Γνωρίζοντας φιλανθρωπικές οργανώσεις για το παιδί

Στο Eat Dessert First Greece θέλουμε τα γλυκά πράγματα στη ζωή να έχουν προτεραιότητα. Και τι πιο γλυκό από το να προσφέρεις ότι μπορείς στον πλησίον σου;

Πρόσφατα θυμηθήκαμε ένα περιστατικό για το οποίο είχαμε διαβάσει πριν λίγα χρόνια, που παραμένει όμως επίκαιρο πάντοτε. Στα Βραχνέικα της Πάτρας ο κ. Ευθύμης, άτομο με ειδικές ανάγκες, άνεργος και άπορος, με δύο παιδιά το ένα εκ των οποίων με σοβαρό πρόβλημα υγείας μας δίνει ένα μάθημα ανθρωπιάς. Παίρνει τα τρόφιμα που του δίνει το Χαμόγελο του Παιδιού και τα προσφέρει στον κ. Γιάννη, άτομο με κινητικά προβλήματα που αναζητούσε φαγητό για την οικογένειά του και ένα αναπηρικό καροτσάκι για να μπορεί να σηκώνεται από το κρεβάτι του. Ο κ. Ευθύμης έδωσε τα χρήματα που παίρνει από την αναπηρική του σύνταξη και αγόρασε στον κ. Γιάννη το αναπηρικό καροτσάκι…

Ο κ. Ευθύμης και ο κ. Γιάννης γεμάτοι συγκίνηση (πηγή)
(πηγή)

Μαθαίνοντας τέτοιες ιστορίες σκεφτόμαστε πως καμιά φορά μια μικρή προσφορά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Άλλωστε, ο Χριστός εκτιμά πολύ περισσότερο το δίλεπτο της φτωχής χήρας, παρά τις δωρεές των πλουσίων, μιας και η χήρα ήταν πλούσια στην καρδιά της από αγάπη…

Ένας ακόμα τρόπος με τον οποίον μπορούμε να βοηθήσουμε είναι ο εθελοντισμός σε όσες οργανώσεις εργάζονται με εθελοντές. Για την αξία του εθελοντισμού είχαμε μιλήσει σε παλιότερο άρθρο μας. Μιλήσαμε για τα συναισθηματικά οφέλη που προσφέρει ο εθελοντισμός στους εθελοντές, για τα κοινωνικά οφέλη, ακόμα και για τις θετικές επιδράσεις στην φυσική υγεία του οργανισμού μας. Με λίγες ώρες από τη ζωή μας μπορούμε να προσφέρουμε αγάπη στο συνάνθρωπό μας και να πάρουμε ικανοποίηση, ηρεμία, ακόμα και ευτυχία βλέποντας τα αποτελέσματα της προσφοράς μας.

Έτσι, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε φιλανθρωπικούς οργανισμούς που ασχολούνται με το παιδί, για να μπορούμε να ανατρέχουμε στη λίστα αυτή και να παίρνουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να προσφέρουμε στο συνάνθρωπο που μας έχει ανάγκη, και ειδικά στα παιδιά. Φυσικά στη λίστα δεν περιλαμβάνονται όλοι οι οργανισμοί, αλλά ορισμένοι πολύ γνωστοί και ορισμένοι με τους οποίους ήρθαμε σε επικοινωνία. Μελλοντικά θα επανέλθουμε και με άλλα άρθρα με ακόμα περισσότερους οργανισμούς. Οι οργανισμοί είναι σε τυχαία σειρά, εκτός από την Εθελοντική Διακονία Ασθενών με την οποία έχουμε μια σταθερή συνεργασία.

Κατεβάστε δωρεάν το πρώτο μας ebook, με φιλανθρωπικούς οργανισμούς κ.α.

Εθελοντική Διακονία Ασθενών

H Εθελοντική Διακονία Ασθενών έχει ως στόχο κανένας συνάνθρωπός μας να μην αντιμετωπίζει μόνος το βάρος της ασθένειας, της εγκατάλειψης, της μοναξιάς. Δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, όπου εθελοντές προσφέρουν φροντίδα και δημιουργική απασχόληση σε εγκαταλελειμμένα παιδιά. Τη Διακονία δημιούργησε ο π. Βασίλειος Κοντογιάννης, εφημέριος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών.

https://www.diaconia.gr/

Η Κιβωτός του Κόσμου

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού. Απευθύνεται στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, από μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και χωρίς γονείς που βιώνουν παραμέληση και εγκατάλειψη και τα φροντίζει εξ ολοκλήρου στα τέσσερα μέχρι σήμερα σπίτια φιλοξενίας. Η Κιβωτός του Κόσμου ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον εικοσιεξάχρονο ιερέα, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου.

https://www.kivotostoukosmou.org/el/

Μαζί για το παιδί

Το «Μαζί για το παιδί» είναι μια Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων που από το 1996 εργάζονται για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που βιώνουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Η Ένωση και τα μέλη της προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως. Έχει ως όραμα την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των φορέων παιδικής προστασίας και συνεργάζεται με πάνω από 200 φορείς σε όλη τη χώρα.

https://mazigiatopaidi.gr/el

ΕΛΕΠΑΠ

Η ΕΛΕΠΑΠ είναι η ελληνική εταιρεία προστασίας και αποκαταστάσεως ανάπηρων προσώπων. Είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Ο οργανισμός υποδέχεται βρέφη, παιδιά και ενήλικες, και τους προσφέρει θεραπευτικά προγράμματα, εκπαίδευση και ιατρική παρακολούθηση παρέχοντας παράλληλα συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειες.

https://elepap.gr/

Ελπίδα

Το Σωματείο «Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» ιδρύθηκε το 1990 από μια ομάδα δυναμικών γυναικών με Πρόεδρο την κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Από την ίδρυση της μέχρι σήμερα η «Ελπίδα» υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο νοσηλείας και στήριξης των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους. Σύνθημα του οργανισμού είναι πως «η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι».

https://www.elpida.org/

Παιδικά χωριά SOS

Τα Παιδικά χωριά SOS είναι μια διεθνής οργάνωση και στην Ελλάδα από το 1975 λειτουργούν 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων, 2 Ξενώνες Βρεφών SOS, 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 5 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης. Αποστολή τους είναι να δημιουργούν οικογένειες για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, βοηθώντας τα να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον και παρέχοντας τους τη μόρφωση και την εκπαίδευση που χρειάζονται.

https://sos-villages.gr/

Παιδική αγκαλιά

Η Παιδική αγκαλιά είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στόχο τη βοήθεια προς τα άπορα παιδιά και τις οικογένειές τους. Διαθέτει δομές ενισχυτικής διδασκαλίας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικό παιδικό κομμωτήριο και στηρίζεται κυρίως στην προσφορά των εθελοντών, καθώς και σε δωρεές πολιτών.

https://www.paidikiagkalia.org/

Οι φίλοι του παιδιού

«Οι φίλοι του παιδιού» είναι το πρώτο φιλανθρωπικό σωματείο που συστάθηκε στην Αττική το 1987 και έχει ως σκοπό την προστασία και την φροντίδα, όχι μόνο του άρρωστου ή του κακοποιημένου παιδιού, αλλά και του παιδιού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το σωματείο καλύπτει απαραίτητες ανάγκες με δωρεάν μηνιαίες παροχές, όπως φαρμακευτικό υλικό, ιατρικές εξετάσεις, τρόφιμα, λογαριασμούς, ενοίκια, δίδακτρα, ψυχαγωγία, κ.ο.κ. Το σωματείο στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με δωρεές και συνδρομές μελών.

https://filoitoupediou.gr/

Αγκαλιά

Ο σύλλογος προστασίας αγέννητου παιδιού Αγκαλιά παρέχει σεμινάρια επιμόρφωσης, στήριξη με κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, γυναικολόγο, μαιευτήρα, μαία, παιδαγωγό και νομικό, πρόγραμμα βάπτισης και οικονομικής αναδοχής, μηνιαίο πρόγραμμα υλικής στήριξης με γάλατα, είδη πρώτης ανάγκης, πάνες κ.α., στέγαση οικογενειών και πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Διαθέτει επίσης το πρόγραμμα «Μεγαλώνουμε αγκαλιά» για παιδιά 2-14 ετών με στόχο την ψυχική υγεία και την ομαλή κοινωνικοποίησή τους.

https://www.agalia.org.gr

Κάνε μια ευχή Ελλάδος (Make a wish)

Το «Κάνε μια ευχή» εκπληρώνει ευχές που έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τις ζωές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά στα οποία έχει εκπληρωθεί η ευχή τους ανακτούν τη σωματική και συναισθηματική δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή ασθένεια. Το “Make a wish” ιδρύθηκε το 1980 στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Με παρουσία  σε περισσότερες από 50 χώρες και περισσότερους από 40.000 εθελοντές, έχουν εκπληρωθεί περισσότερες από 450.000 ευχές παγκοσμίως, ενώ κάθε 16 λεπτά εκπληρώνεται μία ευχή παιδιού, σε κάποιο σημείο του πλανήτη.

https://makeawish.gr/

Αντιμετώπιση παιδικού τραύματος

Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» έχει ως σκοπό την μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από το έργο του Σωματείου πάνω από 1.070.000 παιδιά.

https://pedtrauma.gr/el/

Ανοιχτή αγκαλιά

Η «Ανοιχτή αγκαλιά» των «Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού. Ιδρύθηκε το 1994 από μια ομάδα εθελοντριών με στόχο να προσφέρει μια ζεστή αγκαλιά στα παιδιά που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις στα νοσοκομεία. Σήμερα το έργο της έχει επεκταθεί σε νέα πεδία δράσης με έμφαση την πρόληψη, την εκπαίδευση και κοινωνική προσφορά.

https://anoixtiagalia.gr/

Παιδικές καρδιές

Ο Σύλλογος «Παιδικές Καρδιές» ιδρύθηκε από γονείς παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες το 1990 στη Βόρεια Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στα τριάντα χρόνια δράσης τους στήριξαν άρμα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, δημιούργησαν και εξόπλισαν δύο ιατρικά εργαστήρια και δώρησαν ιατρικά μηχανήματα σε παιδοκαρδιολογική κλινική.

http://www.paidikeskardies.gr/

Κάπου εδώ τελειώνει η λίστα μας με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις για το παιδί που επιλέξαμε. Ευχόμαστε να βρήκατε κάτι που να σας συγκίνησε και ευχόμαστε σε όλες τις οργανώσεις καλή δύναμη στο πολύ σημαντικό τους έργο! Αν θέλετε δείτε παρακάτω κάποια παλιότερα άρθρα μας για την Εθελοντική Διακονία Ασθενών με την οποία συνεργαζόμαστε.

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s