη συνέχεια προσθέτετε τα νερό και το αφήνετε να βράσουν, ανακατεύοντας συνέχεια. Κατεβάζετε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνετε να κρυώσει λίγο και μετά βγάζετε τη διάφανη μεμβράνη. Σουρώνετε το γλάσο μαρμελάδας και αδειάζετε το μισό υγρό πάνω στο γλύκισμα. Παίρνετε τις 3-4 κρέπες που αφήσατε στην άκρη και τις περνάτε γλάσο με ένα πινέλο ή τις βουτάτε στο γλάσο μία-μία. Μετά, τις διπλώνετε σε διάφορα σχήματα και διακοσμείτε την επιφάνεια του γλυκίσματος. Προσθέτετε τις φέτες πορτοκαλιού που κρατήσατε ανάμεσα και πάνω από τις διπλωμένες κρέπες. Την ώρα που σερβίρετε, περιχύνετε το γλύκισμα με το υπόλοιπο ζεστό λικέρ Cointreau και το κάνετε φλαμπέ!




Η τούρτα βγαίνει πανέμορφη και πεντανόστιμη! Το βιβλίο μπορεί να είναι επαγγελματικό, αλλά οι αναλυτικές οδηγίες του το κάνουν χρήσιμο σε κάθε λάτρη της ζαχαροπλαστικής!

Φτιάξτε κι εσείς μια τούρτα με κρέπες και εντυπωσιάστε τους δικούς σας με ένα επιβλητικό και ταυτόχρονα τόσο σπιτικό γλυκό! Comfort food που λένε και στα ξένα…

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
- Reddit: eatdessertfirstgr
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow
One Comment Add yours