Για «πειραγμένους» μεζέδες στο Μεζέ-Μεζέ στο Αιγάλεω

Το Αιγάλεω είναι μια περιοχή της Δυτικής Αθήνας στην οποία μας αρέσει πολύ να πηγαίνουμε για βόλτες, μιας και αγαπάμε τη ζωντάνια που αποπνέει. Είναι επίσης πασίγνωστο για τα μεζεδοπωλεία και τα ρακάδικά του, στα οποία συγκεντρώνεται πλήθος νεαρού, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας κόσμου. Δε θα μπορούσαμε κι εμείς ως λάτρεις του καλού φαγητού και της διασκέδασης να μην επισκεφθούμε ένα από τα παλαιότερα της περιοχής, το Μεζέ-Μεζέ στην οδό Γρηγορίου Κυδωνιών 10!

Για μεζέδες και κρασάκι στο Μεζέ-Μεζέ στο Αιγάλεω

Στο νέο μας άρθρο δοκιμάζουμε υπέροχους μεζέδες στο Μεζέ-Μεζέ στο Αιγάλεω και συζητάμε με τους ιδιοκτήτες Σπύρο και Μιχάλη Γεωργίου για την ελληνική κουζίνα του μεζεδοπωλείου, με μικρασιατικές ρίζες σε συνδυασμό με σύγχρονες πινελιές, τα ελληνικά τοπικά προϊόντα που χρησιμοποιούν, τις συνταγές τους που εξελίσσουν διαρκώς, αλλά και για την περιοχή τους, το Αιγάλεω, τα μαγαζιά του και τον κόσμο που το επισκέπτεται.

Ο πεζόδρομος Γρηγορίου Κυδωνιών

Το Μεζέ-Μεζέ βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο σημείο, σε έναν από τους κεντρικούς πεζόδρομους της περιοχής, σχεδόν δίπλα στο μετρό Αιγάλεω και την Ιερά Οδό. Το καλοκαίρι στα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, κάτω από τα δέντρα και τις μεγάλες ομπρέλες, ή πιο κοντά στην είσοδο του μαγαζιού, κάτω από την ξύλινη στέγη του, θα είναι σίγουρα φανταστικά!

Στους εξωτερικούς χώρους του Μεζέ-Μεζέ

Αλλά και ο εσωτερικός χώρος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει… Χτισμένος με πέτρα, τούβλο και ξύλο, με ξύλινα τραπέζια και καρέκλες που παραπέμπουν σε ένα προσεγμένο μεζεδοπωλείο, με ατμοσφαιρικό φωτισμό από μίνιμαλ φωτιστικά, με γραφικά παράθυρα με ξύλινα παντζούρια που ενοποιούν τους δύο εσωτερικούς χώρους του μαγαζιού, με ιδιαίτερα διακοσμητικά στους τοίχους, το Μεζέ-Μεζέ βγάζει με την πρώτη ματιά τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Στον εσωτερικό χώρο του μεζεδοπωλείου

Κάνοντας μια μικρή περιήγηση μέσα στο μαγαζί ανακαλύψαμε και άλλη μία υπέροχη γωνιά του, την πίσω αυλή με τα μεγάλα δέντρα και τα φαναράκια. Φανταστήκαμε πόσο όμορφα θα είναι να κάθεσαι στα μεταλλικά τραπεζάκια με το κρασάκι και τα μεζεδάκια σου ένα καλοκαιρινό βραδάκι… Ανυπομονούμε να έρθουμε ξανά σε λίγο καιρό να την απολαύσουμε!

Στην πίσω αυλή
Η αυλή το καλοκαίρι

Ο καιρός ακόμα ήταν λίγο δροσερός, οπότε επιλέξαμε ένα τραπεζάκι στον μεγάλο εσωτερικό χώρο. Στην παρέα μας κάθισε ο Σπύρος Γεωργίου, συν-ιδιοκτήτης του Μεζέ-Μεζέ μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη Γεωργίου και μάγειρας στο μαγαζί εδώ και είκοσι χρόνια. Από την πρώτη στιγμή μας έκανε να νιώσουμε πολύ οικεία και άνετα στον χώρο του και η κουβέντα μας εξελίχθηκε με πολύ φιλική και παρεΐστικη διάθεση, όπως ταιριάζει σε ένα μεζεδοπωλείο.

Με τον Σπύρο και τον Μιχάλη Γεωργίου

Η ιστορία του Μεζέ-Μεζέ στο Αιγάλεω είναι πολύ μεγάλη. Τον Μάρτιο έκλεισαν τα είκοσι χρόνια λειτουργίας τους! Μέσα στα τόσα χρόνια έχουν χτίσει ένα πιστό κοινό, ξέρουν τον κόσμο που έρχεται και ξαναέρχεται· πλέον δεν είναι πελάτες τους, είναι φίλοι τους.

Η κουζίνα που σερβίρει το Μεζέ-Μεζέ είναι ελληνική με μικρασιατικές ρίζες. Οι παππούδες του Σπύρου και του Μιχάλη κατάγονται όλοι από τη Μικρά Ασία, και από εκεί τα αδέρφια έχουν κληρονομήσει την αγάπη για το καλό φαγητό. Ξεκίνησαν με την κουζίνα της γιαγιάς, με παραδοσιακές πολίτικες συνταγές τις οποίες εξέλιξαν με τα χρόνια προσθέτοντας σύγχρονες πινελιές, με επιρροές, μεταξύ άλλων, από τη μεσογειακή μαγειρική. Ο κατάλογός τους περιλαμβάνει σαλάτες, ορεκτικά και μεζέδες κρεατικών, βασισμένα σε ελληνικές συνταγές με δημιουργικές προσθήκες. Το αποτέλεσμα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι «πειραγμένα» πιάτα ελληνικής κουζίνας.

Το υπέροχο γεύμα που απολαύσαμε

Στις συνταγές τους χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα. Προμηθεύονται τοπικά προϊόντα από παραγωγούς από χωριά, από νησιά, από τη Βόρεια Ελλάδα. Θέλουν να στηρίζουν τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και να εντάσσουν τα ποιοτικά τους προϊόντα στη μαγειρική τους. Μέσα στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του Μεζέ-Μεζέ έχουν συνεργαστεί με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Αναπτύσσουν προσωπικές σχέσεις με τους προμηθευτές τους, βλέπουν από κοντά τις εγκαταστάσεις, τις πρώτες ύλες τους, τον τρόπο που εργάζονται. Κάνουν αναπόφευκτα πολύ κόπο για να βρουν τα προϊόντα που θα τους ικανοποιήσουν, αλλά το αποτέλεσμα τους αποζημιώνει.

Το παράθυρο που ενοποιεί τους εσωτερικούς χώρους του μεζεδοπωλείου
Ελληνικά προϊόντα

Στην παρέα μας ήρθε και ο αδερφός του Σπύρου ο Μιχάλης, ο οποίος ήταν εξίσου φιλικός και εγκάρδιος. Μιλήσαμε για την σημερινή κατάσταση και μας είπε πως παρά τις δυσκολίες είναι αισιόδοξος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τώρα που ανοίγει ο καιρός. Την περισσότερη κίνηση την έχουν ακόμα Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, όπως συνέβαινε ανέκαθεν, μας τόνισε.

Ο Σπύρος και ο Μιχάλης είναι κάτοικοι του Αιγάλεω, έχουν γεννηθεί στην περιοχή. Είναι ένα μέρος που αγαπάνε, με το οποίο έχουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς και για αυτό τον λόγο επέλεξαν να ανοίξουν και την επιχείρησή τους εκεί. Με είκοσι χρόνια λειτουργίας του Μεζέ-Μεζέ το δέσιμό τους με την περιοχή τους είναι σήμερα ακόμα πιο μεγάλο.

Όπως και όλες οι επιχειρήσεις, με την οικονομική κρίση πέρασαν τις δυσκολίες τους. Όμως, δεν το έβαλαν κάτω, αλλά αντιθέτως ήταν ένα κίνητρο να παλέψουν ακόμα παραπάνω. Ήθελαν πάντα να διατηρήσουν την ποιότητα του φαγητού τους υψηλή, κάτι το οποίο αποτελεί μια βασική τους αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, μαζί με τις όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές.

Για να εξελίσσονται διαρκώς μελετάνε πολύ, διαβάζουν, αναζητούν νέες ιδέες και ερεθίσματα, τρώνε σε άλλα εστιατόρια και δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Ο Σπύρος έχει είκοσι χρόνια εμπειρίας στο Μεζέ-Μεζέ και πριν είχε εργαστεί δίπλα σε μεγάλους μάγειρες. Στο μεζεδοπωλείο τους περνάνε, όπως μας είπε, πάρα πολύ ώρα στην κουζίνα, κάνοντας τροποποιήσεις μέχρι να φτάσουν στο αποτέλεσμα που θα τους αρέσει. Έτσι, αλλάζουν τον κατάλογό τους συνέχεια, ανάλογα και με τα εποχιακά προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα. Κάποια πιάτα, βέβαια, όπως οι κολοκυθοκεφτέδες και τα ντολμαδάκια της γιαγιάς έχουν μείνει σταθερά από όταν άνοιξαν και δεν τα αλλάζουν με τίποτα. Άλλα τα εξελίσσουν και τα τροποποιούν, όπως το μικρασιατικό μπουγιουρντί, το οποίο αργότερα αντικατέστησαν με τα παραδοσιακά αρβανίτικα ζυμαρικά τζόλια, τα οποία σήμερα έχουν αντικαταστήσει με νιόκι με κρέμα παρμεζάνας.

Ο Σπύρος ετοιμάζει τους μεζέδες μας
Νιόκι με κοκκινιστό μοσχαράκι και κρέμα παρμεζάνας

Η υψηλή τους ποιότητα είναι και ένας λόγος που έχουν πελάτες από όλες τις ηλικίες. Τους προτιμάει τόσο η νεολαία, η οποία κατακλύζει το Αιγάλεω λόγω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που βρίσκεται στην περιοχή, όσο και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι ενδέχεται να είναι περισσότερο απαιτητικοί. Η ποιότητα του φαγητού του Μεζέ-Μεζέ ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο σε όσους αναζητούν ένα μεζεδοπωλείο με πραγματικά καλό φαγητό.

Στο σέρβις η Αλεξάνδρα

Μέσα στην κρίση, όπως μας είπε ο Μιχάλης, πριν από δέκα χρόνια περίπου άνοιξαν τα ρακάδικα στο Αιγάλεω και πριν από έξι χρόνια τα μαγαζιά στη μεριά που βρίσκεται το Μεζέ-Μεζέ. Σήμερα η κίνηση στα μαγαζιά είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της περιοχής και ένας λόγος να την επισκεφθεί κανείς, ειδικά τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. Το Μεζέ-Μεζέ το αγαπάνε πολύ οι κάτοικοι του Αιγάλεω, αλλά το επισκέπτονται και άνθρωποι από όλα τα μέρη της Αθήνας, από τα Βόρεια Προάστια, από τον Πειραιά, από παντού. Κάτι που παρατηρούν πως έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια είναι η ενασχόληση του κόσμου με το φαγητό· ξέρουν πλέον πολύ καλύτερα να αξιολογούν και να επιλέγουν την καλή ποιότητα.

Στα ρακάδικα προτού μαζευτεί ο κόσμος
Στα ρακάδικα το βράδυ (πηγή)

Οι τουρίστες που έρχονται, κυρίως το καλοκαίρι, θέλουν να δοκιμάσουν παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Το Μεζέ-Μεζέ το βρίσκουν μέσω του TripAdvisor, μιας και στο Αιγάλεω δεν υπάρχει τόσο μεγάλη τουριστική κίνηση όσο στο κέντρο της Αθήνας. Έρχονται με το μετρό, τρώνε και επιστρέφουν πίσω στο κέντρο.

Η αγάπη του Σπύρου και του Μιχάλη για τη μαγειρική και το μεζεδοπωλείο τους φαίνονται από τον τρόπο που μιλάνε για την επιχείρηση τους και για τις δημιουργίες τους, και φυσικά από τις γεύσεις τους… Ελπίζουμε με τις εικόνες μας να μπορέσουμε να σας μεταδώσουμε λίγη από τη νοστιμιά των πιάτων που δοκιμάσαμε!

Φρέσκο ψωμάκι με λαδορίγανη
Σαλάτα γλυκούς καρπούς
Σκιουφιχτά με τρούφα
Κοτόπουλο με πορτοκάλι
Νιόκι με κοκκινιστό μοσχαράκι και κρέμα παρμεζάνας
Πανσέτα με Jack Daniel’s sauce

Η καλή παρέα και το καλό φαγητό μέσα σε έναν όμορφο χώρο ήταν ό,τι καλύτερο για να περάσουμε το βράδυ μας… Δεν θέλαμε να φύγουμε! Το σίγουρο είναι πως θα έρθουμε ξανά και ξανά, το Μεζέ-Μεζέ θα μας περιμένει με χαρούμενο κλίμα, νόστιμα μεζεδάκια, καλό κρασάκι και φυσικά την πιο ζεστή φιλοξενία!

Μεζεδοπωλείο Μεζέ-Μεζέ
Γρηγορίου Κυδωνιών 10, Αιγάλεω, Αθήνα
www.meze-meze.gr
Τηλ: 2105908829
Facebook, Instagram

Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!

Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:

Instagram: @eatdessertfirstgreece 
Facebook 1: Γιώργος Βλαχάκης Ελίζα Νεοφύτου
Facebook 2: Giorgos Eliza Vlachakis
Facebook page: eatdessertfirstgreece
Pinterest: eatdessert1stGr
Twitter: @eatdessert1stGr
LinkedIn: Eliza Neofytou
WordPress: Eat Dessert First Greece
WordPress: Ελλάδα μου γλυκιά

Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow.

3 Comments Add yours

  1. Giannis Pit says:

    Αχ κάπως θα μάς έρθει πάλι! Εξαιρετικά όλα. Καλή Μεγαλοβδομάδα παιδιά.

    Like

    1. Ευχαριστούμε θερμά φίλε μας, καλό μήνα με υγεία και αισιοδοξία ευχόμαστε!! 🙏🙏🌺

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s