Ένα από τα αγαπημένα μας ξένα γλυκά είναι το τιραμισού. Με μπόλικο μπισκότο, ελαφρώς σιροπιασμένο με καφέ, και αφράτη κρέμα από πάνω πασπαλισμένη με κακάο, είναι ό,τι πρέπει για να συνοδέψει το απογευματινό μας καφεδάκι! Σκεφτήκαμε, λοιπόν, γιατί να μη φτιάξουμε ένα ελληνικό τιραμισού; Έχουμε ήδη πειραματιστεί με την ελληνική flan και το ελληνικό τσιζκέικ, οπότε τιραμισού, ήρθε η ώρα σου!
Στο νέο γλυκό και ανεβαστικό μας άρθρο, λοιπόν, θα διερευνήσουμε τη μυστηριώδη ιστορία του ιταλικού tiramisù και θα φτιάξουμε το δικό μας ελληνικό τιραμισού με βάση μπισκότου σαβαγιάρ, ελληνικό καφέ και κρέμα με ανθότυρο.


Το αυθεντικό ιταλικό tiramisù είναι ένα γλύκισμα που αποτελείται από μια κρέμα με κρόκους, ζάχαρη, τυρί μασκαρπόνε και λίγο κρασί Marsala, μαζί με μπισκότα μουσκεμένα σε καφέ. Το συναντάμε σε διάφορες εκδοχές, ως γλυκό ταψιού, σε ατομικά ποτήρια, ως εστιατορικό πιάτο, σε γεύση παγωτού και πολλά άλλα.



Για την ιστορία του tiramisu ανατρέξαμε σε μια ιστοσελίδα που έχει στόχο την ανάδειξη ιστορικών, πολιτισμικών και γαστρονομικών πληροφοριών, την Accademia del Tiramisù. Ξέρουμε πως η ονομασία προέρχεται από την ιταλική φράση “tira mi su” που σημαίνει «ανέβασέ με». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα το τιραμισού εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1800 στην περιοχή Treviso κοντά στη Βενετία. Λέγεται πως σερβιριζόταν ως τονωτικό σε οίκο ανοχής. Για λόγους ευπρέπειας η αναφορά στο γλυκό χάνεται έως το 1980 όταν αρχίζει να αναφέρεται σε βιβλία και να κερδίζει δημοφιλία παγκοσμίως.

Υπάρχουν όμως και άλλες εκδοχές για την προέλευση του τιραμισού. Μια από αυτές έχει την περιοχή της Τοσκάνης στο επίκεντρο. Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, το γλύκισμα εφευρέθηκε στη Σιένα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του δούκα Cosimo Γ’ των Μεδίκων, ο οποίος έζησε στα τέλη του 17ου και στις αρχές του 18ου αι. Τότε το γλύκισμα λεγόταν zuppa del duca, δηλαδή η σούπα του δούκα. Υπάρχουν ακόμα και άλλες εκδοχές από άλλα μέρη της Ιταλίας τα οποία διεκδικούν την πατρότητα του τιραμισού, αλλά αυτές αποτελούν μάλλον ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Στην πραγματικότητα, οι κύριοι ανταγωνιστές για την πατρότητα του τιραμισού είναι οι ιταλικές περιοχές Treviso και Udine. Στο Treviso το τιραμισού εμφανίστηκε πρώτη φορά στα τέλη του ’60 στο εστιατόριο La Beccherie, ενώ στο Udine στη δεκαετία του ’50 στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Roma. Επομένως, η καταγωγή του τιραμισού είναι ακόμα ένα γλυκό μυστήριο, όπως καταλαβαίνετε…
Υπάρχει και ένας ζαχαροπλάστης, ο Carminantonio Iannaccone, τον οποίον βρήκαμε να ισχυρίζεται πως είναι ο πραγματικός εφευρέτης του τιραμισού. Έχοντας πλέον ένα ζαχαροπλαστείο στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, φτιάχνει το «αυθεντικό» κατά τη γνώμη του τιραμισού, κάτι που σίγουρα εξοργίζει τους ιδιοκτήτες του La Beccherie.

Η πρώην ιδιοκτήτρια του εστιατορίου La Beccherie, Alba Campeol, αφηγείται την ημέρα που εφευρέθηκε το τιραμισού ως εξής: η πεθερά της, επειδή την είδε πολύ αδύναμη από τη γέννα του γιού της, της έφτιαξε κρέμα zabaglione, μια απλή κρέμα που φτιάχνουν στην περιοχή με χτυπημένους κρόκους με ζάχαρη και λίγο μασκαρπόνε. Εκείνη τη φορά, η πεθερά της πρόσθεσε μέσα και λίγο καφέ. Της είπε «φάτο, θα σε ανεβάσει!». Σύμφωνα με την Alba Campeol, το αυθεντικό τιραμισού γίνεται χωρίς αλκοόλ.

Τώρα, τα ιστορικά γεγονότα λένε πως η πιο παλιά συνταγή για τιραμισού εντοπίζεται σε ένα βιβλίο του 1983 του Giovanni Capnist με τίτλο I Dolci del Veneto (που σημαίνει τα γλυκά του Veneto). Το Veneto είναι η ιταλική περιοχή στην οποία ανήκει το Treviso. Σε βιβλίο του 1988 αναφέρεται πως στο εστιατόριο La Beccherie το τιραμισού σερβίρεται με την κλασική συνταγή: μπισκότα σαβαγιάρ μουσκεμένα σε δυνατό καφέ εσπρέσσο, κρέμα μασκαρπόνε-zabaglione (ιταλική κρέμα με κρόκους, ζάχαρη και γλυκό κρασί) και πικρή σκόνη κακάο. Επιπλέον, ο ηθοποιός και συγγραφέας Giuseppe Maffioli, σε άρθρο του 1981 αναφέρει πως το τιραμισού γεννήθηκε πριν μια δεκαετία στην περιοχή του Treviso.

Διαβάσαμε ακόμα για την εξάπλωση του τιραμισού στην Ευρώπη και την Αμερική. Εκτός από τη Νέα Υόρκη, το ανεβαστικό γλύκισμα κέρδισε τα περίχωρα της πόλης, όπως το New Jersey, εισβάλλοντας στα μενού των εστιατορίων τους. To 1987 το τιραμισού μπήκε στο μενού του γαλλικού Le Relais Plaza, εστιατορίου πεντάστερου ξενοδοχείου στο Παρίσι. Μέχρι το 1989 το τιραμισού είχε κατακλύσει το Σαν Φρανσίσκο.


Πώς ένα επιδόρπιο που μέχρι πριν τρία χρόνια ήταν άγνωστο έγινε ξαφνικά τόσο δημοφιλές;
The New York Times, 1985
Σύμφωνα με την Αμερικανοϊταλίδα σεφ Lidia Bastianich, το τιραμισού δεν συγκαταλεγόταν στην Νέα Κουζίνα της εποχής εκείνης στην Αμερική, αλλά η απαλή υφή του το έκανε ιδιαίτερα αγαπητό. Επίσης, δεν χρειαζόταν ιδιαίτερες τεχνικές ικανότητες για να το φτιάξει κανείς. Από τις παιδικές της αναμνήσεις, η Lidia Bastianich θυμάται τη γιαγιά της να τη στέλνει να φέρει φρέσκα αυγά από τις κότες και να ανακατεύει τους κρόκους με ζάχαρη για να φτιάξει κρέμα zabaglione κρατώντας τη λεκάνη ανάμεσα στα πόδια της και χτυπώντας το μείγμα με δύναμη. Έπειτα έριχνε την κρέμα σε ποτήρια, μαζί με λίγο καφέ εσπρέσσο και ξερό ψωμί ή μπισκότα.

Αφού λοιπόν ακούσαμε τις διαφορές απόψεις για την καταγωγή και την αυθεντική συνταγή του ιταλικού tiramisù, ήρθε η ώρα να το «πειράξουμε» λίγο και να το κάνουμε ελληνικό. Ψήστε ένα καφεδάκι κι ελάτε να δημιουργήσουμε!
H συνταγή μας
Ελληνικό τιραμισού με ελληνικό καφέ και ανθότυρο

Υλικά για το ελληνικό τιραμισού
Για τα σαβαγιάρ | |
Αυγά ολόκληρα | 2 |
Ασπράδια | 2 |
Ζάχαρη | 120 γρ. |
Βανίλια | 1 |
Αλεύρι γοχ | 150 γρ. |
Για την κρέμα | |
Ανθότυρο | 250 γρ. |
Τυρί κότατζ | 200 γρ. |
Κρέμα γάλακτος | 200 γρ. |
Ζελατίνη | 2 φύλλα |
Ελληνικός καφές (βρασμένος, χωρίς το κατακάθι) | 1 μονός |
Ζάχαρη άχνη | 50 γρ. |
Κακάο για το γαρνίρισμα |



Πώς φτιάχνουμε το ελληνικό τιραμισού
Για να φτιάξουμε τη βάση από μπισκότα σαβαγιάρ χωρίζουμε τα δύο αυγά σε κρόκους και ασπράδια και χτυπάμε τους κρόκους με 30 γρ. από τη ζάχαρη για δύο λεπτά. Έπειτα, χτυπάμε τα τέσσερα ασπράδια και μόλις γίνουν αφρός προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με σταθερή ροή σιγά σιγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα. Θυμάστε το κόλπο για να δούμε αν είναι έτοιμη η μαρέγκα; Τη σηκώνουμε ανάποδα και ελπίζουμε να μην πέσει!
Στη συνέχεια, διπλώνουμε τους κρόκους μέσα στη μαρέγκα με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις για να μη χάσει τον όγκο της. Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από το μείγμα και ενσωματώνουμε με τον ίδιο, προσεχτικό τρόπο.
Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με το μείγμα και σχηματίζουμε τα μπισκότα μας. Εμείς αυτή τη φορά επιλέξαμε να φτιάξουμε έναν δίσκο για βάση του τιραμισού μας και κάποια μπισκότα για διακόσμηση (και για τσιμπολόγημα). Ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 10-12 λεπτά τα μπισκότα και 18-20 λεπτά τον δίσκο.


Για να φτιάξουμε την κρέμα μας χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να αποκτήσει τη ρευστότητα γιαουρτιού, για τρία λεπτά περίπου. Διαλύουμε καλά το ανθότυρο και το τυρί κότατζ με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό να μαλακώσει και έπειτα τη διαλύουμε μαζί με δύο κουταλιές βραστό νερό και τρία κουταλάκια του γλυκού ελληνικό καφέ. Ενσωματώνουμε το υγρό με τη διαλυμένη ζελατίνη στην κρέμα μας και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξει, μέσα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Εν τω μεταξύ θα έχουν ψηθεί και τα σαβαγιάρ μας. Όπως είναι ζεστά τα μουσκεύουμε με τον ελληνικό καφέ χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αν θέλουμε μια ελαφριά γεύση καφέ. Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, φτιάχνουμε έναν διπλό ελληνικό και βουτάμε τα σαβαγιάρ μας μέσα να ρουφήξουν. Εμείς προτιμήσαμε την απαλή εκδοχή.
Τώρα είναι η ώρα να γεμίσουμε τη φόρμα μας με την κρέμα ανθότυρου. Απλώνουμε όλη την ποσότητα της κρέμας και αν θέλουμε διακοσμούμε με ροζέτες την επιφάνεια και στολίζουμε με μπισκότα. Τέλος, πασπαλίζουμε με μια γενναία ποσότητα κακάο και τοποθετούμε για λίγο ακόμα στο ψυγείο.






Ελπίζουμε να σας ανεβάσαμε λίγο τη διάθεση με τις γλυκές ιστορίες μας. Καλές γλυκές δημιουργίες σε όλους!
Διαβάστε πρώτοι κάθε νέο μας άρθρο!
Βρείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μας:
- Instagram: @eatdessertfirstgreece
- Facebook profile: Giorgos Eliza Vlachakis
- Facebook page: eatdessertfirstgreece
- Twitter: @eatdessert1stGr
- Pinterest: eatdessert1stGr
- WordPress: Eat Dessert First Greece
- LinkedIn: Eliza Neofytou
- Reddit: eatdessertfirstgr
Ακολουθήστε μας συμπληρώνοντας το email σας στο πεδίο στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας, για να σας έρχεται με email κάθε νέο μας άρθρο μόλις κυκλοφορήσει. Μην ξεχάσετε να κάνετε επιβεβαίωση της εγγραφής σας, στο email που θα σας έρθει! 🤗 Όσοι είστε κι εσείς wordpress bloggers, πατήστε απλώς follow
2 Comments Add yours